Смекни!
smekni.com

Механізований взвод на БМП (стр. 7 из 7)

Взвод може залишити займану позицію й відійти тільки за наказом командира батальйону. Відхід здійснюється перекатами з використанням складок місцевості, загороджень і димів.

При відході поранені, вбиті повинні бути винесені (вивезені) разом з їхньою зброєю.

В обороні механізований взвод на бойових машинах піхоти може призначатися в засідку.

Позиція засідки повинна забезпечувати потайливе розташування взводу й мати гарні умови для спостереження й ведення вогню. На позиції відриваються окопи, які ретельно маскуються, найбільш зручні підступи з боку противника мінуються.

Командир взводу, призначеного в засідку, повинен вивчити місцевість, поставити бойові завдання відділенням, визначити рубіж (пункт) відкриття вогню по противнику, а також указати порядок ведення вогню й дії взводу по знищенню противника, порядок залишення позицій і куди взвод виходить після виконання завдання.

До підходу противника до місця засідки взвод нічим себе не виявляє.

При підході противника до наміченого рубежу (пункту) взвод по команді (сигналу) командира раптовим вогнем із близької відстані наносить йому поразки. Після виконання завдання командир взводу доповідає його командирові, що вислав, і надалі діє відповідно до отриманих вказівок.

Оборона в особливих умовах

У місті механізований взвод обороняє опорний пункт, що може включати один - два будинки, а відділення - будинок або поверх будинку. Взводу можуть бути додані знаряддя, вогнемети, установки протитанкових керованих ракет і інші вогневі засоби.

Оборона в будинках організується так, щоб підступи до них прострілювалися фланговим і перехресним вогнем, при цьому більша частина взводу й доданих вогневих засобів розміщаються в нижніх поверхах і напівпідвалах.

Будинки, що обороняються, повинні бути підготовлені до кругової оборони. Система вогню при цьому організується таким чином, щоб будинки перебували у вогневому зв'язку між собою.

Пристосовуючи будинок до оборони, необхідно закласти вікна й двері цеглою або мішками з піском (землею), влаштувати бійниці й амбразури, проробити ходи в горищному й міжповерховому перекриттях, обладнати підвал кам'яного будинку під укриття.

При підготовці будинку до оборони необхідно створити запас боєприпасів, особливо ручних гранат, запас продовольства й питної води, а також передбачити необхідні протипожежні заходи: підготувати засоби пожежогасіння, засипати дерев'яні підлоги піском (землею).

Атака противника відбивається вогнем всіх засобів, при цьому вогневі засоби, розташовані на верхніх поверхах, крім знищення противника безпосередньо перед будинком ,що обороняється, ведуть вогонь по далеких цілях. Противника, що підійшов до стін будинку, що обороняється, закидують гранатами й знищують вогнем в упор, а в будинку - у рукопашній схватці.

Бій ведеться за утримання кожного поверху й кожного приміщення.

У горах взвод може обороняти опорний пункт у відриві від інших взводів роти.

Позиції відділень вибираються в місцях, що виключають можливість обвалів, зсувів і затоплень. Вони вибираються так, щоб забезпечувалася поразка противника багатоярусним фланговим, перехресним і кинджальним вогнем, виключалася наявність мертвих просторів.

Вогневі засоби розташовуються ярусами, система вогню відділень при цьому організується таким чином, щоб вони перебували у вогневому зв'язку між собою й забезпечували кругову оборону. Вогневі позиції бойових машин піхоти вибираються в таких місцях, які забезпечують ведення вогню на граничні дальності й таємне їхнє розташування.

При підготовці фортифікаційних споруджень у кам'янистих і скельних ґрунтах використаються камені й мішки з піском і землею. Окопи, укриття й інші спорудження обладнаються так, щоб виключити затікання в них вогнесумішей і води. У скельних ґрунтах окопи й укриття можуть обладнатися підривним способом. Атаку противника взвод відбиває всіма вогневими способами з широким застосуванням гранат. Танки противника найбільше доцільно знищувати під час подолання ними підйомів, особливо на серпантинах.

При обході противником опорного пункту взвод переходить до кругової оборони вражає його вогнем з флангу і тилу.

У лісі опорний пункт механізованого взводу звичайно перехоплює дорогу, одну - дві просіки або дефіле між болотами й озерами. При переході до оборони командир взводу крім загальних заходів щодо підготовки оборони організує розчищення лісу й чагарнику для поліпшення умов спостереження й ведення вогню, не демаскуючи при цьому свого розташування; підготовлює кинджальний вогонь і вогонь із дерев; передбачає протипожежні заходи (створення захисних смуг і запасів води, підготовку сокир, пилок, лопат, очищення опорного пункту ).

На місцевості з високим рівнем ґрунтових вод окопи й ходи повідомлення обладнаються напівзаглибленного або насипного типу. На тих ділянках, де уривка ходів повідомлення не викликається необхідністю, шляхи руху в тил позначаються покажчиками або знаками на деревах.

Взвод улаштовує завали, протитанкові бар'єри й прикриває їх вогнем.

У пустелі особлива увага в обороні приділяється забезпеченню флангів і проміжків.

Для обладнання окопів і укриттів у піщаних ґрунтах використаються мішки з піском, й інші місцеві матеріали, приймаються заходи щодо захисту вогневих позицій і вкриттів від заметів піском.

Озброєння й бойова техніка постійно очищаються від піску й пороху й утримуються в готовності до застосування під час піщаних бур.

У ході бою особлива увага приділяється своєчасному виявленню й знищенню противника, що обходить.

У північних районах і взимку командир взводу особливу увагу в обороні приділяє забезпеченню постійної готовності зброї до застосування в умовах низьких температур і вживанню заходів по попередженню переохолодження й обмороження особового складу, передбачає більше часту зміну спостерігачів і розрахунків чергових вогневих засобів, особливо вночі, у заметіль і снігопад, а також підсилює контроль за несенням служби на позиціях.

Фортифікаційні спорудження можуть улаштовуватися зі снігу й льоду.

З метою маскування місця, що стемніли від порохових газів, і сліди гусениць засипаються снігом.

В умовах бездоріжжя на позиціях, в окопах і вкриттях улаштовуються водостоки, стінки їх зміцнюють із метою запобігання розмивів і обвалів. Бойові машини піхоти в окопах установлюються на лижні.


Список використаної літератури:

1. Бойовий статут Сухопутних військ.Частина 3 (Взвод, відділення, танк). Київ: Ватра 1995.

2. Тактика загальновійськових підрозділів: Навчальний посібник. Київ: ФЗСУ, 1998.