Смекни!
smekni.com

Вплив негативних факторів на здоров'я людини (стр. 2 из 5)

– дратівливі — що викликають роздратування слизистих оболонок дихальних шляхів, очей, легких, шкірних покривів;

– сенсибілізуючі, діючі як алергени (формальдегід, розчинники, лаки на основі нітроз`єднань і ін.);

– мутагенні, що приводять до порушення генетичного коду, зміні спадкової інформації (свинець, марганець, радіоактивні ізотопи і ін.);

– канцерогенні, викликають, як правило, злоякісні новоутворення (циклічні аміни, ароматичні вуглеводні, хром, нікель, азбест і ін.);

– впливаючі на репродуктивну (дітородну) функцію (ртуть, свинець, стирол, радіоактивні ізотопи і ін.).

Три останні види дії шкідливих речовин — мутагенне, канцерогенне, вплив на репродуктивну функцію, а також прискорення процесу старіння серцево-судинної системи відносять до віддалених наслідків впливу хімічних з'єднань на організм. Ця специфічна дія, яка виявляється у віддалені періоди, через роки і навіть десятиріччя. Наголошується поява різних ефектів і в подальших поколіннях. Ця класифікація не враховує агрегатного стану речовини, тоді як для великої групи аерозолів, що не володіють вираженою токсичністю, слід виділити фіброгенний ефект дії її на організм. До них відносяться аерозолі дезинтеграції вугілля, аерозолі коксу (кам'яновугільного, пекового, нафтового, сланцевого), саж, алмазів, вуглецевих волоконних матеріалів, аерозолі (пил) тваринного і рослинного походження, силікати, аерозолі дезинтеграції і конденсації металів.

Потрапляючи до органів дихання, речовини цієї групи викликають атрофію або гіпертрофію слизистої верхніх дихальних шляхів, а затримуючись в легенях, приводять до розвитку сполучної тканини в зоні повітрообміну і рубцювання (фіброзу) легенів. Професійні захворювання, пов'язані з дією аерозолів, пневмосклерози, хронічний пиловий бронхіт займають друге місце по частоті серед професійних захворювань на Україні.

Більшість випадків професійних захворювань і отруєнь пов'язана з надходженням токсичних газів, пари і аерозолів в організм людини головним чином через органи дихання. Цей шлях найбільш небезпечний, оскільки шкідливі речовини поступають через розгалужену систему легеневих альвеол безпосередньо в кров і розносяться по всьому організму. Розвиток загальнотоксичної дії аерозолів в значній мірі пов'язаний з розміром частинок пилу, оскільки пил з частинками до 5 мкм (так звана респирабельна фракція) проникає в глибокі дихальні шляхи, в альвеоли, частково або повністю розчиняється в лімфі і, поступаючи в кров, викликає картину інтоксикації. Мелкодісперсну пил важко уловлювати; вона поволі осідає, вита в повітрі робочої зони.

Попадання отрут в шлунково-кишковий тракт можливо при недотриманні правил особистої гігієни: їді на робочому місці і курінні без попереднього миття рук. Отруйні речовини можуть всмоктуватися вже з порожнини рота, поступаючи відразу в кров. Попадання отрути (ртуті, міді, церію, урану) в шлунок може бути причиною поразки його слизистої.

Шкідливі речовини можуть потрапляти в організм людини через непошкоджені шкірні покриви, причому не тільки з рідкого середовища при контакті з руками, але і у разі високих концентрацій токсичної пари і газів в повітрі на робочих місцях. Розчиняючись в секреті пітних залоз і шкірному жирі, речовини можуть легко поступати в кров. До них відносяться легко розчинні у воді і жирах вуглеводні, ароматичні аміни, бензол, анілін і ін. Пошкодження шкіри безумовно сприяє проникненню шкідливих речовин в організм.

Розподіл отруйних речовин в організмі підкоряється визначеним закономірностям. Спочатку відбувається динамічний розподіл речовини відповідно до інтенсивності кровообігу. Потім основну роль починає грати сорбціонна здатність тканин. Існують три головні басейни, пов'язані з розподілом шкідливих речовин: позаклітинна рідина (14 л для людини масою 70 кг), внутріклітинна рідина (28 л) і жирова тканина. Тому розподіл речовин залежить від таких физико-хімічних властивостей, як водорозчинність, жиро розчинність. Для ряду металів (срібла, марганцю, хрому, ванадію, кадмію і ін.) характерне швидке виведення з крові і накопичення в печінці і нирках.

Дуже важливо відзначити комбіновану дію шкідливих речовин на здоров'я людини. На виробництві і в навколишньому середовищі рідко зустрічається ізольована дія шкідливих речовин; звичайно працюючий на виробництві піддається поєднаній дії несприятливих чинників різної природи (фізичних, хімічних) мул комбінованому впливу чинників однієї природи, частіше ряду хімічних речовин. Комбінована дія — ця одночасна або послідовна дія на організм декількох отрут при одному і тому ж шляху надходження. Розрізняють декілька типів комбінованої дії отрут залежно від ефектів токсичності: адитивного, потенційованого, антагоністичного і незалежної дії.

Разом з комбінованим впливом отрут можливо їх комплексна дія, коли отрути поступають в організм одночасно, але різними шляхами (через органи дихання і шлунково-кишковий тракт, органи дихання і шкіру і т. д.).

Шляхи знешкодження отрут різні. Перший і головний з них — зміна хімічної структури отрут. Так, органічні сполуки в організмі піддаються частіше за все окисленню, відновленню, розщеплюванню, метилированню, що зрештою приводить переважно до виникнення менш отруйних і менш активних в організмі речовин.

Не менше важливий шлях знешкодження — виведення отрути через органи дихання, травлення, нирки, пітні і сальні залози, шкіру. Важкі метали, як правило, виділяються через шлунково-кишковий тракт, органічні сполуки алифатичного і ароматичного рядів — в незмінному вигляді через легені і частково після физико-хімічних перетворень через нирки і шлунково-кишковий тракт. Певну роль у відносному знешкодженні отрут грає депонування (затримка в тих або інших органах). Наприклад, важкі метали (свинець, кадмій) часто відкладаються в депо: кістках, печінці, нирках, деякі речовини — в нервовій тканині. Проте отрути з депо можуть знов поступати в кров, викликаючи загострення хронічного отруєння.

Для обмеження несприятливої дії шкідливих речовин застосовують гігієнічне нормування їх вмісту в різних середовищах. У зв'язку з тим, що вимога повної відсутності промислових отрут в зоні дихання працюючих часто нездійсненний, особливу значущість придбаває гігієнічна регламентація змісту шкідливих речовин в повітрі робочої зони (ГОСТ 12.1.005—88).

Така регламентація в даний час проводиться в три етапи:

1) обгрунтовування орієнтовного безпечного рівня дії (ООБР);

2) обгрунтовування ПДК;

3) коректування ПДК з урахуванням умов праці працюючих і стани їх здоров'я.

Встановленню ПДК може передувати обгрунтовування, ООБР в повітрі робочої зони, атмосфері населених місць, у воді, грунті.

Орієнтовний безпечний рівень дії встановлюють тимчасово, на період, передуючий проектуванню виробництва. Значення ООБР визначається шляхом розрахунку по физико-хімічних властивостях або шляхом інтерполяцій і екстраполяції в гомологичних рядах (близьких по будові) з'єднань або по показниках гострої токсичності. ООБР повинні переглядатися через два роки після їх твердження.

Гранично допустима концентрація шкідливих речовин в повітрі робочої зони — це концентрації, які при щоденній (окрім вихідних днів) роботі протягом 8 ч або при іншій тривалості, але не перевищуючої 41 ч в тиждень, протягом всього робочого стажу не можуть викликати захворювань або відхилень в стані здоров'я, що знаходяться сучасними методами досліджень в процесі роботи або у віддалені терміни життя теперішнього часу або подальшого поколінь.

До професійних захворювань, дією шкідливих речовин, що викликається, відносяться гострі і хронічні інтоксикації, що протікають з ізольованою або поєднаною поразкою органів і систем: токсична поразка органів дихання, токсична анемія, токсичний гепатит, токсична нефропатія, токсична поразка нервової, токсична поразка очей (катаракта), кон'юнктивіт, токсична поразка кісток: остеопороз, остеосклероз. До цієї ж групи входять хвороби шкіри, металева, фторопластова лихоманка, алергічні захворювання, новоутворення.

Слід мати на увазі можливість розвитку професійних пухлинних захворювань, особливо органів дихання, печінки, шлунку і сечового міхура, лейкоз при тривалих контактах з продуктами перегонки кам'яного вугілля, нафти, сланців, із з'єднаннями нікелю, хрому, миш'яку, винилхлоридом, радіоактивними речовинами і т.д. Чинники незаселеного середовища, поширені в умовах населених місць, можуть приводити до зростання загальних захворювань, розвиток і перебіг яких провокується несприятливим впливом навколишнього середовища. До них відносяться респіраторно-алергічні захворювання органів дихання, хвороби серцево-судинної системи, печінки, нирок, селезінки, порушення дітородної функції жінок, збільшення числа дітей, що народилися з вадами, знижень статевої функції чоловіків, зростання онкологічних захворювань.

Вібрації

Малі механічні коливання, що виникають в пружних тілах або тілах, що знаходяться під впливом змінного фізичного поля, називаються вібрацією. Дію вібрації на людину класифікують: за способом передачі коливань; по напряму дії вібрації; по тимчасовій характеристиці вібрації.

Залежно від способу передачі коливань людині вібрацію підрозділяють на загальну, що передається через опорні поверхні на тіло сидячого або людини, що стоїть, і локальну, що передається через руки людини. Вібрація, що впливає на ноги сидячої людини, на передпліччя, контактуючі з вібруючими поверхнями робочих столів, також відноситься до локальної.

По напряму дії вібрацію підрозділяють на: вертикальну, що розповсюджується по осі х, перпендикулярній до опорної поверхні; горизонтальну, що розповсюджується по осі у, від спини до грудей; горизонтальну, що розповсюджується по осі z, від правого плеча до лівого плеча.