Смекни!
smekni.com

Кредити банків: порядок оформлення та відображення в обліку (стр. 3 из 7)

Управління будь-яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку.

В бухгалтерському обліку формується інформація про: наявність та рух різних запасів та грошових коштів, якими володіє ТОВ «АСТОР ЛТД», обсяг виробництва і реалізації продукції, її собівартість; стан розрахунків з іншими підприємствами, організаціями і приватними особами; витрати на заготівлю матеріалів; розмір статутного капіталу, резервного капіталу, кредитів банку; фінансові результати господарської діяльності тощо.

Бухгалтерський облік відображає господарські операції систематично і послідовно в міру їх здійснення, що забезпечує суцільне і безперервне спостереження і контроль за діяльністю підприємства.

Обліковим підрозділом на ТОВ «АСТОР ЛТД» є спеціальна управлінська служба – бухгалтерія. Бухгалтерія – це самостійний структурний підрозділ апарату управління. В бухгалтерії працює спеціальний апарат, який здійснює бухгалтерський облік фінансово-господарської діяльності підприємства.

Як складова частина управлінського апарату бухгалтерія тісно пов’язана з усіма службами і відділами, виробничими підрозділами підприємства і отримує від них необхідну для обліку інформацію про результати роботи. Таким чином, бухгалтерія здійснює безпосередній вплив на виконання плану постачання, виробництва і збуту продукції, рентабельність та інші економічні показники діяльності ТОВ «АСТОР ЛТД».

Важливим питанням організації роботи облікового апарату є правильне розміщення облікових кадрів на окремих ділянках облікового процесу і найбільш ефективне використання технічних засобів обліку, що забезпечують економічне, високоякісне ведення бухгалтерського обліку і контролю.

Чисельність облікового апарату і його структура значною мірою були визначенні обсягом контрольних і облікових робіт, формою організації та автоматизації обліку, а також під впливом такого фактору, як масштаб виробництва і структура управління ним. До складу бухгалтерії входять:

- головний бухгалтер;

- бухгалтер-економіст

- бухгалтер з розрахунку оплати праці;

- бухгалтер-касир;

- бухгалтер з обліку матеріальних цінностей.

Коло обов’язків бухгалтерії визначається Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», на підставі якого ТОВ «АСТОР ЛТД» розробляє своє положення про бухгалтерську службу.

Важливу роль в успішному розв’язанні завдань, покладених на апарат бухгалтерії, відіграє чітке розмежування обов’язків між окремими її працівниками. Функції кожного облікового працівника, його обов’язки, відповідальність за ведення обліку і права визначаються службовими характеристиками і посадовими інструкціями. Це дає змогу уникнути знеособлення у виконанні облікових робіт, створює умови для злагодженої і планомірної роботи облікового апарату, одержання своєчасної і якісної економічної інформації, потрібної для управління господарством.

Основою удосконалення бухгалтерського обліку є підвищення рівня економічних знань та ділової кваліфікації працівників обліку, оскільки в сучасних умовах правильно і раціонально організувати облікові роботи в господарстві можуть тільки спеціалісти, які знають як методологію і техніку обліку, так і економіку виробництва.

Вони повинні володіти певним рівнем знань в галузі планування, фінансування, кредитування, економічного аналізу, права, ефективно використовувати сучасні засоби обчислювальної техніки для опрацювання обліково-економічної інформації.

Головний бухгалтер призначається на посаду і звільняється з посади генеральним директором підприємства (Додаток 1).

Головний бухгалтер (або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку) підприємства:

– забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних принципів бухгалтерського обліку, складання і подання в установлені строки фінансової звітності;

– організовує контроль за відображенням на рахунках всіх господарських операцій;

– забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку в філіях, представництвах, відділах та інших відокремлених підрозділах підприємства;

– бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею і відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжок і псування, активів підприємства. Разом з іншими службами головний бухгалтер повинен забезпечити економічний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства для виявлення внутрішньогосподарських резервів і визначення шляхів подальшого розвитку підприємства.

Усі працівники, зайняті обліком і звітністю, підпорядковуються головному бухгалтеру і призначаються керівником підприємства за рекомендацією головного бухгалтера. Він встановлює для кожного облікового працівника службові обов'язки і контролює їх виконання.

Розпорядження головного бухгалтера щодо порядку і строків документального оформлення господарських операцій, подання в бухгалтерію належних документів є обов'язковими для всіх працівників підприємства, які причетні до обліку.

Право розпоряджатися господарськими засобами і пов'язане з цим право першого підпису на грошових і розрахункових документах, фінансових і кредитних зобов'язаннях, господарських угодах (контрактах) тощо належить генеральному директору ТОВ «АСТОР ЛТД». Головний бухгалтер контролює дотримання чинного законодавства і має право другого підпису: його підпис є контролюючим. Без підпису генерального директора чи головного бухгалтера документ вважається недійсним.

Головному бухгалтеру забороняється приймати до виконання документи по операціях, що порушують чинне законодавство, фінансову дисципліну. При отриманні від керівника підприємства розпорядження на здійснення такої операції головний бухгалтер, не підписуючи такий документ, повинен письмово попередити керівника про незаконність даного розпорядження. Якщо керівник письмово наполягає на здійсненні такої операції, головний бухгалтер підписує документ. У цьому випадку всю повноту відповідальності за незаконність операції несе керівник підприємства.

Отже, головний бухгалтер повинен бути економічно і юридично освіченим, знати різні методи формування тих або інших показників і результатів діяльності, повинен вміти вибрати і запропонувати керівництву той варіант облікової політики, який найбільш повно забезпечує реалізацію прийнятої на підприємстві фінансової стратегії.

Збільшення і ускладнення господарських зв'язків в умовах ринку, а звідси зростання оперативної інформації, необхідної для управління, вимагають подальшого удосконалення організації бухгалтерського обліку, а також підвищення рівня економічних знань та ділової кваліфікації всіх облікових працівників. Раціонально організувати облік можуть тільки спеціалісти, які володіють глибокими знаннями як з методології і техніки бухгалтерського обліку, так і з економіки, права, аналізу й аудиту.

Бухгалтер з обліку матеріальних цінностей та інших господарських операцій веде облік матеріальних цінностей та розрахункових операцій (з постачальниками, покупцями та іншими дебіторами) у відповідності діючому законодавству, функціональні обов’язки, права та відповідальність визначається посадовою інструкцією бухгалтера (Додаток 2).

Положення про облікову політику на ТОВ «АСТОР ЛТД» визначає:

- на підприємстві ведеться автоматизована форма ведення обліку;

- при обліку застосовуються всі класи Плану рахунків бухгалтерського обліку;

- застосування первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку;

- організацію внутрішнього обліку і внутрішнього контролю;

- терміни проведення річної інвентаризації – у листопаді поточного року;

- відповідальність генерального директора та головного бухгалтера;

- порядок переоцінки основних засобів;

- нарахування амортизації основних засобів проводиться податковим методом;

- порядок обліку транспортно-заготівельних витрат;

- методику визначення резерву сумнівної заборгованості.

Отже, Товариство з обмеженою відповідальністю «АСТОР ЛТД», виготовляє бетон товарних та будівельні суміші широкої номенклатури, фібробетон, керамзитобетон, шлакобетон, виготовляє та реалізує бетонні та залізобетонні вироби, які застосовуються у будівництві. Основні замовники ТОВ «АСТОР ЛТД» – підприємства Дніпропетровської області. Обліковим підрозділом на ТОВ «АСТОР ЛТД» є спеціальна управлінська служба – бухгалтерія на чолі з головним бухгалтером.

2.2 Оцінка господарської діяльності ТОВ «АСТОР ЛТД» та її результатів, аналіз фінансового стану

Аналіз фінансового стану ТОВ «АСТОР ЛТД» проведемо на основі Балансу та Звіту про фінансові результати за 2009 рік наведених у додатках 3, 4.

Здійснімо аналіз динаміки складу та структури джерел власних та залучених коштів відображається за даними форми №1 «Баланс» за 2009 рік (Додаток 3). Для наочності дані сформуємо у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1. Аналіз складу та структури джерел коштів ТОВ «АСТОР ЛТД»

Джерела коштів 2008 2009 Зміни за звітний період (+, -)
тис. грн. % тис. грн. % тис. грн. % до початку року
І. Власний капітал
Статутний капітал 70,0 6,95 70,0 6,69
Резервний капітал 70,1 6,96 176,8 16,89 +106,7 +152,2
Нерозподілений прибуток 262,8 26,09 70,7 6,76 -192,1 -73,1
Всього по I розділу 402,9 40,00 317,5 30,34 -85,4 -21,2
Забезпечення виплат персоналу 0 0,00 30,8 2,94 +30,8
Всього по IІ розділу 0 0,00 30,8 2,94 +30,8
III. Залучені кошти
Короткострокові кредити банків 249 24,72 135,7 12,97 -113,3 -45,50
Кредиторська заборгованість за товари, послуги 329 32,66 341,4 32,62 +12,4 +3,77
Поточні зобов'язання:
– по отриманих авансах 0 0,00 175,6 16,78 +175,6
– з бюджетом 5,0 0,50 0,00 -5 -100,00
– по страхуванню 1,0 0,10 2,1 0,20 +1,1 +110,00
– по оплаті праці 3,0 0,30 4,5 0,43 +1,5 +50,00
– із внутрішніх розрахунків 0,2 0,02 2,5 0,24 +2,3 +1150,00
Інші поточні зобов'язання 17,2 1,71 36,5 3,49 +19,3 +112,21
Всього по III розділу 604,4 60,00 698,3 66,72 +93,9 +15,54
Баланс 1007,3 100 1046,6 100 +39,3 +3,90

З таблиці 2.1 бачимо, що зростання джерел формування майна підприємства за 2009 рік на 39,3 тис. грн. або на 3,9% обумовлено зростанням залучених коштів на 93,9 тис. грн. (15,54%). Разом з цим власний капітал зменшився на 85,4 тис. грн. або на 21,2%. Зменшення власних коштів зумовлено зменшенням прибутків у звітному році, що є негативним показником.