Смекни!
smekni.com

Проблеми входження України в світове господарство 2 (стр. 6 из 6)

Найважливішими економічними законами, які діють в кожній країні, але відіграють вирішальну роль у світовому господарстві, є закон вартості (інтернаціональні форми його дії), закон нерівномірності економічного розвитку (інтернаціональні форми його дії), закон концентрації виробництва і капіталу (ті ж форми) та ін.

У другій частині роботи я вказав на причини відсталості України у світогосподарських зв’язках, конкретно вказуючи на них я зробив висновок, що входженню в світове господарство Україні сьогодні заважають такі проблеми як:

· Низький технічний і технологічний рівень виробництва у більшості галузей, особливо в машинобудуванні та переробних галузях, що веде за собою низьку продуктивність праці та якість продукції, її неконкурентоспроможність на світовому ринку.

· Відсталість в структурі обміну з перевагою експорта сирвинних товарів.

· Нерозривність ринкових відносин всередині національного хозяйства.

· Всепоглинаюча монополія.

· Відсутність у підприємств зацікавленності у розширенні експорту.

Ці, та багато інших прблем є дуже важливими для України, на мою думку найважливішою проблемою все таки є проблема розширення правової бази.

У третій частині роботи я вказав на те, що з метою усунення зазначених негативних явищ уряд України вважає за необхідне: розбудовувати спрощену систему зовнішньої торгівлі; стимулювати експортні операції з урахуванням потреб національного споживання; підвищувати ефективність іноземних інвестицій; ввести загальноприйняту систему валютного регулювання, спрямовану на підтримку національної валюти.

Україна через відсталість технологічного способу виробництва, має низьку конкурентоспроможність її продукції, слабке втягування в міжнародний поділ праці є периферією світового господарства і за такого розвитку подій може цілком перетворитися на сирвинний придаток розвинутих країн світу, в ринок дешевої робочої сили тощо.

Заходи щодо запобігання цих процесів я вказав у третій частині курсової роботи. Тут я зазначив, що треба звернути увагу на досвід економічних перетворень в інших країнах, а саме на:

· Успішно функціонуючі економіки інших країн, які б могли стати певним взірцем для нашої країни.

· Запозичення досвіюу впровадження радикальних економічних реформ, трансформації соціально-економічної системи до принципово нового якісного стану.

· Вивчення економічного потенціалу інших країн з метою встановлення з ними розгалужених дво- та багатосторонніх господарських зв’язків, поглиблення міжнародного поділу праці, регіональної економічної інтеграції.

Я розглянув також проблему платіжного балансу, яка свідчить про неефективність структури її експорту. Майже 90 % експорту припадає на сировину, матеріали, товари народного споживання, більшість з яких не вистачає на внутрішньому ринку.

Як видно проблем в Україні достатньо і завдання нового покоління економістів дуже складні. Хочу ще раз зазначити, що для їх вирішення нам вкрай необхідна надійна правова база, бо вона сьогодні є найнеобхіднішою умовою економічного піднесення нашої країни. На данноу етапі на Україні вона (правова база) тільки почала формуватись тому, що соціалістичний лад наклав свій відбиток на цей процес.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Мочерний С. Основи економічних знань / Київ. FEMINA.- 1996. РозділV

2. Конституція України. / Економічні закони України.

3. Ватманюк Г. та ін. Макроекономіка /Київ. Заповіт.- 1997. Розділ 15.

4. Климко Н., Нестеренко В. та ін. Основи економічної теорії / Київ. Вища школа. Частина VII.

5. Ревенчук К. Проблеми іноземних інвестицій //Економіка України.- 1998.- №1

6. Макконел К. Р., Брю С. Л. Економікс /Москва. Республіка.- 1992.- Часть 1. Глава 8

7. Паламарчук В. Важлива умова економічного зростання// Економіка України.- 1997.- №6

8. Філіпенко А., Шнирков О. Новий етап зовнішньоекономічних зв’язків України// Економіка України.- 1998.- №1

9. Литвиненко О., Стариков О. Цифрові показники екномічного життя України//Економіка України.- 1997.-№7

10. Ландарь І. Особливості залучення іноземних інвестицій в Україну// Економіка України.- 1998.- №12

11. Василенко Ю. Експортна діяльність України// Економіка України. – 1998.- №7