Смекни!
smekni.com

Ярославський іконопис XVII століття (стр. 4 из 4)

Завжди в листі ікон Спиридонова надано велике значення кольору золота. Золотом закриті фони клейм, виявлений малюнок деталей, написані тексти на рамках навколо средників і на полях ікони. Художник бездоганно володів усіма способами листа твореним золотом і умів писати по поверхні гладкого полірованого листового золота щонайтонші орнаменти. Твореним золотом він означав примхливі лінії складок на драпіровках і виконував пробіловку темного одягу, твореним золотом і рідше твореним сріблом виводив на одязі травні візерунки. Золотом означав малюнок листя на кронах дерев, підкреслював контури гілок і стволів, з майстерністю, гідною спеціаліста-каліграфа, писав тексти, що пояснюють зміст сцен в клеємах, урочисті слова молитов і примхливі квіткові візерунки на темно-вишневих рамках навколо средників ікон.

У другій половині 17 віків у зв'язку з полемікою, викликаною проблемами іконописання, все частіше стали говорити про виняткове значення художника в житті суспільства. Уперше за всю історію російського середньовіччя іконописці, що ведуть ізографи царської Збройової палати - Симон Ушаков і Йосип Володимирів гордо заявили про те, що художники мистецтвом "велику хвалу своїм государям віддають і землям своїм чималу честь приносять". Працю художника починали належним чином цінувати в усіх кругах російського суспільства. Люди 17 віків не хотіли вже задовольнятися одними лише іконами. Портретний живопис - "вітрильний лист", - з'явившись при царському дворі, стала привертати увагу найрізноманітніших верств населення.


Висновок

У історії російської культури 17 ст завершує період середньовіччя і починає перехід до нового періоду. Найголовніше полягає в руйнуванні середньовічного світогляду, що почалося, в якому через історичні умови визначальну роль грали релігійні представлення. Зміни в суспільно-економічному житті, виникнення і поглиблення складних протиріч, що почалися, в різних областях історичного розвитку країни знаходили загострений відгук в серцях сучасників.

Довгий час в літературі мав поширення погляд на 17 ст як на час занепаду староруського живопису, мистецтво цього часу при зіставленні з часом Андрія Рубльова і Феофана Грека розглядалося як нижче по силі і засобам художньої виразності. Дійсно в живописі 17 ст немає творів, які були б відмічені такою досконалістю композиції, живописної майстерності і глибокої натхненності, як твору великих майстрів кінця 14-15 ст. І проте неправильно представляти 17 ст як час занепаду староруського живопису. 17 повік - це переломний час в її історії, як і в історії усієї російської культури.


Список літератури

1. Виголов В.П. Ярославль. Пам'ятники Архітектури і мистецтва. Ярославль: "Верхньо-волзьке книжкове видавництво", 1994

2. Мурашок А.В., Цукрів А. М. Нариси російської культури IX - XVII вв. М.: "Освіта", 1984

3. Масленицин С.І. Писав Семен Спиридонов. М.: "Образотворче мистецтво", 1980

4. Флоренский П.А. Іконостас. СПб.: "Мифрия", 1993

5. Филатов В.В. Короткий іконописний ілюстрований словник. М.: "Освіта", 1996