Смекни!
smekni.com

Політекономія як суспільно-економічна наука (стр. 7 из 7)

На думку прихильників кейнсіанської концепції макроекономіч-ної політики, внаслідок дефіциту бюджету утворюється ефект розширення. сукупного попиту і зростання виробництва. При цьому робилось важливе припущення, що реальні темпи зростання виробництва перевищуватимуть темпи зростання цін. Проте інший ефект полягає в тому, що державний попит заміщує приватний, скорочує приватні інвестиції, що негативно впливає на реальне виробництво. Протидіяти цьому повинна політика низьких відсот-кових ставок з метою стимулювання приватних інвестицій.

Неоліберальна концепція економічної політики спирається на фундаментальні цінності ринкової економіки і класичної традиції в економічній теорії, відстоює принцип невтручання держави безпо-середньо в господарський процес і одночасно принцип втручання держави в процес формування і захисту «конкурентного господар-ського порядку». Головні цілі економічної політики – забезпечення державою умов для економічної свободи всім суб'єктам господарювання, недопущення формування монополій, децентралізація економічної влади, протидія процесам її концентрації, державний захист і підтримка конкурентного порядку, регулювання соціальних проблем. Один із фундаторів неоліберальної концепції В. Ойкен у своїй праці «Основні принципи економічної політики» (1950 р.) зробив висновок, що політика невтручання з часом провокує пере-хід до політики інтервенціонізму, тобто до безпосереднього втручання держави в господарський процес, внаслідок чого зростає за-лежність самої держави від владних економічних угруповань. Холи держава не регулює господарський порядок, первісна економічна свобода для всіх перетворюється в реальну економічну владу для небагатьох, в кінцевому рахунку в монополію і, при певних умовах, в диктатуру, або в загальну групову анархію, державне безвладдя.

Праця В. Ойкена – це наочний приклад того, як безпосередньо пов'язані економічна теорія і економічна політика. Займаючись проблемами економічної політики, В. Ойкен, врешті-решт, прийшов до нових нестандартних теоретичних висновків, а саме, що принцип невтручання держави в господарський процес повинен обов'язково доповнюватись регулюванням конкретних форм ринку, які забезпечують конкурентний господарський лад. Більш чи менш державності – така постановка питання проходить поза суттю проблеми. Йдеться не про кількісну, а про якісну проблему. Звідси випливає важливий висновок для економічної політики в умовах перехідної економіки: економічна політика держави повинна бути спрямована не на абстрактну мету «переходу до ринку» (що дуже подібне до такої ж самої абстрактної мети «переходу до комунізму»), а на створення конкретних форм ринку, які грунтуються на реальній конкуренції та недопущенні монополізації економічної влади.

Неоконсервативний напрям економічної теорії кореспондує з монетаристською концепцією макроекономічної політики, яка концентрує увагу на антиінфляційних заходах економічної політики, регулюванні обсягу грошової маси, відокремленні бюджетної та кредитно-грошової політики, забезпеченні бюджетної рівноваги. Важливою функцією держави є контроль за темпом зростання пропозиції грошей, який повинен відповідати темпам реального економічного зростання і очікуваній інфляції.

Монетаристська концепція відкидає можливості використання грошової політики для фінансування бюджетного дефіциту, якщо цей дефіцит призводить до таких коливань грошової маси, які перевищують реальний темп економічного зростання.

Висновок

Отже, внаслідок розвитку суспільно-економічних відносин виникла потреба у систематизації і визначенні сутності економічних відносин людей, їх єдності і взаємодії з продуктивними силами та політичними, ідеологічними, соціальними інститутами суспільства. Саме такою наукою і є політенкономія, що зародилася ще тисячі років тому і прогресує й на сьогодні. Вона є однією з найважливіших економічних наук, оскільки допомагає визначити сутність основних економічних понять і категорій, розібратися в усьому, що стосується ведення економічної діяльності та основних засад бізнесу…

Величезний внесок у економічний розвиток суспільства було зроблено завдяки розширенню політекономічних понять, дослідженню новітніх шляхів розвитку економічної думки.

Можна з впевненістю стверджувати, що саме наука політекономія, та її дослідники зробили непереоціненний внесок у еволюцію суспільно-економічних відносин людства!


Список літератури (бібліографія)

1. Абрамова М.А. Економическая теория: Учебное пособие/2001

2. Білецька Л.В. Економічна теорія: Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка: Навчальний посібник для студентів: Центр навчальної літератури, 2005

3. Економічна теорія: політекономія: Підручник/ Ред. В.Д. Базилевич – 5-е вид., 2006

4. Економічна теорія: макро- і мікроекономіка/ Навчальний посібник для студентів/ Ред. З. Ватаманюк, 2001

5. Кудінов В.В. Макроекономіка: основи теорії і практикум/ Навчальний посібник, 2004

6. Основи економічної теорії: Політекономічний аспект: Підручник для студентів вищих навчальних закладів./ Ред. Г.Н. Климко, 2004

7. Мікроекономіка та макроекономіка: Підручник/ Ред. Будаговська С., 2001

8. Цигелик І.І. Основи підприемництва: Навчальний посібник/ І.І. Цигелик, Т.М. Паневник, 2005

9. Економічне енциклопедія Енциклопедія/ Ред. Гаврилишин Б.Г., Мочерний С.В, 2002

10. Григорук А.А., Пахолюк М.С., Літвінова Т.Д. Основи економічної теорії: політекономічний аспект/ За ред. Григорука А.А., Пахолюка М.С., 2002

13. Основи економічної теорії/ С.В. Мочерний, С.А. Єрохін, Л.О. Каніщенко та ін., 2001

14. Ковальчук В.М. Загальна теорія економіки (теоретична економіка), 2002