Смекни!
smekni.com

Автоматизована банківська система у ЗАТ КБ "ПриватБанк" (стр. 7 из 7)

· Засоби ідентифікації й перевірки повноважень

· Засоби забезпечення захисту файлів

· Засобу захисту ОС і програм користувачів

· Засоби шифрування/дешифрування трафіку мережі

· Засоби знищення залишків інформації в системі

· Засоби реєстрації звертань до системи.

3.4 Оцінка ефективності та надійності АБС у Бершадському відділенні Вінницької філії ЗАТ КБ "ПриватБанк"

Для максимально ефективного використання програмного забезпечення банку може бути важливою організація взаємодії між процесами за допомогою засобів ОС. Доступ до файлів процедур операційної системи, які зберігаються, забезпечує архівацію та обробку даних на сервері без завантаження їх у базу даних, що іноді надає переваги у швидкості, дозволяє спростити обмін даними та їх обробку.

Для покращення ефективності і надійності АБС потрібно дотримуватись таких вимог:

1. Система повинна мати модульну структуру, що дозволяє будувати її конфігурацію з базових модулів та підсистем, і складатися з програмних модулів для проведення операцій із цінними паперами та готівкою, обслуговування фізичних осіб, обліку основних засобів і товарно-матеріальних цінностей, управління персоналом та нарахування заробітної плати, фінансового аналізу, управління активами (пасивами), а також виробничими процесами

2. Система повинна бути інтегрованою для забезпечення обміну інформацією між її різними компонентами через загальне інформаційне поле та для зв’язку з іншими системами.

3. Для збереження даних застосовуються сучасні СУБД ОRАСLЕ, SYBASE та ІNFORМІХ, що дозволяють ефективно вирішувати питання, пов’язані з цілісністю, безпекою даних, їх резервуванням та архівацією.

4. Передбачається дворівнева схема побудови:

· центральний апарат;

· обласні управління.

5. Для створення програмних модулів та розв’язання власних задач у межах системи передбачається використання єдиного інструментального засобу.

6. Для зв’язку з іншими системами передбачено два режими:

оff-lіne за узгодженими форматами даних;

оn-lіnе за стандартними протоколами.

7. Для більшості підсистем передбачається можливість роботи в реальному часі.

8. Передбачається використання апаратних та програмних заcобів для надійного забезпечення безпеки даних та захисту від несанкціонованого доступу.

Для підвищення надійності, стійкості до відмов технічних рішень в банківських автоматизованих системах практикується об'єднання серверів в групи (кластери). В такому випадку ресурси і навантаження розподіляються між серверами (вузлами системи) так, що користувач не знає, з яким конкретно сервером він працює в даний момент, а використання технічних засобів в цьому випадку виявляється найефективнішим.

Висновки та пропозиції

Отже, в конкурентних умовах українським банкам не обійтися без ефективної управлінської аналітичної системи, яка дозволяє управляти не тільки банком, але і його філіалами. Сьогодні автоматизацією діяльності банків в Україні займаються вітчизняні розробники банківського програмного забезпечення, самі банки і компанії-інтегратори зарубіжних систем. Кому віддати перевагу, яке "підводне каміння" може виникнути на шляху упровадження, скількох коштує упровадження таких систем - питання, які цікавлять сьогодні керівників багатьох банківських структур України. Інтерес до розвитку комп'ютеризованих банківських систем визначається не бажанням витягти негайну вигоду, а, головним чином, стратегічними інтересами. Як показує практика, інвестиції в такі проекти починають приносити прибуток лише через певний період часу, необхідний для навчання персоналу й адаптації системи до конкретних умов. Вкладаючи кошти в програмне забезпечення, комп'ютерне й телекомунікаційне встаткування й створення бази для переходу до нових обчислювальних платформ, банки, у першу чергу, прагнуть до здешевлення й прискорення своєї рутинної роботи й перемозі в конкурентній боротьбі.

Нові технології допомагають банкам, інвестиційним фірмам і страховим компаніям змінити взаємини із клієнтами й знайти нові засоби для витягу прибутку. Аналітики сходяться в думці, що нові технології найбільше активно впроваджують інвестиційні фірми, потім випливають банки, а сам останніми їх приймають на озброєння страхові компанії.

Банківські комп'ютерні системи та технології на сьогоднішній день є одними з тих галузей, які швидко розвиваються в області прикладного мережевого програмного забезпечення. Як приклади передових технологій, використовуваних у банківській діяльності, можна назвати бази даних на основі моделі "клієнт-сервер" засобу міжмережевої взаємодії для міжбанківських розрахунків; служби розрахунків, цілком орієнтованих на Іnternet, або, так звані, віртуальні банки; банківські експертно-аналітичні системи.

Банк ЗАТ "ПриватБанк" на початку свого розвитку в Україні використовував АБС "Скрудж", але із збільшенням клієнтської бази і глобальним переходом на мережеві технології постала гостра необхідність у програмному забезпеченні, за допомогою якого можна було б простежити рух банківського капіталу, а також мати повну інформацію про клієнтів банку. З січня 2008 р. банк здійснює перехід на нову АБС "Apply", яка має вагомі переваги над вищевказаною. АБС "Apply" має покращений інтерфейс, позбавляє дублювання вхідної інформації про клієнта завдяки впровадженню CІF, дає можливість головному відділенню контролювати роботу філій, тощо.

Список використаної літератури

1. Вимоги Національного банку України до програмного комплексу ''Операційний день банку" (ОДБ) - Постанова Правління НБУ№106 від 12 травня 1995 року.

2. ДСТУ 2938-94. Системи оброблення інформації. Основні поняття. Терміни та визначення. - К.: Держстандарт України, 1995. - 32 с.

3. ДСТУ 2940-94. Системи оброблення інформації. Керування процесами оброблення даних. Терміни та визначення. - К.: Держстандарт України, 1995. - 28 с.

4. ДСТУ 2941-94. Системи оброблення інформації. Розроблення систем. Терміни та визначення. - К.: Держстандарт України. - 1995. - 20с.

5. Закон України "Про захист інформації в автоматизованих системах" від 05.04.94, № 80/94 ВР.

6. Постанова Кабінету Міністрів України "Про Концепцією технічного захисту інформації в Україні". 1997р.

7. Закон України "Про приєднання України до Договору Всесвітньої організації інтелектуальної власності про авторське право" від 20.09.2001, №2733-111.

8. Закон України "Про банки і банківську діяльність"

9. Закон України "Про Національний банк України".

10. Декрет КМ України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", №1593 від 16.02.93р.

11. Банківські операції: Підручник. - 2-ге вид., випр. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А.М. Мороза. - К.: КНЕУ, 2002. - 476с.

12. Береза А.М. Основи створення інформаційних систем: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2004. - 140 с.

13. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посіб. - 3-тє вид., стер. - К.: Т-во "Знання", КОО, 2002. - 255 с.

14. Галузинський Г.П., Гордієнко І.В. Сучасні технологічні засоби обробки інформації: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2001. - 224 с.

15. Єрьоміна Н.В. Банківські інформаційні системи: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2000. - 230 с.

16. Операції комерційних банків/Р. Коцовська, B. Ричаківська, Г, Табачук, Я. Грудзевич, М. Вознюк. - 3-тє вид. - К.: Алеута; Львів: ЛБІ НБУ, 2003. - 500 с.

17. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А. Інформаційні системи у фінансово-кредитних установах: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2001.

18. Титоренко Г.А., Суворова И.Ф., Возгилевич И.Ф. и др. Автоматизированные информационные технологии в банковской деятельности: учебное пособие для вузов. - М.: Финстатинформ, 1997, 268с.

19. Ситник В.Ф., Краєва О.С. Технологія автоматизованої обробки економічної інформації: Навчальний посібник. - К.: КНЕУ, 2001. - 286с.