Смекни!
smekni.com

Ділове інтерв’ю (стр. 1 из 5)

Зміст

1.Підготовка до співбесіди

2.Етапи ділового інтерв’ю

3.Дії після завершення ділового інтерв’ю

Література


1.Підготовка до співбесіди

Готуючись до співбесіди (інтерв'ю) важливо пам'ятати про те, що існують особливі характеристики, які притаманні лише діловому інтерв'ю. Така специфіка пояснюється тим, що протягом співбесіди (інтерв'ю) оцінюються усі риси кандидата на посаду (у тому числі і його ділові манери) і при цьому, як правило, йому не надається додаткова можливість виправити ситуацію, якщо справи пішли не так, як планувалося.

Запорука успішного проходження ділового інтерв'ю — абсолютна мінімізація можливості отримати негативну відповідь тільки тому, що ви не дотримувалися правил прийнятої ділової поведінки. Зрозуміло, що дотримання вами у ході співбесіди норм бізнес-етикету не може автоматично гарантувати успіх. Але, забувши про відповідні вимоги або нехтуючи ними, можна своїми ж руками знищити можливість працювати у фірмі/ установі, про яку ви давно мріяли.

Підготовка до співбесіди включає кілька елементів, про які йтиметься далі.

Підготовка резюме

Ще до безпосереднього проходження співбесіди вам необхідно підготувати резюме. Багато претендентів на роботу, які мали хороші дані, отримали відмову саме тому, що вони не змогли відповідним чином скласти резюме. Вони не внесли до документа необхідних даних, а ті, які внесли, не представили належним чином.

Скласти резюме, яке відповідатиме існуючим вимогам, вам допоможуть наведені нижче поради:

- Надрукуйте ваше резюме та супровідний лист,який ви будете надсилати (деякі компанії вимагають від кандидатів усі документи писати від руки, у такому разі намагайтеся писати максимально акуратно та розбірливо). Супровідний лист має бути коротким та включати лише необхідну інформацію. Його слід написати на вашому персональному бланку, у верхній частині якого зазначені ваша адреса, номер телефону та, за наявності, електронна адреса. Не забудьте вказати цю загальну базову інформацію навіть у тому разі, коли ви надсилаєте ваше резюме електронною поштою.

При спілкуванні з фірмою, де ви бажаєте пройти співбесіду, притримуйтесь того засобу комунікації, який ви почали використовувати з першого разу, аж поки ваш можливий наймач не вибере інший. Так, якщо ви почали спілкуватися з компанією, яка вас зацікавила, за допомогою Інтернету, продовжуйте використовувати його. Якщо компанія почала зв'язуватися з вами по телефону, ви також дзвоніть.

Вибираючи спосіб зв'язку, пам'ятайте, що в принципі листування є надзвичайно важливим способом продемонструвати вашу люб'язність і професіоналізм перед проходженням співбесіди та після неї. Щоб ви не писали: відповідь на об'яву про відкриття конкурсу на заміщення вакантної посади; лист генеральному менеджеру фірми; лист-подяку після проходження співбесіди (ніколи не забувайте про цей надзвичайно важливий крок), завжди вибирайте канцелярське приладдя та папір вищого ґатунку.

Не забувайте про те, що слова, викладені вами на папері, мають властивість лишати довгострокове враження про вас. Намагайтеся, щоб ваш лист, відправлений після проходження ділового інтерв'ю, нагадував особі, що проводила співбесіду з вами, про ваш професіоналізм та обізнаність, а не перетворився в анекдот, який переказують усі співробітники фірми.

-Обмежте обсяг вашого резюме двома сторінками, не більше.Уникайте включення до нього зайвої інформації, неважливих деталей. Пам'ятайте, що особа, яка буде знайомитися з вашими документами, очевидно буде читати не менше (якщо не більше) десятка резюме кандидатів на цю посаду. І тільки тоді, коли ви будете проходити співбесіду, особа, яка її проводитиме, може зацікавитися деталями та подробицями.

-Починайте резюме з інформації про себе—ваше ім'я, стать, сімейний стан, вік. Тут же дайте контактну інформацію: поштову адресу, номер домашнього, робочого та (за наявності) мобільного телефонів, електронну адресу.

- Назвіть етапи вашої освіти, вказуючи назви навчальних закладів та відповідні роки.

-Вкажіть вашу роботу в цей момент (тут можливо зазначити причину, за якої ви бажаєте поміняти місце роботи).

-Коротко перелічіть місця вашої попередньої роботи (у хронологічному порядку і з можливим зазначенням причини переходу на іншу роботу).

-У короткій формі викладіть ваші основні вміння та навички. При цьому намагайтеся, щоб сказане вами якомога більше відповідало посаді, яку ви бажаєте обійняти, та акцентувало увагу на тих ваших якостях, які необхідні для виконання роботи, що передбачається даною посадою.

-Повідомте про ваш особливий досвід та додаткові навички. Наприклад, міжнародний досвід—робота за кордоном, участь у міжнародних конференціях; вміння працювати на комп'ютері; наявність посвідчення водія та ін.

-На закінчення кількома реченнями вкажіть, чому ця конкретна вакансія становить для вас інтерес.За допомогою усіх можливих та доступних вам засобів уникайте граматичних і синтаксичних помилок у вашому резюме та супроводжувальному листі: помилки такого роду, зроблені несвідомо, можуть послужити основою для висновків про ваші професійні та особисті здібності. Використовуйте необхідні довідкові матеріали. Варто також перед відправкою свого резюме та супроводжувального листа дати прочитати їх як мінімум двом особам, яким ви довіряєте (у знаннях правопису яких ви певні).

Як правило, до самого ділового інтерв'ю листи-рекомендації не потрібні: дані про вашу освіту та попередню виконувану роботу мають бути достатньо переконливими без додаткових підтверджень вашого професійного рівня.

Усі письмові рекомендації та різного роду відзнаки слід принести з собою на співбесіду. Ці документи допоможуть вам відчувати себе впевненіше, а також сприятимуть створенню позитивного враження про вас у особи, яка проводитиме інтерв'ю.

Вибір одягу

Невдало підібраний одяг, всупереч вашому бажанню, може створити у осіб, які проводитимуть ділове інтерв'ю, невигідне враження про вас, яке буде досить важко змінити, як би ви не намагалися справити враження про себе як серйозного професіонала. Так, чоловік з товстелезними золотими ланцюгами на шиї та вичурними каблучками на руках може отримати відмову у роботі ще до того, як скаже перше слово. Так само жінка, вдягнута у рожеві штанці з кольоровою аплікацією на них, своїми руками (одягом) знищує шанси отримати роботу.

Зрозуміло, що кожна людина одягається відповідно до своєї індивідуальності, і її вбрання є способом самовираження, але, вибираючи одяг для інтерв'ю, варто виходити з загальноприйнятих норм. Насамперед це стосується традиційних сфер діяльності.

У принципі темні або нейтральні кольори, натуральні матеріали, відповідне взуття в ідеальному стані, а також мінімальне вживання парфумів/одеколонів/лосьйонів (або повна відмова від них) у поєднанні створюють позитивне враження про будь-кого практично всюди.

Підбираючи одяг для співбесіди, виходьте з того, у якого типу фірмі/установі ви будете проходити інтерв'ю. Правило каже, що одяг для співбесіди має бути консервативною версією того, що ви носили б, якби були на посаді, на сходинку вищій за ту, яку ви збираєтесь обійняти. При цьому завжди виходьте із політики конкретної компанії/установи щодо одягу співробітників: ваше вбрання повинно відповідати існуючим вимогам.

Одяг для співбесіди має бути простим та елегантним. Пам'ятайте про необхідність спланувати усі елементи вашого вбрання: парасолька, портфель/сумка мають бути такими ж представницькими, як і ваш одяг.

Наведені нижче поради щодо одягу для ділового інтерв'ю будуть підходящими для більшості компаній/установ.

Для чоловіків

-Костюм синього або сірого кольору. Будьте певні, що його фасон не застарів. У будь-якому разі він має бути чистим та випрасуваним.

-Біла/блідо-голуба сорочка. Уникайте яскравих кольорів, візерунків, монограм.

-Традиційна шовкова краватка відповідних кольорів та з підходящим малюнком (наприклад у смужку).

-Шкарпетки кольору, що підходить до вибраного костюма (як правило, чорні, темно-сірі та темно-сині). Вони мають бути достатньо довгими, щоб закривати ноги, коли ви сидите.

-Шкіряне ділове взуття чорного/коричневого кольорів. Уникайте черевиків на товстій підошві. Взуття обов'язково має бути вичищеним та достатньо новим.

-Обмежена кількість прикрас та одеколону/лосьйону.

-Портфель невеликого розміру. Будьте певні, що речі у ньому розкладені як годиться і впорядковані.

Для жінок

Жінки мають більшу свободу у виборі кольору одягу, але все одно повинні дотримуватися більш консервативних тенденцій в одязі.

-Діловий костюм зі спідницею. Це безпрограшний варіант для співбесіди.

-Блузка нейтральних/світлих кольорів з простим коміром та з довгими рукавами, які трохи визирають із-за краю рукавів піджака. Блузки з короткими рукавами підійдуть для роботи у жаркі дні, але будуть невдалим вибором для ділового інтерв'ю.

- Легкі традиційні шкіряні або замшеві туфлі-човники консервативних кольорів (чорний, коричневий, синій) з підборами висотою близько 5 см. Уникайте взуття з відкритою передньою частиною та сандалів.

-Панчохи тону вашої шкіри, або трохи темніші.

-Для співбесіди краще мати традиційний діловий портфель. Невелику сумочку з косметикою покладіть усередину.

-Уникайте великої кількості прикрас—обручка та вишукана друга каблучка будуть безпечним вибором для співбесіди. Для шиї виберіть золотий ланцюжок або класичні перли.

- Мінімізуйте кількість парфумів і при цьому виберіть легкий, не романтичний, запах.

Якщо ви збираєтесь на співбесіду у дуже традиційний офіс, наведені поради також працюватимуть.Тільки виберіть більш консервативну краватку (чи шарф) до вашого костюма; приберіть яскраві прикраси, якщо ви їх носите. Дуже обережно—у незначній кількості—використайте лосьйон після гоління (чи парфуми). Пам'ятайте, що одеколон/парфуми можна використовувати лише один раз, коли ви одягалися, готуючись до зустрічі. Не користуйтеся ними перед самим початком співбесіди або під час перерви у розмові.