Смекни!
smekni.com

Дослідження розвитку Рівненської державної обласної бібліотеки, як центру регіональної інформації (стр. 3 из 10)

РДОБ – центр регіональної інформації

У 2003 році була створена нова організаційна структура відділ «Регіональний інформаційний центр,» в якому виділено сектори:

· сектор акумуляції та створення інформаційних ресурсів;

корпоративної аналітико – синтетичної обробки документів

· сектор реалізації програми «Регіональний інформаційний портал» та Web-сайту бібліотеки;

· сектор краєзнавчої літератури та бібліографії;

· інформаційних послуг та консультування;

· сектор технологічного забезпечення.

В кожному з цих секторів працюють спеціалісти-бібліографи вищої кваліфікації. Очолюють сектори головні бібліотекарі, провідні фахівці. На 1 січня 2007 року в Регіональному інформаційному центрі працювало 20 спеціалістів. Відповідно до Положення про відділ (див. додаток №4) основними функціями центру є:

Аналітико-синтетична переробка первинної інформації відповідно до інформаційних потреб та запитів читачів;

Створення розгалуженого довідково-бібліографічного апарату, електронного каталогу бібліотеки на основі автоматизованої бібліотечної інформаційної системи ІРБІС; системи пошуку інформації.

На основі корпоративної взаємодії обробка періодичних видань бібліотек регіону. Об’єднання інформаційних ресурсів бібліотек, створення, єдиної регіональної інформаційної системи.

Централізоване каталогізування документів (книг державного замовлення), створення типового каталогу.

Формування зведеного каталогу періодичних видань, які передплачують всі бібліотеки регіону. Надання необмеженого доступу до регіональних інформаційних ресурсів через мережу Інтернет.

Підвищення ефективності обслуговування користувачів шляхом доставки копій документів на персональні комп’ютери (ПК)

Розвиток дистанційного довідково-бібліографічного обслуговування користувачів шляхом організації віртуальної інформаційної служби.

Забезпечення підтримки та наповнення регіонального порталу, зокрема нормативно-законодавчими документами місцевих органів влади.

Представлення власних електронних ресурсів на веб-сайті бібліотеки та надання доступу до електронних ресурсів мережі Інтернет.

Створення та збереження краєзнавчих інформаційно-документальних ресурсів Формування зведеного систематичного краєзнавчого каталогу (ЗвСКК) області. Координація роботи з бібліотеками області по підготовці та створенню бібліографічних посібників.

Акумуляція та створення інформаційних електронних ресурсів

«Електронні ресурси – це сукупність електронних документів, створених умисне або як результат випадкових дій чи подій». (12)

Класифікація електронних ресурсів: Типологія електронних ресурсів визначається іманентними властивостями: дискретність, машиночитаність, однорідність масивів даних, залежність від програмно – апаратного використання, здатність до вміщення різнорідної інформації, можливість дистанційного управління електронними ресурсами; здатність до створення абсолютно ідентичних копій оригінального цифрового документу (обробка, копіювання, пересилання)

Класифікація електронних ресурсів за їх відношенням до друкованих ресурсів:

Електронні ресурси, які не мають друкованих аналогів, (електронна пошта, домашні сторінки та інші матеріали, веб-сайти, бази даних, мультимедійні матеріали і т.д.

Електронні ресурси, які створюються для збереження наявних друкованих ресурсів, наприклад для довгострокового збереження (електронні книги, цифрові версії друкованих документів) і т.д.

Електронні ресурси, які створюються на короткий період і будуть знищені після короткотермінового використання (копії матеріалів для передачі по МБА, для доставки документів на ПК, електронні довідки, квитанції).

Незамінні (поки що) види друкованих документів (грамоти, нагороди, паспорти, права водіїв) кредитні карти білети з магнітним записом

Основні типи електронних ресурсів (відмінність від традиційних документів):

Повнотекстові документи, електронні журнали з можливостями пошуку, гіперпосиланнями;

Таблиці з розширеними функціями обробки даних і демонстрації результатів;

Бібліографічні, реферативні, адресно-довідкові, фактографічні, повнотекстові та інші бази даних з можливостями пошуку, бібліотечні електронні каталоги різних типів і бібліографічні посібники;

Аудіо записи і музика, відео, комп’ютерна анімація;

Цифрові карти, картографічна інформація,

Комп’ютерні програми, в тому числі програми і команди безпосереднього виконання;

Мультимедійні матеріали (поєднання різних видів ресурсів, наприклад – текст і звук; зображення, текст, звук; текст і анімація).

Одним з пріоритетних напрямків діяльності РДОБ є створення електронних ресурсів.

Сектор акумуляції та створення інформаційних ресурсів РДОБ спільно з іншими відділами книгозбірні формує єдиний довідково-бібліографічний апарат бібліотеки, електроннікаталоги. Використовується автоматизована бібліотечно-інформаційна система АБІС ІРБІС, яка розроблена спеціалістами ДПНТБ Росії і Міжнародною асоціацією користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій. (ЕБНІТ).» Система автоматизації бібліотек ІРБІС представляє собою типове інтегроване рішення в галузі автоматизації бібліотечних технологій і призначена для використання в бібліотеках будь-якого типу і профілю. Система повністю відповідає міжнародним вимогам, які пред’являються до подібних систем, і підтримує всі вітчизняні бібліографічні стандарти і формати. Система дозволяє описувати всі види видань.» (22). РДОБ працює на повній версії програми яка складається з п’яти модулів – «Комплектатор», «Каталогізатор», «Читач», «Книговидача», «Адміністратор» під управлінням операційної системи МS WINDOWS 2000 і вище. Перевага системи «ІРБІС» в тому, що вона підтримує довільну кількість баз даних, максимальний обсяг однієї БД до 16 млн. БЗ, число баз не обмежене. Передбачена також передача інформації на зовнішніх носіях. Ця система орієнтована на роботу в локальній мережі і являє собою сукупність, взаємопов’язаних автоматизованих робочих місць. В своїй роботі бібліографи використовують АРМ «Каталогізатор». Система передбачає оригінальну технологію опису періодичних видань, що забезпечує, з однієї сторони, наявність зведеного опису видання в цілому, що включає відомості про надходження всіх його номерів. З іншого боку – наявність опису окремого видання (див. мал. 1).

Мал. 1

Формується ЕБД систематичної картотеки статей за участю провідних спеціалістів галузевих відділів. Щорічно постатейно розписується 250–260 назв періодичних видань, з них відділом обслуговування користувачів технічними документами – 40 назв, відділом обслуговування користувачів документами сільськогосподарської тематики – 13, відділом мистецтв – 17, сектором акумуляції та створення інформаційних ресурсів – 180 назв.

Перехід на ІРБІС дає можливість підвищити оперативність та якість обробки первинної інформації, збільшити кількість статей які підлягають розпису (за винятком таких, які носять тимчасовий характер, або реклами). Якщо на початку запровадження програми ІРБІС щорічно розписувалося понад 13.0 тис. статей, то з набуттям навиків роботи та кваліфікації бібліотечних працівників спостерігається динаміка їх зростання (Див додаток №5). На кінець 2006 року в ній нараховувалось 232.0 тис. БЗ. Моніторинг звернень читачів за довідково – бібліографічною інформацією засвідчив, що більшість користувачів звертається до ЕКС. Вона забезпечує більш швидкий пошук інформації за елементами БЗ, ключовими словами та предметними рубриками.

Одним із специфічних об’єктів каталогізації є опис електронних ресурсів, яких у РДОБ близько 150. Це в основному додатки до журналів, які надходять у відділ технічної літератури на СD-ROM. У базовому форматі UNIMARC системи АБІС ІРБІС для опису електронних ресурсів введено ряд полів, які призначені для опису їх специфічних характеристик. Зокрема всі поля заповнюються за даними із супровідної етикетки електронного ресурсу у відповідності до вимог стандарту «Библиографическая запись. Библиографичесмкое описание электронных ресурсов» 7.82–2001. Обов’язковим є загальне визначення матеріалу (у квадратних дужках наводиться визначення [електронний ресурс]), основні характеристики в області виду, розміру та обсягу ресурсу, дані про фізичний носій, системні вимоги, які включають дані про технічні пристрої, мова програмування, операційні системи та інші специфічні характеристики.

Зведений систематичний краєзнавчий кататог (ЗвСКК) – основна ланка краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату. Він містить вичерпну інформацію про краєзнавчі документи, які є у фондах бібліотек регіону що формують каталог. У БЗ робиться відмітка (сигл бібліотеки) про місце знаходження документа. У формуванні ЗвСКК беруть участь: Рівненська державна обласна бібліотека, центральні районні, міські бібліотеки, обласний краєзнавчий музей. 1.01.2007 року ЗвСКК містив 13.5 тис. БЗ документів, які мають довідкові анотації, що розкривають зміст документа. Подаються також предметні, географічні рубрики, персоналії, хронологічні підрубрики тощо.

В 2004 році в РДОБ створено нову модель корпоративної каталогізації. В об’єднанні працює 22 бібліотеки різного рівня та різних систем і відомств регіону. Головні завдання, корпоративного об’єднання:

· створення єдиного регіонального інформаційного простору

· впровадження системи організаційної, технічної і технологічної взаємодії бібліотек-учасниць; створення інформаційної мережі бібліотек регіону;