Смекни!
smekni.com

Аналіз вхідних і вихідних грошових потоків підприємства (стр. 6 из 6)

Завдання підвищення управління грошовими коштами підприємства можна сформувати як оптимізацію їх розміру для досягнення підприємством оптимальної позиції на шкалі ”ліквідність-доходність”. Об’єктом управлінських зусиль є з одного боку, грошові потоки підприємства, а з іншого - залишки грошових коштів.

Джерелом формування грошових коштів підприємства може бути банківська позика чи комерційний кредит покупців. Можливості формування грошових коштів є результатом сукупного впливу факторів зовнішнього та внутрішнього характеру.

Фактори зовнішнього характеру визначають загальні умови функціонування підприємства. До цих факторів належать загальна макроекономічна ситуація, стан та спрямованість законодавства, що регулює підприємницьку діяльність, стан платіжної дисципліни в державі, кон’юнктура ринку збуту, кон’юнктура фінансового ринку. Ці фактори не залежать від діяльності окремого торговельного підприємства, але обумовлюють його потенційні можливості з формування грошових коштів.

Фактори внутрішнього характеру залежать від характеру та специфіки діяльності самого підприємства щодо формування грошових коштів. На рівні підприємства можливості формування грошових коштів визначаються такими факторами.

1. Формування грошей обумовлюється обсягами та ефективністю проведення господарської (торговельної) діяльності підприємства, які в свою чергу залежать від :

- організації маркетингової діяльності: вивчення споживачів, прогнозування їх потреб, визначення форм, методів реалізації товарів, проведення рекламної діяльності;

- організації закупівельної діяльності: вибору постачальників, оцінки та селективного підбору комерційних пропозицій із закупівлі товарів, організації товаропостачання;

- організації торгово-технологічного процесу, залучення необхідних матеріальних , трудових та фінансових ресурсів, визначення способів їх найбіль ефективного використання;

- обсягу товарообороту підприємства, його складу та асортиментної структури, рівня цін реалізації товарів.

2. Можливості формування грошової маси пов’язані з обсягами та ефективністю проведення інвестиційної діяльності, що обумовлюється:

- вибором інвестиційного портфеля підприємства, тобто переліку інвестиційних проектів, що визнаються доцільними для реалізації;

- ходом реалізації інвестиційних проектів та їх фактичною доходністю.

3. Джерелом формування грошей можуть бути і “старі” гроші, які були сформовані в попередніх періодах, але втратили грошову форму.

4. Джерелом формування грошових коштів підприємства може бути продаж частини постійних активів підприємства - основних фондів, нематеріальних активів .

5. Джерелом формування грошових коштів підприємства може бути отримання банківських та комерційних позик, емісія акцій та облігацій.

Отже, джерелом формування грошей є факт реалізації товарів, здійснення акту купівлі - продажу.

Комплексна діагностика стану системи управління грошовими коштами підприємства передбачає дослідження її таких складових:

- наявності спеціального підрозділу, що займається підвищенням управління грошовими коштами підприємства в наступному періоді;

- проведення аналізу грошових коштів підприємства, їх ритмічності, повноти та глибини;

- планування руху грошових коштів підприємства;

- опанування теорією та застосування на практиці окремих інструментів управління грошовими коштами підприємства.

Оцінка результатів управління грошовими коштами підприємства повинна проводитися за наступними напрямками:

- наявність фактів неплатоспроможності підприємства в окремі дні або періоди, їх частота та тривалість;

- динаміка коефіцієнта достатності грошових коштів;

- розміри та динаміка дефіциту грошових коштів;

- динаміка показників ритмічності та синхронності грошових потоків;

- узгодженість джерел надходження та напрямків використання грошових коштів за окремими видами діяльності підприємства;

- отримання додаткового доходу за рахунок інвестування тимчасово вільних коштів.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

Проаналізувавши цілий ряд показників, які характеризують фінансовий стан підприємства, а також визнавши основні причини незадовільного управління грошовими коштами підприємства можна зробити висновок, що роль, яку виконують грошові кошти підприємства в процесі проведення кожного виду діяльності підприємства значно вагома. Грошові кошти є стартовим чи фінальним етапом процесу кругообороту або обслуговуючим ресурсом, наявність якого забезпечує перехід від однієї стадії циклу до іншої.

У даній роботі було розраховано багато показників, бачимо, що приватне підприємство ”ШАНС” протягом 2003 року функціонувало досить непогано. Як видно з додатку А та додатку Б у порівнянні з попереднім 2003 роком приватне підприємство “ШАНС” у звітному 2007 році покращило свої фінансові результати. На початку 2003 року дані про фінансовий стан приватного підприємства свідчать про те, що підприємство працювало ефективно. Якщо подивитись на додаток Б то видно, що підприємство отримало 1506,7 тис.грн. чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів , робіт , послуг) у порівнянні з 2003 роком чистий дохід який складав 907,3 тис.грн.

Якщо звернути увагу на додаток А то можна побачити, що власний капітал приватного підприємства “ШАНС” на початку 2007 року становив лише 83,2 тис.грн., а на кінець цього року 195,9 тис.грн. Як бачимо дане підприємство на початку року функціонувало за рахунок позикових коштів.

Коефіцієнт концентрації власного капіталу показує, що приватне підприємство не зовсім є фінансово стійким, стабільним і незалежним від зовнішніх кредиторів.

Коефіцієнт фінансової залежності показує, що власник не в змозі профінансувати своє підприємство.

Загальний коефіцієнт ліквідності показує, що підприємство має оборотні кошти сформовані завдяки власним джерелам.

Коефіцієнт платоспроможності показує, що на початок 2003 року приватне підприємство не залежало від зовнішніх джерел, але на кінець 2003 року ми бачимо протилежну картину.

Фінанси займають особливе місце в економічних відносинах. Їх специфіка проявляється в тому, що вони завжди виступають в грошовій формі, мають розподільчий характер і відображають формування та використання різних видів прибутків і накопичень суб’єктів господарської діяльності сфери матеріального виробництва, учасників нематеріальної сфери.

Таким чином, грошові потоки є складною багатоплановою економічною категорією, використовуються як інструмент оцінки, засіб платежу та заощадження, є ресурсом та результатом діяльності підприємства, обумовлюють його поточне та майбутнє фінансове положення.

Провівши всю цю роботу, можна зробити висновок, що грошові кошти підприємства є одним з вагомих факторів, що визначають фінансове положення підприємства, його життєздатність.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. “Про підприємства в Україні” Закон України від 27 березня 1991р.

2. “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність” Закон України від 16.07 1999 р. №996-XIV // Галицькі контракти. - 1999. - № 6

3. Баб’як Н.Д. Вплив амортизаційних відрахувань на результати фінансово - господарської діяльності підприємств // Фінанси України.- 2003. - №11. С.23

4. Бандурка О.М. Фінансова діяльність підприємств: Підручник - К.: Либідь, 1998. - 312с.

5. Болюх М.А., Бурчевський В.З., Горбатюк М.І. Економічний аналіз:Навч. Посібник. - К.: КНЕУ, 2003. - 540с.

6. Гарицька Н.В. Удосконалення обліку основних засобів - усвідомлення, необхідність здійснення процесу відтворення // Бухгалтерський облік і аудит. - 1998. - №10. С.10

7. Грицюк С.В. Україна - Польща: ділова і корисна співпраця // Захід. - 2007.- №50. С. 16

8. Зятковський І.В. Фінанси підприємств: Навч. посібник. Вид. 2-ге, доповн. і переробл. - Тернопіль. Економічна думка - 2007 - 400с.

9. Економічний аналіз: Навч. посібник / М.Я.Болюх; За ред. акад. НАНУ проф. М.Г.Чумаченка. - К.: КНЕУ, 2007 - 540 с.

10. Іващенко В.І., Болюх М.А. Економічний аналіз господарської діяльності.- К.:”НІЧЛАВА”, 1999. - 204с.

11. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. Посібник. - К.: МАУП, 2000. - 152с.

12. Каменська Т.І. Бухгалтерський облік грошових коштів// Все про бухгалтерський облік. - 2000. - № 46. С. 45

13. Кірейцева Г.Г. Фінансовий менеджмент: Навч. Посібник. - К.: ЦУЛ, 2007.- 496с.

14. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посібник - К.: Товариство “Знання” КОО, 2000 - 378 с.

15. Кручок С.І. Оцінка фінансового стану підприємств // Фінанси України. - 2007. - №8. С. 6

16. Мец В.О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. посібник - К.: КНЕУ, 1999 - 132 с.

17. Мних Є.В., Буряк П.Ю. Економічний аналіз на промисловому підприємстві. - Львів: Світ, 1998 - 208с.

18. Омельченко В.М. Планування діяльності промислового підприємства: Підручник. - К.: Скарби, 2007. - 336с.

19. Пархоменко С.М. Облік основних виробничих фондів // Галицькі контракти. - 1999. - №7. С. 11

20. Петрович Й.М., Будіщева І.В., Устінова І.Г. Економіка виробничого підприємства: Навч. Посібник. - К.:Т-во “Знання”, КОО, 2007. - 405с.

21. Поддєрьогін А. М. Фінанси підприємств: Підручник. - К.: КНЕУ, 2000. - 460с.

22. Покропивний С.Ф. Економіка підприємства: Підручник. - К.: КНЕУ, 2003. - 528с.

23. Поліщук Н.В. Методи аналізу діяльності підприємства // Фінанси України. - 2003. - №1. С. 15

24. Курс економічного аналізу: Навч. Посібник. - К.: Знання-Прес, 2000. - 207с.