Смекни!
smekni.com

Проблеми оподаткування прибутку підприємств в Україні та можливості їх вирішення (стр. 9 из 10)

Запроваджено правила контрольованих іноземних компаній - CFC rules.

9) Негативні зміни. Облік фінансових витрат [31].

До складу інших витрат включаються:

Фінансові витрати, до яких належать витрати на сплату процентів (за користування отриманими кредитами, за випущеними облігаціями, за фінансовою орендою) та інші витрати підприємства в межах норм, встановлених цим Кодексом, пов’язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включені до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку);

Фінансові витрати не включаються до первісної вартості основних засобів, придбаних/створених повністю або частково за рахунок запозичень, крім випадків, передбачених підпунктом 7.10.5 пункту 7.10 статті 7 цього розділу.

Обов’язкова капіталізація процентних витрат, якщо вони капіталізуються в бухгалтерському обліку.

10) Негативні зміни. Відокремлені підрозділи платника податку [31].

Прибуток платника податку - юридичної особи визначається окремо від результатів діяльності відокремлених підрозділів, виходячи з доходів та витрат, визначених відповідно до підпункту 21.6.2 цього пункту. При цьому до витрат платника податку - юридичної особи, здійснених юридичною особою з метою ведення господарської діяльності всіх відокремлених підрозділів, не включається та їх частина, яка розподілена між іншими платниками - відокремленими підрозділами відповідно до підпункту 21.6.2 цього пункту.

Прибуток платника податку - юридичної особи або будь-якого відокремленого підрозділу не зменшується на суму збитків інших відокремлених підрозділів. Збитки відокремлених підрозділів переносяться на майбутні звітні періоди у порядку, встановленому пунктом 19.1 статті 19 цього розділу.

Відмінено консолідований податковий облік для філіалів. Збиток однієї філії не може бути зарахований проти прибутку іншої філії.


ВИСНОВКИ

Податки є важливою ланкою фінансових відносин у суспільстві і як форма фінансових відносин виникають з появою держави. З розвитком товарно-грошових відносин оподаткову­вання здійснюється в основному в грошовій формі. Податки – це обов’язкові платежі, що їх установлює держава для юридич­них і фізичних осіб з метою формування централізованих фінан­сових ресурсів, які забезпечують фінансування державних витрат.

Становлення системи оподатковування в Україні почалося з ухваленням 25 червня 1991р. за № 1251-XII Закону «Про систему оподаткування в Україні». У ньому було визначено принципи побу­дови і призначення системи оподатковування, дано перелік подат­ків, зборів, названо платників та об’єкти оподатковування. Так було закладено підвалини системи оподатковування, створено передумо­ви для її наступного розвитку [3].

В останньому варіанті закону дано більш повне й чітке визна­чення принципів побудови системи оподатковування, понять цієї системи (платники податків і зборів, об’єкти оподаткування), обов’язків, прав і відповідальності платників податків, видів по­датків, зборів і порядку їх зарахування до бюджету та державних цільових фондів.

Оподатковування прибутку є досить активним важелем, за допомогою якого держава може суттєво впливати на фінансово-господарську діяльність підприємств. Це значною мірою пов’язано з установленням об’єкта оподаткування, методикою його розрахунку. Кінцевим результатом діяльності підприємств як суб’єктів гос­подарювання є отриманий ними валовий дохід, що відображає новостворену вартість. Валовий дохід визначається як різниця між виручкою від реалізації, матеріальними і прирівняними до них витратами.

Досвід країн з розвиненою ринковою економікою свідчить, що об’єктом оподатковування здебільшого є прибуток підпри­ємств. Податок на прибуток належить до тих податків, завдяки яким активно реалізується регулювальна функція щодо виробни­цтва, інших сфер господарської діяльності. Фіскальній функції податку на прибуток належить другорядна роль.

Враховуючи викладений вище матеріал та досвід проведення податкових реформ у розвинених країнах, пропонуються такі заходи удосконалення податкової системи України:

– основним податковим платежам необхідно надати більшої еластичності в плані диференціації ставок оподаткування, ско­рочення пільгового оподаткування, гармонізації податків на спо­живання з податками на особисті доходи і прибутки підприємств. Мається на увазі, що податки повинні доповнювати один одного з метою досягнення рівномірного податкового навантаження, оптимального перерозподілу коштів між окремими соціальними групами і територіями;

– на кардинальні зміни заслуговує чинний в Україні поря­док справляння податків на споживання; йдеться передусім про ПДВ, із якого 50 % платників мають пільги, що деформує вартісні пропорції в доходах громадян і може мати негативні соціальні наслідки. Пропонується диференціювати ставки ПДВ у розрізі товарних груп;

– податок на прибуток підприємств недостатньо виконує ре­гулятивні функції, для їх оптимізації слід диференціювати став­ки залежно від розміру отриманого прибутку;

– потребує вдосконалення амортизаційна політика в Україні: передбачене законодавством оподаткування капітального доходу від індексації вартості основних фондів, недостатньо дифе­ренційована шкала норм прискореної амортизації для основ­них фондів третьої групи, застосування знижувального коефіці­єнта амортизаційних відрахувань, спроби удосконалити перера­хування до бюджету частини амортизації – все це значно дестимулює реальні інвестиції.

Підсумовуючи, можна зробити такі висновки. Для удоскона­лення системи оподаткування в Україні необхідно:

1) на основі майбутнього податкового законодавства Украї­ни розробити єдину методику обчислення податків, упорядкува­ти податкові пільги, обґрунтовано застосовувати фінансові санкції за порушення норм оподаткування;

2) досягти оптимального співвідношення між прямими та непрямими податками і зберегти тенденції зростання прямого оподаткування;

3) впровадити науково обґрунтовану систему диференціації ставок податків залежно від обсягів господарської діяльності, виду діяльності та технологічних умов виробництва;

4) підвищити відповідальність платників податків за своє­часну та повну сплату податкових платежів, включаючи вста­новлення матеріальної та кримінальної відповідальності;

5) привести податкове законодавство у відповідність до умов ЄЕС, дотримуватись міжнародних угод щодо оподаткування.

Узагальнимо позитивні та негативні аспекти Проекту Податкового кодексу:

1) позитивні:

- більш тісна прив’язка податкового обліку до бухгалтерського;

- оновлена класифікація груп основних засобів та інших необоротних активів. Методи нарахування амортизації;

- відмінено правило першої події по відношенню до доходів та витрат

- зміна ставки податку у бік скорочення;

- авансовий податок на прибуток із чітким переліком виключень;

- дивіденди отримані від нерезидента, який перебуває під контролем, не включаться до складу оподатковуваного доходу;

- інвестиційно-інноваційний податковий кредит;

- пільговий режим для підприємств енергозберігаючої галузі. Заохочення виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій.

2) негативні:

- роялті на користь неплатників податків (зокрема – нерезидентів) не можуть бути віднесені до складу валових витрат;

- нереалізовані курсові різниці: доходи оподатковуються, в витрати відносяться до валових лише в разі погашення;

- витрати по імпорту на умовах постоплати не будуть перераховуватись після фактичної оплати;

- правила недостатньої капіталізації стали більш суворими;

- із платежів за нематеріальні активи, що здійснюються неплатникам податку, утримується податок за ставкою 15%;

При продажу товарів, робіт послуг компаніям, розташованим в офшорних зонах отриманий дохід повинен бути помножений на коефіцієнт 1,15

- запроваджено правила контрольованих іноземних компаній - CFC rules;

- обов’язкова капіталізація процентних витрат, якщо вони капіталізуються в бухгалтерському обліку;

- відмінено консолідований податковий облік для філіалів. Збиток однієї філії не може бути зарахований проти прибутку іншої філії.

Отже, як видно, існує значна кількість як позитивних, так і негативних нововведень. Зазначимо, однак, що значна частина негативних моментів Проекту Податкового кодексу стосується врегулювання взаємовідносин щодо операцій з компаніями - резидентами офшорних зон, стосунків з державами з преференційним та пільговим режимом оподаткування та оподаткування компаній з часткою володіння в країні з пільговим режимом оподаткування – що є загальносвітовою тенденцією.

Таким чином, реформувати податкову систему України слід у напрямку її стабілізації в інтересах як держави, так і госпо­дарських структур, а також населення.


Список використаної літератури

1. Конституція України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30.

2. Бюджетний кодекс Україні 21 червня 2001 р. № 2542 – ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – №32.

3. Господарський кодекс України від 16.01.2003 №436-IV Відомості Верховної Ради України. – 2003. – №41.

4. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» // www.zakon1.rada.gov.ua

5. Закон України «Про державну податкову службу України» в №3813–XII от 24.12.1993 // www.zakon1.rada.gov.ua

6. Закон України «Про систему оподаткування» №77/97–ВР от 18.02.1997// www.zakon1.rada.gov.ua

7. Афонцев С.А., Капелюшников Р.И. Структурные характеристики предприятий и их налоговое поведение // Вопросы экономики. – 2009. – № 9. – С.82-101.