Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансової діяльності комерційних банків (стр. 2 из 5)

В даній роботі ми не будемо заглиблюватись в теорію ефективних активів, але, для проведення аналізу маємо зробити одне важливе припущення. Як відомо, міжфілійні ресурси можуть надаватись як у вигляді кредитів, так і у вигляді депозитів: різниця тут полягає у ступені ліквідності та величині сплачуваних відсотків. Припущення полягає в тому, що, не маючи змоги за даними балансу визначити тип ресурсів, ми віднесемо їх до депозитних або до коштів інших банків (так само як і в інших банках - так звані Ностро- та Лоро-рахунків). Суворо кажучи, це припущення є не зовсім правильним, адже серед міжфілійних коштів присутні як депозити, так і кредити, до того ж, як буде видно в розділі 3, процент, сплачуваний за міжфілійними коштами є великим, тому однозначно відносити їх до депозитів не можна. Але наше припущення значно спростить структурний аналіз активів та зобов’язань, а також аналіз аналіз ліквідності і дозволить, не розбиваючи міжфілійні ресурси на групи, провести детальний аналіз за методикою, викладеною в [2]. Тому, роблячи аналіз, будемо спиратись на таке припущення, намагаючись врахувати всі моменти, де воно не є однозначно правильним.

2. Аналіз балансового звіту.

Основою для аналізу діяльності банку слугує балансовий звіт, в якому активи відображаються ліворуч, а зобов”язання та капітал (пасиви) - праворуч, в порядку зменшення їхньої ліквідності. Існує рівність:

Активи ѕ Зобов”язання = Капітал.

Основними видами аналізу балансового звіту банку є:

* Структурний аналіз, який дає змогу оцінювати структуру та зміни у структурі активів і пасивів пртягом певного часу.

* Коеффіцієнтний аналіз, за допомогою якого можна з”ясувати якісні характеристики активів і пасивів (при цьому використовується ряд коеффіцієнтів).

а) Аналіз структури активних операцій.

Активні операції банків - це фінансові операції з розміщення коштів з метою отримання доходу. До них належать надання кредитів та позичок, купівля цінних паперів, вкладення коштів у комерційні проекти, лізінгові, факторингові операції, операції з векселями тощо.

Актив - це той чи інший об”єкт, право контролю якого закріплене за банком, що відповідає принаймні одній із таких вимог:

1) Дає доход банківській установі;

2) Може бути обміняним на інший об"єкт, який в свою чергу даватиме доход банківській установі

Мета дослідження активних операцій полягає в тому, щоб визначити шляхом аналізу по вертикалі структуру та динамічні зміни у структурі активів.

Усі активи можна поділити на такі групи:

1. Високоліквідні активи - це кошти в касі, в НБУ та в інших банках, а також активи, які можна швидко конвертувати у готівкові і безготівкові кошти. Вони не дають банку доходу, але потрібні для розрахунків за зобов"язаннями. До них належать:

- Готівкові кошти та банківські метали

- Кошти до запитання в НБУ

- Кошти до запитання в інших банках

- Строкові депозити в НБУ

2. Ліквідні активи - це ті активи, що приносять банку доход, а саме:

- Усі надані кредити

- Депозити в інших банках

- Цінні папери

- Вкладення в асоційовані і дочірні компанії

3. Низьколіквідні активи - пролонгована та дебіторська заборгованість

4. Неліквідні активи - просрочена та сумнівна заборгованість за кредитами

5. Недоходні активи становлять:

- Основні засоби та нематеріальні активи

- Капіталовкладення

- Товарно-матеріальні цінності

6. Квазіактиви:

- Нараховані доходи (витрати) банку, пов"язані із залученням коштів

- Просрочені нарховані доходи та інші активи

Робочі активи - це кошти на коррахунках, у касі, вкладені в майно, цінні папери,

розміщені в інших банках, надані у кредит тощо, які дають банку доход.

ТАБЛИЦЯ 1:АНАЛІЗ СТРУКТУРИ АКТИВНИХ ОПЕРАЦІЙ
Активи Сума Частка,%
Валюта 279,04 1,93
Кошти на коррахунках у НБУ 0 0
Кошти на коррахунках у інших банках 3478,26 24,07
Депозити та кредити в інших банках 0 0
Цінні папери у портфелі банку 0 0
Кредити надані 10053,1 69,58
Інвестиції капіталу 0 0
Нематеріальні активи 0 0
Матеріальні активи 610,25 4,22
Інші активи 28,3 0,2
Всього 14448,6 100

Як бачимо, основну частину активів, як і в будь-якому банку, складають надані кредити – 10053,10 тис.грн., або 69,58% від загальної суми активів. В касі знаходиться усього 279,04 тис.грн., або 1,93% від суми активів, а в інших банках (в тому числі, в “головному” банку та в інших філіях) – 3478,26 тис.грн. (24,07%). Зазначимо, що основну частину цих коштів складають міжфілійні, а міжбанківські – дуже малу частину (біля 2 тис.грн.). Матеріальні активи тобто обладнання та приміщення коштують 610,35 тис.грн. або 4,22% від активів і є активами, що не приносять прямого доходу. Частка інших активів є дуже малою і складає 0,2% від загальних.

За величиною сукупних активів (14448,60 тис.грн.) філію можна прирівняти до невеликих банків, що свідчить про деяку її значимість на ринку банківських послуг. Кредити, як бачимо, складають належну частку в активах, щоб можна було очікувати на високий доход.

Активні операції банку є ризиковими. За ступенем ризику вкладень та

імовірністю втрати частини вартості їх поділяють на 5 груп (щоправда, таку методику розподілу вкладень за рівнем ризику часом піддають критиці з деяких причин [7]):

1 група ( процент ризику - 0) - це готівкові кошти, кошти у НБУ, боргові цінні папери, що рефінaнсуються НБУ у портфелі банку на продаж та інвестиції, боргові цінні папери центральних органів державного управління у портфелі банку на продаж та інвестиції.;

2 група (процент ризику - 10) - короткострокові й довгострокові кредити, надані центральним органам державного управління;

3 група (процент ризику -20) - короткострокові та довгострокові кредити, надані місцевим органам держівного управління та нараховані доходи за ними; боргові цінні папери місцевих органів державного управління у портфелі банку на продаж та інвестиції:

4 група (процент ризику -50) - кошти до запитання в інших банках, строкові депозит в інших банках (крім просроченої заборгованості та прострочених нарахованих доходів); нараховані доходи за борговими цінними паперами в портфелі банку на продаж та інвестиції; зобов"язання з кредитування, надані банкам та клієнтам, куплені, але не отримані валюта і банківські метали, активи до отримання;

5 група (процент ризику -100) - всі інші активні рахунки.

Щоб проаналізувати активні операції за ступенем ризику, необхідно розглядати повний баланс (див. Таблицю 2).

Таблиця 2. Групування активів балансу на ризик
Групи Сума, Коеффіцієнт Активи, зважені
активів тис.грн. ризику на ризик
1 291,91 0 0
2 0 10 0
3 0 20 0
4 3477,81 50 1738,91
5 10678,88 100 10678,88
Усього 14448,6 12417,79

Отже, активи, зважені на ризик, становлять 74% від загальної суми активів. Це означає, що банк проводить ризикову політику щодо розміщення коштів, але цей ризик не є занадто високим та компенсується можливими вигодами від таких вкладень.

б) Аналіз пасивних операцій.

У пасивах відображаються капітал та зобов”язання банку.

Сума претензій до банку має бути еквівалентною сумі його активів. Претензії виникають внаслідок передачі інвесторами коштів для придбання банком активів. Якщо претензії є фіксованими, тобто відомо, хто саме і протягом якого періоду є власником повної суми коштів - вони називаються зобов”язаннями. Всі інші претензії мають назву “капітал”. Вони не є фіксованими, оскільки власники капіталу зможуть реалізувати своє право власності на активи тільки після задоволення претензій-зобов”язань.

Переважну частину пасиву становлять зобов”язання банку.

Зобов”язання – це вимоги до активів банку на фіксовану суму коштів, яку він повинен сплатити у визначений час у майбутньому.

До зобов”язань банку належать:

¨ Залишки на коррахунках банків

¨ Залишки на поточних рахунках клієнтів

¨ Депозити – строкові та до запитання

¨ Міжбанківські кредити, в тому числі і отримані від НБУ

¨ Залишки на рахунках обліку випущених банком боргових зобов”язань, що обертаються на ринку

¨ Кредиторська заборгованість

Аналізуючи зобов”язання банку, необхідно дати їм кількісну та якісну оцінку. Передусім слід пам”ятати, що більшість зобов”язань є платними і через це витрати банку збільшуються. Проте серед зобов”язань є і дешеві ресурси:

· Залишки на рахунках клієнтів

· Депозити до запитання

· Кредиторська заборгованість