Смекни!
smekni.com

Статистичне спостереження як перший етап статистичного дослідження суспільно-економічних явищ (стр. 4 из 6)

Кожен інтервал має нижню (найменше значення ознаки) і верхню (найбільше значення ознаки) межі або одну з них. Тому величина інтервалу є різниця між верхньою і нижньою межами інтервалу. Якщо у інтервалу вказана лише одна межа (у першого - верхня, у останнього - ніжняя), то мова йде про відкритих інтервалах. Якщо у інтервалу є і ніжняя, і верхня межі, то мова йде про закритих інтервалах. Закриті інтервали підрозділяються на рівних і нерівних (що прогресивно зростають, прогресивно убувають), а також спеціалізовані і довільні.

Угрупування з рівними інтервалами будують тоді, коли досліджуються кількісні відмінності у величині ознаки усередині груп однакової якості, а також якщо розподіл носить більш менш рівномірний характер. Якщо можна заздалегідь встановити певну кількість груп, то величину рівного інтервалу можна обчислити за формулою

де i - величина рівного інтервалу; xmax, xmin- найбільше і найменше значення ознаки; n - число груп.

Якщо не вимагається попереднього встановлення числа груп, то використовується інший спосіб визначення величини рівного інтервалу - по формулі Стерджесса

де n - число спостережень.

Якщо величина рівного інтервалу розраховується по даній формулі, то слідує знаменник заздалегідь округляти до цілого числа (як правило, завжди більшого), оскільки кількість груп не може бути дробовим числом.

У статистичній практиці частіше застосовуються нерівні інтервали (що поступово зростають або поступово убувають). При цьому досліджувана сукупність ділиться на групи приблизно рівного заповнення з великим числом одиниць. Нерівні інтервали можуть використовуватися, наприклад, в таких випадках:

а) при дослідженні угрупування із застосуванням декількох ознак, що дають можливість скласти декілька підгруп, де потрібні вже і довші і коротші інтервали;

б) при утворенні крупних груп з новою якістю на базі дрібних груп за умови збереження їх однорідності, що приводить до збільшення інтервалів.

У статистичній практиці використовуються також спеціалізовані інтервали. Інтервали називають спеціалізованими, якщо мова йде про встановленні меж інтервалу в групах, схожих за типом і за ознакою, але що мають відношення, скажімо, до різних галузей виробництва.

Види угрупувань залежать від цілей і завдань, які вони виконують. За допомогою методу статистичних угрупувань виділяють якісно однорідні сукупності, вивчають структури сукупності і зміни, що відбуваються в них, а також вирішують завдання по дослідженню існуючих зв'язків і залежностей.

З відомою мірою умовності для виконання цих завдань угрупування відповідно ділять на типологічних, структурних і аналітичних.

Метод типологічного угрупування полягає у виявленні в якісно різнорідній сукупності однорідних груп. При цьому дуже важливо правильно відібрати группіровочнийознаку, яка допоможе ідентифікувати вибраний тип. Типологічні угрупування широко застосовуються в дослідженні соціально економічних явищ. Прикладами такого виду угрупувань можуть бути групи підприємств по формах власності, по формах господарювання, соціальні групи населення і так далі У типологічних угрупуваннях часто використовуються спеціалізовані інтервали.

Метод структурного угрупування є розділення однорідної сукупності на групи за тією або іншою варіюючою группіровочномуознакою. Прикладами такого виду угрупувань можуть бути групи населення по підлозі, зросту, місцю мешкання, доходу і так далі, тобто може вирішуватися завдання по вивченню структурного складу тієї або іншої однорідної сукупності, структурних змін за тією або іншою группіровочному ознакою. На основі структурних змін вивчаються закономірності суспільних явищ

Метод аналітичного угрупування полягає в дослідженні взаємозв'язків між факторними ознаками в якісно однорідній сукупності. За допомогою аналітичних угрупувань вдається виявляти ознаки, які можуть виступати або причиною, або наслідком того або іншого явища. У аналітичних угрупуваннях найчастіше використовуються нерівні інтервали.

Результати группіровочногоматеріалу оформляються у вигляді таблиць, де він висловлюється в наочно-раціональній формі. Не всяка таблиця може бути статистичною. Табличні форми календарів, тестових і опитних листів, таблиця множення не є статистичними.

Статистична таблиця - це цифровий вираз підсумкової характеристики всій спостережуваній сукупності або її складових частин поодинці або декільком істотним ознакам. Статистична таблиця містить два елементи: підмет і присудок.

Підмет статистичній таблиці є перелік груп або одиниць, складових досліджувану сукупність одиниць спостереження.

Присудок статистичної таблиці - це цифрові показники, за допомогою яких дається характеристика виділених в підметі груп і одиниць.

Розрізняють прості, групові і комбінаційні таблиці.

У простих таблицях, як правило, міститься довідковий матеріал, де дається перелік груп або одиниць, складових об'єкт вивчення. При цьому частини підмета не є групами однакової якості, відсутня систематизація одиниць, що вивчаються. Присудок цих таблиць містить абсолютні величини, що відображають об'єми процесів, що вивчаються.

Групові і комбінаційні таблиці призначені для наукових цілей, де, на відміну від простих таблиць, в присудку - середні і відносні величини на основі абсолютних величин.

Групова таблиця - це таблиця, де статистична сукупність розбивається на окремі групи по якому-небудь одній істотній ознаці, при цьому кожна група характеризується рядом показників. Прикладом такого угрупування може бути розділення сімей на групи по місцю мешкання (сільське і міське), де утворюються підгрупи сімей по кількості дітей. Аналіз цих угрупувань по матеріалах перепису 1989 року дозволив зробити вивід, що більшість сімей, незалежно від приналежності до міського або сільського населення, мають тільки по одній дитині.

Комбінаційна таблиця - це таблиця, де підмет є угрупуванням одиниць сукупності по двох і більш ознакам, які розподіляються на групи спочатку за однією ознакою, а потім на підгрупи за іншою ознакою усередині кожної з вже виділених груп. Комбінаційна таблиця встановлює істотний зв'язок між чинниками угрупування. Прикладом комбінаційного угрупування може бути розподіл поліграфічних підприємств по трьом істотним ознакам: ступені оснащеності сучасним поліграфічним устаткуванням, ступеню застосування сучасних технологій і рівню продуктивності праці. Такого роду статистичні таблиці дозволяють здійснити всесторонній аналіз, але вони менш наочні.

При складанні таблиць необхідно дотримувати загальні правила:

·таблиця повинна бути легко осяжною;

·загальний заголовок повинен коротко виражати основний зміст;

·наявність рядків «загальних підсумків»;

·наявність нумерації рядків, які заповнюються даними;

·дотримання правила округлення чисел.


2 . Статистичне спостереження в контексті соціально-економічних явищ та суспільного життя

2.1 Інформаційне забезпечення статистичного спостереження

З розвитком ринкових відносин роль інформаційної бази зростає, оскільки ускладнюються зв'язки суб'єктів ринку, виникає все більш настійна потреба у вивченні впливу різних чинників на результати діяльності, соціальні наслідки, а також в прогнозуванні, в узагальненнях як на макро-, так і на мікрорівні. Найважливішим ресурсом в управлінні стає статистична інформація.

Для того, щоб виконати статистичне дослідження, необхідна науково обгрунтована інформаційна база. Вона формується в результаті статистичного спостереження, яке є початковою стадією економіко-статистичного дослідження. Статистичним спостереженням називається планомірний науково обгрунтований збір даних або відомостей про соціально-економічні явища і процеси.

Інформаційна база статистики покликана забезпечити підтримку ринку, що формується, дати всесторонню і об'єктивну інформацію для розробки варіантів, обгрунтування і ухвалення управлінських рішень. Для цих цілей спеціальний статистичний апарат займається систематичним збором даних, їх обробкою і представленням результатів у вигляді статистичної інформації державним і іншим органам, комерційним користувачам.

Володіючи інформацією, підприємства можуть ефективніше вирішувати постановлені завдання. І навпаки, основною причиною неминучих банкрутств в Україні є некомпетентні дії керівництва підприємств: цьому сприяє відсутність у розпорядженні керівників інформації про кон'юнктуру ринку і багато інших життєво важливих для даного підприємства явищ і процеси. Статистичне спостереження допомагає підприємству реалізувати маркетингову стратегію, гнучко реагувати на зміни ринку, зробити обгрунтований вибір.

Результати дослідження будуть цінні лише в тому випадку, якщо вони базуються на фактичному матеріалі.

Не всі дані, факти, зібрані в процесі статистичного спостереження, можуть бути використані для подальшого дослідження. Вони повинні відповідати певним вимогам.

Найважливішою вимогою є достовірність даних, що отримуються в результаті статистичного спостереження. Достовірність забезпечується багатьма умовами. Це компетентність працівника, що бере участь в статистичному спостереженні, досконалість інструментарію (бланків, інструкцій), зацікавленість або готовність об'єкту і ін. Достовірність включає як відповідність даних реальній дійсності, так і технічну точність або обгрунтованість вимірювання.

Достовірність тісно пов'язана з повнотою даних - отримані дані повинні бути достатньо повними. Повнота забезпечується, по-перше, обхватом одиниць досліджуваної сукупності. По-друге, повноту слід розуміти і як обхват найбільш істотних сторін явища, оскільки кожне явище, що вивчається, або сукупність носить достатньо складний характер і має самі різні ознаки. По-третє, при вивченні явища в часі повнота припускає отримання даних за максимально тривалі періоди.