Смекни!
smekni.com

Християнське віровчення. Католицька церква (стр. 5 из 5)

Різдво св. Іоанна Хрестителя (24 червня) популярно у всіх католиків. Відмітна риса дня св. Іоанна - вогні, багаття, феєрверки, запалювані не тільки в селах, але і на площах великих міст. Віруючі ходять зі смолоскипами і на загальні молебні в найближчі каплиці. Святкування дня св. Іоанна продовжується кілька днів аж до дня св. Петра і Павла (29 червня). В Франції культ св. Іоанна розповсюджений особливо широко: більш тисячі церковних приходів вважають його своїм патроном.

Шанування святих - одна з найважливіших сторін католицького віровчення. 15 серпня - свято Успения Богоматері. Він ґрунтується на істині, що померла природною смертю і похована в Гефсимании Марія піднеслася на небо: після розкриття її труни замість останків був виявлений букет троянд. У 1950 р. папа Пий XII особливим декретом прийняв Догмат про тілесне піднесення Богоматері на небо. Існує традиція в цей день приносити перші плоди нового врожаю в дарунок Марії. Свято супроводжується урочистим богослужінням і церковною процесією.

Останнє велике свято римсько-католицького литургического року - Торжество Весь святих і День поминовения покійних, наступні один за іншим 1 і 2 листопада. Свято Усіх святих був введений у нач. VII папою Бонифацием IV, а пізніше, на початку XI століття був установлений День поминовения покійних, згодом вони злилися в одне свято - "Святі і покійні". Католицька Церква вважає дотримання обрядів поминовения важливим боргом усіх віруючих. Люди повинні пам'ятати тих, хто пішов з життя, але можуть, знаходиться в Чистилище, де Бог очищає їх, врятованих, від наслідків гріха. Скоротити термін перебування в Чистилище можуть добрі справи і молитви, покаяння живучих. Перший день католики проводять у храмах, беручи участь у св. Месах, а в другий із самого ранку відправляються на цвинтар, часто з молитвами і песнопениями загальною процесією. Там моляться, упорядковують могили і залишають палаючі свічі. Свято Христа-Царя завершує літургійний рік Римсько-католицької Церкви.


Висновок

Через вивчення католицьких церковних свят та обрядів, як і християнських свят в цілому, можна побачити історію Церкви, та основне завдання та місію Церкви – провадити людство до Христа, котрий є ключем і осередком усієї історії, показати людству ті цінності, які приніс Христос. Через свята та обряди Церква прагне навчити людей розуміти Творця, Його Добрий Закон, Його Милість та Святість, навчити добрим відношенням з Богом та людьми.

Християнські свята та обряди – це час подяки Богу, час пам`яті видатних подій у відношеннях Бога та людей, час очищення та прощення душі, а також час радіти та святкувати та нести радість іншим; це засоби зберігати та передавати християнські цінності поколінням. При цьому важливо, щоб це було від щирого серця, інакше це пусті та формальні речі.

Християнство, його свята та обряди змінило цей світ, його культуру найкраще. У моральному відношенні світ у давню епоху перед християнством був цілком розбещений, вимагав негайно цілком нового духу для оживлення вимираючого людства. Цей животворчий, воскрешаючий дух приніс на землю Христос і передав його людству у формі вселюдської релігії. Таким чином, християнство зі своїм цілющим духом з'явилося саме в ту пору, коли воно було потрібне. Правду сказав один із християнських мудреців: "Якби Христос затримався з приходом у світ бодай на століття, людство загинуло б". Була найзручніша пора для виродження людства. Справді, у давньому світі все - сім'я, господарство, суспільство, влада - ґрунтувалося на засадах пригнічення прав особи. Християнство відкинуло існуючі форми і на їх місце поставило цілком нові, на інших засадах.

Із прийняттям християнства країни активно вбирали найкраще в духовних, моральних та культурних сферах.