Смекни!
smekni.com

Управління кредитними ризиками комерційного банку (стр. 2 из 5)

Банк Аваль узяв на себе зобов’язання генерального спонсора Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

2001–2004 роки: IFC і Банк підписали угоду про надання фінансування загальним обсягом 35 млн. дол., з яких 20 млн. дол. США є субординованим кредитом і 15 млн. дол. США – основним кредитом. Банк став уповноваженим банком з розміщення на депозитних рахунках тимчасово вільних коштів бюджету м. Києва в іноземній і національній валютах.

Банк і Standard Bank підписали мандат про збільшення синдикованого кредиту 2003 року до 30–50 млн. дол. і його пролонгацію на один рік – до грудня 2005 року.

Банк та ЄБРР підписали угоду про реалізацію проекту з розвитку іпотечного кредитування та відкриття відповідної кредитної лінії у сумі 10 млн. дол. США.

Загальний обсяг чистих активів Банку досяг 12 млрд. грн. Банк став ексклюзивним постачальником в Україну 45 видів золотих і 70 видів срібних монет найвищої якості виробництва монетних дворів Австралії, Греції і Британії.

Статутний капітал Банку досяг 1 млрд. грн., збільшившись на 200 млн. грн. у результаті підписки на прості акції банку 20-ї емісії та привілейовані акції першої емісії. Банк отримав свідоцтва про державну реєстрацію корпоративного і відкритого недержавних пенсійних фондів (НПФ), що стали першими офіційно зареєстрованими в Україні згідно з вимогами діючого законодавства НПФ.

Міжнародна аудиторська компанія Ernst & Young завершила аудит консолідованого балансу Райффайзен Банку Аваль, змін розміру його власного капіталу і звітів про прибуток за підсумками роботи у 2003 р., що підтвердив правильність ведення бухгалтерського обліку і достовірність його фінансової звітності станом на 31 грудня 2003 р.

Головою Спостережної ради Банку обрано Михайла Горовенка, який до того часу працював заступником голови правління банку з питань роботи з персоналом та розвитку регіональної мережі. Банк очолив рейтинг «ТОП-100. Найбільші банки за величиною чистих активів за 2003 р.», що проводився «Інвестгазетою» у межах проекту «ТОП-100. Кращі компанії фінансового сектору».

ЄБРР визнав Банк одним з найбільших банків, що динамічно розвиваються, у регіоні Центральної/Східної Європи та країн колишнього СРСР у межах програми сприяння торгівлі. Банк посів перше місце у номінації «Банк» всеукраїнського рейтингу «Споживчі переваги України-2003», проведеного недержавним аналітичним центром «Інститут реформ».

Банк приступив до промислової експлуатації найбільшого, єдиного в Україні проекту із впровадження інтегрованої банківської системи для роздрібного бізнесу на основі Bankmaster RS. Банк у повному обсязі виконав головні завдання власного бізнес-плану на 2003 рік.

Фінансовий результат Банку після оподаткування за 2003 рік склав 12 млн. грн. (за підсумками 2002 року – 4,4 млн. грн.).

Угода між банком «Аваль», Deutsche Bank AG London (Deutsche Bank), Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) та Райффайзенбанк Україна про організацію у 2004 році синдикованого кредиту в сумі 45 млн. дол. США визнана журналом Global Trade Review «Найкращою угодою 2004 року».

2005–2006 роки: Акціонери затвердили новий склад спостережної ради Банку. До неї увійшли Голова Правління Райффайзен Інтернешнл (РІ) Герберт Степіч, регіональний директор у країнах СНД, голова департаменту стратегії і забезпечення РІ Джеффрі Міллікан, фінансовий директор, член Правління РІ Мартін Грюль, член Правління РІ Аріс Богданерис і директор з операційної підтримки, член Правління РІ Гейнц Віднер.

За підсумками 2005 року банк «Аваль» визнано найактивнішим серед українських банків за кількістю проведених переговорів у системі Reuters Dealing за підсумками 2005 року.

Загальний обсяг ресурсів, залучених банком «Аваль» в 2005 р. у міжнародних фінансових організацій та іноземних банків, перевищив 500 млн. дол. США, що стало найбільшим показником серед українських банків. У минулому році «Аваль» став першим серед українських банків, що отримав від трьох міжнародних інвестиційних фондів гривневі кошти для розміщення на депозитах на загальну суму більш ніж 910 млн. грн.

У жовтні 2005 року завершено процес придбання 93,5 проц. акцій Банку групою Райффайзен Інтернешнл. Сума угоди стала рекордною для українського банківського сектору та країн СНД і склала 1,028 млрд. дол. США.

Національний банк України затвердив на посаді Голови Правління Банку Володимира Лавренчука. Статутний капітал банку «Аваль» збільшено на 500 млн. грн. до 1,5 млрд. грн.

Банк «Аваль» увійшов у десятку найбільш капіталізованих підприємств України відповідно до рейтингу «ТОП-100. Рейтинг кращих компаній України», складеному «Інвестгазетою».

Європейський банк реконструкції і розвитку визнав «Аваль» одним із найактивніших банків у регіоні Південно-Східної Європи та країн колишнього СРСР у межах програми сприяння торгівлі (TFP).

Агентство Moody’s присвоїло банку «Аваль» довгостроковий рейтинг B2 та короткостроковий рейтинг Not-Prime для депозитів в іноземній валюті, а також D-рейтинг фінансової стабільності (РФС). Усі рейтинги мають стабільний прогноз.

Банк знову було визнано найактивнішим користувачем системи Reuters Dealing серед українських банків за підсумками 2005 р.

Відділення банку названі серед найкращих за підсумками програми «Клуб-500», що проводилась компанією Western Union серед 500 кращих відділень агентів Європи, Близького Сходу, Африки та Південної Азії у 2005 році.

Банк «Аваль» увійшов до трійки найкращих роботодавців серед банків України згідно з рейтингом, складеним маркетинговою компанією «ГФК Юкрейн» на замовлення журналу «Кореспондент».

Банк отримав від ЄБРР позику у розмірі 50 млн. дол. США для підтримки малого та середнього бізнесу (МСБ). Британський журнал Euromoney присвоїв Банку звання «Кращий банк в Україні».

Банк та Райффайзен-Лізинг Інтернешнл Гмбх (Відень) створили універсальну лізингову компанію Райффайзен Лізинг Аваль.

Акціонерний поштово-пенсійний банк «Аваль» перейменовано на Відкрите акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль». Міжнародне рейтингове агентство Moody’s присвоїло банку рейтинги Baa1/Prime-2 щодо довгострокових та короткострокових депозитів у національній валюті. Прогноз щодо усіх рейтингів – «стабільний». За національною шкалою агентство присвоїло банку найвищий рейтинг Aaa.ua.

Банк отримав нагороду «Вибір року-2006» за найкращу іпотечну програму.

23 квітня 2007 акціонери Райффайзен Банку Аваль затвердили звіт правління про результати діяльності банку у 2006 році, а також річний звіт та баланс банку за 2006 рік. Відповідне рішення було схвалено 23 квітня 2007 р. на загальних зборах акціонерів Райффайзен Банку Аваль, що відбулися у м. Біла Церква (Київська обл.). Акціонери також визначили основні напрямки діяльності Райффайзен Банку Аваль на 2007 рік та вирішили направити чистий прибуток банку за 2006 рік на виплату дивідендів та до резервного фонду банку на збільшення капіталу. Нарахування та виплата дивідендів буде проводитися і за простими, і за привілейованими акціями Райффайзен Банку Аваль.

Крім того, акціонери банку ухвалили збільшення статутного капіталу банку на 180 млн. грн. за рахунок додаткових внесків акціонерів шляхом здійснення додаткової 23-ї емісії простих іменних акцій банку. Згідно з затвердженими умовами проведення 23-ї емісії акцій банк випустить 1,8 млрд. штук простих іменних акцій загальною номінальною вартістю 180 млн. грн.

При цьому, згідно з рішенням акціонерів та виходячи із середньозваженої ринкової вартості акцій банку за останні три місяці, ціна продажу акцій банку 23-ї емісії при їх первинному розміщенні встановлена на рівні 0,85 грн. за одну акцію. Це дозволить банку збільшити регулятивний капітал на 1,5 млрд. грн.

Станом на 1 січня 2007 року чисті активи банку становили майже 28 млрд. грн., кредитно-інвестиційний портфель – 20,8 млрд. грн.

Незважаючи на збільшення конкурентного тиску Райффайзен Банк Аваль забезпечує якісне зростання активів і кредитів та утримує ринкову частку. Банк стабільно утримує частку в активах банківської системи на рівні 8,2%, дотримуючись високої якості кредитного портфелю і належного управління ризиками. Протягом 9 міс. 2007 р. активи банку зросли на 48,9% на рівні із зростанням ринку на 49,5%. Райффайзен Банк Аваль є визнаним лідером в кредитуванні приватного сектору, малого та середнього бізнесу та агропромислового сектору в Україні.

1.3 Сучасна структура та організація управління ВАТ «Райффайзен Банк Аваль»

Структуру управління банком слід розглядати на трьох рівнях: на вищому – головний офіс, що знаходиться за адресою: 01011, Україна, м. Київ, вул. Лєскова, 9. На другому рівні перебувають обласні дирекції. Третій рівень – структура управління в межах кожної області, що включає відділи та підрозділи в межах обласних дирекцій та відділення банку в межах окремих областей.


1.4. Характеристика діяльності банку та банківських продуктів

«Райффайзен Банк Аваль» пропонує широкий спектр послуг приватним особам, корпоративним клієнтам та іншим банкам.

Послуги приватним особам включають:

1. Грошові перекази

2. Депозитні та поточні рахунки

3. Кредитування

- Автомобілі у кредит

- Авто в кредит без власного внеску

- Житло в кредит

- Житло в кредит на первинному ринку

- Житло в кредит на вторинному ринку

- Приватне будівництво

- Земельна ділянка в кредит

- Кредит під заставу нерухомості

- Товари у розстрочку

- Безпечна розстрочка

- Споживчі цілі

- Кредитна лінія «До зарплати»

- Кредитна лінія «Універсальна»

- Страхові послуги

4. Оренда індивідуальних сейфів

5. Чеки

6. Продаж банківських металів

7. Електронний каталог монет

8. Кастодіальні послуги

9. Відкриття рахунку в цінних паперах

10. Платіжні картки

11. Отримання пенсій через ВАТ «Райффайзен Банк Аваль»

12. Продаж майна

13. Купівля-продаж валюти

14. Мобікод – електронні ваучери