Смекни!
smekni.com

Кредити банків: порядок оформлення та відображення в обліку (стр. 6 из 7)

Відображення отримання та погашення кредитів банку в обліку документально оформлюється виписками банку (Додаток 10), видатковими касовими ордерами, платіжними дорученнями, розрахунками та довідками бухгалтерії тощо [14, стор 205].

Отже, для отримання кредиту підприємство надає до кредитного відділу банку наступні документи: заяву на одержання кредиту, анкету клієнта, документи щодо обґрунтування та розрахунок повернення кредиту, розпорядчі документи, документи, що характеризують фінансовий стан клієнта, документи, пов’язані із забезпеченням кредиту, а також інші документи на вимогу банку. Після детального розділу працівниками банку наданих документів, укладається кредитний договір. Відображення отримання та погашення кредитів банку в обліку документально оформлюється виписками банку, видатковими касовими ордерами, платіжними дорученнями, розрахунками та довідками бухгалтерії.

3.2 Аналітичний і синтетичний облік кредитів банків. Характеристика звітності і порядок її складання

Облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами у інших осіб, які не є поточним зобов’язанням ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики».

За кредитом рахунку 50 «Довгострокові позики» відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених), за дебетом – погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями [12, стор. 307].

Рахунок 50 «Довгострокові позики» має такі субрахунки:

501 «Довгострокові кредити банків у національній валюті»;

502 «Довгострокові кредити банків в іноземній валюті»;

503 «Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті»;

504 «Відстрочені довгострокові кредити банків в іноземній валюті»;

505 «Інші довгострокові позики в національній валюті»;

506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті».

На субрахунках 501, 502 відображаються суми довгострокової заборгованості банкам за наданий кредит відповідно в національній та іноземній валюті.

На субрахунках 503, 504 відображаються суми відстроченої заборгованості банкам за кредит, термін погашення якого відстрочено, відповідно в національній та іноземній валюті.

На субрахунках 505, 506 відображаються суми довгострокової заборгованості щодо зобов'язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків), відповідно в національній та іноземній валюті.

Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками погашення кредиту (позик).

Облік розрахунків у національній і іноземній валютах за кредитами банків, строк повернення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув, ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики».

За кредитом рахунку відображаються суми одержаних кредитів (позик), за дебетом – сума їх погашення та переведення до довгострокових зобов'язань у разі відстрочення кредитів (позик).

Рахунок 60 «Короткострокові позики» має такі субрахунки:

601 «Короткострокові кредити банків у національній валюті»;

602 «Короткострокові кредити банків в іноземній валюті»;

603 «Відстрочені короткострокові кредити банків у національній валюті»;

604 «Відстрочені короткострокові кредити банків в іноземній валюті»;

605 «Прострочені позики в національній валюті»;

606 «Прострочені позики в іноземній валюті».

При обліку кредитів банку слід розрізняти основну суму боргу, що відображається на рахунку 60 «Короткострокові позики» та відсотки, що на неї нараховані, які відображаються за кредитом рахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» в кореспонденції з дебетом рахунку 951 «Відсотки за кредит» [12, стор. 307].

На субрахунку 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» ведеться облік нарахованих відсотків за: використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит; використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо); іншими операціями.На субрахунку 951 «Відсотки за кредит» ведеться облік витрат, пов'язаних з нарахуванням та сплатою відсотків, процентів тощо за користування кредитами банків.

Типову кореспонденцію бухгалтерських рахунків по обліку кредитів банків наведено у табл. 3.1.

Таблиця 3.1. Кореспонденція бухгалтерських рахунків по обліку кредитів банків

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума
Дт Кт
Відображено отримання підприємством позики 311 60 120000,0
За рахунок позики банку оплачено придбані цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик 35 60 12000,0
Відображено переоформлення короткострокової позики банку у довгострокову 601 501 55000,0
Погашено заборгованість по виданих векселях за рахунок позики банку 62 60 2650,0
Проведено розрахунки із постачальниками за рахунок позики банку 63 60 1463,0
Проведено розрахунки з бюджетом по податках за рахунок кредиту банку 64 60 4520,0
Погашено заборгованість перед органами соціального спрямування за рахунок позики банку 65 60 3890,0
Погашено заборгованість підприємства перед іншими кредиторами за рахунок позики банку 685 60 1230,0
Відображено повернення підприємством суми раніше отриманої позики 60 31 250000,0
За домовленістю з банком в погашення заборгованості по отриманих кредитах передано йому векселі, отримані підприємством від покупця як гарантії щодо оплати за придбані товари 60 34 26000,0
Нараховано відсотки за користування позикою банку і віднесено на фінансові витрати 951 684 16580,0
Перераховано банку суму відсотків за користування позикою банку 684 З1 16580,0

Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками їх погашення [9, стор. 320].

Узагальнення інформації про стан розрахунків щодо отримання і повернення кредитів здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі-ордер і №2, яка потім отримує своє відображення в балансі підприємства.

Отже, облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами у інших осіб, які не є поточним зобов’язанням ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики». Облік розрахунків у національній і іноземній валютах за кредитами банків, строк повернення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув, ведеться на рахунку 60 «Короткострокові позики». Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту (позики) окремо та строками їх погашення.

3.3 Дослідження діючих на підприємстві інформаційних систем і технологій обліку

Застосування комп’ютерної техніки вносить значні зміни в організацію бухгалтерського обліку, зумовлені зміною способів обробки первинних облікових даних, високою швидкістю надання звітної інформації через раціональне упорядкування облікових даних, одноразове їх отримання та багаторазову передачу і використання. Комп’ютеризація обліку покликана підвищити роль бухгалтерського обліку як функції управління, тому що обчислювальна техніка з допоміжного засобу перетворюється на визначний фактор організації обліку, змінюючи не тільки його форму, але й технологію.

Так, комп’ютерні системи бухгалтерського обліку як складові інформаційних систем автоматизації управління використовують єдину базу даних для вирішення оперативних підприємницьких та облікових завдань. При комплексній комп’ютеризації обліку та управління відмінності між фінансовим, управлінським, податковим обліком або між оперативним та бухгалтерським полягають в різних процедурах обробки інформації, що знаходиться в інформаційній базі даних підприємства. Фактично, єдина система економічної інформації надає дані для обліку, поточного управління, аналізу і аудиту [10, стор. 512].

При автоматизованому бухгалтерському обліку програмою 1С:Підприємство вся інформація зберігається у довіднику «Довідник».

При заповненні бланка будь-якого документа часто потрібно вказувати інформацію, вибираючи значення із раніше заданого списку. Такий список і являє собою довідник. Довідник використовується в тих випадках, коли потрібно використовувати неодноразове введення інформації.

Система 1С:Підприємство дозволяє вести практично необмежену кількість довідників. Кожен довідник являє собою список однорідних об’єктів: співробітників, організацій, товарів і т.д. Кожен такий об’єкт будемо називати елементом довідника. В якості обов’язкових реквізитів кожен довідник має код і найменування. 1С:Підприємство представляє широкі можливості по роботі з кодами елементів довідника: автоматичне присвоювання кодів, автоматичний контроль унікальності коду та ін.

Для внесення інформації по кредитам створено Довідник «Договори». В даному довіднику зберігається інформація про рахунки на оплату, виставлених контрагентом, рахунках на оплату, отриманих від контрагента і договорах довгострокової дії з контрагентом. Довідник «Договори» є підлеглим довіднику «Контрагенти». Це означає, що кожне значення цього довідника відноситься до конкретного елементу довідника «Контрагенти» [11, стор. 195].

Оскільки Довідник «Договори» є підлеглим довідником, то і заповнюватись він повинен лише через довідник, якому підпорядкований. Для заповнення Довідника «Договори» слід спочатку відкрити довідник «Контрагенти», вибрати потрібний елемент, а потім натиснути на кнопку Договори, котра знаходиться в нижній частині довідника «Контрагенти». В результаті відкриється Довідник «Договори», в котрому будуть вказані підстави для розрахунку з даним контрагентом. Відкрити Довідник «Договори» можливо також, якщо в довіднику «Контрагенти» встановити курсор на потрібному контрагенті і натиснути кнопку «Відкрити підпорядкований довідник». Потім у діалозі «Вибір довідника» обрати довідник Договори.