Смекни!
smekni.com

Товарознавчі аспекти ринку виноградних вин в Україні (стр. 8 из 17)

1997 рік 1998 рік 1999 рік 2000 рік
Очікуваниймінімум Очікуваниймаксимум
Виробництво 261,5 258,7 238,4 264,8 280,1
Споживання 219,9 222,7 225,9 228 226
Різниця„виробництво – споживання” 41,6 36 57,5 36,8 54,1

З даних табл.3.6 видно, що, як і в попередні роки потреби ринку у виноградному вині задовільняються повністю. Щорічні незатребувані залишки – від 36 до 55 млн.гкл. Згідно із статистичними даними, кожен француз споживає в рік 126 л вина, а італієць – 140 л. Набагато менше споживає наш пересічний співвітчизник – 16 л вина, і то не завжди найвищої якості [18;32].

Отже, виноградне вино відіграє важливу роль в міжнародній торгівлі. До недавнього часу лише деякі люди в нашій країні не могли оцінити високоякісні іноземні вина. Сьгодні ж багато марок французьких, німецьких, молдавських, грузинських, рідше іспанських, американських, австралійських та інших країн широко пропонується споживачам в торговельній мережі всіх областей України. Крім того, попит на дорогу високоякісну продукцію в світі з кожним роком зростає.


3.2 Товарознавчі аспекти формування асортименту виноградних вин в Україні

На формування асортименту виноградних вин впливають такі основні фактори,як сорт винограду, місце його вирощування та технологія виготовлення напою [28].

Якість виноградного вина залежить в основному від сортів винограду, що переробляється, клімату даної місцевості, агротехніки і часу збору. В світі нараховується більше 4000 сортів виноградної лози. Більшість сортів винограду придатні для виготовлення з них вина, але краще готувати вино з винних сортів, що мають соковиту м'якоть і накопичують велику кількість цукру (додаток Б).

Усі виноробні підприємства України, як і саме виноробство, можна умовн позділити на дві категорії:

· виноробство традиційних виноробних районів;

· виноробство регіонів, де виноград не є традиційно сільськогосподарською культурою (тобто на постачальницькій сировині).

Місцевість вирощування виноградної лози також відображається на якості вина. Виноград одного і того ж сорту, вирощений в різних кліматичних умовах і грунтах має різний хімічний склад, і при виготовлені виноматеріалів чи готового вина з нього, в значній мірі відобразиться на органолептичних, смаковах та фізико - хімічних показниках якості [5].

Хоча виноград теоретично може виростати на більшій частині території України, за винятком крайніх північних і високогірних Карпатських районів (вся 52-я паралель, що проходить трохи північніше Києва вважається в Європі північною границею виноградарства), реально промислове виноградарство в Україні розвинуто тільки в Автономній Республіці Крим, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій і Закарпатській областях. Саме в цих регіонах розташовані господарства, основною спеціалізацією яких є вирощування винограду та ваготовлення з нього виноградних вина. Першість по валовим зборам винограду «винних сортів» тримає Одеська область — на частку якої приходиться до половини загальноукраїнського виробництва виноматеріалів [2].

В даний час виноградарство і виноробство України одержало найбільший розвиток в Криму, хоча загальна площа виноградників скоротилася з 82 тис.га в 1984 році до 44 тис.га в 1998 році.За своїми природніми умовами Крим дуже різноманітний. На підставі вивчення грунтово-кліматичних факторів Кримської області Всесоюзним науково-дослідним інститутом виноробства і виноградарства "Магарач" розроблене виноградарсько-виноробне районування Криму, відповідно до якого Кримська область розділена на 13 природних районів. З цього числа тільки один район - високогірний - непридатний для вирощування винограду. В залежності від грунтово-кліматичних особливостей того чи іншого району визначена виробнича спеціалізація його і виділені для широкого промислового використання сорти винограду, що дають найбільший економічний ефект у цих умовах [17].

Різноманітні сприятливі природні умови різних районів Криму дозволяють створювати оригінальні вина високої якості самого різного типу.

Для виноградарства і виноробства десертного напрямку найбільш сприятливий Південний берег Криму відгороджений від іншої частини півострова горами і субтропічний клімат. Тут у прославленому винкомбінаті "Массандра" створюються чудові мускати, Пино грі, токайські, і також міцні вина типу портвейну, мадери, хересу. Особливо виділяються:

· мускат білий "Червоного Каменя" – вино десертне лікерне марочне, біле; алкоголь – 13%, концентрація цукру – 23г/ 100см3 (має 2 кубки Гран-прі)

· токай „Южнобережный” – вино десертне марочне, біле; алкоголь – 16%, концентрація цукру – 20 г/ 100см3

· Піно-грі „Массандра” – вино десертне марочне, біле; алкоголь – 16%, концентрація цукру – 16 г/ 100см3

· кокур десертний Сурож - вино десертне марочне, біле; алкоголь – 16%, концентрація цукру – 16 г/ 100см3

· кагор „Южнобережний” - вино десертне марочне, червоне; алкоголь – 16%, концентрація цукру – 18 г/ 100см3

· портвейн червоний "Ливадия" - вино міцне марочне, червоне; алкоголь – 18,5%, концентрація цукру – 8 г/ 100см3

· херес "Массандра" - вино міцне марочне, біле; алкоголь – 19,5%, концентрація цукру – 2,5 г/ 100см3

· мадера "Массандра - вино міцне марочне, біле; алкоголь – 19,5%, концентрація цукру – 3 г/ 100см3

У гірничо-приморських долинах Криму вирощують виноград Кокур, з якого готують вино кокур десертний "Сурож".

У сонячній долині (східний мікрорайон Криму) з місцевих сортів винограду Эким кара, Кефесия, Сары пандас і інших створюють самобутні десертні марочні вина "Сонячна долина" , "Чорний доктор" заводу-радгоспу „Сонячна Долина”, а також міцні солодкі марочні вина „Чорний полковник”, „Золота Фортуна” та напівсолодкі – мадера „Кримська”.

Передгірні мікрорайони біля Севастополя, де розташувалися винзаводи комбінату "Золота балка", мають гарні умови для виготовлення марочних білих столових вин рислінг "Алькадар" і алиготе "Золота балка", витримка яких здійснюється в підземних штольнях Инкермана [12].

Інкерманський завод марочних вин в Україні являється гордістю відчизняного виноробства. Асортимент виноградних вин Інкерману – це марочні та ординарні столові, міцні і десертні вина, серед яких особливими є наступні:

· Кокур „Качинський” - вино виноградне натуральне сухе ординарне вищої категорії якості, біле; алкоголь – 10-12%, витримується в дубових бочках 1 рік;

· Совіньйон „Кримський” - вино виноградне натуральне сухе марочне, біле; алкоголь – 10-12%, витримується в дубових бочках 2 роки;

· Фетяска „Кримська” - вино виноградне натуральне сухе марочне, біле; алкоголь – 10-12%, витримується в дубових бочках 2 роки;

· Портвейн червоний „Кримський” – вино міцне напівсухе марочне, чероне; алкоголь – 17,5%, концентрація цукру – 6-10 г/ 100см3

· „Тайна Херсонеса” – вино десертне слолдке марочне, чероне; алкоголь – 16%, концентрація цукру – 16 г/ 100см3

Тут виробляють також шампанські виноматеріали для резервуарного і пляшкового методів готування мускату грайливого і червоного Севастопольського. В 2001 році до 40-річчя заводу винороби інкерману створили і запустили у виробництво за сучасною технологією 10 найменувань нових марок вин – „Жемчужина Інкерману”, „Севастополь”, „Бестардо старий Крим”, „Рубин Херсонесса” та інші напівсухі винограднгі вина і напівсолодке „Древний Херсонес”.

Із 39 марок вин, що випускаються Україною, 29 виготовляються на кримських винзаводах. Крім цього 9 марок випускає винзавод інституту "Магарач"; серед них виділяються "Серсиаль" типу мадери, "Мускат білий", "Мускат рожевий", "Бастардо магарачский", "Джалита" і столові виноградні вина "Кульджинське" і " Альмінська долина" .

Сприймається як солідні торгові марки продукція заводу вторинного виробництва „Діоніс”, який виготовляє вина із закуплених в кримських радгосп-заводах виноматеріалів, винопродукція під ТМ „Коктебель”, „Новий світ” та „Золота Балка”.

Одеська область за площею виноградних насаджень займає друге місце на Україні після Криму. У посадках винограду Одеської області значний відсоток складають гібриди, з європейських сортів винограду поширені Ркацителі, Алиготе, Рислінг рейнський і італійський, Каберне, Леанка, а також місцеві сорти Телти курук, Серексия. Особливістю вин цієї зони є знижена кислотність і підвищені экстрактивність і спиртуозність. У південній частині Одеської області, по узбережжю Чорного моря, і на пологих схилах у долині Дунаю завдяки достатку сонячного світла і тепла склалися сприятливі умови для одержання врожаїв винограду з підвищеним вмістом цукру, що використовується для приготування напівсолодких, міцних і десертних вин [2]. Виробництвом столових ординарних сухих і напівсухих вин займається Ізмаільський винзавод („Діамант 2000”, „Вінчальне”).

Одним з провідних підприємств, яке фінансує і організовує виробництво широкого асортименту тихих і грайливих виноградних вин в Одеській області є ТПК „Милсан и К”, яка реалізує свою продукцію на ринок під ТМ „Бесарабія”. В переліку винопродукції присутні як сортові вина – „Каберне”, „Мерло”, „Совіньйон”, так і оригінальні купажні – „Південна Пальміра”, „Одеський колорит”, „Бесарабське №1,2, 3”. Продукція ТМ „Бесарабія” успішно позиціонує в сегменті вітчизняних вин і користується постійним попитом у любителів натуральних виноградних вин.

На виробництвом виноградних вин під ТМ „Золотий Віл”: сухих сортових (Мерло, Каберне, Фетяска, Аліготе, Шардоне), марочних сухих (Золотий Віл, Резервне) і міцних десертних (Кагор) займається ДП „Винконцерн”. Якість вин гарантується державою, свідченням цьго є позначка на етикетці – СВГ (сорт вина гарантовано). Товарознавча характеристика продукції від ТМ „Золотий Віл” подана в додатку В