Смекни!
smekni.com

Дослідження розвитку Рівненської державної обласної бібліотеки, як центру регіональної інформації (стр. 2 из 10)

У 1981 році було побудовано нове приміщення бібліотеки: чотириповерхова будова площею 5 тис. кв. м., придбано нове обладнання. Просторе приміщення сприяло поліпшенню організації обслуговування читачів: створено сектор статистики та контролю, відділ іноземної літератури, відділ краєзнавчої літератури i бібліографії редакційно-видавничий відділ.

У 80-х роках до бібліотеки надходить 18 – 25 тис. назв книг щорічно.

3 січня 1990 року Рівненська ОУНБ перейшла на період експерименту на нові умови господарювання, що дало позитивний результат; підвищилась відповідальність працівників за роботу, поліпшилась якість праці, зросла заробітна плата працівників, створено фонд матеріального заохочення, припинилась плинність кадрів. Діяльність бібліотеки розгорталась в таких головних напрямках:

Комплектування фондів, при цьому використовувались вci можливі джерела поповнення ресурсів. Популяризація книг, розкриття білих плям в історії культури та науки. 3 цією метою до бібліотечної роботи залучається громадкість. Створюються творчі об'єднання читачів «Співрозмовник» (при читальних залах), клуб «У світі прекрасного» (Відділ літератури з мистецтв), клуб «Краєзнавець» (відділ краєзнавчої літератури та бібліографії).

У 1990 році в РОУНБ розпочато процес автоматизації бібліотечних процесів. Створено автоматизований облік читачів і статистики; комплектування і обробки літератури; розпочато формування електронного каталогу, автоматизовано редакційно-видавничу діяльність. У 1997 році одне автоматизоване робоче місце (АРМ) підключено до мережі Інтернет через комутований канал зв’язку. З 1993 року розпочато формування; електронної картотеки статей; фактографічної бази даних «Інформаційний портрет Рівненщини,» обсяг 16 Мб.

Розпочато формування текстових БД рішень виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, електронних версій місцевих газет, окремих краєзнавчих видань. Користувачам бібліотеки надавалась для використання БД «Законодавство», яку придбано у «Бібліотеці офіційних документів» Верховної Ради.

У 1999 році технічне оснащення бібліотеки було таким: один сервер, 3 комп’ютери для створення електронного каталогу книг, комплектування і обробки літератури 2 комп’ютери для АРМ сектору статистики і контролю, 2 комп’ютери для формування електронної картотеки статей з періодичних видань і збірників а також для створення електронної краєзнавчої картотеки. У 1999 році розпочато автоматизацію редакційно-видавничого відділу, для цього придбано 2 комп’ютери.

У 2000 році працівники бібліотеки працюють над формуванням баз даних. У електронний каталог було влито 2.5 тис. записів і його обсяг на кінець року становив 34.5 тис.; в електронну картотеку статей влито 13. 5 тис. записів, обсяг – 102.5 тис.

До послуг користувачів створено безкоштовне Інтернет – місце читача. Надається необмежений доступ для задоволення запитів різноманітних категорій читачів бібліотеки: викладачі вузів, наукових працівників, студентів, службовців. На розвиток бібліотеки залучаються додаткові кошти спонсорів. За підтримки державного управління екології та природних ресурсів області та природоохоронного фонду реалізується проект «Екологічний резонанс». За кошти гранту придбано 2 комп’ютери, обладнано 2 АРМ, підключених до мережі Інтернет для створення БД знань з екологічних та природоохоронних питань. За кошти бюджету було придбано ще 2 комп’ютери, один з них використовувався як інтернет-сервер.

У 2000 році бібліотека отримала від МФ «Відродження» грант на реалізацію проекту «Регіональний сервер: Інформаційний портрет Рівненщини». Базу даних створює окремий структурний підрозділ (аналітичний відділ) у складі 8 працівників. Збір інформації для поповненя БД проводився за сприянням Рівненської державної обласної адміністрації на основі листа, адресованого головам райдержадміністрацій, начальникам управлінь, комітетів та відділів, керівникам підприємств та організацій області. На регіональному сервері зібрано та опубліковано 130 документів. ЦЕ інформація про географічне положення Рівненщини, населення, природні ресурси, шляхи сполучення, міжнародні зв’язки, інвестиції, історію краю і кожного райцентру, відомих історичних та громадських діячів, осіб, відзначених урядовими нагородами, письменників, митців, спортсменів, громадські та релігійні організації; установи соціально-економічної сфери представлені текстово-фактографічними даними.У 2001 році інформацію виставлено в мережу Інтернет за адресою: http://libr.rv.ua/. Інформаційний портрет Рівненщини представляв область в мережі Інтернет, репрезентував край у пошукових системах глобальних комп’ютерних мереж.

У 2002 році книгозбірня придбала електронну базу даних законодавчих документів «Ліга: Закон.»

У 2002 рр. в редакційно-видавничому відділі організовано 3 АРМ, обладнані двома принтерами, в т.ч. кольоровим, сканером, необхідним програмним забезпеченням, що дозволило готувати до друку бібліографічні покажчики, рекламну продукцію, тиражувати інформаційні матеріали. Для відділу комплектування і обробки документів було придбано 2 комп’ютери та принтер.

У 2003 році придбано нове програмне забезпечення – автоматизована бібліотечно-інформаційна система (АБІС ІРБІС), на основі якої розпочато формування електронної картотеки статей (ЕКС).Розширено локальну мережу до якої підключено 3 комп’ютери.

За 62 роки діяльності РДОБ пройшла шлях становлення і розвитку. Активного розвитку вона набуває в 90 роках – період незалежності: перехід на нові форми господарювання, початок впровадження нових комп’ютерних технологій, створення електронних баз даних. На початку 21 століття це одна з найпотужніших і найсучасніших автоматизованих бібліотек регіону.

Структура бібліотеки

За період діяльності та розвитку РДОБ її структура дещо змінювалася. Створювалися нові сектори, розширювалися їх функції. Та незмінними залишалися головні пріоритети РДОБ: комплектування і організація створення ресурсів та забезпечення їх використання користувачами.

· Відділ комплектування і обробки літератури, організації каталогів виконує функції поточного комплектування документів; технічної обробки документів; організації електронного каталогу; систематизації та організації алфавітного каталогу та систематичної картотеки. Відділ оснащений 4 комп’ютерами, працює 6 чол.

· Відділ використання та зберігання документального фонду здійснює зберігання основного фонду книгозбірні; рідкісних та цінних книг; проводить гігієну та реставрацію документів. За своїм статусом РДОБ є головним регіональним книгосховищем вітчизняних творів друку, депозитарієм краєзнавчої літератури. У відділі зберігається 306.2 тис документів. Штат – 4 чол.

· Відділ «Регіональний інформаційний центр» (РІЦ)

· Відділ обслуговування користувачів у читальній залі включає: загальну читальну залу користування документами гуманітарної та природничо-наукової тематики; зону обслуговування наукових працівників; залу виставок нових надходжень та ретроспективних виставок; сектор масової роботи. Підсобний фонд відділу найбільший 104 тис. документів. У відділі працює 10 чол.

· Відділ обслуговування користувачів документами сільськогосподарської тематики. Фонд відділу -11.5 тис. примірників документів. Штат-2 чол.

· Відділ обслуговування користувачів технічними документами. Підсобний фонд-25 тис. документів

Фонд відділу комплектується документами з питань економіки, промислового виробництва, підприємництва, розвитку малого та середнього бізнесу, менеджменту та маркетингу тощо. Штат-4 чол.

· Відділ обслуговування документами з мистецтва:

– сектор нотних видань і кіно – фоно – фото документів;

– сектор інформації з питань культури і мистецтва.

До послуг користувачів 27 тис. документів з питань мистецтва, 5 тис. грамплатівок, 16 назв часописів. Штат 3 чол.

· Відділ обслуговування документами іноземними мовами:

– сектор обробки, систематизації, каталогізації документів іноземними мовами;

– сектор реалізації Програми «Вікно в Америку.» Інформаційний ресурсний центр Література з питань економіки, політики, історії, освіти і культури країн світу та США. Інформація на ком пакт – дисках, відео колекції документальних та класичних художніх фільмів. Створено 3 АРМ. Комп’ютери підключені до мережі Інтернет. Штат -3 чол.

· Відділ абонементу-структурний підрозділ бібліотеки, в якому видача літератури користувачам здійснюється для читання поза межами бібліотеки. Фонд відділу - 66. тис. Штат-4 чол.

· Відділ маркетингу та наукової роботи:

– сектор впровадження автоматизованих технологій в бібліотеки області;

– сектор науково-дослідної роботи, моніторингу бібліотечного середовища;

– сектор реклами;

– сектор бібліотечної статистики і реєстрації користувачів.

Відділ маркетингу та наукової роботи здійснює організаційно-методичну та науково дослідницьку роботу, проводить наукові дослідження надає практичну та методичну допомогу бібліотекам області, проводить підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, налагоджує зв’язки РДОБ з громад кістю, забезпечує рекламу бібліотеки в ЗМІ. Штат-4 чол.

· Редакційно-видавничий відділ здійснює набір тексту, редагування та випуск бібліографічних посібників, методичних матеріалів, матеріалів з досвіду роботи бібліотек. Відділ комютеризований: 3 – АРМ, сканер, принтер. Штат-3 чол.

Рівненська державна обласна бібліотека має розгалужену структуру. В бібліотеці створено 10 відділів, кожний з яких має один або більше секторів, що забезпечує оперативне обслуговування користувачів з використанням ресурсів книгозбірні та мережі Інтернет.