Смекни!
smekni.com

Громадське телебачення Німеччини (стр. 3 из 4)


6. Інтерактивне Телебачення - це реальність

Одному з перших на роботу в повністю цифровому середовищі перейшла Фінляндія. 27 серпня ця скандінавська країна почала віщання DVB-MHP з передач телетексту MHP і електронного путівника за програмами (EPG - Electronic Programm Guide) виробництва Sofia Digital. Віщання ведеться всіма 12-у цифровими телевізійними каналами. До кінця 2001 року у Фінляндії було охоплено цифровим телебаченням 70% країни.

В кінці вересня 2001 року компанія KirchGroup оголосила про своє стратегічне розв'язання - її напрям діяльності в області цифрового телебачення цілком зв'язується з упровадженням технологій MHP на телевізійних префіксах власного виробництва (STB - set-top boxes). Мовці ARD, RTL, ZDF «Директорская конференція регулюючих органів у вещании» (Director's Conference of regulatory authorities for broadcasting) і компанія KirchGroup підписали угоду, згідно якої технології MHP дається «зеленая улица». Дана угода поклала край технологічним диспутам, які перешкоджали розвитку цифрового телебачення в Німеччині.

Що розроблено для Інтерактивного телебачення?

DVB-MHP забезпечує платформу для майбутнього розвитку. Ще на торішній виставці IBC декілька компаній представили ряд продуктів на базі MHP.

Фінська компанія Sofia Digital випускає лінійку продуктів для додатків в цифровому телебаченні. Arena - це система, що забезпечує завершене середовище для цифрового телебачення. Система містить набір програмних засобів для ауторинга, розподіли і управління як в мовній, так і в широкосмуговому середовищі. Access включає електронний програмний путівник, EPG і множина служб навігації, що відносяться, до EPG за програмами і іншою службовою інформацією. Annex дозволяє удосконалювати програми і забезпечує засоби для додаткових послуг і інформації, за допомогою яких глядачі могли б вести інтерактивну взаємодію з телепередачами. Atcade - автономний розважальний портал з множиною різних послуг, а Agora забезпечує рекламування і «шопинг» за допомогою телебачення. Всі комунікаційні послуги для середовища MHP можуть бути знайдені в Amigo.

Компанії Envivio і IRT працюють разом над технологіями MPEG-4 для автономних префіксів DVB-MHP. На додаток до основних ТВ-программам намічене використовувати засоби ауторинга в MPEG-4 і плейєри від Envivio з метою зробити аудио/визуальный контент доступним для глядача в режимі «по-требованию». Компанія Envivio пропонує EnvivioTV - завершений медіа-плейер ISO/MPEG-4, підтримуючий передачу потоку, місцеве відтворення і цифровий захист авторських прав при використанні аудіо, відео і змішаних потоків MPEG-4 в Інтернеті і мовних сітях.

Компанія Top5 - член консорціуму DVB, форуму TV-Anytime, Групи Упровадження MHP (MHP Implementation Group), і партнер компаній IRT і BetaResearch. Top5 має набір високопродуктивних засобів MHP (збірка підпрограм на Java з розширеними функціональними можливостями), які можуть передаватися на інші телевізійні платформи. Компанія Top5 розробила розв'язання для з'єднання існуючих систем ERP (Enterprise Resourse Planning - управління ресурсами підприємств), CRM (Client Relations Management - управління взаєминами з клієнтами) і CTI (Computer Telephony Integration - комп'ютерно-телефонна інтеграція) з додатками інтерактивного цифрового телебачення.

Liberate Technologies розробила програмне забезпечення Liberate TV Platform, що представляє собою промежуточное/посредническое (middleware) ПО на базі APL- і Java-скриптов для телебачення підвищеної якості (Enhansed TV) для цифрових телевізійних префіксів. Ідея, що лежить в основі цього програмного забезпечення, полягає в тому, що ауторинг повинен бути дешевим, а розробка - швидкою. під час IBC компанія Liberate Technologies разом з Philips Digital Network представила засновану на відкритих стандартах програмну платформу, яка інтегрує MHP. Інші додатки від Liberate забезпечують управління касетними відеомагнітофонами для цифрових префіксів, службу замовлення квитків через ТВ (TV Ticker), ТВ-почту (TV Mail) і ТВ-чат (TV Chat). Компанії Liberate Technologies і Macromedia інтегрували Macromedia Flash Player в інтерактивну телевізійну платформу від Liberate для комерційного розгортання. Інтеграція Macromedia Flash Player дозволила розробникам Macromedia Flash створювати контент і додатки для інтерактивного ТВ на програмній платформі Liberate TV.

Компанія Deuromedia пропонує комунікаційну платформу, об'єднуючу прийомо- і передаючі додатки, відповідно viewmotion і viewmanage, для широкосмугової передачі даних через супутника, сіті кабельного телебачення і телефонні лінії. Система viewmotion підтримує передачу цифрових файлів і мультимедійного контента. Viewmanage контролює обробку даних і порядок проходження передач, відповідно до вказівок, що передаються з системи viewmotion, і перевіряє їхню повноту. Система ведення фінансових рахунків забезпечує автоматичне управління і напрям рахунків в середовищі з тисяч різних передавачів і мільйонів приймачів.

Платформа IP Multicast від Deuromedia робить можливим швидку, надійну і безпечну передачу через супутника сигналів різних форматів - відео, аудіо, і форматів даних. Індивідуальні модулі, що становлять всі розв'язання, охоплюють концепцію всього тракту передачі - від передавача до приймача, полегшуючи пересилку великих об'ємів даних через широкосмугове передаюче середовище (наприклад, зв'язок супутника).

Під час IBC'2001 компанія NDS продемонструвала персональний телевізійний рекордер (iPTV) Sky+ фірми Pace Micro Technology, працюючий на базі прогресивної технології XTV фірми NDS, безпечну широкосмугову IP-доставку телепередач і відео на вимогу (VOD - Video on Demand), доставку контента підвищеної якості на численні побутові пристрої, додатки, що доставляються на недорогі телевізійні префікси, додатки, що доставляються на телевізійні префікси за допомогою Java, а також розгорнені інтерактивні додатки. Завдяки XTV-технологии від NDS, система Sky+ синхронізується з будь-якими можливими змінами часу виходу програм.

Технологія XTV розрахована на підвищення якості телевізійного контента, скорочення ланцюжка грошових витрат, і розширення операторської платформи. Технологія забезпечує доставку контента від початкової до кінцевої крапки, розв'язання по управлінню і захисту для операторів, провайдерів контента і рекламних агентств. Media Storm компанії NDS використовує віщання даних для доставки багатого мультимедійного контента на домашні комп'ютери і відкриває мовцям нові колії підвищення прибутків за допомогою нових типів розважальних програм. Компанії Canal+ Technologies, провайдер програмних розв'язань для інтерактивного ТВ, і NPTV, розробник інтерактивних телевізійних додатків, пропонують комплекс для телебачення підвищеної якості - Enhanced TV Pack. Це програмний комплекс для монтажу і віщання додатків телебачення підвищеної якості, синхронізованих з телепередачами. Комплекс містить компоненти програмного забезпечення і дає можливість операторам використовувати посередницьке (middleware - посередницьке, межплатформене або зв'язуюче) програмне забезпечення Mediahighway від Canal+ Technologies. Bando Player - це додаток, який інтерпретує дані, що згенерували за допомогою програм Easy Tools, і забезпечує інтерактивність при використанні телевізійних префіксів. EASY iTV Tools - набір інструментальних засобів для настільного комп'ютера, що дозволяє любому розробляти і створювати сценарії функціонування телебачення підвищеної якості.

Компанія Chyron Corporation поставила для IDP, французької компанії-розробника комплексу Regieline для інтерактивного ТВ, свій інструментальний набір Lyric iTV для створення контента. Остання версія 2.0 Regieline, яку випустила IDP, серед інших нових функцій, забезпечує простоту створення додатків на базі динамічних даних, побудова додатків з можливістю робити запити з бази даних в реальному часі, і створення послуг телебачення підвищеної якості, які дозволяють глядачам брати участь в прямому ефірі в ігрових шоу, реагувати на пропозиції телемагазинів, голосувати і передавати свої думки.

Irdeto Access і Yes Television (провайдер IP-решений для широкосмугового інтерактивного телебачення) пропонують систему захисту контента в реальному часі. Нова система заснована на технології Irdeto Cyphercast і розрахована на захист в реальному часі телевізійного віщання, відео на вимогу і інших прогресивних послуг при швидкостях передачі, відповідних для IP-сетей, таких як ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - асиметрична цифрова абонентна лінія) і FTTH (Fiber To The House - «волокно в дом»). Ця технологія дозволить Yes TV отримати доступ до високоякісного контенту для VOD і IP-услуг.

Разом з своїми партнерами по Європейському IST-проекту SAMBITS (System for Advanced Multimedia Broadcast and Information Technology Services), компанія IRT розробила прототип інтегрованої концепції віщання і Інтернету для інтерактивних аудио/визуальных послуг на базі відкритих стандартів, таких, як MPEG-2, MPEG-4, MPEG-7 і DVB-MHP. Проект SAMBITS забезпечує побудову закінченого ланцюга доставки, від початкової до кінцевої крапки, і включає засоби для он-лайнового і офф-лайнового мультимедійного виробництва. Одним з найкрупніших досягнень в цьому проекті є те, що він закладає базу для упровадження стандартів MPEG-4 і MPEG-7, інтегрованих в мовну технологію DVB-MHP. SAMBITS - це проект IST, спонсорований Європейським Союзом.

Компанія Philips Digital Networks пропонує новітні засоби для створення інтерактивного потоку контента - систему VeonStudio 5.0, забезпечуючу нові колії для створення інтерактивного контента у форматі потоку. Традиційні методи потоків включають тільки лінійні аудіо- і відеопотоки. VeonStudio 5.0 кардинально змінює всю ситуацію, забезпечуючи засоби, що дозволяють розробникам контента застосовувати багатошаровий підхід в технологіях аудіо потоку і відео, а засоби зворотного зв'язку дають можливість мовцям розуміти поведінку користувачів і накопичувати свій досвід.

Під час IBC '2001 п'ять інтерактивних телевізійних компаній утворили «Группу по Видовищних Технологиям» (ETG - Entertainment Technology Group). Компанії Lucent Digital Video (LDV), nCube, NDS, Orca Interactive і Pace Micro інтегрували свої сучасні прогресивні технології для формування закінченій iTV-системы.