Смекни!
smekni.com

Ділове інтерв’ю (стр. 2 из 5)

Останнім часом правила щодо одягу співробітників у цілому стали менш вимогливими, а багато компаній та фірм взагалі не мають таких правил. Багато керівників пояснюють, що існуюча в їхніх фірмах чи компаніях політика неофіційного одягу для співробітників свідчить про те, що якість виконуваної роботи є більш важливою, ніж зовнішність конкретної особи. Водночас більшість людей (наймачів), з якими ви зустрінетесь під час співбесід у різних місцях, безперечно хотіли б (визнають вони цей факт чи ні) бачити прояв певних зусиль з боку кандидата для того, щоб справити максимально вигідне враження про себе як професіонала, у тому числі і своїм зовнішнім виглядом. Тому краще перед співбесідою ретельно продумати усі деталі свого одягу та потурбуватися про свій зовнішній вигляд.

Якщо проблема одягу для співбесіди для вас є надто складною, ви можете з'ясувати, якими є правила у компанії, куди ви збираєтесь на інтерв'ю, просто підійшовши одного дня до виходу з будинку, де вона розташована, і подивившись на співробітників, які входять та виходять (при цьому не приверніть до себе зайвої уваги охоронців). Більш простий спосіб — запитати про існуючі правила щодо одягу співробітників, домовляючись про дату та час співбесіди: "Який одяг прийнятний для співробітників вашої фірми — традиційний діловий чи неофіційний?" Поставивши питання таким чином, ви не виявите своєї переваги до певного стилю, а просто дасте зрозуміти, що ви намагаєтесь визначити підходящий, адекватний одяг для співбесіди. Зрозуміло, що найкращу пораду вам може дати людина, яка працює в цій компанії або ж знає когось зі співробітників. Тому спробуйте знайти таких людей самі чи за допомогою своїх друзів або їх знайомих.

Збір інформації та самопідготовка

Підготовка до ділового інтерв'ю передбачає роботу в кількох напрямках:

- Ознайомитися з діяльністю фірми/установи/організації, де ви хочете отримати роботу;дізнатися, які люди там працюють; ознайомитися зі специфікою функцій, які виконує співробітник, на цьому конкретному (вакантному зараз) місці; а також дізнатися, хто саме із співробітників фірми/установи/організації буде проводити співбесіду. Безумовно, обізнаність такого роду допоможе вам проявити себе у вигідному світлі. Ви можете використати відповідні знання, відповідаючи у ході співбесіди на питання про ваш можливий внесок у загальну діяльність організації чи її відділу (департаменту). Дізнатися про діяльність установи, яка вас цікавить, вам допоможуть довідкові матеріали, можливо, Інтернет, інформація осіб, які там працюють.

Може статися так, що, ознайомившись з наявною інформацією про фірму, куди ви хотіли поступити на роботу, ви побачите, що ваші уявлення про характер її діяльності не відповідають дійсності, і тому ви вирішите взагалі не проходити інтерв'ю, а підшукати щось інше.

Якщо ви зрозуміли, що існуюча вакансія вас не цікавить/ви не хочете працювати у цій конкретній компанії, не йдіть на співбесіду тільки для того, щоб "потренуватися", перевірити свою загальну підготовленість до проходження ділового інтерв'ю. Ви заберете час у представника компанії—зайнятої людини, яка, очевидно, не має зайвої хвилини. Водночас ви заберете можливість пройти співбесіду у того, хто справді бажає працювати на цьому місці. Така поведінка, будучи неввічливою, також є свідченням відсутності професіоналізму.

- Заздалегідь підготувати себе до проходження ділового інтерв'ю.Багато моментів співбесіди можуть бути відпрацьовані наперед. Ваша поведінка, жести, відповіді на певні запитання, які очевидно ставлять у ході інтерв'ю, можуть і повинні бути визначені та затреновані. Нічим не можна виправдати як недостатню підготовленість (або відсутність підготовленості) до співбесіди, так і розрахунок лише на сприятливий випадок чи вашу щасливу зірку.

Відомо багато випадків, коли, незважаючи на добре підготовлені документи, кандидати не отримали роботи саме через недостатню власну підготовленість до проходження співбесіди. Ці претенденти продемонстрували неадекватну поведінку у ході інтерв'ю, не вміли сформулювати свої цілі, не могли усвідомити власне місце у компанії та визначити свій можливий майбутній внесок у її діяльність.

Практикуватися перед проходженням співбесіди—прекрасна стратегія. Краще за все робити це зі своїми друзями, родичами чи знайомими. Бажано мати двох помічників—один буде задавати вам можливі питання, інший відзначати позитивне та негативне у вашій поведінці, міміці і жестах. Якщо ви не маєте такої можливості, проведіть уявне інтерв'ю самі та запишіть його на відеокамеру (це можна та корисно зробити і за наявності помічників). Переглядаючи запис, уважно аналізуйте ваші рухи голови, рук, ніг, підошов та плечей. Часто люди не усвідомлюють, як саме вони рухаються, які жести роблять під час розмови. Можливо, дещо із побаченого на плівці ви захочете поміняти чи виправити, адже враження, яке ви справите на потенційних наймачів (наймача) буде першим і останнім перед тим, як буде зроблено висновок щодо прийняття вас на роботу.

2.Етапи ділового інтерв’ю

Проходження співбесіди—надзвичайно важливий для вас крок. Очевидно і зрозуміло, що у відповідальний день ви можете бути неспокійним або, ще гірше, знервованим. Тому головне ваше завдання у цей особливий день—заспокоїтися та взяти себе в руки. Ваша знервованість може завадити вам провести співбесіду якнайкраще і отримати найвигіднішу пропозицію. Більше того, без необхідної врівноваженості ви можете взагалі втратити шанс на отримання бажаної роботи. Наведені нижче поради допоможуть вам впевненіше почувати себе, а отже, бути більш спокійним, протягом усієї співбесіди.

Прибуття в офіс

-Будьте на місці вчасно.Виходьте/виїжджайте на співбесіду з певним запасом часу для можливих дорожніх затримок, "пробок", інших непередбачених ситуацій. Якщо ви ніколи не були в даному конкретному місці/будинку, майте чітку інформацію про наявність парковки; потрібний вам вхід (їх може бути кілька); місце розташування офісу, де буде проходити інтерв'ю, — поверх, номер кабінету тощо. Запишіть усі наявні дані—у даному випадку не варто покладатися на пам'ять. Якщо необхідно, придбайте карту маршруту до місця призначення і користуйтесь нею. Найкраще ж напередодні співбесіди проїхати до необхідного вам місця/будинку і у призначений день точно знати, куди їхати.

-З'ясуйте правильну вимову повного імені особи, яка буде проводити з вами співбесіду.Ви можете дізнатися, як правильно звучить потрібне вам ім'я, домовляючись про день та час інтерв'ю. Якщо ім'я рідковживане або просто складне для вимови, попрактикуйтеся напередодні вдома.

-З'ясуйте повний офіційний титул, повну офіційну назву посади особи, яка проводитиме з вами інтерв'ю, та використовуйте їх, аж поки вам не запропонують звертатися менш офіційно.Ніколи не називайте представника фірми, що проводить співбесіду, тільки по імені. Чекайте, поки вам нададуть можливість при звертанні опустити офіційний титул, посаду та прізвище.

- Візьміть з собою кілька копій вашого резюме, чистий папір для нотаток, хорошої якості ручку з чорнилом, що швидко висихає, та носовичок. Якщо ви складете свої речі у шкіряний портфель/сумку, це, звичайно, посилить позитивне враження про вас, але не приносьте на співбесіду багато речей (яких вистачить на дводенне відрядження).

-Будьте привітним до охоронців, секретарів у приймальні та будь-кого, хто може допомогти вам знайти потрібний кабінет/офіс. Якщо особа, якій ви збираєтесь поставити питання, розмовляє по телефону, будьте терплячі. Займіть себе чимось, поки розмова не закінчиться. Найгірше, що ви можете зробити,—стояти перед людиною і нетерпляче стукати нігтями по її столу або іншим чином проявляти свою збудженість. Не забувайте, що перед вами працююча людина і її робота вимагає поваги. Крім того, можливо, через деякий час ви будете працювати в цій фірмі, і спогади про вашу поведінку стануть своєрідною візитною карткою для колег. Щоб уникнути непотрібного додаткового напруження приїжджайте/приходьте до місця призначення, маючи певний запас часу.

Намагаючись бути привітним, не варто бути дуже балакучим. Виходьте з того, як поводять себе співробітники. Якщо з вами почали розмову, підтримуйте її; якщо ж присутні занурені в роботу, не відволікайте їх небажаними розмовами.

-Терпляче очікуйте на особу, яка проводитиме з вами співбесіду.Зрозуміло, що ця людина має прийти вчасно, та багато причин можуть призвести до її запізнення. У день інтерв'ю ви, очевидно, відвели у вашому робочому графіку для нього не одну годину, тому намагайтеся спокійно очікувати, ще раз "проглядаючи" у пам'яті відповіді на можливі запитання або ж вивчаючи виставлені у приймальні відзнаки компанії (можливо, ви зможете використати знання про них у ході співбесіди).

-Не жуйте гумку, не паліть, не пийте та не їжте у приміщенні організації, якщо тільки вам не запропонували прохолодні напої.Навіть якщо вам хочеться пити, не варто виставляти власну пляшку води на стіл особи, яка проводить інтерв'ю. Це той випадок, коли треба потерпіти.

Приклад. Представник однієї фірми любить згадувати історію про молоду жінку, яка прийшла на співбесіду і перед її початком виклала на стіл коробку печива, пояснивши, що для підтримки активної розумової діяльності їй потрібно вживати солодке. Незважаючи на те, що претендентка запропонувала печиво присутнім представникам фірми, вона не отримала запрошення на роботу.

Під час співбесіди

Початок інтерв’ю —один із найбільш відповідальних моментів, тому вашими першими кроками, безумовно і очевидно, мають бути:

-привітна посмішка;