Смекни!
smekni.com

Порядок видачі наряду на роботу (стр. 2 из 3)

Перевірку підготовки робочих місць і допуск до роботи за наря­
дом слід оформлювати підписами допускача, керівника робіт і виконавця робіт у відповідних рядках наряду. Первинний допуск до роботи за нарядом і проміжним нарядом необ­хідно оформлювати також і в таблиці щоденного допуску до роботи; для робіт за загальним нарядом таке оформлення не потрібне. Один примірник наряду слід передати виконавцю робіт, другий зали­шити у допускача і зберігати у папці діючих нарядів або передати на збе­рігання оперативному працівнику цеху, району. Допуск до роботи за загальним нарядом, якщо до наряду внесено де­кілька виконавців робіт, необхідно оформлювати підписами допускача і керівника робіт. Один примірник загального наряду передається керівни­кові робіт.

Перевірку посвідчень членів бригади, інструктаж і допуск до
роботи повинен проводити керівник робіт. Якщо виявлено, що термін чер­гової перевірки знань правил безпеки скінчився, працівників слід вивести зі складу бригади. Виконавець робіт здійснює допуск до роботи і інструктаж кожного члена бригади безпосередньо на його робочому місці.

Якщо у разі отримання наряду у оперативних працівників або
виконавця робіт виникає будь-який сумнів в достатності і правильності заходів щодо підготовки робочого місця та у можливості безпечного ви­конання роботи, вони зобов'язані вимагати роз'яснення у керівника робіт або працівника, який видав наряд. Дата первинного допуску до роботи повинна відповідати даті
початку роботи, зазначеній у наряді, — крім наряду на виконання роботи, що не пов'язана з виведенням у ремонт обладнання. Невідповідність дати первинного допуску до роботи в 1-2 дні дозво­ляється у виняткових випадках — у разі затримки виведення у ремонт об­ладнання, аварійної ситуації тощо,

Допуск до роботи за нарядами для проведення ремонту венти­
ляторів, млинів, насосів, фільтрів та іншого обладнання, що приводиться в рух електродвигунами, а також для проведення ремонту механічної час­тини і очищення секцій електрофільтрів повинні здійснювати оперативні працівники цеху (району), у віданні яких перебуває обладнання, що ре­монтується.

Підготовку робочого місця, виконання необхідних заходів без­
пеки і допуск до роботи для проведення ремонту обладнання, що нале­
жить іншим цехам (підрозділам), але поєднане з ТМО (електродвигуни, збірки, зварювальні апарати, арматура освітлення, обладнання ТАВ тощо) або розташоване на території і в приміщеннях теплосилових цехів (райо­нів теплової мережі), крім закритих розподільних пристроїв, повинні здійснювати працівники підрозділів, у віданні яких перебуває це облад­нання, за щоденним дозволом начальника зміни котлотурбінного цеху (чер­гового диспетчера теплової мережі),про що слід зробити запис в опера­тивному журналі.

Нагляд під час проведення робіт. Зміни у складі бригади

З моменту допуску бригади до роботи нагляд за нею з метою
перевірки виконання вимог правил безпеки покладається на виконавця робіт (наглядача). Виконавець робіт повинен організувати своюроботу,анаглядач — нагляд так, щоб постійно стежити за тим, як кожен член бри­гади виконує умови безпеки.Виконавець робіт (наглядач) повинен весь час перебувати на місці проведення робіт.

Якщо виконавець робіт (наглядач) мусить тимчасово залишити робо­че місце, а керівник робіт не може його замінити на період відсутності, виконавець робіт повинен припинити роботу бригади і вивести її з місця роботи у безпечну зону.

Тимчасовий вихід членів бригади з місця проведення робіт допускаєть­ся тільки з дозволу виконавця робіт, який до повернення відсутніх або до встановлення їхнього місця перебування і попередження їх не має права разом з бригадою залишати робоче місце. Керівник робіт, оперативні працівники зобов'язані періодично, не рідше двох разів за робочу зміну, перевіряти дотримання членами бри­
гади вимог правил безпеки. В теплових мережах такі перевірки повинен здійснювати керівник робіт. У разі порушення цих Правил або виявлення інших обставин, що за­грожують безпеці членів бригади, бригаду необхідно вивести з робочого місця і у виконавця робіт відібрати наряд. Повторний допуск до роботи слід проводити з дозволу керівника цеху (підрозділу) або працівника, який видав наряд, — якщо: усунено виявлені порушення і виконано всі вимоги первинного допуску до роботи з відпо­відним оформленням наряду; проведено позачерговий інструктаж з пра­вил безпеки робіт, що виконувала бригада; зроблено запис в оперативно­му журналі щодо причини повторного допуску.

Зміни у складі бригади повинні бути оформлені в обох примірни­
ках наряду. Якщо кількісний склад бригади такий, що запис про зміни її складу не вміщується в таблиці наряду, до наряду дозволяється додавати окремий аркуш із зазначенням змін і записом у таблиці про зроблені зміни згідно із списком, що додається до наряду. Щойно введені до складу бригади працівники повинні допускатись до роботи тільки після проведення керівником та виконавцем робіт інструк­тажу про заходи щодо безпечного виконання робіт.

Оформлення перерв у роботі

Під час перерв у роботі протягом робочого дня (на обід, за умо­
вами проведення робіт) бригаду необхідно вивести з робочого місця, а наряд залишити у виконавця робіт. Жоден із членів бригади не має права після закінчення перерви розпо­чинати роботу самостійно. Після закінчення перерви виконавець робіт зобов'язаний повторно перевірити підготовку робочого місця та здійсни­ти допуск бригади до роботи — без оформлення у наряді.

Під час перерви у роботі бригад, а також протягом робочого
дня оперативні працівники не мають права вносити у схему установки зміни, що впливають на умови проведення робіт, щодо заходів безпеки. У випадку аварії або виникнення надзвичайних ситуацій дозволяєть­ся змінювати схему або вводити в дію виведене в ремонт обладнання, — якщо ремонтна бригада відсутня, і за умови, що керівник і виконавець робіт будуть негайно сповіщені про зроблені зміни. У цьому разі ці роботи мож­на проводити з дозволу керівника цеху. До прибуття виконавця робіт і повернення ним наряду в місці прове­дення роботи слід розставити працівників, які зобов'язані не допускати бригаду до продовження роботи.

Пробне введення в дію обладнання до повного закінчення ре­
монту дозволяється здійснити тільки після виведення бригади з місця ро­боти, повернення керівником робіт наряду відповідальному працівнику зі складу оперативних працівників цеху (району) з оформленням у таблиці щоденного закінчення роботи і зняття тимчасових огороджень, запірних пристроїв та знаків безпеки. Підготовку робочого місця і допуск бригади до роботи після пробно­го введення в дію обладнання слід проводити так само, як і у разі первин­ного допуску. Це повинно бути відображено в наряді, а саме: керівник робіт повинен поставити свій підпис у тому самому рядку наряду, в якому роз­писується виконавець робіт, а оперативні працівники інших цехів (діль­ниць), що беруть участь у повторній підготовці робочого місця, повинні розписатись у рядку наряду як допускачі за нарядом.

Випробування окремих елементів і вузлів ТМО у разі проведен­
ня комплексного ремонту слід виконувати з дотриманням таких умов:

- загальний наряд, виданий в цілому на агрегат, на кілька дільниць
теплової мережі тощо, під час проведення випробувань їхніх елементів або окремих ділянок повинен залишатись у керівника робіт;

- усі роботи на елементі, що випробовується, або на дільниці теплової
мережі слід припинити, а бригади вивести з робочих місць;

- усі проміжні наряди у зоні елемента або ділянки, що випробовуєть­
ся, виконавці робіт за проміжними нарядами повинні здати з оформлен­ням перерви у роботі;

- бригади, що працюють на суміжних дільницях, можуть продовжу­
вати роботу — за умови відокремлення і відгороджування цих дільниць
від обладнання, що випробовується, і створення безпечних умов праці для цих працівників;

-достатніми заходами для виведення з дії елемента, що випробовуєть­ся, або ділянки теплової мережі є: установлення заглушок, розбирання схеми та перекривання запірної арматури згідно з вимогами цих Правил.

Випробування окремих елементів та вузлів ТМО дозволяється прово­дити після зробленої керівником робіт за загальним нарядом письмової заявки у спеціальному журналі заявок, форма якого повинна бути розроб­лена на кожному підприємстві з урахуванням місцевих умов. Таке випробування слід проводити з дозволу начальника зміни елект­ростанції (чергового диспетчера теплової мережі) під безпосереднім керів­ництвом начальника зміни цеху (відповідального працівника зі складу оперативновиробничих працівників району теплової мережі) і за участю ке­рівника робіт за проміжним нарядом або іншого інженерно-технічного працівника, призначеного керівником робіт за загальним нарядом. Хімічне очищення агрегата (обладнання), прогрівання турбіни для нанесення ізоляції та інші види робіт, які входять до обсягу капітального (середнього) ремонту обладнання і потребують уведення в дію установки в цілому, необхідно виконувати за програмами, затвердженими головним інженером.

Ці програми повинні також передбачати заходи безпеки і місцезна­ходження працівників, які повинні виконувати цю програму. Під час проведення зазначених робіт загальний наряд слід здати на­чальнику зміни цеху, в якому проводяться роботи, з оформленням перер­ви в таблиці щоденного допуску до роботи. Після закінчення цих робіт підготовку робочого місця і допуск керів­ника робіт за загальним нарядом на продовження ремонту слід проводити знову з оформленням у таблиці щоденного допуску. З дозволу керівника робіт за загальним нарядом керівники робіт за проміжними нарядами по­винні проводити допуск бригад з оформленням у таблиці цих нарядів.