Смекни!
smekni.com

Державний ощадний банк України (стр. 7 из 8)

норматив інвестування в цінні папери окремо за кожною установою (Н11 ≤ 15%);

норматив загальної суми інвестування (Н12 ≤ 60%);

норматив ризику загальної відкритої валютної позиції банку (Н13 ≤ 30%).

Недотримання банком цих економічних нормативів карається штрафними санкціями, а в деяких випадках веде до призупинення діяльності банку.

Заходи впливу до порушників строків подання звітності розкриті в статті 7.7-7.14. Положення "Про застосування НБУ заходів впливу до порушників банківського законодавства":

Територіальне управління Національного банку (структурний підрозділ банківського нагляду центрального апарату, що безпосередньо здійснює нагляд за банком) після отримання інформації про допущене банком порушення до 25-го числа місяця, наступного за звітним, подає Генеральному департаменту банківського нагляду обґрунтовані пропозиції про накладання штрафу на банк та документи, що підтверджують факт порушення. Генеральний департамент банківського нагляду протягом наступних семи робочих днів передає ці документи разом із своїми висновками на розгляд Комісії Національного банку.

Рішення Комісії Національного банку про накладення штрафу на банк має містити перелік виявлених порушень з посиланням на нормативно-правові акти Національного банку та документи, що підтверджують факт порушення. Це рішення надсилається відповідному територіальному управлінню Національного банку не пізніше наступного робочого дня після його прийняття.

Територіальне управління Національного банку (структурний підрозділ банківського нагляду центрального апарату, що безпосередньо здійснює нагляд за банком) протягом п'яти робочих днів з дня прийняття (отримання) рішення Комісії Національного банку про накладення штрафу має надіслати банку це рішення із супровідним листом, що містить розрахунок суми штрафу та пропозицію до банку-порушника про добровільну сплату нарахованої суми штрафу протягом трьох робочих днів, починаючи з наступного дня після отримання банком цього рішення.

Якщо нараховану суму штрафу не буде перераховано банком-порушником у зазначений строк, то штраф стягується шляхом подання відповідним територіальним управлінням Національного банку (юридичною службою центрального апарату) до господарського суду позовної заяви.

6.3 Інформаційні системи і технології в банку

За останні роки значно розширено функції, що виконуються програмними комплексами фінансового аналізу, бухгалтерського обліку та звітності з урахуванням мережі філій та відділень банку. Розпочато впровадження аналітичного сховища даних.

Банк функціонує в системі електронних платежів НБУ за третьою моделлю, що дозволяє працювати в режимі єдиного коррахунку, надаючи додаткові можливості взаємодії Головного офісу та філій, підвищуючи якість обслуговування клієнтів. Для підвищення швидкості проходження платежів клієнтів у банку розпочато впровадження автономної розрахункової палати.

Банк є учасником міжнародної платіжної системи SWIFT, що забезпечує оперативність, надійність та високу ефективність надання послуг на міжнародному рівні.

Впроваджена система сповіщення клієнтів про рух коштів на карткових та поточних рахунках шляхом розсилання SMS-повідомлень через мережу GSM.

Завдяки застосуванню інтегрованої банківської системи, створеної на основі АБС "Мебіус", банк відкрив широкі можливості для проведення банківських операцій, ведення бухгалтерського обліку, обслуговування клієнтів, підготовки звітності та забезпечення керівництва банку інформацією, необхідною для ухвалення рішень.

Протягом 2007 р. було придбано ліцензії на використання наступного програмного забезпечення:

MS Windows Server Standard RUS ЕОМ with 10 client lics - 54;

MS Windows XP Professional - 2652;

програмне забезпечення системи управління базами даних Oracle для ГРЦ.

В напрямі організації і управління інформаційними технологіями виконані такі роботи:

забезпечено організацію та підтримку процесу тестування працівників банку за допомогою Системи дистанційних тренінгів і навчальних курсів;

розроблено програмне забезпечення для впровадження електронного документообігу.

З питань розвитку та підтримки систем автоматизації банківського виробництва та автоматизованих систем управління банком протягом року проведено:

роботи з розроблення програмного забезпечення системи термінових переказів для фізичних осіб “Швидка копійка”;

роботи з доопрацювання програмного забезпечення, розпочато роботи з впровадження третьої моделі обслуговування коррахунку;

підготовчі роботи з переведення установ банку на роботу з єдиним програмним забезпеченням АБС “БАРС Millenium”;

підготовчі роботи зі створення Реєстру вкладників Ощадбанку СРСР;

впровадження технології для здійснення корпоративного контролю для корпоративних клієнтів “Укрпошта” та “Енергоатом”;

роботи з експлуатаційної підтримки, впровадження, удосконалення і супроводження АБС “Скарб”, її підсистем та системи СБОН.

У напрямі розвитку корпоративної інформаційної мережі (КІМ) банку додатково підключено до КІМ 306 філій балансових відділень і ТВБВ. Усього на початок 2008 року підключено до КІМ 1095 установ банку, в тому числі центральний апарат, 25 регіональних управлінь, 379 філій-відділень та 690 ТВБВ.

Перебудовано систему маршрутизації (протокол OSPF) КІМ банку на рівні центральний апарат регіональні управління та організовано канали зв'язку між головним офісом ВАТ “Ощадбанк” та створеними офісами в місті Києві.

З метою розвитку банківських послуг організовано додатково доступ до інформаційних ресурсів мереж зовнішніх організацій і мережі Інтернет через КІМ банку для 17 терміналів Poster Prepaid, 41 термінала Travelex, 8 терміналів Xpress Money, 167 терміналів Western Union. Організовано доступ до Українського процесингового центру додатково 180 банкоматів, що були встановлені протягом року в установах банку.

Банк має автоматизовану систему обслуговування пенсій, вкладних операцій та платежів населення, яка дозволяє оперативно і якісно обслуговувати клієнтів з використанням банківських платіжних карток.

7. Проектне фінансування

ВАТ "Ощадбанк" здійснює довгострокове фінансування інвестиційних проектів вітчизняних підприємств та пропонує вигідні умови кредитування інвестиційних програм, пов'язаних з будівництвом та реконструкцією об'єктів житлового, соціально-культурного та побутового призначення.

Банк реалізує програму щодо забезпечення вітчизняних підприємств транспортними засобами, обладнанням, нерухомістю, сільськогосподарською технікою за допомогою фінансового лізингу.

Фінансовий лізинг - фінансування шляхом надання в довгострокове користування майна на визначений строк, але не менше одного року, за встановлену плату (лізингові платежі).

Предметом лізингу може бути будь-яке нерухоме і рухоме майно, яке можна віднести до основних фондів.

Строк лізингу: до 7 років. Участь власними коштами: не менше 15%.

Плата за фінансовий лізинг - лізинговий платіж, який включає в себе суму відшкодування вартості лізингового майна та суму лізингових відсотків.

Переваги лізингу:

клієнт має змогу користуватися майном та отримувати дохід від нього вже сьогодні, а сплачувати за майно - завтра (протягом терміну дії договору фінансового лізингу);

лізингова компанія несе всі витрати з купівлі майна (мито, податки та інші внески) і оформлення його як застави банку (страховка, нотаріальне оформлення);

при фінансовому лізингу лізингоодержувач зараховує об'єкт лізингу на свій баланс;

лізінгоодержувач отримує податковий кредит відразу на всю вартість об'єкту лізингу;

амортизаційні відрахування та лізингові проценти відносять на валові витрати;

можливість викупу предмета лізингу після 12-місячного строку користування.

Банк зацікавлений у співпраці з надійними позичальниками, які розцінюють кредитування як можливість довгострокової співпраці.

Напрямки проектного фінансування:

фінансування будівництва;

інвестиційні програми;

лізингові програми.

Банк здійснює кредитування проектів, пов'язаних із будівництвом і реконструкцією нерухомості житлового, соціально-культурного і виробничого призначення.

Можливе кредитування Забудовника, Генерального підрядника, Інвестора, Довірителя ФФБ.

Умови кредитування:

кредит надається у вигляді кредиту або кредитної лінії;

строк кредитування - до 7-ми років;

валюта кредиту - гривня, долар США, евро;

сума кредиту - до 80% вартості проекту;

індивідуальні умови погашення кредиту;

термін розгляду кредитної заявки 5-7 днів з моменту надання повного пакету необхідних документів.

Переваги програми:

можливість використання кредитних ресурсів на тривалий термін у вибраній валюті;

можливість залучення кредитних коштів на початкових етапах будівництва;

безперебійне фінансування будівництва за рахунок кредитних коштів;

комплексне вирішення проблеми фінансування (кредит, ФФБ, цінні папери, кредитування фізичних осіб тощо);

швидкий розгляд пакету документів і ухвалення рішення;

відсутність вимог в наданні додаткового забезпечення;

розвинута мережа філій банку дає можливість співпрацювати з позичальниками в усіх регіонах України.

Банк здійснює кредитування вітчизняних підприємств на розширення, реконструкцію та модернізацію виробничих потужностей (створення нових виробництв), придбання земельних ділянок тощо у форматі проектного фінансування.

Переваги програми:

можливість використання кредитних грошових ресурсів на тривалий термін у будь-якій валюті;

залучення кредитних коштів для реалізації проекту дає можливість не відволікати власні обігові кошти позичальника;

можливість залучення кредитних коштів на початкових етапах реалізації проекту;