Смекни!
smekni.com

Ярославський іконопис XVII століття (стр. 2 из 4)

При Івані Грозному канонізували ярославських князів першої половини 13 віків Василя і Костянтина і що правило містом в другій половині того ж століття князя Федора Ростиславовича Чорного і його синів. Шановною святинею навіть за межами Ярославля була ікона Богоматері Толгской, що "з'явилася" в 1341 році. Ярославські іконописці 17 віків безліч разів копіювали образ Толгской, створювали житійні ікони ярославських князів-чудотворців. У клеймах цих ікон їм надавалася можливість показати пам'ятні події історії рідного міста: битву з татарами в 1257 році на Туговой горе, приїзд в місто Федора Чорного з Орди.

У клеймах ікони Богоматері Толгской, виконаної за замовленням монастирського духовенства в 1655 році, живописці детально проілюстрували історію виникнення і будівництва Толгского монастиря і включили навіть в клейма зображення хресних ходів з "чудотворною" в Ярославлі в 1654 році з нагоди "морової пошесті" - епідемії, що уразила міське населення. Місцеві іконники любили писати образу, присвячені видатним діячам російської історії, вітчизняним святиням. В середині 17 століття була створена ікона Сергія Радонежского, представленого в среднику на тлі подій російської історії кінця 15, - почала 17 віків, яким він нібито сприяв в сприятливому результаті. У другій половині століття до цієї унікальної житійної ікони додали внизу велику дошку з багатолюдною композицією на сюжет "Оповіді про Мамаевом побоїще". Ярославські станковисти часто писали обнесені рядами клейм повторення прославлених на Русі ікон Богоматері Володимирської, Знамення, Федоровской, Казанською, Смоленською.

Періодом найвищого розквіту мистецтва ярославських художників-станковістів стала друга половина 17 віків. В цей час створюються в кам'яних храмах посадників величезні багатоярусні іконостаси з тяблами, прикрашеними розписом, а частіше - крізним позолоченим різьбленням по моді, що затвердилася в столиці у зв'язку з припливом до царського палацу майстрів-різьбярів з Білорусії і України. Іконники пишуть для цих іконостасів в основному великі образу. Старі шановані населенням ікони вставляють в рами з рядами клейм, якщо їх розміри не відповідали розмірам осередку нового іконостасу. У побудові іконних композицій остаточно затверджується принцип вільного компонування сюжету на площині дошки. Як і в розписах інтер'єрів, на іконах роботи ярославських майстрів другої половини 17 віків панує рух. Люди на них не йдуть, а біжать, нестримно скачуть вершники, жести персонажів патетичні. Подібно до майстрів монументального живопису, тутешні художники станковисти все частіше використовують для зразка гравюри Біблії Пискатора і інші західні друкарські листи. Створюються усі нові і нові редакції зображень на іконах з циклу "свята", композиції на тексти популярних богослужебних співів. Великі ікони насичуються дрібними фігурками, зображеннями всіляких архітектурних мотивів, лісистих ландшафтів, стають здалека схожими на декоративне панно з вишукано-примхливим візерунком.

У другій половині 17 віків праця художника в Ярославлі була оточена шаною, майстрів живопису цінували, їх творами гордилися. З середовища місцевих майстрів вийшли відомі ізографи царської Збройової палати - сподвижник Симона Ушакова, укладач трактату про живопис Йосип Володимирів, батько і син Іван і Тихон Филатови. Великі роботи по прикрасі церков Ярославля притягали іногородніх майстрів. Деякий час у Волзькому місті працював устюжанин Федір Евтихиев Зубів, згодом дарований царський ізограф, батько знаменитих петрівських граверів Івана і Олексія Зубових. Писав ікони за замовленням прихожан Федоровской церкви прославлений костромич Гурій Никитин. Місцеві Іконники - люди пристрасні, сперечальники, що ревниво відносилися один до одного, мало іноді зважали на волю багатих замовників, уміли наполягти на своєму, - були в той же час прихильні до істинно талановитих побратимів, що прибували з інших міст. Вони з повагою приймали таких майстрів і навіть не вважали негожими працювати під керівництвом у них. У числі таких цінованих місцевими художниками авторитетів був іконописець Семен Спиридонов, що приїхав їх далеких Холмогор. Ярославцам подобалося вишукана, витончена майстерність цього художника-мініатюриста.

Творчість Семена Спиридонова

іконописання храм спиридонов

Ім'я Семена Спиридонова уперше з'явилося на сторінках спеціального історико-мистецтвознавчого видання ще в 1895 році. Його виявили в лицьовому іконописному оригіналі, складеному в 17 столітті іконописцем і архімандритом Антониево-Сийского монастиря Никодимом, відомий дослідник староруського мистецтва професор Н.В. Покровский. У 1910 році інший відомий історик староруського живопису - А.И. Успенський опублікував у своєму капітальному Словнику художників 17 віків відгук Симона Ушакова про Семена Спиридонове, даний у зв'язку з висуненням на місце дарованого царського ізографа. Але тільки опісля майже півстоліття у фондах Ярославського музею були, нарешті, виявлені твори майстра. Знайшли їх чудовий дослідник творчості Андрея Рубльова Н.А. Демина і видний реставратор і мистецтвознавець В. В. Филатов. Директор Ярославського художнього музею В. П. Митрофанов багато що зробив, щоб ікони листа Семена Спиридонова зайняли гідне місце в експозиції староруського відділу. У течії десяти довгих років реставратори Державної Художньої реставраційної майстерні імені І.Э. Грабарюючи і державного російського музею звільняли роботи Холмогорца від оліфи, що потемніла, і пізніх поновительских правок. Реставратор і дослідник староруського мистецтва Брюсова виявила в архівних документах важливі відомості про життя Семена Спиридонова. Про творчість художника з кінця 1950-х років з'явилося декілька публікацій

Тепер неможливо говорити про живопис Ярославля другої половини 17 віків, не згадавши оригінальних творів Семена Спиридонова Холмогорца. Його творчість представлена 12 іконами. На п'яти з них є дати і підпис майстра. У Сийском іконописному оригіналі було виявлено три переведення, позначених як твори " Сенки Спиридонова Іконника". Знайдені в переписних книгах міста Холмогори Запису 1646-1647 і 1702 років дозволили встановити дати життя і деякі інші факти біографії художника.

Біографія художника

Він народився в 1642 році і прожив п'ятдесят три роки. Його брат Василь також був іконописцем. Судячи по написах на іконах, Спиридонов Семен Холмогорец працював в Ярославлі не менше тринадцяти років. Перша з його підписних робіт датована 1674 роком, остання - 1687 роком. Спиридонов приїхав в Ярославль майстром, що вже склався, заслужив на визнання в рідних місцях. Ярославські замовники належним чином оцінили його рідкісне дарування. Художникові доручали писати ікони, які встановлювали в нижньому - місцевому ряду іконостасів. Він писав образу в церкві Ніколи Мокрого, Іоанна Златоуста в Корівниках, Іоанна Богослова і інші.

У серпні 1677 року ярославських іконописців царським указом зажадали в Москву. Їх викликали взяти участь в роботі по прикрасі мініатюрами величезного Євангелія, яке почали писати в Посольському наказі Федір Евтихиев Зубів, Сергій Рожков, Павло Никитин і інші даровані царські ізографи. Ярославци направили своїх майстрів в Москву, призначивши старшим Семена Холмогорца. До виконання мініатюр викликали і костромських майстрів на чолі з відомим Гурієм Никитиним. У березні 1678 року розкішне ілюстроване тисяччю двомастами мініатюрами Євангеліє припіднесли паную Олексію Михайловичу. Іконописців, подячих і златописців, що брали участь в роботі, нагородили сукенами і шовками. Гурій Никитин і Семен Спиридонов, по видимому, особливо відрізнилися в складанні композицій мініатюр були висунені на заміщення вакантних місць дарованого царського ізографа. За словами Симона Ушакова і інших старших іконописців царської Збройової палати, Семен Спиридонов "іконний лист пише найдобрішу майстерність.і майстерністю своєю проти Микити Павловца стоїть". Цим талант Холмогорца прирівнювався до таланту Улюбленого учня Симона Ушакова - Микити Павловца. Подібною ж похвалою був відмічений і Гурій Никитин. Але ні той не іншою в штат Збройової палати узяті не були. З Москви Семен Спиридонов повернувся в Ярославль.

Творчість Семена Спиридонова в роки перебування в Ярославлі

Роки перебування Спиридонова в Ярославлі співпали з періодом найвищого розквіту в мистецтві волзького міста. На очах художника зводили знамениту "ярославську свічку" - дзвіницю церкви Іоанна Златоуста в Корівниках, будували величну церкву Іоанна Предтечи в Толчковской слободі, Федоровскую церква. На батьківщині Спиридонова в Холмогорах кам'яних церков ще не було, а кам'яні храми Антониево-Сийского монастиря, які він, можливо, бачив, були не так нарядно і барвисто декоровані, як церкви посадників Ярославля. Особливо, мабуть, уразила уява що приїхало з півночі Іконника в зовнішній обробці ярославських церков нарядне поєднання червоної цегляної кладки із зеленими "муравленими" кахлями і золотом глав. Величезне враження, безумовно, виробили на нього розписи церкви Ніколи Надеина, тільки що написані фрески церкви Ніколи Мокрого. Він виді, як ярославські художники-монументалісти пишуть фрески в міському Успенському Соборі. Усюди Спиридонов відчував радість творчої творчої роботи, його привітно зустріли місцеві іконописці, він зміг отримати цікаві і вигідні замовлення.