Смекни!
smekni.com

Ярославський іконопис XVII століття (стр. 3 из 4)

За роки, проведені в Ярославлі, Семен написав житійні ікони Василя Великого, Іоанна Златоуста, Іллі Пророка, Миколи Чудотворця. Він створив також дві ікони Богоматері в клеймах Акафісту, ікону Христа в клеймах, великий образ Богоматері на престолі, медальйони для царських брам іконостасу церкви Ніколи Мокрого. Мабуть, перераховані твори, відомі нині і що зберігаються тепер в музеях Ярославля і в Російському музеї в Санкт-Петербурзі, - далеко не повний перелік робіт, виконаних художником за 13 років. На жаль, первинне місцезнаходження більшості з названих ікон при передачі з церков в музеї в 1920-х роках не було зафіксовано, а деякі з робіт художника, відомі по старих фотографіях, виявилися втраченими. Не усе образу, написані Спиридоновим, помічені авторськими свідоцтвами і датами. Подібна обставина пояснюється тим, що художники 17 ст залишали свої автографи не на кожному творі, а на цілком визначених. Наприклад, якщо майстрові або групі майстрів доручалося написати образу для іконостасу, то підпис художники ставили на якій-небудь одній з ікон цього великого живописного ансамблю. Зазвичай підписували ікони нижнього - місцевого ряду, але і серед них вибирали або ікони Христа і Богоматері, або місцеву - храмову ікону або крайні в ряду ліву і праву ікони. При підновленнях і переробках древніх іконостасів в 18-20 віках багато підписних творів зникали.

Усі твори Семена Спиридонова побудовані за традиційною схемою "образу в житії": на кожному їх них велике зображення святого в середині оточене рядами дрібних клейм. Але його твори не виглядають архаїчними. Будь-яка з його ікон витримає порівняння з написаними "живоподобно" образами ізографів Збройової палати і з хитромудрими, схожими на портрети з пейзажними фонами житійними іконами ярославських майстрів.

За роки життя в Ярославлі Холмогорец ускладнював і удосконалював багатовікову схему "образу в житії", зумів виробити свою оригінальну композицію для таких зображень.

Сама рання робота художника - ікона "Василь Великий в сорока двох клеймах житія". Вона датована 1674 роком. Композиція її вирішена ще цілком традиційно, але вже з властивою усім іншим творам майстра пишнотою. Василь Великий представлений на нейтральному світлому блакитнувато-зеленому фоні, одягненим в "багатоцінні ризи". Над головою святого зображена Трійця Новозаветная, якій поклоняються Богоматір, Іоанн Предтеча і ангели, предводительствуємі архангелами Михайлом і Гавриїлом. По сторонах золотого німба, що оточує голову Василя, розташовані характерні для мистецтва бароко картушіВ них золотою вязью написано ім'я святого. На цій сильно витягнутій у висоту іконі художник помістив по верхньому і нижньому краю дошки два ряди клейм.

Житійні ікони

Кращий свій твір - ікону "Ілля Пророк в двадцяти шести клеймах житія" Семен Спиридонов Холмогорец написав в 1678 році - в рік висунення на місце царського дарованого ізографа. Ця ікона по праву має бути названа не лише шедевром майстра, але і усьому російському іконопису другої половини 17 віків. Мабуть, подібне значення твору надавав і сам художник, що замислив його зразком "свободи іконної уяви", як свідоцтво, що підтверджує справедливість високої оцінки, даної його творчості кращими ізографами царської Збройової палати.

Уперше на цій іконі Семен Спиридонов вводить в композицію центральної частини житійной ікони золоту візерунчасту арку на тонких фігурних колонках. Такі арки стали надалі характерним елементом декорировки средників і на інших творах майстра.

Композиційне рішення ікони "Ілля Пророк" відрізняється чіткістю. Строго розмежовується средник, рамка з текстом, ряди клейм. Клейма не зливаються один з одним, а відокремлені одне від іншого досить широкими смужками золотих фонів. Але не дивлячись на відособленість кожної з перерахованих деталей, при розгляді ікони видали усе здається об'єднаним в одне ціле і служить розкішним обрамленням центрального зображення в среднику. Живописне рішення ікон Спиридонова так прекрасно, що їх ніколи не декорували металевими окладами, вінцями і цитатами, навіть коли через століття живопис потемнів, коли фарби образів під оліфою стали не такими яскравими.

Придивлявшись до кращих творіння майстра - датованим житійним іконам, можна помітити, що Холмогорец завжди з великою майстерністю писав не великі фігури в средниках, а дрібні в клеймах. Його істинним покликанням була мініатюра. У цьому виді живопису він був визнаним авторитетом, і мало хто з сучасних художникові майстрів навіть серед ярославських іконописців другої половини 17 віків міг змагатися з ним в умінні малювати крихітні фігурки людей, будувати хитромудрі архітектурні композиції, вигадувати на тексти житий святих різноманітні сцени в клеймах ікон.

Семен Спиридонов писав житійні ікони, склад клейм яких не змінювався століттями, і образу, житійні цикли яких доводилося розробляти майже уперше. До останніх його робіт належать ікони Василя Великого і Іоанна златоуста. Василь і Іоанн - батьки церкви, укладачі літургії були найвищими авторитетами в питаннях віри.

Люди в клеймах спиридоновських ікон стрункі і витончені. Усі вони одягнені в нарядний барвистий одяг: в традиційні іконописні хітони і гиматії, в росіяни костюми 16-17 віків, у військові обладунки у стилі барокко. Маленькі чоловічки не ступають по землі, а як би парять над нею, торкаючись її ноками ніг. Пози і жести людей вишукано благородні, позбавлені суєтності. На відміну від ярославських художників, що прагнули представити людей такими, що біжать, бурхливо жестикулюють, зображувати дію у момент найвищої напруги, Семен Спиридонов віддавав перевагу сценам, що розвиваються в повільному ритмі.

Друга половина 17 віків була для староруської людини часом глибоких змін буквально в усіх сторонах життя. У царювання Олексія Михайловича закладаються основи російського феодального абсолютизму. У другій половині 17 віків в Росії створюється латинська і грецька школи. Люди тих років сперечаються не лише про питання віри, але і про багато інших предметів. Російський народ з цікавістю і цікавістю залучається до культури країн Європи, дивується побуту іноземців, що живуть в Москві і Ярославлі, але бояться заводити з ними дружні стосунки.

Світогляд російського художника був виключно релігійним, темою його творів завжди були сюжети християнської міфології. Але невірно думати, що російські майстри не могли у рамках цих тим виявити сюжети, що звучали сучасно, дозволяли відобразити характерні явища того часу. Справжні художники уміли відгукнутися на події, що відбувалися при їх житті, наситити традиційне іконне зображення темами і мотивами, цікавими і зрозумілими широкому кругу сучасників. Наприклад в одному з клейм ікони "Богоматір з немовлям на троні" зображена облога міста Константинополя військовими кораблями. За кріпосною червоною цегляною стіною, укріпленою гостроверхими вежами, в міському соборі городяни і священнослужителі волають з благанням до ікони Богоматері Одигитрии і просять допомогти відбити ворога. Уперше на іконах Спиридонова в цій сцені зображені грізні військові судна, озброєні гарматами, жерла яких стирчать з відкритих квадратних люків. Показані різні типи кораблів, великих, середніх і малих. Але малюнок кожного судна, незалежно від його розмірів, виконаний скрупульозно і точно.

Семен Спиридонов умів виявити в житійному циклі ікони сюжети, зміст яких перекликався з подіями сучасності, дозволяв дати їм оцінку.

Клейма ікон Семена Спиридонова Холмогорца, як і невеликі дорогоцінні образу кисті прославлених строгановських майстрів і мініатюри в розкішних рукописних книгах, розраховані на тривале милування. Вишукана краса їх розкривається поступово.

Колірні рішення

Колорит усіх творів Холмогорца витриманий в характерних поєднаннях червоних і зелених кольорів із золотом. Різні відтінки червоного малинового, рожевого, пурпурного, помаранчевого уміло зіставлені один з одним, контрастують з різними по густині тонів зеленими фарбами і полірованими площинами листового золота, покладеного на фонові частини композицій. Художник з великою майстерністю розподіляв червоні і зелені фарби на поверхні клейм і усієї іконної дошки. Поряд з клеймом, в якому переважали відтінки червоного, він зазвичай поміщав композицію, виконану в зеленій гаммі. Але таке чергування ніколи не було механічним. Спиридонов умів погоджувати кожне клеймо в кольорі з центральним зображенням великої фігури святого в средніку. Розкладаючи червоні і зелені тони по поверхні клейм, він підпорядковував їх силі звучання того або іншого кольору в розфарбовуванні великої фігури.

У листі клейм ікони "Василь Великий 1674 року Холмогорец дотримувався ще традиційних іконописних прийомів накладення фарб. Він застосовував для розфарбовування куліс-будівель в основному контрастні один одному кольору, а для виявлення малюнка деталей використовував білі лінії. Цілком традиційно виконував він на цьому творі і лист одягу. Спочатку одяг прописувався темним кольором, потім на освітлені місця прокладалися мазання слабо розбіленої фарби, потім все сильніше розбілюючи основний колір на цих місцях, художник завершував їх обробку мазками чистого білого кольору. Для поглиблення тону в тінях на темне підмальовування наносився ще один шар темної лессировочної фарби - так звана "затинка".

Традиційно іконописний спосіб нанесення фарб був, мабуть, не особливо зручний. Така манера вимагала великої витрати часу. Вже на іконі "Іоанн Златоуст" Спиридонов став користуватися не контрастними тонами кольорів, а світлішими, розбіленими або зовсім прозорими, посилив значення темних ліній малюнка. При такому способі листа вже не вимагалося виявляти форми поступовим нанесенням шарів розбіленої фарби, а можна було означати їх лінією і підкреслити в місцях найбільшого рельєфу мазаннями білого кольору. Манера розфарбовування зробилася декілька схожої на розфарбовування малюнків книжкової мініатюри, та зате вимагала менше часу для виконання.