Смекни!
smekni.com

Економічний аналіз підприємства (стр. 2 из 8)

Середньомісячна заробітна плата( ФОП/Чпрац/12 ) – збільшилась.

Рентабельність на нашому підприємстві поки ще нульова, але простежуючи загальну тенденцію з впевненістю можна сказати , що вона буде підвищуватися у наступному році.


2.Характеристика зовнішнього середовища підприємства

При характеристиці зовнішнє середовище розподіляється на середовище прямого (операційне середовище) і не прямого (загальне середовище) впливу.

Середовище не прямого впливу включає компоненти від яких прямо не залежить господарська діяльність: демографічна, соціальна ситуація в країні, економічні, правові фактори тощо.

Оскiльки керiвництво підприємства не може безпосередньо впливати на умови зовнiшнього середовища, воно повинно пристосовуватись до цих умов у своїй господарскiй дiяльностi.

Рiвень успiху або невдачi фiрми у досягненнi цiлей залежить вiд то­го, наскiльки добре вона керує контрольованими нею факторами та враховує вплив неконтрольованих факторiв на план діяльності. Щоб покращити маркетингову дiяльнiсть та забезпечити своє довготривале iснування, фiрма повинна використовувати зворотнi зв'язки (iнформацiю про неконтрольоване навколишнє середовище, дiяльнiсть органiзацiї та ефективнiсть її фінансового плану). Для цього вона повинна визначити ступiнь задоволення споживачiв, вивчити тенденцiї в конкуренцiї, оцiнювати взаємовiдносини з урядовими вiдомствами, спостерiгати за станом економiки та можливим браком ресурсiв, вивчати незалежнi засоби масової iнформацiї, аналiзувати динамiку збуту та прибуткiв, вести переговори з рiзними учасниками збутових мереж, використовувати рiзноманiтнi методи отримання та оцiнки iнформацiї.

На основi цiєї iнформацiї, фiрма повинна адаптувати свою стратегiю до навколишнього середовиша, продовжуючи одночасно викорис­товувати свої характернi переваги. Дчя довготривалого успiху вона повинна постiйно знаходити новi реальнi можливостi, якi вiдповiдають загальному фінансовому плану, а також реагувати на потенцiйнi загрози, переглядаючи свою стратегію.

Таблици 2.1

Фактори не прямого впливу

Демографiч-не середови­ще Чисельнiсть населення, статевий i вiковий склад, густота населення, смертнiсть, народжуванiсть, склад сiм'ї, мiграція, рiвень освiти, динамiка розлучень, вiросповiдання, нацiональнiсть.
Природне середовище Охорона навколишнього середовища, дефiцитнiсть сировини, зростання цiн на енергiю, забруднення навколиш­нього середовища.
Економiчне середовище Рiвень цiн, зайнятiсть населення, рiвень iнфляції, рiвень грошових прибуткiв населення, доступнiсть кредиту, нацiональний доход, рiвень банкiвського вiдсотка по вкладах.
Полiтико-правове середовище Законодавство щодо регулювання пiдприємницької дi­яльностi, встановлена система контролю з боку державних iнститутiв за дотриманням наявних законiв, захист прав споживачiв, митнi тарифи.
Науково-техмiчне середовище Прискорення науково-технiчного прогресу, впровадження нових технологiй, вдосконалення товару, безпечнiсть товарiв, збiльшення науково-дослiдних робiт, iнновацiйний клiмат.
Культурне середовище Прихильнiсть до традицiй та культурних цiнностей, ставлення людей до природи, iнших людей до суспiльства, принципи поведiнки, система суспiльних норм

Що ж до факторів прямого впливу, то до них ми відносимо покупців, постачальників, конкурентів, робітників тощо.

На нашому підприємстві основним видом діяльності є будівництво і ремонт споруд господарського і комунального призначення, виготовлення обладнання і виробів будівничого призначення, тому клієнтами нашого підприємства є замовники забудов, фізичні особи, юридичні особи.

Житлове будівництво найчастіше замовляють за планом іпотечного кредитування де ЗАТ”Житомирпромспецбуд” виступає як забудовник.

На замовлення інших підприємств здійснюється будівництво торговельних центрів( Торговельний центр м.Бердичів ), цехів фабрик( швейні цехи ) тощо.

На державні замовлення здійснюється відновлення будинків, вулиць( вул..Щербакова, вул..Свободи, м.Хмельницьк; вул.Механізаторів, м.Київ; пр.Ів.Богуна, м.Житомир ).

На замовлення навчальних закладів здійснюється будівництво гуртожитків, та інших об’єктів, і навіть у ЖДТУ ЗАТ’Житомирпромспецбуд” виконувало роботи по забиванню сваїв на початку будівництва бібліотеки.

Також наше підприємство виконує інші замовлення – ремонт Житнього ринку та інших об’єктів ремонт будинків( Домбровського, 59 ).

Окрім цього наше підприємство займається виробництвом будматеріалів і їх реалізацією, а також отримує доходи від оренди.

Постачальниками для нашого підприємства є фірми, що постачають будматеріали, які наше підприємство не може самостійно виготовити. Також воно користується послугами юридичних і аудиторських фірм. ЗАТ”Житомирпромспецбуд” здійснює також закупівлю офісного обладнання та програмного забезпечення( наприклад у фірми”Час”). А також здійснює витрати на реклами і підписку на спеціалізовану літературу.

Щодо такого фактору як працівники, то наше підприємство не має недостачі в кадрах, оскільки потрібних спеціалістів вистачає на ринку праці.

Конкуренція суттєво не впливає на діяльність підприємства по якому проводиться аналіз оскільки воно має широкий профіль діяльності і може збалансовано діяти у різних сегментах ринку. Тим паче будівництво є сектором довготривалих інвестицій, тому різких змін кон’юнктури ринку не слід очікувати.


3.Система планування та економічного аналізу на підприємстві

На нашому підприємстві економічне планування здійснюється за допомогою складання бюджетів доходів та витрат( Додаток ).

Аналітичну роботу підпри­ємства можна поділити на два блоки:

1) аналіз фінансових результатів та рентабельності;

2) аналіз фінансового стану підприємства. Аналіз фінансових результатів підприємства здійснюється за та­кими основними напрямками:

—аналіз та оцінка рівня і динаміки показників прибутковості, факторний аналіз прибутку від реалізації продукції, робіт, послуг;

— аналіз фінансових результатів від іншої реалізації, позареалі­заційної та фінансової інвестиційної діяльності;

— аналіз та оцінка використання чистого прибутку;

—аналіз взаємозв'язку витрат, обсягів виробництва продукції та прибутку;

— аналіз взаємозв'язку прибутку, руху оборотного капіталу та грошових потоків;

— аналіз та оцінка впливу інфляції на фінансові результати;

— факторний аналіз показників рентабельності. Аналіз фінансового стану підприємства проводиться за такими напрямками:

— аналіз та оцінка складу та динаміки майна;

—аналіз фінансової стійкості підприємства;

— аналіз ліквідності балансу;

Фінансове планування є необхідним для фінансового забезпечення розширення кругообороту виробничих фондів, досягнення високої ре­зультативності виробничо-господарської діяльності, створення умов, які забезпечили б платоспроможність та фінансову стійкість підприємс­тва. Ринок висуває високі вимоги до якості фінансового планування, оскільки нині за негативні наслідки своєї діяльності відповідальність нестиме само підприємство. Сьогодні фінансове планування потребує переведення на нові прин­ципи організації. Його зміст та форми мають бути суттєво змінені у зв'язку з новими економічними умовами та соціальними орієнтаціями.

Фінансове планування — це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямками їх цільового викорис­тання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підпри­ємства у плановому періоді. Метою фінансового планування є забезпе­чення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування.

Отже, основними завданнями фінансового планування на підпри­ємстві є:

• забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхід­ними фінансовими ресурсами;

• установлення раціональних фінансових відносин із суб'єктами господарювання, банками, страховими компаніями тощо;

• визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка ра­ціональності його використання;

• виявлення та мобілізація резервів збільшення прибутку за ра­хунок раціонального використання матеріальних, трудових та грошових ресурсів;

• здійснення контролю за утворенням та використанням платіж­них засобів. Фінансове планування дає змогу розв'язати такі конкретні питання:

• які грошові кошти може мати підприємство в своєму розпоря­дженні;

• які джерела їх надходження;

• чи достатньо засобів для виконання накреслених завдань;

• яка частина коштів має бути перерахована в бюджет, позабю­джетні фонди, банкам та іншим кредиторам;

• як повинен здійснюватися розподіл прибутку на підприємстві;

• як забезпечується реальна збалансованість планових витрат і дохо­дів підприємства на принципах самоокупності та самофінансування.

Фінансовий план — це найважливіший елемент плану, який складається як для обґрунтування конкретних інвестиційних проектів, так і для управління поточною та стратегічною фінан­совою діяльністю. Цей розділ бізнес-плану включає такі складові:

— прогноз обсягів реалізації;

— баланс грошових надходжень та витрат;

— таблицю доходів та витрат;

— прогнозований баланс активів та пасивів підприємства.

Нині, коли підприємствам надано самостійність у плануванні, вони можуть не складати фінансового плану або складати його в будь-якій довільній формі, що її вони вважають для себе найбільш прийнятною. Найпоширенішою формою фінансового плану є ба­ланс доходів та видатків.

Мета складання фінансового плану полягає у взаємоузгодженні доходів та витрат. За перевищення доходів над витратами сума пе­ревищення може направлятися в резервний фонд.