Смекни!
smekni.com

Флора і рослинність урочища Пагур (стр. 2 из 5)

Правобережжя Дністра на території району має слабо розвинуту річкову систему. Ріки тут трапляються рідко, маловодні. Невелика густота річкової системи в цій місцевості пов’язана з карстовими явищами.

Річки Тлумацького водозбору відрізняються невеликою водоносністю. Х витоки – яри або балки.

Озер на території району дуже мало. Більша частина їх є заплавними (стариці в районі сіл Петриків. Антонівка, Купелів). Розміри їх невеликі, живляться головним чином від річкових паводків. В сухий період року вони часто висихають або перетворюються в болота.

У надрах Тлумацького району є прісні та мінералізовані підземні води. Їх поширення тісно пов’язане з геологічною будовою цієї території. Містяться вони в основному четвертинному водоносному горизонті, а місцями у відкладах корінних порід [23].

1.5 Ґрунти

В межах Івано-франківської області є різні типи і відміни ґрунтів.

Для території Тлумацького району характерні в основному тир типи ґрунтів: опідзолені чорноземи, сірі опідзолені ґрунти та глибокі мало гумусні чорноземи. Це пов’язано з різноманітними формами рельєфу, складом ґрунтоутворюючих порід, умов поверхневого ат ґрунтового зволоження і рослинності.

Більшу частину площі (33,9 тис. га) займають опідзолені ґрунти, які розміщені на водороздільних просторах і схилах. Інші ґрунти мають незначні площі: чорноземи на елювії – 2,2, лугові і чорноземно-лугові – 4,3, болотні – 1,5, дернові – 0,8, намиті – 0,9, розмиті ґрунти і виходи корінних порід – 0,3, не обстежено – 0,4 тис. га.

На високих у вузьких водорозділах по берегах р. Дністер та ї приток переважають світло-сірі і сірі ґрунти, які на крутосхилах в різній степені змиті. Це низькопродуктивні ґрунти з нестійкою структурою, вміст гумусу в них невисокий.

Темно-сірі опідзолені і опідзолені чорноземи є найбільш розповсюдженими ґрунтами в районі (29,1 тис. га) і майже всі вони знаходяться на орних землях. На відміну від світло сірих ґрунтів, вони володіють більш високим рівнем природної родючості, досить потужним і добре гумусова них профілем. Ці ґрунти добре забезпечені фосфором і помірно азотом та калієм. Вони більш структуровані і мають добре розвинуту капілярну систему [17].

Чорноземи на елювії карбонатних порід займають в районі невеликі площі, половина з них припадає на ріллю. Приурочені вони до крейдяних підвищень горбисто хвилястих водорозділів. Чорноземи характеризуються високим вмістом гумусу, доброю забезпеченістю поживними речовинами.

Лучні і чорноземно-лучні ґрунти залягають в заплавах рік, по долинах балок. Для них характерний добрий гумусовий профіль, значний запас поживних речовин, але вони часто бувають перезволожені. Лучні ґрунти зустрічаються в нижніх частинах схилів, по днищах балок, заплавах рік. Воин мають більш потужний гумусовий горизонт.

Дернові ґрунти приурочені до берегової тераси р. Дністер. Розмиті ґрунти і виходи пухких порід розміщуються на крутих схилах річкових долин, балок, ярів.

Болотні ґрунти займають найбільш низькі рівні заплав та днищ балок. Утворились вони в умовах постійного пере зволоження неглибоко залягаючи ми ґрунтовими водами, внаслідок чого весь їх профіль має виразні ознаки оглеєння.

Низинні торфовища поширені невеликими масивами в заплавах річок (села Гостів, Хоти мир, Бортники, с.м.т. Обертин та М. Тлумач). Торфи середньо – та високо зольні, кислотність їх нейтральна або близька до неї [7].

1.6 Клімат

Кліматичні умови району формуються під впливом таких кліматотвірних чинників: географічне положення, циркуляція повітряних мас і сонячна радіація. На місцевий клімат великий вплив чинять також різноманітні форми рельєфу, а також їх експозиція і висота. [29]

Згідно з характером розподілу радіаційного балансу в часі і по території району, відбувається розподіл температури. Зокрема пересічна температура за рік коливається від 5 до 3°С. Взимку пересічні температури за місяць від’ємні (2–5°С у грудні, -5–7°С у січні, 4–5°С у лютому). Отже, найхолоднішим місяцем в районі є січень.

Особливо низькі температури спостерігаються тоді, коли над нашою територією проходять маси арктичного повітря, що прориваються з Карського моря. Коли ж над районами проходять маси тропічного походження із Середземного моря, температура піднімається.

Відлиги на території району бувають досить часто і можуть тривати майже 20 днів у грудні і по 15 днів у січні та лютому. Середньорічні температури липня +18–18,5°С, а січня –5–6°С.

Взимку на території району випадає майже втричі менше опадів, ніж влітку. При цьому опади взимку не інтенсивні і мають переважно обложний характер. Річна кількість атмосферних опадів становить 60–700 мм. Більша кількість їх випадає в теплий період року. Найбільш дощовий місяць червень, а найбільш сухий – вересень. [7].

Вітри переважно слабкі і помірні з швидкістю 0,5–1 м/с, а взимку 6–10 м/с. В окремі періоди зрідка спостерігаються ураганні вітри.

У теплий період року на території спостерігаються й такі небезпечні явища погоди як грози, град, суховії.

Клімат району помірно континентальний з різновид ними мікрокліматичними зонами [20].

1.7 Рослинний покрив

Природна трав’яниста рослинність на території району збереглася дуже мало, оскільки більша частина безлісих територій розорана під сільськогосподарські угіддя. У непорушному стані природному стані вона збереглася тільки на нерозораних сіножатях і пасовищах. В трав’янистому покриві вологих і заплавних лук розповсюджені осоково-різнотравно-злакові і бобово-рінотравно-злакові з перевагою в травостої метелика лугового, вівсяниці лучної. Степова рослинність зустрічається дуже рідко, невеликими острівцями на незручних для розорювання ділянках. Вона представлена типчаком, Калерією, меренкою [5].

Діброви поширені на темно-сірих ґрунтах водороздільних височин і по крутих схилах біля виходів вапняків. Лісоутворюючою породою їх є звичайний дуб, до якого домішується скельний дуб. Іноді до них приєднується ясен, польовий клен в першому ярусі і берест, граб, осика, черемха, береза, черешня, горобина в другому ярусі. Серед чагарників знаходимо ліщину, татарський клен, калину, глід, пухнасту жимолость, крушину, терен, шипшину, кизил та ін. Букові ліси ростуть на ясно-сірих ґрунтах підвищених вододілів. Це так звана свіжа бучина, яка складає темні ліси з майже відсутнім підліском.

2. Методика та об’єкти досліджень

Вивчення флори урочища «Пагур» розпочинаємо із встановлення видового розмаїття – складання переліку видів рослин. Для цього використовуємо маршрутний метод. Першим етапом дослідження є ознайомлення з особливостями рельєфу, основними типами рослин. Другий етап – детально-маршрутне дослідження. При дослідженні ми використали метод екологічних профілів, який найбільш підходить для даної території, яка характеризується гористістю. Під час маршруту збирали гербарій, записували всі рослини, які зустрічалися в дорозі. При цьому також записували рясність кожного виду рослин, місце знаходження, фітоценотичну приуроченість, екологічні умови місця зростання тощо. Для визначення невідомих рослин використовували «Определитель высших растений Украины», «визначник рослин Українських Карпат».

Всі виявлені види рослин даної території впорядкували у конспект флори. Для цього види рослин комплектували по родах та родинах. Для визначення рясності рослин користувались шкалою Друде, при складанні таблиці вжито такі позначення:

Cop3 – дуже рясно, зарослями

cop2 – дуже рясно

cop1 – рясно

soe – досить рясно

sol – багато видів

sp – декілька видів

un – поодинокі види

Наступним етапом дослідження флори урочища «Пагур» є її аналіз. Він проводився з метою виявлення особливостей флори досліджуваної території, можливості порівняти її з іншими флорами, а також індикації екологічних характеристик території дослідження, її історії, наявності антропогенного впливу.

Аналізуючи флору ми провели систематичний склад, тобто розподіл кількості видів між таксонами більш високого рангу – родами, родинами. Для цього кількість видів у кожному роді, родині обчислювали у відсотках до загальної кількості виявлених видів.

Провели, еколого-фітоценотичний аналіз флори, тобто поділ на флороценотипи в залежності від еколого-фітоценотичної природи видів рослин.

Для виявлення екологічної природи флори урочища провели біоморфологічний аналіз флори: за ступенем пристосування до водного середовища і зволоження ґрунту; та за ступенем пристосування до інтенсивності освітлення.

При узагальненні результатів врахували кількість видів лікарських, декоративних, медоносних рослин території.


3. Результати дослідження та їх обговорення

3.1 Конспект флори

Всі виявлені види рослин урочища «Пагур» упорядковані у конспекті флори. У якому рослини укомплектовані по родах та родинах, відповідно від найбільшої до найменшої родини. При визначенні рясності рослин користувались шкалою Друде. Конспект флори подану у вигляді таблиці

Таблиця 1

Родина Вид Частота трапляння Місце зростання Флороценотип
Складноцвіті(Айстрові)Asteraceae 1 Волошка лучнаCentaurea jocea L. cop пагорб лучний
2 Волошка синяCentaurea cyanus L. sp пагорб сегетальний
3 Волошка скабіозовидна Centaurea scabiosa L. sp пагорб лучний
4 Деревій тисячолистий (звичайний) – Achilla millefolium cop3 луки лучний
5 Жовтозілля Якова Senecio Jacobeae L. сop1 пагорб лучний
6 Королиця звичайнаLeucanthemum vulgare Lam. сop3 пагорб лучний
7 Кульбаба лікарська Toraxacum officinale Web.et Wigg sp пагорб лучний
8 Нетреба звичайнаXanthium strumarium L. sol пагорб адвентивний
9 Нечуйвітер волохатенькийHieracium pilosella L. cop1 пагорб рудеральний
10 Нечуйвітер гостролусковийHieracium umbelliferum cop1 пагорб лучний
11 Оман високийInula helenium L. sol пагорб лучний
12 Пижмо звичайнеTanacetum vulgare L. sp пагорб лучний
13 Полин звичайнийArtemisia vulgaris L. cop1 пагорб рудеральний
14 Полин гіркийArtemisia absinthium L. cop1 пагорб рудеральний
15 Полин вінковийAsteramisia Koparia Walds et Kit sol пагорб рудеральний
16 Ромашка ромашковиднаMatricaria matricarioides (Less) Portex ex Britt cop1 луки рудеральний
17 Підбіл звичайний, мати-й-мачухаTussilago farfara L. sp пагорб рудеральний
18 Стенактис однорічнийStenactis annua (L) Ness. cop2 пагорб рудеральний
19 Стокротки багаторічні Bellis perennis L. сop3 луки лучний
20 Триребрик непахучий Tripleurosperum inodorum (L) Sen. Bip. cop2 пагорб сеге-тальний
21 Хамоміла лікарська Chamomilla recutita (L) cop1 пагорб лучний
22 Цикорій дикий Cichorium intybus L. cop1 пагорб лучний
Розові Rosaceae 23 Гадючний звичайний Filipendula vulgaris Moench cop2 пагорб ксеро-фільний
24 Глід український Crataegus ucrainicia Pojork un пагорб немо-ральний
25 Гравілат міський Geum urbanum L. cop1 пагорб сеге-тальний
26 Ожина сиза Rubus caesius L sp пагорб немо-ральний
27 Перстач повзучий Potentilla reptans L. sp луки лучний
28 Перстач розлогий Potentilla patula Waldst sol пагорб лучний
29 Перстач гусячий, гусячі лапки Potentilla anserina L. sp пагорб лучний
30 Перстач сріблястий Potentilla argentea L. sol пагорб ксеро-фільний
31 Перстач піщаний Potentilla arenaria Borkh sp пагорб ксеро-фільний
32 Порисло звичайне Agrimonia cupatoria L. cop2 пагорб сеге-тальний
33 Приворотень стрункий Alchemilla gracilis Opiz sol пагорб лучний
34 Суниці лісові Fragaria vesca L. cop1 пагорб немо-ральний
35 Терен колючий Prunus spinosa L. sp пагорб немо-ральний
36 Черемха звичайна Padus avium Mill sp пагорб немо-ральний
37 Черешня Prunus avium L. un пагорб немо-ральний
38 Шипшина собача Rosa canina L sol пагорб немо-ральний
39 Груша sp пагорб немо-ральний
40 Яблуня Malus sylvestris Mill sp пагорб немо-ральний
Губоцвіті Lamiaceae 41 Буквиця лікарська Betonica officinalis L. sol пагорб руде-ральний
42 Горлянка повзуча Ajuga reptans L. sp пагорб лучний
43 Глуха кропива біла Lamium album L. cop1 пагорб лучний
44 Глуха кропива пурпурова Lamium purpureum L. sol пагорб руде-ральний
45 Котяча м’ята справжня Nepeta cotaria sol пагорб лучний
46 М’ята довголиста Mentha longifolia (L) sol пагорб лучний
47 Розхідник звичайний Glechoma hederacea L. sol пагорб лучний
48 Суховершки звичайні Prunella vulgaris L. cop3 пагорб лучний
49 Чебрець повзучий Thymus serpillum L. cop1 пагорб лучний
50 Шавлія кільчаста Salvia verticillata L. cop2 пагорб ксеро-фільний
51 Шавлія лучна Salvia pratensis L. sp пагорб ксеро-фільний
52 Шадр азвичайна Marrubium vulgare L. sol пагорб сеге-тальний
53. Щебручка польова sol пагорб сеге-тальний
Бобові Fabaceae 54. Вовчуг польовий Ononis arvensis L. sp пагорб лучний
55. В’язіль барвистий Coronilla varia L. cop1 пагорб лучний
56. Горошок мишачий Vicia cracca L. sol пагорб лучний
57. Конюшина повзуча Trifolium repens L cop2 пагорб лучний
58. Конюшина лучна Trifolium pratense L cop3 пагорб лучний
59. Конюшина польова Trifolium arvense L. cop2 пагорб руде-ральний
60. Люцерна хмелевидна Medicago lupulina L. cop1 пагорб лучний
61. Люцерна серповидна Medicago falcata L. cop1 пагорб лучний
62. Лядвинець рогатий Lotus corniculatus L cop3 пагорб лучний
63. Люпин багатолистий Lupinus polyphyllus Lindl. un пагорб лучний
Злакові Poaceae 64. Гристиця збірна Dactylis glomerata L. cop1 пагорб лучний
65. Костриця овеча Festuca ovina L. sol пагорб лучний
66. Костриця лучна Festuca pratensis Huds. cop1 пагорб лучний
67. Лисохвіст лучний Alopecurus pratensis L. sol пагорб лучний
68. Метлюг звичайний Apera spica-venti (L.) Beaur. sol пагорб лучний
69. Тимофіївка лучна Phleum pratense L. sp пагорб лучний
70. Тонконіг звичайний Poa triviolis L. cop2 пагорб лучний
71. Тонконіг лучний Poa pratensis L. cop1 пагорб лучний
72. Трясучка середня Briza media L. cop1 пагорб лучний
73. Очеретянка звичайна Phalaroides arundinaceae (L) sol пагорб гігро-фільний
Хрестоцвіті Brassicaceae 74. Гикавка сива Berteroa incana (L.) Dc. sol пагорб сеге-тальний
75. Грицики звичайні Capsella bursa pastoris (L) cop2 пагорб сеге-тальний
76. Водяний хрін лісовий Rorippa sylvestris (L) sp пагорб гігро-фільний
77. Редька дика Raphanus raphnistrum L. sol пагорб сеге-тальний
78. Сухоребрик лікарський Sisymbrium officinalis (L) sol пагорб сеге-тальний
79. Талабан польовий Thlaspi arvense L. sol пагорб сеге-тальний
80. Хрінниця смердюча Lepidium ridecale L cop1 пагорб руде-ральний
Ранникові Serophulariaceae 81. Вероніка дібровна Veronica chamaedris L. cop1 пагорб сеге-тальний
82. Вероніка довголиста Veronica beecabunda L. sp пагорб гігро-фільний
83. Дзвінець малий Rhinontus minor L. sol пагорб лучний
84. Дивина звичайна Verbasum thapsus L. sol пагорб руде-ральний
85. Кравник звичайний Odontites vulgaris Moench sol пагорб лучний
86. Льонок звичайний Linaria vulgaris Mill. sol пагорб лучний
Шоретколисті Boraginaceae 87. Вощанка мала Cerinthe minor L un пагорб сеге-тальний
88. Живокіст лікарський Symphytum officinale L sol пагорб сеге-тальний
89. Медунка м’яка Pulmonaria mollis Wulf.ex Hornem sol пагорб лучний
90. Незабутка дрібноквіткова Myosotis micrantha Poll. ex Lrhm. sp луки гігро-фільний
91. Незабутка болотна Myosotis palustris L. sp луки гігро-фільний
92. Синяк звичайний Echium vulgare L. sol пагорб руде-ральний
Гвоздикові Caryophyllaceae 93. Зірочник середній Stelloria media (L) cop1 луки руде-ральний
94. Коронарія зозуляча Coronaria floscuculi (L) sp луки сеге-тальний
95. Мильнянка лікарська Saponoria officinalis L. un пагорб лучний
96. Роговик польовий Ceratium arvense L cop1 пагорб сеге-тальний
Зонтичні Apiaceae 97. Кмин звичайний Carum carvi L. cop2 луки лучний
98. Миколайчики плоскі Eryngium planum L. sol пагорб ксеро-фільний
99. Морква дика Daucus carota L. cop2 пагорб лучний
100. Собача петрушка звичайна Actusa cynapium L. sol пагорб сеге-тальний
Жовтецеві Ranunculaceae 101. Калюжниця болотна Caltha palustris L. sp луки гігро-фільний
102. Жовтець їдкий Ranunculus acris L sol луки лучний
103. Жовтець повзучий Ranunculus repens L. sp луки лучний
104. Пшінка весняна Ficaria verna Huds sp луки гігро-фільний
Первоцвіті Primulaceae 105. Вербозілля звичайне Lysimachia vulgaris L. sol пагорб лучний
106. Вербозілля лучне Lysimachia nummularia L sol луки лучний
107. Курячі очка польові Anagallis arvensis L. sol пагорб сеге-тальний
108. Первоцвіт весняний Primula veris L. cop1 пагорб бореаль– ний
Подорожникові Plantaginaceae 109. Подорожник великий Plantago major L. sp пагорб сеге-тальний
110. Подорожник середній Plantago media L. cop1 пагорб лучний
111. Подорожник ланцетолисний Plantago lanceolata L. sp пагорб сеге-тальний
Ситникові juncaceae 112. Ожика рівнинна Luzula campestris (L) sol пагорб лучний
113. Ожика бліда Luzula pallescenc (Waheb) sol луки лучний
114. Ситник розлогий Juncus effusus L. sol луки гігро-фільний
Гречкові Polygonaceae 115. Гірчак звичайний, спориш Polygonum aviculare L. cop1 луки сеге-тальний
116. Гірчак почечуйний Polygonum persicaria L. sol пагорб рудераль-ний
117. Гірчак зміїний Polygonum bistorta L. sol пагорб гігро-фільний
Макові Papaveraceae 118. Мак дикий Papaver rhoeas L. sp пагорб сеге-тальний
119. Чистотіл звичайний Chelidonium majus L sp пагорб рудераль-ний
Геранієві Geraniaceae 120. Герань лучна Geranium pratense L sp пагорб лучний
121. Грабельки (журавельки) Erodium cicutorium (L) sol пагорб сеге-тальний
Тирличеві Gentianaceae 122. Золототисячник малий Centaurium minus Moench. sol пагорб лучний
123. Тирлич звичайний Gentiuna pneumonanthe L. sol пагорб ксеро-фільний
Фіалкові Violaceae 124. Фіалка звичайна Viola odorata L un пагорб сеге-тальний
125. Фіалка собача Viola canina L. un пагорб сеге-тальний
Дзвоникові Companulaceae 126. Дзвоники скупчені Companula glomerata L sol пагорб лучний
127. Дзвоники ріпчасті Companula rapunculoides L cop1 пагорб лучний
Жимолостеві Caprifoliaceae 128. Бузина чорна Sambucus nigra L un пагорб немо-ральний
129. Калина звичайна Viburnum opulus L un пагорб немо-ральний
Маренові Rubiaceae 130. Підмаренник справжній Galium verum L. cop3 пагорб лучний
131. Підмаренник чіпкий Galium aparine L cop3 пагорб лучний
Звіробійні Hypericoceae 132. Звіробій звичайний Hypericum perforatum L cop2 пагорб немо-ральний
Молочайні Euphorbiaceae 133. Молочай кипарисовидний Euphorbia helioscopia cop2 пагорб сеге-тальний
Повитицеві Cuscutaceae 134. Повитиця європейська Cuscuta europaea L sp пагорб лучний
Китяткові Polygalaseae 135. Китятки звичайні Polygala vulgaris sol пагорб лучний
Черсокові Dispacaceae 136. Свербіжниця польова Knautia arvensis (L.) Cault sol пагорб лучний
Березкові Convolvulaceae 137. Березка польова Convolvus arvensis L. cop1 пагорб сеге-тальний
Лілійні Liliaceae 138. Цибуля часникова Allium scorodoprasum sp пагорб лучний
Вужачкові Ophioglossaceae 139. Вужачка звичайна Ophioglossum vulgotum L. sol пагорб сеге-тальний
Онагрові Onagraceae 140. Зніт дрібноквітковий Epilobium parviflorum Schreb. sp пагорб сеге-тальний

На досліджуваній території було виявлено 140 видів рослин, які відносяться до 31 родини. До родини Складноцвітих (Asteraceae) належить 22 види, родини Розові (Rosaceae) належать 18 видів, до родини Губоцвіті (Lamiaceae) – 13 видів, родини Бобові (Fabaceae) та Pлакові (Poaceae) – по 10 видів, до родини Хрестоцвітих (Brassiaceae) належить 7 видів, до родини ранникові (Serophulariaceae) та Шорстколисті (Boraginaceae) по 6 видів, до родин Гвоздикових (Caryophyllaceae), Зонтичних (Apiaceae), Жовтецевих (Ramuncullaceae), Первоцвітих (Primulaceae) відносяться по 4 види, Подорожникові (Plantaginaceae), Ситникові (Juncaceae), Гречкові (Polygonaceae) налічують по 3 види, Макові (Papaveraceae), Геранієві (Geraniaceae), Тирличеві (Gentianaceae), Фіалкові (Violaceae), Дзвоникові (Campanulaceae), Жимолостеві (Caprifoliaceae), Маренові (Rubiaceae) налічують по 2 види, до родини Звіробійні (Hypericaceae), Молочайні (Euphorbiaceae), Повитицеві (Cuscutaceae), Китяткові (Polygolaceae), Черсакові (Dipsacaceae), Онагрові (Onagraceae) належить по 1 виду.