Смекни!
smekni.com

Аналітико-синтетична обробка документів (стр. 5 из 7)

С. 32–37. Художнє лиття з чавуна

У 40-х роках XIX в. місто Каслі завойовує широку популярність своїми художніми виливками. Каслінський чавуноливарний завод приступив до художнього лиття пізніше багатьох заводів Уралу, але його майстра не тільки усотали все краще, що було досягнуто в художнім литті на передових заводах, але і розвили його далі. Читачі довідаються про заслуги в розвитку каслінського художнього лиття скульпторів М.Д. Канаева, Н.Р. Баха, П.К. Клодта, Е.Н. Лансере, чудового умільця XIX в. майстра В.Ф. Торокина, познайомляться з перетвореннями, що відбулися на заводі в роки Радянської влади.

6. Рекомендаційні/групові

а) містять загальну рекомендацію декількох добутків

Як зробити рослинництво більш стійким і продуктивної, підняти його на більш високий рівень, що відповідає сучасним задачам інтенсифікації сільське» господарства? Про це міркують знатні хлібороби Т.С. Мальцев і В.М. Чердинцев:

Мальцев Т.С. Хліб вимагає. М.: Сов. Росія, 1983. 64 с.

Чердинцев В.М. Поле наших турбот. М.: Сов. Росія, 1983. 72 с.

Автори поділяються досвідом раціонального землекористування, розглядають застосування прогресивної технології, прийоми ефективного використання усіх видів добрив і техніки, що допомагають їм вирощувати гарні врожаї при будь-яких погодних умовах.

б) містять загальну характеристику збірника добутків

Ленін В.І. ПРО соціалістичне перетворення сільського господарства. М.: Политиздат, 1980. 448 с.

У роботах В.И. Леніна, об'єднаних у сімох тематичних розділах збірника, науково обґрунтована об'єктивна необхідність переходу працюючого селянства до великого суспільного господарства, розроблений кооперативний план. Предметний покажчик до збірника допоможе знайти ленінські висловлення по тому чи іншому конкретному питанню.

в) характеризують інші добутки в тексті анотації

Чепиков М.Г. Сучасна революція в біології: Філос. аналіз. М.: Політвидав, 1976. 135 с.

...У своєму дослідженні автор спирається на численні праці вчених-матеріалістів – основоположників марксистсько-ленінської філософії. Він неодноразово звертається до роботи «Діалектика природи» Ф. Енгельса (Маркс К., Енгельс Ф. Тв. 2-і вид. Т.20. С.339– 626), що пронизує ідея про те, що марксистська філософія повинна ґрунтуватися на всебічному знанні природничих наук, а природничі науки можуть плідно розвиватися лише на основі діалектичного матеріалізму; багато разів цитує «Матеріалізм і емпіріокритицизм» В.І. Леніна (Поли. собр. соч. Т. 18. С.7–384) – головна філософська праця Володимира Ілліча, написана в 1908 р., де в боротьбі проти реакційної ідеалістичної філософії В.І. Ленін узагальнив новітні відкриття природознавства кінця XIX– початку XX в., розкрив складний діалектичний процес пізнання, розвив основні положення діалектичного й історичного матеріалізму.

Таким чином, анотації за своїм характером надзвичайно різноманітні. З огляду на багато факторів, бібліограф у кожнім конкретному випадку вирішує, яка саме анотація найбільше відповідає задуму посібника, змісту і значенню анотуємого добутку. Анотуванню не можна навчитися за допомогою простого засвоєння деякого набору методичних правил. Таке засвоєння – лише необхідний початок. Складання анотації – процес творчий, потребуючий від бібліографа широких загальнонаукових і професійних знань, ерудиції, досвіду, визначених літературних здібностей і навичок. Уміння гарне анотувати приходить у результаті завзятої роботи над підвищенням рівня професійної майстерності.

У процесі роботи над посібниками бібліографами сформульований своєрідний кодекс вимог до анотацій. Такий кодекс створений, наприклад, у Бібліотеці Академії наук СРСР. Він включає наступні положення:

1. Анотація повинна бути лаконічної (довгі анотації не завжди дочитуються до кінця), але в той же час досить конкретної, з посиланням, у разі потреби, на факти, імена, дати і т.д., цілком зрозумілої без перечитування. В анотаціях варто уникати складних придаткових пропозицій, важких синтаксичних оборотів, довгих визначень. Якщо те саме поняття можна визначити поруч синонімів, необхідно зупинитися на найбільш уживаному. Треба уникати в анотації зайвих слів, що без збитку для змісту можна викинути. Бажано дотримувати також єдність часу й однаковість дієслівних форм, не слід починати анотації з приводу «про».

2. Анотація не повинна повторювати зведень, що містяться в заголовку, і перефразувати їх.

3. Бажано для кожної бібліографічної роботи дотримувати приблизно однакового обсягу анотацій і дотримуватися логічного порядку зведень, що приводяться, незалежно від того, як вони дані в анотуємому документі.

4. Наукова термінологія, застосовувана в анотації, повинна бути загальноприйнятої, відповідати сучасному рівню знань. Приводяться в бібліографічному описі маловідомі і застарілі чи терміни, терміни, використовувані тільки даним автором, варто пояснювати.

5. Необхідно стежити за тим, щоб не було чи протиріч невідповідності анотацій систематизації. Анотація повинна виправдувати і підтверджувати віднесення роботи до визначеного розділу посібника.

Таким чином, ми бачимо, що вимог до анотації багато. При її складанні треба пам'ятати, чим більше ми повідомимо додаткових зведень про добуток, тим різнобічне розкриємо його зміст. Але при цьому ні в якому разі не слід підмінювати анотацію, що відповідає на запитання «про що мова йде в даному добутку», викладом, переказом його змісту. У тексті анотації, особливо довідкової, словам повинне бути тісно, а думкам – просторо. Досягти цієї «вищої категорії якості можна тільки за умови гранично відповідального відношення до складальної бібліографічної діяльності.

аналітичний документ бібліотека квебек

РОЗДІЛ 4

Оглянуті нами бібліотечні процеси аналітично-синтетичної обробки документів дають нам змогу розуміння важливості складання рефератів і анотацій. Які набагато полегшують роботу споживача з літературою, споживача з бібліотекарем, і навіть недосвідченому споживачу набагато легше знайти потрібну йому літературу за певними ознаками, стислим змістом, що дають реферат і анотація.

Але ці процеси не є останніми. В структурі роботи бібліотеки є ряд інших процесів, які ми частково оглядами в першому розділі; зокрема це процеси технологічної обробки документа, які є в різних відділах бібліотеки:

1. Відділ комплектування фондів та обробки документів друку.

2. Довідково-бібліографічний відділ.

3. Відділ роботи з читачем.

Багато вчених, дослідників, викладачів докладають багато зусиль для розробки програм та програмного забезпечення автоматизації бібліотечних процесів. І саме завдяки їх ринок поповнюється прикладними програмами, що підтримують документальні бази даних, серед них виділяється пакет прикладних програм CDS/ISIS/M з достатньо високими експлуатаційними характеристиками, найбільш відповідних для проведення бібліографічних баз даних і найбільш доступний. Але цей пакет є лише інформаційно-пошуковою системою, тому до нього розроблено програмні оболонки, як створюють Автоматизовану інтегровану бібліотечну систему (АІБС).

Розроблена АІБС автоматизує технологічні процеси таких відділів (див. вище).

1. Відділ комплектування фондів та обробки документів друку. Автоматизуються процеси замовлення виробів друку, реєстрація, обробка (інвентаризація, каталогізація, систематизація), розподіл по відділах, створення та поповнення електронного каталогу, облік (автоматичне створення інвентарної та сумарної книжок, крім того є можливість вести до п’яти інвентарних книжок не синхронізованих з сумарною книгою – для реєстраційного обліку, дарованих, журналів тощо), замовлення періодики та слідкування за виконанням замовлення. Автоматично виконуються всі документи, що супроводять партію книжок та документи для бухгалтерії.

Є змога поповнювати електронний каталог із записів на машинних носіях Книжкової палати, фільтруючи потрібні записи для бібліотеки.

2. Довідково-бібліографічний відділ. Автоматизовані технологічні лінії дозволяють вести безліч баз даних (різноманітні картотеки відділу), в автоматизованому режимі створювати різноманітні бібліографічні та інформаційні довідки, бібліографічні покажчики (з будь-яким сортуванням на чотирьох рівнях: за датами, тематичними рубриками, за алфавітом тощо) та допоміжні покажчики до них окремими критеріями або за всіма разом (за авторами, індексами ББК, індексами УДК, індексами будь-якої класифікації, присутньої в каталозі, за ключовими словами чи дескрипторами і, взагалі, за кожним з елементів бібліографічного запису, наприклад, за видавництвами, тиражем).

3. Відділ роботи з читачем має дві автоматизовані технології:

· для бібліотеки, в якій діє електронний каталог, розроблена повністю автоматизована технологія: реєстрація читача, ведення формуляра читача, пошук читачів, які заборгували книжки, та друковані довідки для бухгалтерії, обробка статистичних даних;

· для бібліотеки, яка почала автоматизуватись, однак електронний каталог ще не працює, технологія дозволяє вести базу даних “Формуляр читача” не автоматизовано, проте довідки про боржників та статистичні відомості одержувати в автоматизованому режимі.

Перехід на електронні носії на мережні інформаційні технології вплинув не тільки на прискорення обміну і створення нової інформації, але і цілком змінив представлення про бібліографічний запис як способі представлення інформації про склад фондів бібліотек. Бібліографічний запис на електронному носії має наступні властивості: однократність створення; нескінченна множинність відтворення; заміняємості і модифікація окремих елементів у залежності від конкретних потреб її хоронителів і користувачів без порушення її структури (за посередництвом комунікативних форматів) і можливості обміну інформацією, що міститься в даному записі. Таким чином, бібліографічний запис електронного каталогу – це не звичайний бібліографічний запис, складений за правилами традиційного бібліографічного опису і записана на електронному носії, а зовсім інша структура елементів даних, що володіють внутрішніми взаємозв'язками і зв'язками з іншими записами, що і визначають три вищевказані властивості. Ці властивості, особливо останнє, відкривають необмежені можливості для бібліотек по удосконалюванню електронних каталогів, тобто максимально повному відображенню в них своїх фондів, і створенню зведених електронних каталогів загальнонаціонального і світового рівня.