Смекни!
smekni.com

Газета як тип видання (стр. 7 из 7)

Заголовки публікацій у газеті є невід'ємним елементом її дизайну, хоча і на початку XIX ст. тексти в газетах друкувалися без заголовків − на початку кожного повідомлення зазвичай вказували лише географічний пункт − назва міста, звідки воно прийшло, і дату його направлення до редакції. Заголовок являє собою органічний перший елемент текстової публікації, нерозривно з нею пов'язаний. Існують різні види заголовків: основні (привітальні, закличні, узагальнюючі, інформаційні); підзаголовки; внутрішні підзаголовки; рубрики; шапки.В. Іванов вважає, що газетні заголовки повинні мати такі властивості: максимальну інформативність; об’єктивне відображення тематичного змісту тексту; самобутність і оригінальність; структурну завершеність та інтонаційну виразність; публіцистичну гостроту і експресивність, виразність почуттів, думок; точність термінів. Призначення газетного заголовка:

1) зацікавити читача, бо найперше, що впадає в око читачеві, це заголовки;

2) стисло й виразно донести до читача головну ідею (зміст) публікації;

3) привернути увагу читача до газетного матеріалу. Вплив заголовка на читача значною мірою залежить і від його технічного оформлення − розміщення на газетній шпальті і постановки над текстом, збоку від нього або навіть у його центрі, від можливого його поділу на рядки, величини і яскравості заголовка − вибору гарнітури титульного шрифту, його кегля, насиченості та інших характеристик. Стиль заголовків у газеті − одна з її відмінностей від інших періодичних видань. Цей стиль не слід змінювати протягом досить тривалого часу. За стилем заголовків публікацій постійний читач може впізнавати свою газету, навіть не дивлячись на її назву.

Висновки

Таким чином, газета − це періодичне, що виходить від кількох разів на день до кількох разів на тиждень, друковане видання з систематичними матеріалами про події і явища суспільно-політичного, економічного і культурного життя. Спочатку газети виконували лише інформативну функцію, але в процесі розвитку стали вміщувати аналітичні матеріали, перетворилися на спосіб формування громадської думки, урізноманітнилися за тематикою й напрямками.

Було розглянуто етапи розвитку газети та її положення в суспільстві серйозно та серед засобів масової інформації. Також був застосований матеріал з щорічний огляду глобальних тенденцій преси, який був представлений Тімоті Болдінгом на об'єднаній сесії Всесвітнього газетного конгресу та Міжнародного форуму редакторів в Хайдарабад (Індія), у якому йшлося про сучасне положення газети у світі.

Типологічні ознаки − це властивості, показники, складові внутрішні структури типу як моделі. На типологічний вигляд газети впливають соціальні характеристики її читацької аудиторії. Різні твердження, зокрема А. Бачарова, А. Акопова, щодо типологічних ознак газети детально розглянулися у цьому розділі. Мета видання газети втілюється в її концепції − вираз задуму засновника газети, ідеї, яку він прагне реалізувати, приймаючи рішення про заснування нового видання. Мета видання газети, її концепція та особливості її аудиторії взаємопов'язані, впливають один на одного, завдяки чому газета універсалізується.

Також розглядалася структура газетного номеру: імідж видання, система текстових публікацій та дизайн газетного номера, види заголовків в газеті. Важливою складовою іміджу періодичного видання є склад його редакційного колективу. Публікації розрізняються за джерелом інформації, засобом відображення дійсності, методом відображення дійсності та за їх призначенням, функцією. Дизайн газети представляє собою органічне поєднання розмірних характеристик газети, постійних елементів її номера, шрифтового оформлення газети та її ілюстрування, кольоровість газети. Заголовки публікацій у газеті є невід'ємним елементом її дизайну. Існують декілька їх видів: основні; підзаголовки; внутрішні підзаголовки; рубрики; шапки. Стиль заголовків у газеті є однією з її відмінностей від інших періодичних видань.

Преса − один з найдинамічніших громадських інститутів, її концепції та досвід перебувають у прямій залежності від мінливої соціальної реальності. Крім того, вона надзвичайно різноманітна за формами індивідуальної творчої діяльності, а це тягне за собою відмінності в поглядах на її завдання, принципи, ефективність. Преса має унікальну здатність накопичувати інформацію, служити свого роду пам'яттю людства. Так, газетні підшивки живлять безцінною інформацією істориків, дають матеріал для узагальнень філософам і економістам, дослідникам масової психології тощо.

Список використаних джерел та літератури

Акопов А.І. Методика типологічного дослідження періодичних видань. −

Іркутськ: ЦК ВЛКСМ Молода гвардія, 1985. − 262 c.

Гуревич С.М. Газета: вчера, сегодня, завтра. − М.: Аспект Пресс, 2004. − 288 с.

Іванов В.Ф. Техніка оформлення газети: Курс лекцій. - К.: Т-во "Знання", КОО, 200. - 222 с.

Москаленко А. Теорія журналістики. Навчальний посібник. - К.: "Експрес об’ява", 2002. - 336 с.

Акопов А.И. Некоторые вопросы журналистики: История, теория, практика. − Ростов Н/Д: ЦК ВЛКСМ Молодая гвардия, 2002. - 367 с.

Акопов А. И, Методика исследования типологического исследования периодических изданий: (На примере специализированных журналов) Отв. ред.М.Т. Мезенцев. − Иркутск: ЦК ВЛКСМ Молодая гвардия, 1985. − 395 с.

Прохоров Е.П. Введение в журналистику: Уч. − М.: Высшая школа, 1988. − 236 с.

Ворошилов В.В. Журналистика. Учебник.4-е издание. − СПб.: Изд-во Михайлова В.А., 2002. − 656 с.

Корнилов Е.А. Типология периодической печати: основные понятия и категории // Типология периодических изданий / Отв. ред. Е.А. Корнилов. − Ростов Н/Д., 1984. − С.12-14.

Проблемы информации в печати. / Отв. ред. С.М. Гуревич. − М., 1971. − 138 c.

Ахмадулин Е.В. Моделирование содержательно-типологической структуры периодических изданий // Методы исследования журналистики / Отв. ред. Я.Р. Симкин. − Изд-во Рост. ун-та, 1987. − 320 c.

Бочаров А.Г. Основные принципы типологии современных советских журналов // Вестник Моск. ун-та. Сер. ХI. Журналистика. − 1973. − № 3. − С.32.

Лысакова И.П. Тип газеты и стиль публикации. − Л.: Изд-во ЛГУ, 1989. − 327 c.

Алексеев А.Н. Массовая коммуникация как объект социологического исследования // Массовая коммуникация в социалистическом обществе: Сб. ст. / АН СССР. Ин-т социально-экономических проблем и др.; Под ред. А.В. Дмитриева и др. - Л.: Наука, 1979. - С.43-57.

Михайлин І.Л. Основи журналістики: Підручник. Вид.3-е доп. і поліпш. − К.: ЦУЛ, 2002. - 284 с.

Гребньов А.В. Газета. Организация работы редакции. М.: Политиздат 1974 г. − 215 с.

Корконосенко С.Г. Основы журналистики: Учебник для вузов. - М.: Аспект Пресс, 2002 - 287 с.

Інформація − WAN-IFRA: Тенденції світової преси: цифрові доходи не замінять друкованих − [Цит. 2010, 3 травня]. − Доступний з <http://irrp.org.ua/articles/252tendencii-mirovoj-pressy-cifrovye-doxody-ne.html>.

Тенденции мировой прессы: цифровые доходы не заменят печатных // Журналист Украины. − 2010. − №2. − С.30

Оргранізаційно-економічні засади діяльності друкованих ЗМІ // Журналист Украины. − 2007. − №4. − С.14-19

23. Здоровега В.Й. Теорія і методика журналістської творчості: Підручн. - 2-ге вид., перероб. і допов. - Львів: ПАІС, 2004. - 268 с.

24. Рэндалл Д. Универсальный журналист М.:, 2000. − 83 c.

25. Дэвид Рэндалл, Как писать для газеты. − [Цит. 2009, 15 жовтня]. − Доступний з < http://journalism. narod.ru/pressa/0029_09.html>.

26. Дэвид Рэндалл, Справочник в газете − [Цит. 2009, 15 жовтня]. − Доступний з < http://journalism. narod.ru/pressa/0029_14.html>.

27. Дэвид Рэндалл, Постоянные рубрики − [Цит. 2009, 15 жовтня]. − Доступний з < http://journalism. narod.ru/pressa/0029_15.html>.

28. Дэвид Рэндалл, Как создавать газеты − [Цит. 2009, 16 жовтня]. − Доступний з <http://journalism. narod.ru/pressa/0029_16.html>.

29. Типология печати: Характер информации и ее интерпретация − [Цит. 2009, 23 грудня]. − Доступний з <http://www.librero.ru/article/meld/tipologia_pe4ati. htm>

30. Типологические особенности периодических изданий − [Цит. 2010, 3 березня]. − Доступний з <http://litklub. psi911.com/kr302. htm>.