Смекни!
smekni.com

Система органів Антимонопольного комітету України. Види кодових систем (стр. 3 из 3)

- UPC - D - призначений для кодування непродовольчих товарів. Кодується будь-яка інформація.

- UPC - E - має 6 знаків поширений і є половиною версією UPC -A. Застосовується для кодування товарів малими геометричними розмірами.

Система Carla-Code - ця нова система кодування, введена вЯпонії в 1987 році і являє собою графічний рік. Він складається з 10 великих квадратів, кожен з яких поділений на менші однакові величини, їм приписуються конкретні цифри - 1,2,4,8. Ця система більшпроста у застосуванні. Вона містить великий обсяг інформації, причомупристрій для її розшифровки дешевше і ефективніше при непарному шрифті.Її можна прочитати при перекручуванні квадрата до 1 мм. Дана система застосовується тільки в Японії, оскільки не отримала поширення в інших країнах.

3. Впровадження кодових систем на підприємствах України

Постановою КМУ "Про впровадження штрихового кодування товарів" від 29 травня 1996 року з 1 січня 1997 року маркування суб'єктами підприємницької діяльності товарів, які вироблені й реалізуються в Україні, застосовується штриховими кодами системи EAN. В Україні державними органами, які регулюють питання кодування товарів є Асоціація Товарної Нумерації (ЄАН Україна) та депозитарій штрих-кодів вітчизняних товарів. Економія виробника при штрих-кодуванні формується за рахунок: оптимізації запасів на складах; скорочення витрат на бухгалтерію шляхом автоматизації документообігу; виключення помилок, виникаючих при ручному введенні інформації. У торгівлі до таких чинників додаються: скорочення потреби в касирах (зменшується час обслуговування покупців на 60-70%); сприяння системі контролю із використанням радіомітки і штрих-коду; сприяння виконанню фіскальної функції держави.

В Україні використовується три види кодування товару: внутрішнє, зовнішнє (міжнародне) і штрихове.

Внутрішнє кодування товару здійснюється за галузевим класифікатором ЛП і виробів медичного призначення (ГК ЛП ВМП). З метою охоплення всієї номенклатури фармацевтичної продукції, що наявна в аптечній мережі, і поліпшення контролю інформації, яка вводиться, в галузевому класифікаторі всю продукцію розподілено на 98 груп. Кожній групі відведено 1000 номерів, остання сотня яких – для імпортних товарів. У ГК ЛП ВМП код продукції семизначний: 0000000.

Зовнішнє кодування товару здійснюється за товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД), яка є інструментом її державного регулювання і сприяє удосконаленню і виконанню поточних і перспективних завдань. Структура ТН ЗЕД включає кодове позначення товару і скорочене позначення двох одиниць виміру. Довжина кодового позначення товару становить 9 цифрових десяткових знаків.

Штрихове кодування товару — комбінація послідовно розміщених паралельних штрихів і проміжків між ними, розміри та розташування яких встановлені певними правилами, призначена для автоматизованої ідентифікації товару та іншої інформації. При цьому найвужчий штрих або проміжок приймають за одиницю товщини — модуль. Інші штрихи і проміжки за шириною дорівнюють двом-трьом модулям. Наноситься на транспортне чи споживче упакування багатьох імпортних і вітчизняних товарів друкарським способом або за допомогою етикетки чи ярлика, які наклеюються на упакування або тару. Розшифровування кодів здійснюється сканувальними пристроями.

Перші ідеї розробки універсальної системи, що ґрунтується на ідентифікації товарів за товарною нумерацією, з’явилися в 60‑ті роки ХХ ст. у США та Канаді. Основою штрихового кодування товару стали універсальні штрихові коди UРС. У 1977 р. було створено Європейську асоціацію нумерації EAN, яка розробила європейський стандарт товарної нумерації та символьного маркування. Коди ЕАN можуть бути 8‑розрядними (для товарів невеликого розміру), 13‑розрядними (для більшості товарів) і 14‑розрядними (лише для транспортної тари):

перші 2–3 цифри, так званий національний префікс, означають країну, де знаходиться організація, що зареєструвала виробника та його товар, і присвоюються Асоціацією ЕАN (напр. префікс України – 482);

наступні 3–5 цифр — код виробника, який видається конкретній організації-виробнику національним органом з ідентифікації;

наступні 3–5 цифр кодів ЕАN-8 і ЕАN-13 — це інформація, яка присвоюється товару організацією-виробником або продавцем самостійно у вигляді реєст­раційного номера в межах свого під приємства. За допомогою цифрових даних виробник може закодувати необхідні для ідентифікації відомості про товар. Будь-які зміни, що вносяться в товар і викликають його зміну, вимагають перекодування і встановлення нового штрихо вого коду. Тільки зміна вартості товару не призводить до зміни штрихового коду. Остання цифра штрихового коду — контрольна, що дозволяє перевірити правильність зчитування штрихового коду сканером. Кожна цифра коду ЕАN є комбінацією двох штрихів і двох проміжків. На початку і на кінці штрихового коду знаходяться крайні трохи подовжені штрихи, які вказують на початок і кінець зчитування коду. В центрі штрихового коду є центральні подовжені штрихи, які полегшують візуальну перевірку повноти запису коду. Застосування штрихових кодів дає можливість однозначно ідентифікувати товар для одержання даних про його вартість, терміни зберігання та іншої інформації, необхідної для торгової організації.

Візьмемо, наприклад, цифровий код які використовуються на продукції підприємства ТзОВ «Скай».

Наприклад, штрих-код, який використовується на продукції лаку манікюрного M.A.G: 4820444610407. Перші три цифри (482) означають країну походження (виробника або продавця) продукту, в нашому випадку Україну, наступні 4 (0444) - підприємство-виробник, ще п'ять (61040) - найменування товару, його споживчі властивості, розміри, масу, колір. Остання цифра (7)
контрольна, що використовується для перевірки правильності зчитування штрихів сканером.

Приклад обчислення контрольної цифри для визначення відповідності товару

1. Додамо цифри, що стоять на парних місцях:

8+0+4+6+0+0=18

2. Отриману суму помножимо на 3:

18x3 = 54

3. Складемо цифри, що стоять на непарних місцях, без контрольної цифри:

4+2+4+4+1+4 =19

4. Складемо числа, зазначені в пунктах 2 і 3:

54+19 =73

5. Відкидаємо десятки:

Отримуємо 3

6. Від 10 віднімемо отримане в пункті 5 число:

10-3=7

Якщо отримана після розрахунку цифра не співпадає з контрольною цифрою у штрих-коді, це означає, що товар зроблений незаконно. Таким чином, лак манікюрний M.A.G. виготовлений з дотриманням всіх норм кодування товарів системою EAN.

Як правило, код країни привласнюється Міжнародною асоціацією EAN. Звертаємо увагу споживачів на те, що код країни ніколи не складається з однієї цифри. Іноді код, нанесений на етикетку, не відповідає країні виробника заявленої на упаковці, тут причин може бути декілька. По-перше, фірма була зареєстрована і отримала код не у своїй країні, а в тій, куди направлений основний експорт її продукції, по-друге – товарбув виготовлений на дочірньому підприємстві, по-третє, можливо товар був виготовлений в одній країні, але ліцензії фірми з іншої країни, по-четверте – колизасновниками підприємства стають декілька фірм з різних держав.

4. Список використаної літератури.

1. ГридасовВ.І.,Винник О.В., Оридирога Л.М. «Фармацевтичнетоварознавство». – Х., 2002;

2. Жиряева Е.В. «Товароведение». – СПб., 2003;

3. Титаренко Л.Д. «Теоретичні основи товарознавства». – К., 2003.

4. Закон України "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності" від 18 лютого 1992 року №2132 // Закони України.-Т.З.-К., 1996.- С.47-55.

5. Закон України "Про Антимонопольний комітет України" від 29 листопада 1993 року, №3659//Закони України.-Т.6.-К., 1996.-С.114-125..

6. Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції"" від 7 червня 1996 року, № 236 //Закони України.-Т. 10.-К., 1996.- С.303-311.

7. Демиденко В.В., Шемякін О.М. Право України.-К.: Правові джерела, 1994

8. Пилипенко А.Я., Щербина В.С. «Господарське право», К.:- Вентурі, 1996.

9. Шавкун В.І. «Правові основи підприємницької діяльності».-К.: Правові джерела, 1997.