Смекни!
smekni.com

Ефективність діяльності ВАТ "Комсомолець" Арцизького району Одеської області оцінка його ринкової позиції (стр. 9 из 11)

За цей період також виведено дві породи овець, одну-коней, дві – риби, значну кількість внутріпородних і заводських типів, родин і кросів.

Лише за два останніх роки розроблено 21 технологію, 17 рецептів комбікормів, префіксів і білково-вітамінних добавок для різних видів сільськогосподарських тварин і птиці.

А всього за цей період тваринницькому виробництву рекомендовано 426 завершених і апробованих наукових розробок, освоєно виробництвом 340 розробок. За останні роки науковими установами ветеринарного профілю розроблені й поставлені на виробництво багато нових лікувальних і діагностичних препаратів. По великому рахунку ветеринарна наука в тісній співпраці з практичними працівниками, яка може бути прикладом для інших галузей, забезпечила тваринництво в оптимальних параметрах вітчизняними ветеринарними препаратами.

Не обійдена увагою і переробна галузь. За 2001-2004 роки у підприємствах м’ясної й молочної промисловості впроваджено 142 розробки, у галузевих підприємствах – 45 одиниць обладнання. Щорічне впровадження бактеріальних заквасок забезпечує виготовлення близько 30% продукції на вітчизняній базі. І якби не власний комерційний інтерес, ця цифра могла б бути значно більшою.

Вчені інженерного профілю за останні роки мають понад 100 розробок і поставили на виробництво понад 30 технічних засобів, які виготовляються заводами України та захищені 50 патентами. [5. 3-5]

3.3 Удосконалення економічного механізму господарювання

Економічний механізм господарювання стосовно аграрних підприємств доцільно розподілити на два блоки: перший блок включає елементи зовнішньоекономічного середовища, яке функціонує між держаними структурам та аграрними підприємствами, а другий – внутрішньогосподарського економічного середовища.

До складу зовнішньоекономічного середовища необхідно віднести такі елементи: цінова політика, яка повинна забезпечити відповідний рівень рентабельності виробництва і паритет цін на сільськогосподарську продукцію; система оподаткування (фіксований сільськогосподарський податок, земельний податок, податок на додану вартість, митний збір та ін.); фінансово-кредитна система, яка діє через систему субсидій, дотацій, субвенцій, а також через кредитні угоди; система страхування врожаю, продуктивних тварин і майна.

Блок внутрішньогосподарського економічного середовища включає такі елементи: система земельних відносин; система майнових відносин; система трудових відносин; форми організації праці та її матеріального стимулювання; система розрахункових цін на продукцію та тарифи на послуги і роботи.

З метою забезпечення паритету цін між сільськогосподарськими товаровиробниками і промисловими підприємствами необхідно забезпечувати співвідношення між цінами на сільськогосподарську продукцію й цінами на промислові товари та послуги, що споживаються аграрними підприємствами.

Відомо, що на всі види продукції і послуг ціни мають тенденцію до зростання, а тому виникає об’єктивна необхідність у визначенні цінового співвідношення через показник індексу номінального паритету (відношення індексу цін на сільськогосподарську продукцію за відповідний проміжок часу на індекс цін на окремі види промислової продукції та послуг).

У Законі України «Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років» підкреслюється, що цінова політика в аграрній сфері здійснюється на основі вільного ціноутворення у поєднанні з державним регулюванням та підтримкою доходів товаровиробників і антимонопольним контролем за цінами на продукцію сільського господарства та матеріально-технічні ресурси.

Відтворення виробництва сільськогосподарської продукції також забезпечується на основі впровадження заставних цін і регулюванням доходів через систему державних дотацій та субсидій. Так, останнім часом (з 6 червня 2003 року) прийнятий Порядок нарахування і виплат коштів Державного бюджету України, передбачених для доплат сільськогосподарським товаровиробникам за молодняк ВРХ підвищених вагових кондицій, кондиційних свиней та курей-бройлерів у таких розмірах (за кожний кг прийнятої живої маси): молодняк молочних і комбінованих порід – 1,30 грн., молодняк м’ясних порід, типів та їх помі сей – 1,50 грн., кондиційних свиней – 0,85 грн.

Механізм кредитного забезпечення аграрного виробництва передбачає за рахунок Державного бюджету України компенсувати ставки за кредитами в розмірі не менше 50% облікової ставки, встановленої НБУ.

Важливе місце в підвищенні ефективності виробництва відводиться створенню закупівельно-збутових кооперативів та агро торгових домів. Якщо останні створюються на районному рівні, то обслуговуючі кооперативи – в системі сільських територій. Завдання кооперативів – забезпечити приймання плодоовочевої продукції, молока, молодняку ВРХ і свиней від аграрних підприємств, особистих селянських господарств, фермерів, проведення розрахунків за неї та постачання в зворотному напрямі комбікорму, насіння, племінного молодняку, мінеральних добрив та ін.

Ефективне функціонування аграрних підприємств значною мірою залежить від створення внутрішньогосподарського економічного середовища. В умовах ринкових відносин особлива роль відводиться земельним і майновим відносинам. Аналіз умов договору оренди землі свідчить, що в ньому не вказується грошова оцінка землі та її якість, не визначена орендна плата в грошовому виразі, оцінка натуральної продукції зазначена за ринковими цінами або за собівартістю (згідно з рекомендаціями – за середньо біржовими цінами), строки орендної плати чітко не визначені.

Виробничо-економічні відносини у підрозділах підприємства формуються з урахуванням удосконалення його спеціалізації. Організаційно-виробничої структури, підвищення професійної кваліфікації працівників і спеціалістів.

Важливе місце в системі виробничих відносин відіграє форма організації праці з урахуванням приватної власності на землю та майно. Найбільш поширеною формою внутрішньогосподарської організації праці є бригада.

В умовах ринкових відносин виникає об’єктивна необхідність удосконалення внутрішньогосподарських товарно-грошових відносин на основі неколективної, а персональної відповідальності. Підрозділи основного виробництва, а також обслуговуючи підрозділи розробляють відповідні програми і укладають з адміністрацією підприємства, договори на виробництво відповідної продукції та надання послуг.

З метою підвищення трудової, технологічної дисципліни і відповідальності за кінцеві результати доцільно з урахуванням інтересів власника землі та майна будувати відносини не з окремими підрозділами, а з конкретними працівниками.

Доцільно укладати договір між підприємством і працівником у форму внутрішньогосподарського лізингу, в якому виділяється об’єкт лізингу, термін та порядок виплати лізингових платежів (можливий фінансовий або оперативний внутрішньогосподарський лізинг). Згідно з договором лізингоодержувач сплачує підприємству певну плату виробленою продукцією як за ринковою ціною, так і за собівартістю.

У системі заходів щодо ефективного використання трудових ресурсів доцільно розробляти і укладати трудові угоди (контракти) по всіх категоріях працюючих. Це дає можливість як спеціалістам, так і працівникам різних підрозділів підприємства визначитися з виконанням відповідних функцій, індивідуальним положенням про оплату праці, знати свої права, а також нести відповідальність за порушення трудової, технологічної та фінансової дисципліни.

Таким чином, практична реалізація основних елементів господарського механізму дає можливість (навіть при обмежених інвестиціях) досягти вагомих показників виробничо-фінансової діяльності та соціального розвитку села.

[7.41-43]


Висновки і пропозиції

Ефективність виробництва – це узагальнююча економічна категорія, якісна характеристика якої відображується у високій результативності використання живої та уречевленої у засобах виробництва праці.

Економічна ефективність сільськогосподарського виробництва означає одержання максимальної кількості продукції з одного гектара земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції. Ефективність сільського господарства включає не тільки співвідношення результатів і витрат виробництва, в ній відбиваються також якість продукції і її здатність задовольняти ті чи інші потреби споживача. При цьому підвищення якості сільськогосподарської продукції вимагає додаткових затрат живої і уречевленої праці.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи є ВАТ «Комсомолець» Арцизького району Одеської області. Період дослідження – 2004-2006 роки. Територія землекористування відкритого акціонерного товариства (ВАТ) "Комсомолець" розташована на півдні міста Арциз - 2. На півночі землекористування радгоспу обмежуються руслом р.Кагільник, на сході - землями КСП " Путь Ілліча", на півдні, південному-заході землями сільського господарства "Бургуджи", на заході та північному заході - землями ПСП ім. Кірова.

Віддаль до найближчої залізничної станції - Арциз - 5 км; до районного центру - 5 км.; до обласного центру - 160 км.

Землекористування господарства розташоване в зоні різнотравно-злакових степів з посушливим кліматом, недостатньою кількістю опадів та високою інсоляцією, а в літній період нерідко з періодичними суховіями. По метеорологічним даним річна кількість опадів складає 400 мм. Безморозний період триває 200 днів. Зима м'яка, коротка, вона продовжується біля 2,5 місяців і характеризується частими відлигами. Середня місячна температура повітря самого холодного місяця січня - 2,5. весна дружня, наступає, зазвичай, в перших числах березня. Літо тривале, жарке. Осінь тривала, тепла.