Смекни!
smekni.com

Кредитні операції Хоум Кредит Банку (стр. 3 из 4)

Перевірка службою безпеки з підтвердженням адреси проживання, даних про місце роботи, інших даних сприятливому зниженню рівня ризику (30 хвилин - «Авто-кредит», «Розстрочка») при цьому обмін інформацією здійснює кредитний підрозділ по електронній пошті, факсу або телефонному режиму, з наданням після видачі кредиту документів до візування.

По всіх кредитах, видаваним під забезпечення, повинна бути проведена оцінка експертом станових операцій, за винятком технології «Розстрочка» і «Авто-Кредит» (кредитування для придбання б/у автомобілів підлягає обов'язковій оцінці експертом станових операцій з оформленням банківського експертного висновку).

При кредитуванні під забезпечення коштів, розміщених на депозитному рахунку, кредитний підрозділ взаємодіє з відділом депозитних операцій при видачі, моніторингу й погашенні кредиту. При видачі кредиту підрозділ, що кредитує, направляє письмове повідомлення на керівника депозитного відділу. При погашенні кредиту кредитний підрозділ письмово повідомляє керівника депозитного відділу про зняття блокування. Відповідальність за схоронність предмета застави (допуску й виконання операцій по депозиті) до моменту надання повідомлення про зняття блокування несе керівник депозитного підрозділу.

При оформленні кредитів по загально банківських програмах, сума яких перевищує ліміт повноважень керівника підрозділу, що кредитує, узгодження проводиться додатково з керівником РП, що має необхідний ліміт повноважень, без розгляду питання на Кредитному Комітеті.

Обов'язковими умовами надання кредиту є щомісячне погашення відсотків і кредиту рівними платежами, кредиту рівними частинами (із щомісячною сплатою відсотків).

Підхід з погашенням кредиту «рівними платежами» не тільки є більше дохідним стосовно погашення «рівними частинами», але й знижує трудомісткість обслуговування кредитних угод. Застосування «рівних платежів» у комплексі з відкриттям транзитного рахунку для погашень дозволяє:

− Спростити формування порядку погашення і його відбиттів у кредитному договорі.

− Підвищити сприйняття порядку погашення позичальником.

−Знизити час обслуговування за рахунок виключення щомісячних консультацій позичальників про суми погашень відсотків.

− Провадити щомісячне погашення боргу одним платежем у будь-якім відділенні банку.

Взаємини між Банком і Клієнтом регулюються кредитним договором або договором про відкриття картрахунку й установленні кредитного ліміту, що укладається між Кредитором і Позичальником, тільки в писемній формі, відображає взаємні зобов'язання й відповідальність сторін. Внесення змін у кредитний договір може бути зроблене за узгодженням сторін і оформляється додатковими угодами. Затверджене рішення про видачу кредиту передається керівникові кредитного підрозділу, що призначає відповідального виконавця із числа кредитних менеджерів, а при сполученні функцій кредитних експертів, що буде здійснювати видачу, а потім наступний моніторинг кредиту.

Кредит може бути наданий, як шляхом видачі готівкою, так і по перерахуванню на рахунок, зазначений Позичальником, у т.ч. на його поточний рахунок, якщо це не суперечить чинному законодавству України. Кредит може бути наданий разовим платежем або у вигляді кредитної лінії, поновлюваної кредитної лінії. Поновлювана кредитна лінія є привілейованим видом кредиту й надається тільки Клієнтам, які мають гарну кредитну історію й стійке фінансове становище, а також забезпеченої ліквідною заставою.

Технології споживчого кредитування:

− Надання кредитів фізичним особам на покупку нерухомості на вторинному ринку;

− Надання кредитів фізичним особам на покупку нових автомобілів;

− Надання кредитів фізичним особам на покупку б/у автомобілів;

− Надання кредитів фізичним особам на придбання товарів тривалого користування й побутової техніки;

−Надання кредитів фізичним особам на придбання стаціонарно встановлюваних товарів тривалого користування;

−Технологія «Подієве кредитування»;

− Кредитування громадян, що виїжджають за рубіж на заробітки;

−Кредитування фізичних осіб під забезпечення коштів на депозитному рахунку (депозитному сертифікаті);

− Кредитування під поручництво фізичних осіб;

− Кредитування під поручництво юридичних осіб.

Департамент Павлоградської філії ХК Банк концентрує свою увагу на таких видах кредитування:

− авто в кредит;

− житло в кредит;

− розстрочка (товат в кредит);

− та “гроші в кредит”.

Розглядаючи динаміку кредитування Павлоградської філії ХК Банк згідно програми “Авто в кредит” за 2005- І кв. 2008рр., динаміка якої змальована на рисунку 2.2, треба зауважити, що у 2007р. спостерігається зменшення кількості кредитів цього сектору.


Рисунок 2.2. Динаміка кредитування Павлоградської філії ХК Банку згідно програми “Авто в кредит” за 2005- І кв. 2008рр.

Це пов’язано з тим, що у 2007р. банки-конкуренти значно знизили свої відсоткові ставки по авто в кредит. Так наприклад у 2007 році процентна ставка по кредитуванню авто в банку “Аваль” становила 16 відсотків річних, а у “Надра” банку 20 відсотків., тоді як процентна ставку в ХК Банк становила 24%. Але ХК Банк завжди стрімко йде в перед. Лише у першому кварталі 2008р. показники кредитування авто збільшилися на 29%. ХК Банк знизив свою відсоткову ставку, запропонував вперше клієнту кредитування б/у автомобілів, а також розпочав розпродаж авто марки ВАЗ з майданів банку. І це ще не все, строки кредитування на купівлю авто виробництва СНД та вітчизняного виросли до 6 років, кредитування ж імпортних автомобілів тепер можливе до 7 років. Це викликало неабиякий інтерес з боку “споживачів кредитних послуг”. ХК Банк постійно доводить своїм клієнтам, що він є найкращим.

Приблизно така ж тенденція спостерігається і по кредитуванню житла. ХК Банк к постійно удосконалює свої програми, зараз формуються так звані іпотечні центри. Їх ціль та мета швидко та якісно задовольнити потреби клієнта.

Щодо кредитування по програмі “товари у розстрочку”, то на сьогоднішній день кількість кредитів оформлених згідно цієї технології, значно перевищує всі інші разом узяті. Населення Павлоградського регіону має середній заробіток, і тому не кожен може собі дозволити придбання авто чи житла у кредит. Динаміка споживчих кредитів зображена на рисунку 2.3.

Рисунок 2.3.- Динаміка споживчих кредитів за 2005- І кв.2008 років.

Павлоградська філія ХК Банк співпрацює з такими великими торгівельними комплексами та магазинами як “Олімпія”, “Пінфок”, “Мобільний світ”. У ХК Банк найнижчі відсоткові ставки, розвинута єквайрінгова мережа. Є такий унікальний продукт, як кредитні картки на купівлю товару у розстрочку. Кількість випущених кредитних карток у 2004 році становила 50 000 карток.

Висновок

Філія “ХК Банк в м. Павлоград Дніпропетровської області ”є відокремленим структурним підрозділом ЗАТ «ХК Банк» (далі-Банк),створеним відповідно до спільного рішення Спостережної Ради та Правління ХК Банку (закрите акціонерне товариство) від 23 травня 2002 року. Філія не є юридичною особою і здійснює свою діяльність від імені Банку та в межах повноважень, наданих їй Банком, підпорядковується Правлінню та Голові Правління Банку. Філія діє на підставі Положення про філію та письмового Дозволу на виконання банківських та інших операцій, наданих Банком. У своїй діяльності керується Законом України «Про банки і банківську діяльність», іншими законами України, Постановами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Національного банку України, Статутом та іншими нормативними документами Банку.

Основними завданнями Філії є: здійснення на договірних засадах обслуговування юридичних та фізичних осіб; забезпечення мобілізації і раціонального розміщення фінансових ресурсів у регіоні для задоволення потреб Клієнтів та досягнення позитивних результатів комерційної діяльності Банку і Філії; сприяння розвитку та зміцненню матеріально-технічної бази Філії та її підвідомчих структур, вирішення питань соціально-побутового забезпечення працюючого персоналу.

Філія здійснює такі банківські та інші операції: приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб; відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них; розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, в частині розміщення залучених коштів в національній валюті (надання кредитів) на умовах, визначених Банком; лізинг; випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів, в частині купівлі, продажу обслуговування чеків, обслуговування векселів та інших оборотних платіжних інструментів; випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток; надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій; операції з валютними цінностями:

а)неторговельні операції з валютними цінностями,

б)ведення рахунків клієнтів (резидентів та нерезидентів) в іноземній валюті та клієнтів-нерезидентів у грошовій одиниці України,

в)залучення та розміщення іноземної валюти на валютному ринку України, в частині залучення депозитів та надання кредитів в іноземній валюті на валютному ринку України на умовах, визначених Банком,

г)операції з банківськими металами на валютному ринку України, в частині купівлі та продажу банківських металів юридичними та фізичними особами; організація купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів; перевезення валютних цінностей та інкасація коштів, в частині перевезення валютних цінностей; довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;