Смекни!
smekni.com

Аналіз підприємства (стр. 9 из 13)

Таким чином, придбані основні фонди на ВАТ „КЗРК” зараховуються на баланс за первісною вартістю. Порядок фінансування витрат на ремонт основних засобів залежить від способу його проведення, на підприємстві використовують підрядний спосіб. Відносно аналізу необоротних активів, то тут найбільшу питому вагу займають основні засоби, а саме – 84,63 і 85,23% відповідно у 2001 та 2002 роках. було з’ясовано, що на ВАТ „КЗРК” існує значний знос основних засобів. Найбільшу питому вагу серед капітальних інвестицій займає капітальне будівництво. Фінансові інвестиції на ВАТ „КЗРК” представлені лише однією статтею – частки і паї у статутному капіталі інших підприємств.


РОЗДІЛ 9.

УПРАВЛІННЯ ЗАЛУЧЕННЯМ ПОЗИЧКОВОГО КАПІТАЛУ

ПІДПРИЄМСТВА

Діяльність підприємства в системі ринкової економіки неможлива без використання різноманітних форм залучення кредитів. Кредит - це форма позичкового капіталу, що надається на умовахповернення й обумовлює виникнення кредитних відносин між тим, хто надає кредит, і тим, хтойого отримує. Однією з причин виникнення кредитних відносин на ВАТ “КЗРК” є товарневиробництво.

Розрізняють наступні види кредитів: банківський кредит, лізинговий кредит, комерційний кредит, державний кредит, оведрафт, кредитна лінія тощо. ВАТ “КЗРК” використовує тільки один вид кредиту – овердрафт. Овердрафт - цекороткостроковий кредит, що надається банком, надійному підприємству понадзалишокйого коштів на потоковому рахунку, у межах заздалегідь обумовленої суми, шляхомдебетуванняйогорахунку.

КФ АКБ “Правекс-Банк” для ВАТ “КЗРК” відкриває спеціальний позичковийрахунок – контокорент, на якомувраховуються всі операції підприємства. На контокорентномурахунку відображається з одного боку погашення кредиту банку, а з іншого - кошти, які надходять на користь підприємства.

При відкритті контокорентногорахунку підприємству, визначається ліміт кредиту. Так ліміт кредиту для ВАТ “КЗРК”, КФ АКБ “Правекс-Банк”визначив у розмірі 10000000 грн, але ліміт кредитуванняможебути збільшений, якщо підприємство переконає банк у доцільності свого рішення. ВАТ “КЗРК” своєчасно виконує свої зобов’язання перед банком і своєчасно повертає кредити.

Взагалі використанняконтокорентного кредиту пов’язанез більшими витратами підприємства, томущо відсотки за користуванняпозикою за контокорентним кредитом є найвищими в банківській практиці. Але для ВАТ “КЗРК” користуватися таким видом кредиту вигідніше, так як відсотки за кредит нараховуютьсялише за фактичні дні користування.

Для отримання кредиту підприємство й обслуговуючиййого банк укладають Кредитний договір (дод. Р).

У договорі зазначаються права й обов’язки сторін, які уклали договір. Кредитор має право: дострокововимагати кредит, якщопозичальник не виконує розумів договорові. Позичальник згідно Кредитного договорові, зобов’язується: повернути кредит у повному обсязі й у визначені строки; сплачувати нараховані відсотки; при незгоді зновим розміром кредитної ставки повернути кредит впродовждвох банківських днів. Позичальник має право погашати кредит достроково, повідомивши при цьому банк.

У договорі також указується відповідальність сторін, порядок вирішення спорів, термін дії договору, порядок йогодоповнення.

Щодо графіку погашення кредитів, то підприємство повертає усюсуму кредиту в банк одноразово, у визначений термін.

Підприємство ВАТ “КЗРК” можевиступати як Заставодавець, у такому разі складається Договір Застави. Згідно такого договору наше підприємство передає під заставу заставодержателюпевну продукцію, у визначеній кількості, на певнусуму коштів, під визначений відсоток. Основні умови такого договору оговорюються між обомасторонами і чітко формулюються в договорі.

На кредит видаваємий підприємству оформлюється Кредитна Заявка. Де вказується: повна назва підприємства, юридична адреса, номер поточного рахунку, дата заснування підприємства, назва обслуговуючого банку, кількість робітників підприємства, динаміка зміни кількості працюючих по рокам, види діяльності підприємства, інформація про ліцензії підприємства, джерела інформації про підприємство, ринки збуту, основні споживачі, основні конкуренти, кредитна історія, свідоцтво про прибуток (збиток), місцезнаходження майна підриємства, досвід роботи з АКБ “Правекс-Банк”, свідоцтва про кредитний проект, необхідна підприємству сума і строк кредитів, мета отримання кредитів, коротка характеристика і оціночна вартість застави, інформація про оцінку застави, розв’язання суперечок.

З метою зниження ризиків комерційні банки вдаються до різних узагальнюючих критеріїв оцінки платоспроможності своїх потенційних

позичальників. Такі критерії банк визначає на власний розсуд, і це може бути його комерційною таємницею. Українські дослідники пропонують такі критерії для оцінювання кредитоспроможності позичальників та ризику банків: поточний фінансовий стан позичальника; об’єкт кредитування; термін та розмір кредиту; досвід роботи з позичальнико; кадровий потенціал, якість застави. За кожним критерієм визначають клас позичальника з подальшою трансформацією отриманих оцінок у ймовірність небажаної події.

Таким чином, ВАТ „КЗРК” використовує такий вид кредиту, як овердрафт, при цьому ліміт кредиту – 10000000 грн., кредитні відносини підприємства з банком оформлюються кредитним договором. З метою зниження ризиків комерційні банки вдаються до різниїх узагагальнюючих критеріїв оцінки платоспроможності своїх позичальників.


РОЗДІЛ 10.

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Залежно від змісту і завдань аналізу використовують такі основні інформаційні джерела: фінансову звітність; статистичну звітність; дані внутрішньогосподарського (управлінського) бухгалтерського обліку; дані з первинної облікової документації (вибіркові дані), експертні оцінки.

На основі фінансової звітності ВАТ “КЗРК” проаналізуємо фінансовий стан підприємства.

Першим кроком аналізу є аналіз майна та джерел його формування, при чому джерелом для аналізу будуть виступати дані форми №1 “Баланс” за 2001-2002 роки (див. дод. Д, Д1). Але оскільки у попередніх розділах було проведено аналіз окремих складових необоротних активів, оборотних активів, власного капіталу та поточних зобов’язань, тому зараз ми проаналізуємо лише загальні їх суми. Результати аналізу наведено у додатку Щ. Виходячи з результатів аналізу, зазначимо, що загальна вартість майна підприємства збільшилась на 38567 тис. грн. або на 4,69%. На це зростання вплинули зміни в нерухомому майні, необоротні активи зросли на 41145 тис. грн. або на 5,6%. Негативний вплив на величину майна підприємства мало зменшення оборотних активів на 2579 тис. грн. або на 2,93%. Величина витрат майбутніх періодів не мала впливу на величину майна, оскільки сума за цією статтею дуже незначна – 6 і 7 тис. грн. відповідно. Відносно структури майна підприємства, то спостерігалась тенденція до збільшення питомої ваги нерухомого майна з 89,28 до 90,06% ( на 0,78%), і зменшення питомої ваги поточних активів на 0,78 пункти. Питома вага витрат майбутніх періодів не враховувалась. Взагалі, якщо проаналізувати співвідношення необоротних та оборотних активів, то для підприємств галузей важкої промисловості воно повинно бути приблизно таким: 75-85:15-25%, і як бачимо з аналітичної таблиці дане співвідношення не дотримується, тому підприємству необхідно звернути увагу на збільшення поточних активів.

Що стосується джерел формування майна підприємства, то тут всі складові на кінець 2002 року збільшились. Величина власного капіталу збільшилась на 8038 тис. грн. або на 1,07%, причини даного збільшення були розглянуті у розділі 6. Заслуговує на увагу значне збільшення довгострокових зобов’язань, зокрема – це стаття “інші довгострокові зобов’язання”, - на 4174 тис. грн. або на 177,77%. Але незважаючи на такі високі темпи зростання, дана величина мала незначний вплив на темпи зростання загального підсумку балансу, оскільки величина даної статті досить невелика в порівнянні з іншими розділами пасиву. Також високими темпами зростали поточні зобов’язання ВАТ “КЗРК” – на 26340 тис. грн. або на 38,98%. Доходи майбутніх періодів

збільшились на 15 тис. грн. або на 4,69%. Що стосується структури джерел майна підприємство, то співвідношення між власними та залученими коштами підприємства галузі важкої промисловості повинно бути на користь власних (60-70:30-40), і з аналітичної таблиці ми бачимо, що частка власних коштів ВАТ “КЗРК” складала – 91,46 і 88,30% відповідно у 2001 та 2002 роках. Наступною за величиною є стаття “поточні зобов’язання” – 8,22 і 10,91% відповідно. Порівняно невисокою є питома вага довгострокових зобов’язань, але на кінець 2002 року їх величина дещо підвищилась, тому збільшилась і питома вага з 0,29% до 0,76%. На останньому місці за питомою вагою є доходи майбутніх періодів – 0,04%.

Відомо, що за рахунок власного капіталу та довгострокових зобов’язань повинні фінансуватись необоротні активи („золоте правило”). На ВАТ „КЗРК” у 2001 році питома вага власного капіталу і довгострокових зобов’язань – 91,75%, а необоротних активів – 89,28%, тобто частина всі довгострокові зобов’язання ВАТ “КЗРК” спрямовуються на фінансування поточних активів, тому порушується “золоте правило фінансування”. У 2002 році питома вага І та ІІІ розділу пасиву балансу – 89,06%, а необоротних активів – 90,06, тобто частина короткострокові джерела виступають джерелами фінансування нерухомого майна. Порушення “золотого правила фінансування” призводить до втрати підприємством фінансової стабільності і до підвищення ризику можливого банкрутства. Але оскільки в даному випадку розбіжності невеликі, то цей ризик ще досить низький.