Смекни!
smekni.com

Проектування вирощення проса в умовах господарства "Широка Балка" Юр'ївського району Дніпропетровської області (стр. 1 из 8)

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра рослиництва

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Проектування вирощення проса в умовах господарства «Широка Балка» Юр'ївського району Дніпропетровської області

Дніпропетровськ 2007

Зміст

Вступ

1.Агpoекологiчнi умови господарства .

1.1.Загальнi вiдомості про господарство.

1.2.Грунтово-клiматичнахарактеристика господарства.

1.3.Землекориcтyвання

1.4.Схеми основних сiвозмiн, структура лосiвних площ врожайнiсть

2.Народногосподарське значення культури, економiчна ефективнiсть виробництва її в гослодарствi.

Сорти та гiбриди.

3. Бiологiчнi осо6ливостi культури.

3.1.Вiдношення до вологи

3.2.Вiдношення до тепла

3.3.Вiдношення до грунтiв.

3.4.Потреба рослин у живильних речовинах i особливостi живления.

3.5.Фази розвнтку, i критичнi перiоди в життi рослин.

3.6.Розрахунок бiолоriчного врожаю культури.

4.Технологія вирощування культури в господарствi.

4.1. Micцe в сiвозмiнi. .

4.2. Обро6iток грунту.

4.3.Основний.

4.4. Передлосiвний.

4.5.Удобрения культури.

4.6.0сновне.

4.7. Передпосівній.

4.8. Підживлення.

4.9. Підготування насіння до посіву.

4.10.Посів.

4.11.Термiни сівби.

4.12.Засоби посіву, глібина заробки насіння.

4.13.Норми висiву, розрахунок норми висiву.

4.14.Уход за посiвами. Заходи боротьби з бур'янами, шкiдниками i хворобами.

4.15.3бирання врожаю. .

4.16.Обгрунтування cтpоків i засобiв збирання.

Висновки i пропозицiї по збiльшенню виробництва культури в господарствi.

Списоквикористаноїлітератури.

Вступ

Сучасна аграрна політика і національна дотримка України в галузі агропромислового виробництва спрямована на досягнення продовольчої безпеки держави, створення умов для розвитку високоефективного виробництва та вирішення проблем соціальної інфраструктури.

На протязі останніх років в аграрному секторі економіки проведено ряд важливих етапів реформування, які радикально змінили характер виробничих відносин, закріпили основні принципи функціонування ринкових механізмів, створили передумови для інтегрованої взаємодії окремих сфер діяльності та забезпечили новий рівень відповідальності за використання природних, економічних і людських ресурсів.

В Степовому регіоні зосереджено 45,9% сільськогосподарських угідь України, які характеризуються найбільш високим потенціалом продуктивності грунтів. Природно-економічні ресурси і соціальна ситуація дозволяють вести багатогалузеве сільське господарство з перспективами зростання обсягів і ефективності виробництва.

Основною рисою зміни соціально-правового устрою в агрокомплексі та трансформування економіки села стала земельна реформа. Площі сільськогосподарських угідь в зоні Степу, які знаходяться у приватній власності, становлять 71,4%. Прискореними темпами проходить також приватизація інших засобів виробництва.

Наукові основи раціонального землекористування, впровадження новітніх агротехнологій в рослинництві і тваринництві, формування нових організаційно-економічних відносин в агропромисловому виробництві поставило важливі завдання щодо комплексного вирішення проблем розвитку інфраструктури цієї галузі економіки.

Враховуючи важливе значення сільськогосподарської галузі для економіки України, стабілізації соціально-економічної ситуації, зростання експортного потенціалу і міжнародного авторитету держави в наукових основах ведення агропромислового виробництва передбачено систему докорінного підвищення родючості грунтів, створення високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур і тварин, модернізації механізмів економічного регулювання і стимулювання виробництва.

Головною метою реалізації науково-обгрунтованої програми є створення ресурсної і законодавчої бази, а також сприятливого інвестиційного клімату для ефективного використання природних, матеріальних і людських ресурсів. В результаті виконання основних позицій програми розвитку сільського господарства передбачається довести в 2010 році виробництво зерна до 24,4 млн.т., соняшнику 2,1 млн.т., цукрових буряків 4,1 млн.т., молока – до 8,8 млн.т., м’яса до 2,5 млн.т. Ряд технологічних та організаційних заходів дозволять створити збалансовану кормову базу для різних порід сільськогосподарських тварин. Валовий збір кормових одиниць сіяних культур досягне 13,3 млн.т.

Серед основних круп'яних культур СНД найбiльш поширеною е просо. Воно цiнне cвоїм пшоном, яке вщзначаеться високими харчовими якостями.

У складi пшона вміст бiлка становить 12 %, крохмалю 81 %, жиру 3,5 %, клiтковини 1- 2 %. За вмістом бiлка пшоно наближаеться до манної i кукурудзяноi круп, переважае ячмiнну, перлову, гречану i особливо рисову крупи, поступаючись лише вiвсянiй, яка мiстить до 16 % бiлка. У його складi бiльше жиру, нiж у крупi iнших культур, крім вiвсяноi, багато крохмалю та порiвняно мало клiтковини. Пшоно багате на зольнi елементи, мiстить такi важливi вiтамiни, як B1, B5, РР, а та кож мiкроелементи. Швидко розварюеться (через 25 - 30 хв), дае високий привар (12 - 13 %), а каша добре засвоюеть­ся органiзмом людини. У Казахстанi з пшона готують особливу де­лiкатесну кашу «тару». Iнколи з пшона виготовляють борошно, яке ВIшористовують у кондитерсы{iй прuомисловостi.

Просо мае кормове значення. Иого зерно та пшоняна каша ­практично незамiнний корм для курчат. Використання проса для дорослих курей пiдвищуе ix несучiсть i мiцнiсть Шlеарлупи яець. Для вiдгодiвлi гусей, свиней до6рим кормом е просяне борошно у сумiшi з картоплею або iншими харчовими вiдходами. Вiдходи Biд переробки проса на пшоно, у складi як их е до 16 % бiлка та багато жиру, - цiнний концентрований корм для тварин. Луску, яка за­лишаеться при виробництвi пшона, використовують для виготов­лення комбiкормiв.

1.Аrpoекологiчнi умови господарства.

1.1.Загальнi вiдомості про господарство.

Територія землекористування господарства «Широка балка» розташована в південно – західній частині Юр’ївського району. Центральна садиба знаходиться в с. Широка Балка.

Згідно з даними обліку за господарством закріплено 3415га. землі, з них сільськогосподарських угідь 3247 га.

Угіддя господарства

Таблиця 1

Земельні угіддя Площа, га
господарства бригади
Всього с.-г. угіддь 3247 1506
в т.ч. ріллі 2879 1068
пасовища 147 73
сінокосів 161 83
садів - -
ягідників - -
лісів та кустарників 11 5
лісосмуги 49 28
Садиба господарства 15 6
присадибний фонд 153 47
Всього землі 3415 2733

Територія господарства має мало розрізнений характер рельєфу. Велику частину території займають плато і положисті схили вододілів.

Тільки в одній частині господарства, перетинаючи територію з півночі-сходу на південний захід, проходить балка, що має один невеликий відріг. Схили балки в основному положисті, без вимоїн, що поступово переходять у схили вододілів.

Днище балки рівне, широке. Русло водотоку переривчасте, місцями заповнене водою.

Невеликий відріг балки, що проходить у сусіднім господарстві, входить на територію господарства в його західної границі.

Днище відрога рівне, вузьке, схили похилі, без вимоїн.

Основною ґрунтоутворюючою породою в господарстві є лес. Лес – цінна ґрунтоутворююча порода, на якій сформувалися високопродуктивні ґрунти – чорноземи.

Для лесів характерні рихлість, палево-жовте забарвлення, відсутність шаруватості і, самий істотний, великий вміст карбонатів кальцію і магнію та відсутність шкідливих для рослин солей.

Для лесів характерні невисока протиерозійна стійкість і просадковість при замочувані. Але, незважаючи на ці негативні властивості, леси – одна з найбільш цінних ґрунтоутворюючих порід. Вони містять багато мулу і глинистих часток, а також мають велику кількість карбонатів кальцію, що забезпечує закріплення в ґрунтах органічної маси, яка розкладається.

Потужність товщі лесів коливається в межах 18-20 м., на схилах балок потужність його зменшується.

Делювіальні лесовидні породи, що залягають у днищах балок являють собою добре гумусовані на значну глибину пухкі породи. Мають глинисту зернисту структуру. Механічна сполука - легкоглиниста.

1.2.Грунтово-клiматичнахарактеристика господарства.

По агрокліматичному районуванню територія землекористування розташована в межах північного недостатньо вологого теплого агрокліматичного району Дніпропетровської області із сухою жаркою погодою влітку і м'якою малосніжною зимою. Величина гідрометричного коефіцієнта 0,9.

Згідно багаторічних даних Павлоградської метеостанції середньорічна температура повітря складає +7, 9 0С.

За даними тієї ж метеостанції середньорічна кількість опадів – 458 мм. Абсолютний мінімум опадів – 410 мм, абсолютний максимум – 470 мм.

Опади влітку випадають переважно зливового характеру, тим самим сприяють розвитку водної ерозії. Максимум їх приходиться на червень і липень. Поряд з цим у плині літа нерідкі тривалі бездощові періоди. Влітку переважають східні і південно-східні вітри, що часто носять характер суховіїв. Відносна вологість повітря вдень у період вегетації складає в середньому 50%, а в окремі дні вона знижується до 30%, викликаючи атмосферну посуху, а найчастіше і ґрунтову. Це негативно позначається на стані сільськогосподарських культур (підгоряння озимих). Зима порівняно м'яка, малосніжна з частими відлигами. Звичайно відлиги супроводжуються повним чи частковим руйнуванням сніжного покриву і дощами, що мрячать.

Тепловий, водяний і вітровий режими впливають на характер ґрунтового покриву. На інтенсивність повені впливає швидке танення снігу, що приводить до інтенсивного стоку і руйнування ґрунту. Велика кількість відлиг сприяє ерозії й у зимовий час.