Смекни!
smekni.com

Механізм ціноутворення у системі економічних методів управління підприємством як шлях підвищення його конкурентоздатності в умовах невизначеності ринку (стр. 7 из 12)

Коливання метелургійного коксу за 1998 р. , у %.

сірка попіл М 25 М 10 +80

Min

Max

0,84

1,68

10,0

12,0

85,5

88,0

6,7

7,5

5,4

15,1

Постачання вугільних концентратів по басейнам показано у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5.

Постачання вугільних концентратів по басейнам.

Концентрати Тон %

Донецьких басейнів

Польських басейнів

Російських басейнів

Всього

2687504

261285

450932

3399721

79,0

7,7

13,3

100

Як ми бачимо з даної таблиці залучення у шихту польських та російських вугільних концентратів дозволило мати сірку у доменому коксі на середньому рівні.

На якість виплавляємого чавуну також впливали коливання окремих параметрів агломерату ПГЗК , окатишів ПівнГЗК , ЦГЗК ; коксу коксохімічних заводів за хімічним та гранулометричним складом ; зміст вологи у коксі та зниження його стійкісних характеристик , а токож нестабільне забезпечення природним газом та велика кількість перешихтовок.

За станом у 1999 р. на всю металопродукцію , що була реалізована Комбінатом на ринки України , ближнього та дальнього зарубіжжя , діяли вільні ціни. З 24.05.98 р. згідно наказу Міністерства економіки України від 4.05.98 р. № 56 “Про затвердження граничних рівнів оптових цін на продукцію монопольних об’єднань металургійної промисловості “ на КДГМК був введений граничний рівень цін у доларевому еквиваленті на катанку , а також на арматуру класів АТ-ІV , AT-V , AT-VI. На інші види металопродукії на прортязі 1999 р. діяли вільні ціни у доларевому еквіваленті , які залишалися незмінними з травня 1996 р. згідно постанови Кабінету Міністрів України № 109 на пар та гарячу воду діяли регулюємі ціни , що були затверджені Дніпропетровським облвиконкомом. На продукцію та послуги цехового управління головного механіка та енергетика , продукцію коксохімічного виробництва діяли вільні ціни у національній валюті. Оптові ціни на металопродукцію Комбінату з 1999 р. представлені у додатку Р.

Щодо чинників , які впливають на формування цінової стратегіі , то у галузі існує декілька тенденцій , з огляду на типи виробів і типи підприємств , на яких вони провадяться.

1. Чітка тенденція - виробництво металу на мінізаводах і відхід від металургійних комбінатів. Продукція, вироблена в даний час мінізаводомскладає до 38% усієї металургійної продукції. Ця тенденція може швидко змінитися, якщо ціна на брухт чорних металів або передільного чавуна раптово змінитися. Комбінат здійснює значну роботу по зниженню собівартості виробництва з тим, щоб максимально наблизити її до рівня досягнутому мінізаводами.

2. Помітна тенденція - це перехід на безупинне розливання

сталі і вивод з експлуатації більш постарілих і менш ефективних форм виробництва. Технологія безупинного розливання сталі також може сполучатися з прокатним переділом і випуском товарної продукції. Це скоротить прокатний переділ, і у свою чергу, знизить експлуатаційні витрати і капітальні витрати.

3. Це значний ріст споживання сталі в Азії в порівнянні з іншим світом. Азія, Ближній Схід і Латинська Америка в цих регіонах спостерігається високий приріст виробництва стали в порівнянні з іншим світом протягом останніх десятьох років.

Ряд чинників негативно впливають на попит на криворізьку сталь. Нестабільне економічне положення в Україні і країнах СНД , недосконала система платежів , падіння рівня виробництва , зниження рівня державних послуг у промислове будівництво і машинобудування призвели до різкого падіння попиту на конструкційний сорт , у тому числі : куток , пруток , квадрат. Зниження потреби на цю продукцію і ріст попиту на арматуру і рядовукатанкупризвели до звуження сортаменту Комбінату і виводу із експлуатації потужностей по виробництву профілів , що не користуються попитом.

Конкурентноздатність продукції Комбінату.

На території СНД існують підприємства , що випускають металопродукцію аналогічну або подібну із сортаментом Комбінату. Комбінати і заводи ближнього зарубіжжя випускаючі металопродукцію, подібну із сортаментом Комбінату (таблиця 2.6.):

Таблиця 2.6.

Комбінати і заводи ближнього зарубіжжя , що випускають продукцію подібну із сортаментом Комбінату.

Україна Росія Белорусія Молдавія
1. Макеєвський2. Донецький 3.Єнакиєвський 1.Череповецький 2.Магнитогорський3. "Амурсталь"4. "Запсиб" 1.Жлобинський 1.Рибницький

Загальна якість продукції може бути віднесена по світових нормах до середнього класу. Продукція користується визначеним попитом за рубежем, особливо в країнах Південної Америки. Аналізуючи конкурентоздатність підприємств можна зробити таківисновки:

- По Російських підприємствах. Територіальна віддаленість Магнітогорська і Західно-Сибирського металургійних комбінатів заводу "Амурсталь" від ринку Східної Європи і високої вартості перевезень по Росії роблять їхню продукцію в СНД неконкурентоспроможньою в порівнянні з "Криворіжсталлю".

- По підприємствах Білорусії і Молдавії. Жлобинський і Рибницький металургійні заводи частково забезпечують потреби внутрішнього ринку, і незначну частку продукції відвантажують на експорт, виходячи з цього, вони не є конкурентами для "Криворіжсталі".

Частка продукції, що випускається українськими підприємствами аналогічна або подібна із сортаментом "Криворіжсталі" незначна (10%), що дозволяє зробити висновок про відсутність серйозної конкуренції на ринках України. Близьке розташування Комбінату до основних постачальників сировини має свої результати: мінімальні транспортні витрати, що дозволяє формувати на місцевому рівні групи підприємств із замкнутим виробничим циклом.

Перспективи попиту на сталь і її виробництво.

Дана глава основана на звіті Міжнародного Інституту Металу і Сталі (МІМС, Брюсель).

Європа.В Західній Європі по оцінках Секретаріату МІМС, очікується помірний ріст, біля 1% щорічно на період 1995 - 2000 років; В Східній Європі очікується високий щорічний ріст, тому що переорієнтована економіка цих регіонів нарощує темпи свого розвитку. Дуже складно угадати розвиток подій у Росії, Україні й інших країнах колишньої Спілки. МІМС припустив усього біля 60 млн. т. до 2000-го року споживання сталі.

Північна Америка. Споживання в США відображає збільшення конкурентоздатності американських виробників на міжнародному ринку. Споживання сталі в США у 2000 році повинно скласти приблизно 100 млн. т., якщо взяти до уваги циклічний пік.

Динамізм, властивий либералізованим і приватизованим економікам країн Латинської Америки дозволяє робити оптимістичні прогнози розвитку Аргентини і Бразилії (таблиця 2.7).

Таблиця 2.7.

Середньостроковий прогноз споживання сталі, млн.т.

Країни 1995 р. 2000 р. Средньорічні змінення, %
Канада США Латинська Америка

12,6

98,0

30,2

13,0

93,0

38,0

+ 0,6

+ 1,0

+ 4,7

Азія. По оцінкахМІМС очікується, що у 2000 р. споживання в

Китаї може скласти 140 млн. т., при середньорічному рості 67%, і цей прогноз на думку МІМС, є більш помірним у порівнянні з іншими прогнозами по інших країнах. Висока вартість ієни може обмежити споживання сталі в Японії. Японські виробники вже переносять виробництво в інші країни, де ціни нижче, причому не тільки в Азіатський регіон і в Європу. Прогнозований розмір на 2000 р. 80 млн. т. демонструє невелике збільшення.

Поряд із стійкимростом споживання в інших регіонах

Австралії, Африки і середнього Сходу споживання в сталевій продукції у світі в цілому збільшиться до 748 млн. т. у 2000 р., майже половину цього споживання складе Азія, Китай і Японія. Включаючи ситуацію в галузі можна вважати незадовільною в силу такихчинників:

- більш низькі технологічні рівні в порівнянні з розвиненими європейськими країнами і світовим рівнем ;

- старіння основних виробничих потужностей ;

- низький коефіцієнт використання палива й енергоносіїв ;

- малі обсяги випуску високоякісної металопродукції ;

- екологічні проблеми.

Проте Україна має свою власну цілком достатню сировинну базу, з огляду на капіталовкладення в гірничодобувний комплекс, металургійна галузь може бути забезпечена постачальниками сировини аж до 2010 р. Цього буде достатньо для виробництва приблизно 18-20 млн. т. залізної руди на експорт і до 35 млн. т. Галузь має високий експортний потенціал, оскільки Україна виробляє набагато більше металопродукції , ніж їй необхідно для забезпечення споживачів.

План маркетингу і реалізації продукції.

Управління маркетингу і зовнішньоекономічних зв'язків успішно розвиває свою діяльність , його планується структурно підпорядкувати одному керівнику, щоб вони могли мати більш координовану довгострокову стратегію розвитку і тактику та зосередити зусилля на розвиток торгової мережі. Основними напрямками стратегії маркетингу є :

- скорочення часу доставки ;

- відсутність збоїв під час доставки ;

- поліпшення якості кінцевої продукції ;

- більш швидке і гнучке реагування на вимоги ринку ;

- скорочення часу виконання замовлення ;

- завоювання нових ринкових сегментів ;