Смекни!
smekni.com

Система розрахунків на валовій основі (стр. 3 из 3)

- повне блокування початкових кредитних платежів;

- обмеження по сумі одного платежу;

- обмеження по сумі обігу за день;

- обмеження на підсумковий обіг;

- обмеження по необхідному значенню залишка;

- блокування відкриття та закриття особових рахунків;

- обмеження на відправника чи отримувача платежів.

Бізнес-правила транспортуються у СЕП за допомогою спеціального файла – M. Згідно з технологією роботи моделі головний банк може формувати і відправляти в один момент не більше одного набору бізнес-правил на філіал. Тобто, якщо файл M відправлено, то наступний файл цього типу можна відправляти лише після отримання файла-квитанції, яка підтверджує отримання бізнес-правил. Це є певним обмеженням і недоліком роботи по сьомій моделі, тому що збої електронної пошти можуть призвести до зниження ефективності її роботи.

3. Регламент роботи СЕП (26)

Наведемо етапи банківського дня в системі електронних міжбанківських переказів (СЕМП) НБУ та час їх виконання:

8:00-8:15 - у Центральній розрахунковій палаті і розрахункових палатах територіальних управлінь НБУ проводяться системні роботи, пов'язані з підготовкою до початку роботи СЕМП.

8:15-8:20 - початок роботи програмно-технічних комплексів СЕМП, виконання стартових процедур , відкриття нового банківського дня. Учасники СТП отримують можливість надсилати до СТП пакети-запити, крім трансакцій.

8:20-8:30 - отримання від територіального управління НБУ і обробка на АРМ-2 файлу $L зі станом коррахунків, формування для банків файлів $K.000 та файлів $B, що не підтвердились банками в попередній банківський день.

8:30 - початок міжбанківських розрахунків у СЕМП. АРМ-2 працює в основному (циклічному) режимі.

У СЕП виконується обробка файлів електронних розрахункових документів, технологічної інформації та приймання платежів за державні цінні папери (далі - депо-платежі).

Учасники СТП отримують право виконувати трансакції, за умови що АРМ-2 банку-відправника і АРМ-2 банку-отримувача працюють з системою моніторингу технічних рахунків у штатному режимі.

18:00 – припиняється приймання всіх початкових платежів до СЕП від усіх учасників СЕП.

У СТП зазначені обмеження не встановлюються.

18:00-19:00 - АРМ-2 працює в основному (циклічному) режимі.

У СЕП виконується обробка технологічної інформації від учасників СЕМП стосовно квитовки ними файлів відповідних платежів ($B).

Робота СТП продовжується без змін.

19:00-19:30 - АРМ-2 працює в основному (циклічному) режимі.

У СЕП виконується обробка технологічної інформації та приймання протокольних звітів (файлів $Z) від учасників СЕМП.

Робота СТП продовжується без змін.

19:30 - зупинення прийому протокольних звітів та обробки технологічної інформації в СЕП.

Зупинення розрахунків через СТП.

Початок виконання технологічних процедур на АРМ-2, пов'язаних із закінченням банківського дня:

формування для банків файлів $V за підсумками роботи в СЕП, файлів $U;

формування для територіальних управлінь і ОПЕРУ НБУ файлів $G за підсумками банківського дня в СЕП;

формування та надання на АРМ-1 файлів $Y за підсумками роботи в СЕП.

20:00 - у Центральній розрахунковій палаті, після отримання файлів $Y від усіх розрахункових палат, початок виконання технологічних процедур на АРМ-1, пов'язаних із завершенням банківського дня:

формування для банків файлів $V за підсумками роботи в СТП;

формування для територіальних управлінь і ОПЕРУ НБУ файлів $G за підсумками банківського дня в СТП;

надання розрахунковим палатам територіальних управлінь НБУ підсумкової інформації і дозволу на завершення банківського дня в СЕМП.

У розрахункових палатах територіальних управлінь НБУ, після отримання дозволу від АРМ-1, на АРМ-2 починається виконання технологічних процедур, пов'язаних із завершенням банківського дня в СЕМП.

Національний банк визначає особливий порядок роботи банківської системи у разі прийняття Кабінетом Міністрів України розпоряджень про перенесення робочих днів та встановлення особливого порядку роботи банків на такі дні; задля проведення комплексу робіт, пов'язаних із завершенням звітного банківського року, тощо.

На підставі вищезазначеного, Центральною розрахунковою палатою встановлюється технологічний регламент роботи СЕМП і заздалегідь доводиться до відома всіх учасників СЕМП офіційним листом, із зазначенням часу виконання окремих етапів банківського дня і часу припинення приймання до СЕП/СТП окремих видів початкових платежів, уключаючи депо-платежі, від різних категорій учасників СЕМП.

У разі виникнення необхідності в продовженні роботи СЕМП за клопотанням учасників СЕМП, чи з інших поважних причин, оперативні зміни до регламенту роботи на поточний банківський день, згідно з Наказом Голови Національного банку N 111 від 06.11.2000 р., уносяться таким чином:

1) Давати вказівки щодо змін у регламенті роботи СЕМП має право тільки заступник Голови Національного банку України, якому підпорядкована для загального керівництва Центральна розрахункова палата, а в разі його відсутності - директор Департаменту бухгалтерського обліку.

2) Продовження роботи всієї СЕМП на час до одної години включно може бути дозволено Центральною розрахунковою палатою. Для внесення таких змін до регламенту роботи учаснику СЕМП та/чи розрахунковій палаті територіального управління НБУ необхідно до 17:00 (у п`ятницю до 16:00) подати до ЦРП клопотання у вигляді листа електронною поштою, з обґрунтуванням причин і потрібного часу продовження. Питання вирішується керівництвом ЦРП у робочий час.

3) Зміни у технологічному регламенті роботи СЕМП на поточний день, з зазначенням часу припинення приймання до СЕП/СТП початкових платежів, уключаючи депо-платежі, доводяться до відома всіх учасників СЕМП.

Дозвіл окремим учасникам СЕМП на продовження приймання початкових платежів у СЕП, уключаючи депо-платежі, на час до 30 хвилин надається Центральною розрахунковою палатою. Для отримання дозволу необхідно:

1) Звернутися до розрахункової палати, яка обслуговує учасника СЕМП, з клопотанням про продовження роботи з обґрунтуванням причин;

2) Розрахункова палата оперативно вирішує питання з черговим адміністратором АРМ-1 у ЦРП та повідомляє учасника СЕМП про прийняті рішення.

У разі надання дозволу на продовження приймання платежів у СЕП, чи на продовження часу приймання депо-платежів окремому учаснику, всі інші учасники СЕМП продовжують працювати за чинним регламентом роботи СЕМП на поточний день.

Клопотання від учасників СЕМП про продовження роботи не розглядається після того, як у СЕМП розпочаті технологічні процедури завершення банківського дня. Учаснику СЕМП може бути відмовлено в продовженні роботи з технологічних чи інших міркувань.

Розрахункова палата територіального управління НБУ без дозволу Центральної розрахункової палати не може на свій розсуд продовжити роботу СЕМП понад час, установлений регламентом.

В останній робочий день кожного місяця приймання початкових платежів від усіх учасників СЕП продовжується на 2 години. У зв'язку з цим виконання наступних технологічних процедур, пов'язаних із закінченням банківського дня в СЕП, починається на 2 години пізніше.

Відповідно до наказу Національного банку України від 06.04.2007 N 47 "Про порядок внесення змін до технологічного регламенту роботи СЕП Національного банку України":

1. Рішення про роботу СЕП у вихідні і святкові дні, зміни до технологічного регламенту роботи СЕП у кінці звітного року приймаються Головою Національного банку України.

- Рішення про роботу СЕП у вихідні і святкові дні надсилаються Центральній розрахунковій палаті (далі - ЦРП), Департаменту інформатизації та всім учасникам СЕП засобами системи електронної пошти Національного банку України (далі – засоби системи ЕП) не пізніше 11 години дня, що передує вихідним або святковим дням.

Зміни до технологічного регламенту роботи СЕП у кінці звітного року надсилаються ЦРП, Департаменту інформатизації та всім учасникам СЕП засобами системи ЕП до 25 грудня звітного року.

2. Рішення про зміни до технологічного регламенту роботи СЕП за зверненнями окремих учасників СЕП приймаються виконавчим директором з питань платіжних систем та розрахунків.

У разі потреби внесення змін до технологічного регламенту роботи СЕП на поточний банківський день учасник СЕП до 17.00 (у п'ятницю до 16.00) надсилає клопотання на ім'я виконавчого директора з питань платіжних систем та розрахунків засобами системи ЕП з детальним обґрунтуванням причин і потрібного часу продовження роботи СЕП.

Клопотання приймаються до розгляду з урахуванням доцільності внесення змін до технологічного регламенту для всієї банківської системи.

У разі прийняття позитивного рішення зміни не пізніше 17.30 (у п'ятницю 16.30) надсилаються ЦРП, Департаменту інформатизації та всім учасникам СЕП засобами системи ЕП.

3. У разі виникнення технічних або технологічних проблем у роботі ЦРП чи інформаційної мережі Національного банку України, або оперативних потреб, пов'язаних із здійсненням монетарної політики, ЦРП має право продовжити роботу СЕП на одну годину.


Список використаної літератури

1. Вовчак, О.Д. Платіжні системи [Text] : навчальний посібник / О. Д. Вовчак, Г. Є. Шпаргало, Т. Я. Андрейків. - К. : Знання, 2008. - 341 с.

2. Гужва В.М. „Інформаційні системи і технології на підприємствах”, навчальний посібник, Київ, 2001 р.

3. Єрьоміна Н.В., Банківські інформаційні системи.-К.: КНЕУ, 2000.-220с.

4. Карчевский, С. П. Платежные системы: понятие,структура, типология и принципы построения [Текст] / С. П. Карчевский // Расчеты и операционная работа в коммерческом банке. - 2007. - N 4. - C.23-35

5. Маслов В.П. Інформаційні системи і технології в економіці: Навч.посібник-Київ: „Слово”, 2003.-264с.

6. Міщенко В.І. та ін. Електронний бізнес на ринку фінансових послуг: Практ.посібник. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2003. – 278с.

7. Пиріг, С.О. Платіжні системи [Текст] : навчальний посібник / С. О. Пиріг ; Мін-во освіти і науки України, Луцький держ. техн. ун-т. - К. : ЦУЛ, 2008. - 240 с.

8. Попов, Р. Рынок платежных систем. "Электронные деньги" [Текст] / Р. Попов, М. Веремеенко // Банковское дело. - 2007. - N 7. - C.33-36

9. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А., Інформаційні системи у фінансово- кредитних установах. - К.: ІСНЕУ, 2001.-239с.

10. Румянцев, М.И. Информационные системы и технологии финансово-кредитных учреждений [Текст] : учебное пособие для вузов / М. И. Румянцев ; Западнодонбасский ин-т экономики и управления. - Днепропетровск : ИМА-пресс, 2006. - 482 с.

11. Ситник В.Ф., Т.А. Писаревська, Н.В.Єрьоміна, О.С.Краєва „Основи інформаційних систем”, навчальний посібник, Київ, 2001 р.

12. Ющенко В. А., Савченко А. С., Цокол С. А., Новак І. М., Платіжні системи: Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1999. – 413 с.