Смекни!
smekni.com

Проблеми оподаткування прибутку підприємств в Україні та можливості їх вирішення (стр. 2 из 10)


Рис. 1.1. Схема визначення оподатковуваного балансового прибутку підприємства відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28 грудня 1994 р.


Оскільки оподатковуваний прибуток визначався на підставі ба­лансового прибутку, податковими органами здійснювався конт­роль за правильним формуванням прибутку підприємств. У під­приємств не було потреби вести окремий податковий облік.

По-друге, у процесі визначення об’єкта оподатковування, крім оподатковуваної суми балансового прибутку, ураховувались інші показники. Так, об’єкт оподатковування збільшувався на суму: збитків платника податку від товарообмінних (бартерних) операцій унаслідок реалізації продукції (робіт, послуг) за цінами, нижчими за звичайні; коштів фондів, створених платником податку за рахунок собівартості продукції (робіт, послуг), що були використані не за цільовим призначенням (інноваційний фонд підприємства); коштів, отриманих платником податку на власні потреби від інших суб’єктів підприємницької діяльності (матеріальних ціннос­тей і нематеріальних активів, безповоротної фінансової допомоги). Це забезпечувало контроль і регулювання відповідних напрям­ків діяльності суб’єктів господарювання.

По-третє, нарахований податок на прибуток зменшувався на суму витрат, здійснених за рахунок чистого прибутку підприємс­тва і спрямованих на фінансування реконструкції і модернізації активної частини основних фондів (до 20 % нарахованого подат­ку на прибуток). Це сприяло прискоренню технічного прогресу.

По-четверте, ставки податку були диференційовані за видами ді­яльності. За базової ставки оподаткування 30 % посередницькі опе­рації оподатковували в розмірі 45 %, ігровий бізнес – у розмірі 60 %.

Вивчення цього досвіду заслуговує на увагу з погляду впливу оподатковування прибутку на фінансово-господарську та інвес­тиційну діяльність підприємств [14].

1.2 Сутність податкових відносин між державою і платниками

Сутність цих відносин можна охарактеризувати у двох аспектах – з позицій форми вилучення державою частини доходів юридичних і фізич­них осіб і з позицій функціонального призначення вилучених доходів, оскільки лише напрямки кінцевого використання їх дають змогу зробити остаточний висновок щодо дійсного су­спільного змісту податкових відносин.

Щодо першого аспекту, то сутність відносин між державою і платниками податків характеризується передусім тим, що це – відносини привласнення державою частини суспільного продук­ту. Специфіка такого привласнення полягає в тому, що воно ґрун­тується не на природному праві держави привласнювати продукт, створений у результаті експлуатації (продуктивного використан­ня) державної власності. Воно є привласненням продукту, відчу­женого від приватних осіб, отже, це привласнення пов’язане з переходом права власності на продукт (дохід) від приватних осіб до держави в процесі перерозподілу.

Констатація примусового характеру відносин між державою і платниками не дає повного уявлення про сутність таких відно­син. Зрозуміти її можна, лише відповівши на питання, заради чого здійснюється цей примус, тобто засувавши функції, виконання яких бере на себе держава. Отже, з урахуванням розвитку функцій держави податки можна охарактеризувати як своєрідну плату всього загалу плат­ників і кожного з них окремо за послуги, які надає держава, виконуючи суспільно необхідні функції, тобто функції, які спрямовані на реалізацію спільних інтересів індивідів і які держава повинна брати на себе задля забезпечення розвитку людської цивілізації. Для всього загалу платників ця плата, яка вимірюється величиною сукупних податкових платежів до бюджету держави, є еквівалентною вартості суспільних (дер­жавних) благ.

Окрім податкових платежів до бюджету держави, своєрід­ною платою за виробництво суспільних благ є утворення надлишкового податкового тягаря, що для суспільства в цілому означає втрату чистого доходу, яка є наслідком падіння вироб­ництва і споживання оподатковуваного товару нижче оптималь­ного рівня, а для платників означає зміну структури споживан­ня.

Отже, чим більше реальні податкові відносини між держа­вою і платниками наближаються до своєї сутності, тим часті­ше податки сплачують на добровільних засадах, формуються позитивні податкові традиції, значення яких полягає в тому, що за наявності їх навіть у разі суттєвого відхилення податко­вої політики від принципу еквівалентності на нетривалий час більшість платників продовжують за інерцією справно сплачу­вати податки. Водночас у разі несформованості відповідних податкових традицій та очевидної нееквівалентності між подат­ковими платежами і суспільними благами суперечності між державою і платниками можуть набути вкрай гострих форм, які не вдасться пом’якшити навіть за умови посилення державних санкцій до порушників податкового законодавства [21].

Відносини щодо оподаткування набувають певної правової форми, внаслідок чого податкова система на іншому, менш глибокому, рівні її дослідження постає як система норматив­но-правових актів, перш за все – податкових законів, що ре­гулюють такі відносини:

- між державою і платниками: стосовно визначення основ­них елементів оподаткування, порядку обчислення і справляння податків, правового статусу платників, їхньої відповідальності перед державою за порушення податкового законодавства;

- між державою і органами місцевого самоврядування: щодо розмежування їхніх прав законодавчої компетенції в податковій сфері, законодавчого закріплення за бюджетами кожного рівня влади власної дохідної бази, законодавчого визначення тієї частки загальнодержавних податків, яка на постійній чи дов­готривалій основі закріплюється за місцевими бюджетами, правового регулювання системи фінансового вирівнювання;

- між державою і органами, що забезпечують справляння податків: з приводу визначення правового статусу цих органів, порядку адміністрування податків, відповідальності за забез­печення своєчасного надходження податків до бюджетів, до­тримання законодавства, державного контролю за діяльністю податкової служби;

- між органами податкової служби і платниками: стосов­но взаємних прав та обов’язків і механізму реалізації їх.

Особливість цього аспекту податкових відносин в умовах сучасної правової держави полягає в тому, що всі без винятку елементи податкової системи підлягають правовому регулюван­ню; законам належить провідна роль у процесі регулювання податкових відносин порівняно з іншими нормативно-правови­ми актами; в деяких країнах податкові закони зводяться в по­датковий кодекс, основним принципом укладання якого є ре­алізація погляду на податкові закони як на цілісну систему; правове регулювання має бути спрямоване на забезпечення максимальної відповідності правової форми податкових від­носин їхній сутності, створення достатніх законодавчих обме­жень намаганням держави розширити свої функції за межі су­спільно необхідних, а податковий тягар – за межі оптималь­ного рівня [30].

Податкові відносини як фінансово-правове явище проявля­ються в конкретних формах оподаткування. Оскільки останні є практичним втіленням податкових відносин, податкова си­стема на рівні господарської практики, практики оподатку­вання уявляється як сукупність взаємопов’язаних, взаємоузго­джених податків, побудована відповідно до наукових прин­ципів оподаткування [4].


2. Аналіз чинного стану та регулюючого впливу системи оподаткування прибутку підприємств в Україні

2.1. Чинний порядок оподатковування прибутку підприємств

З ухваленням Закону «Про внесення змін у Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 р. №283 з другого півріччя 1997 р. відбулись істотні зміни в оподат­ковуванні прибутку щодо [18]:

– визначення об’єкта оподаткування;

– установлення податкового періоду (термінів сплати податку);

– визначення ставок податку для окремих категорій платників;

– надання податкових пільг;

– оподатковування дивідендів.

Платниками податку на прибуток є резиденти та нерези­денти. З числа резидентів платниками податку є суб’єкти госпо­дарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи й організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку, на території України і за її межами. З числа нерезидентів платниками податку є фізичні особи, а також юри­дичні особи, створені в будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи, джерелом походження котрих є Україна (крім установ і організацій, що мають дипломатичний статус).

Платник податку, який має відокремлені підрозділи (філії), може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток.

Принципово новим в ухваленому Законі є визначення об’єкта оподатковування. Обчислення оподатковуваного прибутку здійснюється виклю­ченням із суми скоригованого валового доходу валових витрат плат­ника податку, а також нарахованих амортизаційних відрахувань [35].

Ухвалений Верховною Радою України 24 грудня 2002 р. за №349-IV Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»» (далі – Закон № 349-IV) хоч і не змінює принципів оподатковування, визначених у Законі від 22 травня 1997 p., однак суттєво змінює порядок оподаткову­вання прибутку підприємств. Зокрема, це стосується визначення: валових доходів; валових витрат; порядку врахування від’ємного значення об’єкта оподатковування; ставки оподатковування і податкового періоду; оподатковування дивідендів; оподатковування операцій лізингу (оренди); оподатковування страхової діяльності; амортизаційних нарахувань [4].