Смекни!
smekni.com

Інформаційні потреби управлінського апарату підприємства (стр. 5 из 6)

У цьому модулі підтримується файл обліку запасів, куди можна записувати товарні позиції чи коди повторюваних подій. Є також опція, що дозволяє перерахувати наявний прейскурант в іншу валюту множенням на константу і т. д. Передбачено можливість уведення додаткових витрат і знижок покупцям.

Модуль забезпечує швидке і гнучке автоматичне керування виставлянням рахунків та інтегрується з інтерфейсом обміну електронними документами (EDI).

Модуль Scala Статистика є ефективним інструментом для проведення аналізу. В інтеграції з іншими модулями системи Scala, такими як Замовлення на продаж, Замовлення на закупівлю, Книга продажу, Книга закупівель і Управління запасами, модуль Статистика надає докладнішу й повнішу статистичну інформацію, ніж засоби звітності, вбудовані в окремі модулі. Інші достоїнства цього модуля – це гнучке настроювання структури звітів, широкий вибір критеріїв сортування, а також можливість побудови аналітичних звітів (звіти про комісійні, аналіз валового доходу чи статистика з проданих товарів). Крім роздруку цих звітів можна зберегти їх на диску у форматі Excel.

Модуль Управління виробництвом – це система планування виробничих ресурсів, що базується на принципах стандарту MRPII і здатна правильно й повно інформувати менеджерів про керування виробництвом. Система допомагає ефективно управляти виробничим процесом і контролювати його. Крім того, вона може бути об'єднана з фінансовими додатками для могутньої інтегрованої системи. Програма містить великий функціональний набір, вирізняється високою гнучкістю й забезпечує розв'язання задач з планування й управління всіма видами виробничої діяльності. Управління виробництвом Scala може використовуватися для різних типів виробництва: дрібносерійного, серійного, великосерійного, для виробництва під замовлення і виробництва продукції на склад. Система підтримує стандарти Just-in-time, ISO 9000, EDI і СІМ.

Виробничий модуль системи охоплює такі функції:

- підтримка бази даних готових виробів та їхніх комплектуючих;

- розрахунок собівартості готової продукції;

- планування ресурсів і складання головного плану-графіка виробництва;

- планування потреб у матеріалах і потужностях;

- планування потреб у розподілі та виробничих замовлень;

- управління роботою цехів, включаючи завантаження потужностей, збирання виробничих даних і введення звітів про витрату матеріалів, завершення операцій з виготовлення продукції, випуск продукції та передача її споживачеві чи на склад;

- операції експорту-імпорту даних.

Управління замовленнями на обслуговування. У багатьох компаній доходи від сервісного обслуговування, продажу запасних частин і технічної підтримки перевищують доходи від збуту основної продукції. Модуль Scala Управління замовленнями на обслуговування відкриває нові можливості контролю за такими видами діяльності, як установка і ремонт устаткування, гарантійне обслуговування, постачання видаткових матеріалів і запасних частин.

Для кожного запиту на сервісні послуги вводиться замовлення на обслуговування. Система перевіряє умови контракту та копіює цю інформацію в замовлення. Статус замовлення відображає стадію виконання, у якій воно перебуває. Наприклад, статус 10 – замовлення уведено, статус 20 – замовлення в процесі виконання, статус 30 – очікується постачання запчастин, статус 40 – готовий до виконання, статус 50 – готовий до фактурування. Для того щоб спростити введення замовлення, використовуються шаблони. Під час уведення рядків замовлення можна зробити запит про наявність ресурсів та матеріалів і ввести оцінний час виконання робіт.

Крім того, працюючи над замовленням на обслуговування, є можливість сформувати замовлення на закупівлю в разі недостатньої кількості деталей на складі.

Модуль Scala Управління проектами (Project Management) – це інструмент для відстеження всього життєвого циклу проекту: фінансового планування, планування ресурсів, складання кошторисів, контролю за виконанням підпроектів і видів діяльності, закриття проекту. Отже, цей модуль контролює управління різними видами діяльності єдиного проекту.

У системі Scala існує чотирирівнева ієрархічна структура проекту: перший рівень – Головний проект (Main Project), другий – Проект (Project), третій – Підпроект (Sub Project) і четвертий – Діяльність (Activity). Така організація дозволяє проводити детальне планування всіх етапів проекту, встановлювати їхній взаємозв'язок і контролювати хід робіт на кожному етапі, навіть якщо вони різняться за своїм характером і терміном реалізації. У разі відхилення планових показників від фактичних така структура допомагає у виробленні відповідних управлінських рішень і проведенні вартісного аналізу елементів проекту в локальній та оригінальній валютах.

Модуль Розрахунок заробітної плати – це програмний продукт, розроблений спеціально для автоматизації розрахунку нарахувань, утримань, перерахувань заробітку, відрахувань у фонди і складання звітів для фінансових відділів, податкових органів і відділів кадрів. Цей модуль автоматизує роботу на кожному етапі розрахунку заробітної плати, включаючи облік найманих (або тих, кого звільняють) працівників; табельний облік (облік робочого часу); розрахунок заробітної плати для працівників за різними видами оплат і доплат; роздрук розрахункових листків, складання звітів для бухгалтерії, податкових органів, відділів кадрів, ревізорів, аудиторів і керівництва, а також формування проведень для Головної книги. Модуль передбачає можливість налагодити розрахунок зарплати і звітність як відповідно до чинних у конкретній країні законодавчих норм та правил, так і згідно з внутрішніми вимогами підприємства.

Крім зазначених інформаційних систем корпоративного рівня можна назвати й інші, наприклад, інформаційну систему управління підприємством Miracle V (розробник – науково-виробнича фірма «І.В.А.», Росія), автоматизовану систему управління підприємством ММІІ (розробник – фірма «Hewlett-Packard»).

4. Характеристика змін в системі управління в результаті впровадження обраної інформаційної системи управління

Після проведеного аналізу двох інформаційних систем керівництво підприємства дійшло до висновку впровадити інтегровану інформаційну систему менеджменту підприємства SAP R/3

Після впровадження цієї системи в організації управління підприємством пройшли істотні зміни в кращій бік.

Завдяки відкритому стандартному інтерфейсу користувача Business Engineer партнери R/3 і консультанти можуть створювати попередньо сконфігуровані галузеві рішення на базі господарських сценаріїв R/3 (рис. 5). Крім того, відкриті інтерфейси дають клієнтам R/3 можливість розробляти власні шаблони для впровадження системи R/3.

Business Engineer включається у стандартну поставку системи R/3 і складається із трьох головних компонентів:

- бізнес-конфігуратор, що підтримує процедури створення і ведення моделей підприємства з автоматичною генерацією відповідних задач та профілів побудови;

- посилкова модель R/3 – широка модель впровадження R/3, що включає організаційну модель, модель процесів, модель даних, модель розподілу функцій і модель бізнес-об'єктів;

- репозитарій R/3 – основний банк даних для посилкової моделі, галузевих моделей та створених моделей підприємства.

Система забезпечує динамічне графічне моделювання бізнес-процесів і може працювати у діалоговому режимі. Інструмент Business Engineer значно пришвидшує процес конфігурування системи Business Engineer. При створенні моделі підприємств можуть використовуватись типові сценарії бізнес-процесів, що постачаються SAP і її партнерами. Інструментарій бізнес-інжинірингу може застосовуватись і для реалізації власних методів впровадження, в тому числі з використанням звичних інструментів динамічного моделювання бізнес-процесів від інших виробників.

Рис. 5

Керівники організацій піклуються про якнайшвидше підвищення ефективності діяльності свого підприємства, то намагаються звести до мінімуму терміни впровадження системи управління. З цією метою була розроблена програма пришвидшеного впровадження системи R/3, яка отримала назву AcceleratelSAP (ASAP). Нова технологія була впроваджена і випробувана більш як на 100 підприємствах США і дозволила значно пришвидшити впровадження системи. Зараз програма AcceleratelSAP стала доступною в усьому світі.

AcceleratelSAP як універсальний засіб швидкого впровадження та неперервної оптимізації системи R/3 має три складові частини:

1. маршрутна карта (Roadmap) – визначає послідовність дій впровадження R/3, пропонуючи клієнтам пояснення на усіх фазах проекту та супроводжуючи їх на всіх етапах впровадження (рис. 6);

2. ассистент – інструмент впровадження, який використовується для навігації по маршрутній карті й пропонує клієнтам моделі, анкети та контрольні листи, а також послуги в сфері сервісного обслуговування та підтримки. У склад інструментальних засобів входить також засіб оцінки проектів (Project Estimator), що дозволяє визначити затрати часу, фінансових засобів та людських ресурсів, необхідних при впровадженні системи;

3. система сервісу та підтримки. Серед іншого ця система включає засоби ранньої діагностики (Early Watch), забезпечує постійну підтримку спеціалістів і оперативне вирішення проблем.

Для пришвидшення впровадження системи і зручності її використання компанія розробила нову компонентну архітектуру Business Framework. Ця інтегрована, відкрита заснована на окремих компонентах архітектура, об'єднує додатки R/3 і технології інших постачальників. У результаті система R/3 перетворюється у набір компонентів із модулів R/3, що мають старі додатки та продукти третіх фірм. Подібна фрагментація дає користувачам можливість легко обновлювати прикладні компоненти, розширювати компонентність і добавляти нові додатки, не торкаючи працюючої системи.