Смекни!
smekni.com

Аналіз підприємства (стр. 10 из 13)

Наступним кроком аналізу є аналіз ліквідності. При чому ліквідність підприємства може бути визначена на підставі ліквідності його балансу. В основі оцінки балансу покладений принцип поділу всіх активів за ступенем їх ліквідності, а пасивів – за ступенем терміновості. Аналітичну таблицю наведено у додатку Щ. Виходячи з даних таблиці баланс ВАТ “КЗРК” на кінець 2002 року є неліквідним. Ліквідність балансу визначається ступенем покриття зобов’язань підприємства його активами, терміна перетворення яких у кошти відповідає терміну погашення зобов’язань. По-перше, найбільш ліквідні активи повинні бути більше, ніж найбільш строкові зобов’язання. Але за даними таблиці ця умова не виконується. Тобто на підприємстві досить незначна частка грошових коштів і цю величину значно перевищує кредиторська заборгованість. Друга умова, а саме перевищення швидкореалізуємих активів над короткостроковими пасивами виконується. Що стосується повільнореалізуємих активів (а саме, запаси), то їх величина покриває довгострокові пасиви, тобто третя умова також виконується. Четвертою є умова перевищення власного капіталу над важкореалізуємими активами, ця умова виконувалась на кінець 2001 року, але на кінець 2002 року необоротні активи перевищують величину власного капіталу (на 2%).

Далі проаналізуємо ліквідність підприємства за коефіцієнтами, методику розрахунку яких наведено у додатку Х.

Обчислимо коефіцієнти ліквідності:

– коефіцієнт абсолютної ліквідності:

2001 рік: ; 2002 рік: ;

– коефіцієнт критичної ліквідності:

2001 рік: ;

2002 рік: ;

– коефіцієнт поточної ліквідності:

2001 рік: ;2002 рік:.

Як бачимо з розрахунків ВАТ “КЗРК” на кінець 2002 року є неліквідним. Оскільки, по-перше, грошові кошти не можуть покрити 20% поточних зобов’язань. В порівнянні з 2001 роком значення коефіцієнту абсолютної ліквідності у 2002 році зменшилось на 0,001. Причиною чого є те, що поточні пасиви зростали більшими темпами, ніж грошові кошти. По-друге, коефіцієнт критичної ліквідності не входить в нормативні межі на кінець 2002 року. До того ж у 2002 році спостерігалося зменшення даного коефіцієнту на 0,1. Це означає, що навіть за умови, якщо з ВАТ “КЗРК” розрахуються їх боржники, тобто відбудеться погашення дебіторської заборгованості, погасити всю 100%-ву суму поточних зобов’язань підприємство не в змозі. По-третє, вся сума поточних активів не покриває поточних зобов’язань. Нормативне значення показника поточної ліквідності 1-3. У 2001 році цей коефіцієнт знаходився у межах нормативного. Але на кінець 2002 року він дорівнював 0,91.

Основна причина того, що ВАТ “КЗРК” є неліквідним, – це недостатність грошових коштів, зменшення на кінець 2002 року обігових коштів та збільшення поточних зобов’язань, зокрема короткострокових кредитів банків та кредиторської заборгованості.

Наступним кроком аналізу є визначення фінансової стійкості, формули для розрахунку показників фінансової стійкості наведено у додатку Х.

Розрахуємо коефіцієнти фінансової стійкості:

– коефіцієнт незалежності (автономії):

2001 рік: ; 2002 рік: .

– коефіцієнт фінансування (заборгованості):

2001 рік: ; 2002 рік: .

– коефіцієнти лівереджу: у 2001 році – 0,09; у 2002 році – 0,13 (розділ 6);

– показник чистих оборотних коштів:

2001 рік: ЧОК = 88132 – 67581 = 20551 (тис. грн.);

2002 рік: ЧОК = 85553 – 93921 = -8368 (тис. грн.).

– коефіцієнт маневреності (визначається лише на 2001 рік, оскільки у 2002 році значення ЧОК було від’ємне): .

Коефіцієнт фінансової незалежності або автономії знаходився у межах нормативного значення, а саме більше 0,7. Це означає, що більша частка майна підприємства профінансована за рахунок власних коштів. Але значення коефіцієнта на кінець 2002 року менше , ніж в 2001 році на 0,03. Причиною чого є те, що запозичений капітал зростав швидше, ніж власний. Коефіцієнт фінансування також знаходився у межах нормативного. Відносно коефіцієнту лівереджу, то цей показник на ВАТ “КЗРК” три періоди був меншим, ніж критичне значення, нижчим він був у 2001 році, 2002 році він збільшився на 0,04. Причиною чого є знову-ж-таки зростання зобов’язань підприємства. Досить важливим показником серед коефіцієнтів фінансової стійкості є показник чистих обігових коштів, який характеризує здатність підприємства продовжувати свою діяльність навіть після погашення короткострокових зобов’язань. У 2001 році даний показник мав позитивне значення, але в 2002 році підприємство вже не мало чистих обігових коштів, до того ж поточні зобов’язання перевищували поточні активи на 8368 тис. грн. Тобто відносно фінансової стійкості склалася досить спірна ситуація, оскільки коефіцієнт незалежності, коефіцієнт фінансування та коефіцієнт лівереджу входять в нормативні межі, а показник чистих оборотних коштів на кінець 2002 року має від’ємне значення.

Таким чином, основною проблемою ВАТ “КЗРК” є недостатність найбільш ліквідних активів (грошових коштів) та швидке зростання поточних зобов’язань. Резерв збільшення грошових коштів можна побачити у зменшенні дебіторської заборгованості внаслідок застосування пені і штрафів до партнерів за несвоєчасну оплату; операції факторинг тощо. Для зниження короткострокових зобов’язань необхідно перевести їх у довгострокові.

Перейдемо до аналізу показників рентабельності та оборотності активів та капіталу, формули для розрахунку наведено у додатку Х.

– рентабельність активів:

на 2001 рік: ; на 2002 рік: ;

– рентабельність власного капіталу: у 2001 році – 0,029 і у 2002 році – 0,03 (розділ 6);

– оборотність активів:

у 2001 році: ; у 2002 році: ;

– оборотність власного капіталу:

у 2001 році: ; у 2002 році: .

Виходячи з вищенаведених розрахунків, можна сказати, що віддача коштів вкладених в активи у 2002 році була більше, ніж у 2001 році на 0,001; також підвищилась і рентабельність власного капіталу. Оскільки показники рентабельності відбивають ефективність діяльності підприємства, то можна сказати, що у 2002 році підприємство працювало більш ефективно, ніж у 2001. Що стосується коефіцієнтів оборотності, то оборотність активів або коефіцієнт трансформації за два періоди був однаковим – 0,5. Але оборотність власного капіталу підвищилась – на 0,03, тобто на кожну одиницю власного капіталу у 2002 році припадало на 0,03грн. більше чистої виручки, ніж у 2001. в цілому можна зробити висновки, що ділова активність на підприємстві – сприятлива. Але для більш точних висновків і ефективного аналізу необхідно порівнювати дані показники з показниками підприємств даної галузі.

Шляхами підвищення рентабельності є, перш за все, збільшення величини прибутку, а це можливо досягти при зменшенні собівартості. Зменшити витрати на виробництво можна наступним чином: використовувати новітні технології, або хоча б слідкувати за строком експлуатації старого обладнання, не припускати надлишку запасів на складах, налагоджувати зв’язки з постачальниками, які пропонують ресурси за більш низькими цінами тощо. На рентабельність активів впливає їх оборотність, тому необхідно підвищувати оборотність залучених ресурсів. Рентабельність власного капіталу залежить від зміни рентабельності продукції, ресурсовіддачі та співвідношення сукупного та позичкового капіталу.

Далі проаналізуємо умови товарного кредитування підприємства:

– коефіцієнт оборотності товарної дебіторської заборгованості:

2001 рік: ; (днів);

2002 рік: ; (днів);

– коефіцієнт оборотності товарної кредиторської заборгованості:

2001 рік: ; (днів);

2002 рік: ; (днів).

Таким чином умови товарного кредитування були більш сприятливими у 2002 році, оскільки підприємство могло довше користуватися запозиченими коштами: у 2001 році – 12 днів (36-24), а у 2002 році – 23 дня (35-12). До того ж ВАТ “КЗРК” зменшило терміни користування коштами для своїх дебіторів на 12 днів; а кредитори комбінату зменшили строк користування комерційним кредитом лише на 1 день.

Таким чином, основним джерелом фінансового аналізу виступає фінансова звітність підприємства. На основі фінансової звітності ВАТ „КЗРК” було проаналізовану його діяльність. Виходячи з результатів аналізу майна та джерел його формування, на кінець 2002 року вартість майна збільшилась на 4,69%, на що вплинули зміни у нерухомому майні. Співвідношення оборотних та необоротних активів на підприємстві є оптимальним. Але комбінат порушує „золоте правило фінансування”, частина короткострокових кредитів виступає джерелом для фінансування нерухомого майна. Після проведення аналізу ліквідності балансу ВАТ „КЗРК” було з’ясовано, що його баланс є неліквідним. Виходячи з аналізу ліквідності підприємства ВАТ „КЗРК” також є неліквідним, основна причина чого недостатність грошових коштів та збільшення короткострокових зобов’язань на кінець 2002 року. Серед показників фінансової стійкості відносні показники входять в нормативні межі, але показник чистих оборотних коштів на кінець 2002 року має від’ємне значення. Показники рентабельності на кінець звітного періоду збільшились. Відносно умов кредитування, то вони були більш сприятливими у 2002 році.


РОЗДІЛ 11.

АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Існують різні підходи діагностики можливого банкрутства підприємства. Найпоширеніші нині методи запропонував відомий західний економіст Е.Альтман – Z-моделі. У зарубіжній практиці фінансового аналізу відомі також тести на ймовірність банкрутства Лису, Таффлера, Спрінгейта, також можливе використання універсальної дискримінантної функції.

В Україні розроблена й діє Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств та організацій, затверджена наказом Агентства з питань запобігання банкрутству підприємств та організацій 27.06.1997 р. [27]. Взагалі, що стосується правової бази регулювання банкрутства, то такими нормативними актами є Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 30.06.1999 р., Постанова КМУ “Про затвердження Методики оцінки вартості майна під час приватизації” від 12.10.2000 р. № 1554, Лист Фонду державного майна України “Щодо оцінки цілісних майнових комплексів під час приватизації” від 02.01.2002. № 10-36-21 [5, 8, 28].