Смекни!
smekni.com

Проблемы налогооблажения в странах переходного периода (стр. 6 из 8)

Стабільність же податкової системи характеризується не тільки тривалою сталістю в складі податків, умовах їхнього збору, але і закріпленням податків за рівнями бюджетної системи в якості їх власної дохідної бази.

Податкова система повинна бути вільної і від малоефективних податкових форм, тобто таких видів податків, збір яких потребує витрат, що значно перевищують розмір податкових надходжень.

Такі податки тільки заплутують і ускладнюють оподатковування, утрудняють податковий контроль, відволікає робітників, і електронні системи від дійсно серйозних податків.

До хиб російської системи оподатковування можна віднести і те, що вона грунтується на оподатковуванні результатів виробництва (прямі податки) і товарообігів (непрямі податки). Ця негативна сторона організації оподатковування в Росії глибоко досліджувана Д. Львовом, Н. Фроловим і ін. прихильниками раціонального оподатковування.

Основними напрямками реформування системи оподатковування є такі: побудова єдиної податкової системи в інтересах зберігання цілісності Російської держави, винятки умов для формування несумісних регіональних податкових схем; створення оптимальної податкової системи, що забезпечує збалансованість загальнодержавних і приватних інтересів, що сприяє розвитку вітчизняного підприємництва і нарощуванню національного багатства Росії.

Податкова політика, що проводиться в Росії, формована в результаті дії значного числа дуже суперечливих і не завжди взаємозалежних мір, з одного боку, спрямованих на утримання дохідної бази бюджету щодо прийнятному рівні, а з іншого боку - формуючі пільгові режими оподатковування для галузей і груп підприємств, що мають значний вплив у владних структурах. Це визначає доцільність розгляду податкової системи.

У період із 1991 року Росія помітно просунулася вперед по шляху наближення своїх цивільно-правових, бухгалтерських і податкових стандартів до застосовуваного в країнах із розвитою ринковою економікою.

* Водночас, не важко було зауважити, що цей процес відбувається під впливом ряду чинників, що роблять на нього негативний вплив. Нам би хотілося перерахувати головні з них: постійне бажання заповнювати дефіцит бюджетних засобів за рахунок посилення податкового тягаря.

* законодавці, уводячи нові податки переслідують тільки ціль створення нового джерела прибутків і, схоже, ігнорує можливість будь-якого впливу таких податків на макроекономіку.

Саме ці причини визначають яскраво виражений фіскальний характер російської системи оподатковування, що в останні роки розвивалася тільки по шляху посилення податкового тягаря для платників податків і ускладнення.

При цьому для російського оподатковування не характерні простота і зрозумілість податкової системи для платників податків, рівномірність розподілу податкового тягаря, використання адекватних економічної ситуації податків.

Сформована за роки економічних перетворень російська податкова система характеризується високою складністю.

¨ Тому що різниться 4 рівня різноманітних податків у залежності, від засобу визначення податкової бази: податки, які відносяться на собівартість.

¨ податки, що сплачуються за рахунок виторгу від реалізації продукції, робіт, послуг.

¨ податки, які відносяться на фінансовий результат.

¨ податки, які відносяться на рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Для податкової системи характерна також і суперечливість (тому що діє більш 1000 законних і підзаконних актів).

Велика кількість різновидів податків і платежів викликає заперечення не тільки з боку громадян і виробників, цим незадоволені й окремі вчені економісти.

Досить часто виявляється прагнення підприємств, підприємців, окремих осіб уникнути сплати податків, сховати наявність прибутків оподатковуваних податків, сховати наявність прибутків оподатковуваних податком. Якщо ж податок установлений законом, то відхилення від його сплати є карним злочином.

2.3.Характерні риси сучасної податкової політики республіки Молдова. Існуючі проблеми.

Молдова за рівнем прибутків потрапляє в останню категорію, але за рівнем податкових вилучень тягнеться за високорозвиненими країнами. При цьому, питома вага прибутків до ВВП із року в рік росте. Так, у 1997 році прибутки республіканського бюджету складали 15,5% до ВВП, у 1998 році - 23,6% до ВВП, у 1999 році - 31,9%, де частка податків відповідно 14,5%, 19.8%, 24.3%. Це пояснюється високим рівнем податкового навантаження на суб'єктів що хазяюють, а також скороченням рівня виробництва і, як слідство, падінням обсягів ВВП- у 1,6 разу в порівнянні до 1997 року.

ТАБЛИЦЯ №2.3.1.

Рівень податкових надходжень.

Рік ВВП (млн.у.г.о.) Частка
Податків до ВВП,% Спец. Бюдж. Фондів до ВВП,% Залученні кошти до ВВП ,% Всього до ВВП, %
1997 447.6 14.5 0.98 15.5
1998 331.6 19.8 3.8 23.6
1999 281.0 24.3 3.6 4 31.9

Фактично податкове навантаження республіканського бюджету на одного працюючого в середньому по республіці в 1999 році склали 362,4 у.г.о. (проти 212,6 у.г.о. у 1996 році, 328,2 у.г.о. у 1997 році, 425,9 у.г.о. у 1998 році. При низкою чисельності працюючих у загальній чисельності населення (28,3%) співвідношення податкового навантаження до прибутку одного працюючого склало 3,5. Для порівняння: даний показник у РФ по 1998 року дорівнює 2,54.

Таким чином, здійснювана Урядом Молдови податкова політика характеризується прагненням насамперед за рахунок посилення податкового тягаря підприємств і населення вирішити проблему наповнення бюджету. Проте, такі міри можуть принести успіх тільки в дуже обмеженому тимчасовому проміжку (і лише в умовах розвитого ринку). У цілому ж подібна спрямованість податкової стратегії є безперспективною. У цих умовах високий рівень оподатковування неминуче викликає в підприємців прагнення перекласти вагу податкового тягаря на кінцевого споживача, уключивши всю суму податків у ціну товару. У результаті ціна виробника (що включає в себе його витрати, податки і мінімальний прибуток, що залишився після сплати податків) нерідко перевищує ту, що готовий заплатити за його продукцію покупець. Зниження ж продажної ціни ставить виробника на банкрутства. У результаті маємо падіння виробництва, повна відсутність інтересу підприємців не тільки до розширення виробництва, але і взагалі до того, щоб їм займатися. Відбувається в цілком невиправдане переливання капіталу в сферу посередництва і торгівлі. Крім того, як показує практика, слідством збільшення ставок і маси що вилучаються державою податків фактично завжди є посилення інфляційних тенденцій.

У той же час держава поривається максимально поповнити скарбницю, вона всіма доступними для нього засобами, у тому числі і за допомогою силових методів, поривається одержати від платника податків усе, що призначено за законом. З своєї сторони платник податків намагається захистити свої інтереси, домагаючись, щоб податковий тиск був мінімальним і не губив інтересу до підприємництва. Так досвід країн, що мають багатовікову податкову історію, говорить, що податками може вилучатися не більш 40% прибутків платника податків. У нас же, як показують розрахунки, якщо чесно сплачувати усі встановлені законом податки по встановленим у цих законах правилам, то це далеко перевищує ту межу, за межами якої губиться всякий зміст підприємницької діяльності. От і змушені платники податків шукати шляху мінімізації своїх платежів: хто в межах правил, використовуючи наявні в законах можливості, хто приховуючи свою діяльність або частину своїх прибутків і майна.

Так, за 1999 рік робітниками податкових інспекцій перевірено 62,3% підприємств від загального числа підприємств здійснюючу господарську діяльність. У результаті загальна сума донарахованих платежів склала 5982181 млн. л., із яких по основних платежах - 4649253 млн. л.. За 1998 рік перевірено 95,3% підприємств від загального числа. Сума донарахованих платежів склала 3895534279 тис.л., із яких по основних платежах - 2491632491 тис. л.

Таким чином, приховування прибутків від податків у нашій країні набуло характеру національної катастрофи. При цьому, хоча зв'язок між тягарем податку і прагненням піти від нього є, але вона не йде ні в яке порівняння з прямою залежністю відхилень від можливості уникнути податків: якщо така можливість є, платник піде від податків незалежно від того великий податок або малий.

Крім цього, недосконалість податкового законодавства, його недостатня пропрацьованність, систематичні внесення змін у законодавчі документи й інші подібні факти зовсім не сприяють зміцненню податкової дисципліни. Найчастіше платник податків просто не устигає відслідковувати момент внесення нових змін і доповнень у законодавчі і нормативні акти, що природно позначається на слушності числення податків.

Не варто скидати з рахунків національну специфіку. Історично склалося так, що громадяни практично не сплачували податки і це відповідало концепції побудови першого у світі держави без податків. Здається, мало вже хто пам'ятає про те, що в 1960 році Верховною Радою СРСР був прийнятий Закон про поступове скасування податків. Підприємства в адміністративно-командній системі в примусовому порядку відчисляли існуючу частку прибутку в державний бюджет, робітники та службовці ніколи не усвідомлювали, що з їхньої зарплати щось відраховується, а просто одержували низьку заробітну плату. І якщо західні країни і їхні співгромадяни давно засвоїли заповідь Б. Франкліна (1706-1790), що “сплачувати податки і померти повинний кожний,” те в Молдові наново припадає формувати менталітет податкослухняного громадянина, адже відхилення від податків у Молдові придбало рису “національного геройства.”