Смекни!
smekni.com

Дослідження розвитку Рівненської державної обласної бібліотеки, як центру регіональної інформації (стр. 4 из 10)

· формування кожною бібліотекою – учасницею локальних електронних каталогів на базі АБІС «ІРБІС»;

· корпоративна обробка періодичних видань, що забезпечить уникнути дублювання процесів роботи, зменшить затрати кадрових ресурсів та технічних засобів;

· створення зведених ЕК і забезпечення доступу до них через мережу Інтернет

Між членами корпорації перерозподілено 159 назв періодичних видань, в локальні каталоги імпортовано БЗ 476 назв періодичних видань.

Назвабібліотеки Обробкаперіодичнихвидань, к-тьназв Імпорт в локальнікаталоги БЗ, к-ть назв
РДОБ 40 61
Бібліотека Остроз. Академії 15 27
Бібліотека аграрного коледжу 4 36
Володимирецька ЦРБ 8 13
Березнівська ЦРБ 10 14
Здолбунівська ЦРБ 9 13
Радивилівська ЦРБ 9 20
Рокитнівська ЦРБ 8 5
Костопільська ЦРБ 15 44
Сарненська ЦРБ 10 21
Гощанська ЦРБ 3 47
Острозька ЦРБ 5 28
Дубровицька 2 30
Рівненська ЦРБ 6 41
ЦМБ м. Кузнецовська 8 16
ЦМБ м. Рівне 7 60
Всього: 159 476

Рівненська державна обласна бібліотека розписує 40 назв періодичних видань, отримує від членів корпорації БЗ з 61 періодичного видання. Таким чином в РДОБ за рахунок членів корпорації надійшло 6 тис. БЗ, які імпортувалися в БД «Бібліограф» або 30% всіх БЗ, які наповнювали БД протягом року. Це дало можливість вивільнити ще одного працівника відділу для сектору корпоративного об’єднання.

Електронні каталоги бібліотек корпорації виставлені в мережу Інтернет. Доступ до них здійснюється через Веб-сервер РДОБ. В якості Веб-сервера використовуються Apache 1.3.27 на платформі Windows 2000. http://irbis.libr.rv.ua/WebIrbis3/. Відповідно до положення «Про актуалізацію ЕК» вони щоквартально (до 25 числа останнього місяця) поповнюються новими БЗ. Положенням визначено терміни редагування БД (протягом 5-ти днів) та працівників, відповідальних за редагування БД книг, періодичних видань.

Каталоги відображають нові надходження (188.4 тис. БЗ) до бібліотек регіону за 2 останні роки: книги, статті з періодичних видань.

Огляд регіональних електронних ресурсів мережі Інтернет

Бібліотека Обсяг ЕК (тис. БЗ) К-сть робочих місць АБІС
РДОБ 72.2 ПК-20 ІРБІС – повна версія
Березнівська ЦБС 14712 ПК-8 ІРБІС – міні версія
Володимирецька ЦБС 12246 ПК-2 ІРБІС – міні версія
Здолбунівська ЦБС 20273 ПК-4 ІРБІС – повна версія
Костопільська ЦБС 19307 ПК-3 ІРБІС – повна версія
Кузнецовська ЦМБ 11333 ПК-4 ІРБІС – повна версія
Острозька ЦБС 1346 ПК-2 ІРБІС – повна версія
Рокитнівська ЦБС 11785 ПК-3 ІРБІС – міні версія
Радивилівська ЦБС 9312 ПК-3 ІРБІС – демоверсія
Сарненська ЦБС 21557 ПК-4 ІРБІС – міні версія
Дубровіцька ЦБС 324 ПК-2 ІРБІС – демоверсія
Гощанська ЦБС 2823- ПК-2 ІРБІС – демоверсія
Корецька ЦБС 128- ПК-2 ІРБІС – демоверсія
Рівненська ЦРБ 1710- ПК-2 ІРБІС – міні версія
Рівненська ЦМБ - ПК-2 ІРБІС – міні версія
Дубнівська ЦРБ ПК-2 ІРБІС – демоверсія
Всього: 188410

РДОБ представляє також в мережі Інтернет каталог книг, Каталог книг іноземної літератури. В мережі інтернет на сервері РДОБ виставлено «Зведений каталог періодичних видань,» які щорічно передплачують бібліотеки області всіх систем і відомств – 1.5 – 2 тис БЗ. Біля кожної назви періодичного видання проставлені бібліотек, які передплатили на поточній рік і в попередні роки конкретний журнал чи газету. Вказані адреси сайтів і при наявності електронної версії користувач зможе переглянути повні тести. Зведений електронний каталог дає можливість оперативно знайти місце знаходження періодичного видання, задовольняти запити користувачів.

Рівненська РДОБ взяла на себе функції центру каталогізування для бібліотек регіону. Оперативно опрацьовуючи книги державного замовлення головна книгозбірня розсилає бібліографічні записи в ЦРБ, які після незначного редагування імпортуються в локальні каталоги. Щорічно створюється електронний «Типовий каталог навчальної літератури» (ТКШБ), що дає можливість шкільним відділенням бібліотек-філіалів запозичувати БЗ при формуванні каталогів навчальної літератури. Доповненням до ТКШБ є база даних статей з періодичних видань, яку РДОБ, використовуючи корпоративний ресурс щоквартально передає в бібліотеки – філіали на CD-ROM дисках. Це перш за все періодика видавництва «Педагогічна преса», інші періодичні видання, які отримують публічно – шкільні бібліотеки. Таким чином бібліотеки – філіали які оснащені комп’ютерами, або використовують техніку загальноосвітніх шкіл (відповідно до укладених угод) мають можливість формувати електронні каталоги і надавати доступ користувачам до них.

До послуг користувачів правова база «Лiгa Закон,» яка надає доступ до офіційних документів держави. Об’єм БД - 460 тис. документів. Оновлюється БД щомісячно. Універсальна система пошуку, орієнтована на різні типи нормативної, довідкової, консультативної, фінансової та іншої інформації і включає такі основні види пошуку: за реквізитами, назві, номером, даті або періоду прийняття документів та реєстрації в Міністерстві юстиції України і т.д.

По контексту: миттєвий контекстний пошук будь-якого слова, або словосполучення.

По динамічних навігаторах, що надають можливість знайти документи впорядкованому ієрархічному дереві, динамічно побудованому за обраними реквізитами: типу, тематичних напрямках, даті прийняття документа і т.д. Правовою базою «Ліга Закон» скористалося більше 2,5 тис. читачів» – в основному це студенти, науковці, пенсіонери.

Працівники сектору формують БД рішень органів місцевої влади – це повні тексти документів рішень сесій міської та обласної ради.

Сектором розпочато формування Електронної бібліотеки.» Електронна бібліотека – локальні або розподілені електронні ресурси, які об’єднані загальною ідеологією структуризації і доступу.» (13) Метою створення електронної бібліотеки є:

Надання доступу до текстової інформації зображень, інших видів мультимедійної інформації;

Забезпечення доступу до матеріалів, які знаходяться в різних колекціях і фондах;

Розширення кола потенційних поставщиків та одержувачів інформації, в тому числі і за межами бібліотеки;

Надання необмеженого доступу до інформації людям з обмеженими можливостями;

Розширення можливостей доставки інформації на будь-який ПК;

Отримання інформації в будь який час протягом доби;

Забезпечення збереження друкованих матеріалів в першу чергу рідкісних і цінних видань, надання нових якостей друкованим і рукописним матеріалам.

Електронна бібліотека забезпечує обслуговування різними видами машиночитаних ресурсів, а саме:

Ресурсами розміщеними в приміщенні бібліотеки, розміщених на серверах в її приміщенні.

Віддаленими ресурсами розміщених на серверах поставщиків інформації, доступ до яких ліцензований.

Віддаленими ресурсами, які оцінюються працівниками бібліотеки з врахуванням якості інформації та надійності джерела. Електронна бібліотека вже має 1 тис. повних текстів статей з періодичних видань, книг до яких наданий безкоштовний доступ в мережі Інтернет. Створені РДОБ традиційні та електронні каталоги надають необмежений доступ до ресурсів книгозбірні. Сформовані членами корпорації та виставлені в мережу Інтернет каталоги бібліотек регіону надають необмежений доступ користувачам до Регіональних інформаційних ресурсів, сприяють оперативному їх обслуговуванню. Використання АБІС ІРБІС при формуванні електронних каталогів дозволяє значно скоротити час на всі процеси обробки документів, здійснювати пошук в різних БД. Доповненням до ресурсів РДОБ є повнотекстові електронні журнали електронної бібліотеки. При формуванні ЕК потребує вирішення питання створення провідними книгозбірнями країни предметного рубрикатора, який сприяв би стандартизації при систематизації документів в межах всієї держави та уніфікації при визначенні предметних рубрик, що мало б позитивний вплив на інформаційне забезпечення користувачів бібліотек.


Регіональний інформаційний портал: Рівненщина

В Україні існує урядова програма з питання створення інформаційного суспільства, спрямована на сприяння інтеграції країни в міжнародне інформаційне суспільство і надання на місцевому рівні широких можливостей доступу до регіональних, національних та міжнародних інформаційних ресурсів за принципом «one stop servise «або «one stop shopping» Сучасні інформаційні технології відкривають нові можливості виробництва, розповсюдження і використання інформації та знання, що дозволяє накопичувати інформацію в електронній формі, обмінюватися нею як в межах регіону, так і між різними регіонами та країнами. Реалізація цього завдання стала можлива завдяки створення на базі обласних публічних бібліотек регіональних корпоративних інформаційних порталів як важливого чинника підвищення якості та повноти інформації