Смекни!
smekni.com

Асортимент, споживчі властивості ялинкових прикрас та оцінка ступеня захисту прав споживачів при їх реалізації (стр. 3 из 12)

Дозволяється за узгодженням зі споживачем маркування безпосе­редньо на іграшки не наносити.

- Маркування споживчої та групової тари повинне наноситися безпосередньо на тару та (або) на етикетку, яка приклеєна до неї (покла­дена до пакета).

Реквізити маркування розміщують на етикетці або поверхні тари довільно.

- Маркування іграшок повинне містити товарний знак і (або) найменування виробника (його представника).

Допускається вказувати найменування виробника в скороченому вигляді (абревіатура) за умови, що таке скорочення легко читається і дає змогу однозначно встановити виробника (його представника).

- Додаткові маркувальні дані повинні містити:

написи та (або) умовні функціональні позначення (символи) - для іграшок з органами керування;

полярність - для іграшок з використанням хімічних джерел струму;

напругу живлення - для іграшок, які живляться від мережі або зовнішнього джерела живлення;

напрямок заводу для іграшок з заводними механізмами, які при­водяться в дію ключем;

масштаб - для моделей-копій;

номери деталей - для збірних моделей, які виробляються у вигляді литтєвого блоку;

- попереджувальні написи за ГОСТ 25779-90 ( Іграшки загальні вимоги до безпеки і методи контролю.)

- Дозволяється включати до змісту маркування текст експлуатаційного документу за РСТ УССР 2014-91 ( Іграшки. Експлуатаційні документи. Загальні вимоги.)

- Маркування споживчої та групової тари повинне вміщувати: найменування виробника (його представника) і (або) товарний знак; найменування іграшки; вікове призначення (окрім ялинкових прикрас і штучних ялинок);

позначення нормативно-технічного документу (державного стан­дарту України), який встановлює загальні технічні вимоги до іграшки; штамп (позначку) технічного контролю;

дату виготовлення — місяць, рік (для іграшок, які мають гарантійний строк експлуатації або зберігання);

кількість іграшок в пакувальній одиниці (для групової тари).

Додаткові маркувальні дані (для споживчої тари) повинні вмі­щувати:

вказівки щодо вимог безпеки при поводженні - для піротехнічних іграшок;

висоту в мм (м) - для штучних ялинок; попереджувальні написи:

1) за ГОСТ 25779-90 ( Іграшки загальні вимоги до безпеки і методи контролю.)

і про необхідність зберігання тари (етикетки) - для іграшок, які потребують особливих умов експлуатації та (або) дотри­мання спеціальних вимог безпеки;

2) «Не вживати для плавання і як рятувальний засіб» - для надув­них іграшок із полімерної плівки, які призначені для ігор на воді;

3) «Обережно! Вогненебезпечно», «Не вживати при проведенні свят у дитячих дошкільних і шкільних установах» - для штучних ялинок із несамозагасаючих матеріалів;

- Транспортне маркування - за ГОСТ 14192-96 ( Маркування вантажів.)

Додатково на транспортній тарі повинно бути позначено наймену­вання і кількість іграшок.

На транспортній тарі залежно від виду іграшок і умов транспорту­вання повинні бути нанесені маніпуляційні знаки за ГОСТ 14192-96 ( Маркування вантажів.) Найме­нування маніпуляційних знаків, які наносяться на транспортну тару для конкретних видів іграшок, встановлюються в технічному описі зразка (технічних умовах) або конструкторській документації.

- Іграшки пакують у споживчу та (або) групову і транспортну тару.

Розміри жорсткої споживчої та групової тари встановлюють у відповідності до нормативно-технічних документів та (або) конструктор­ської документації виробника іграшки.

- Споживчу тару вживають, яка затверджено Міжвідомчою художньо-технічною радою при Інституті системних досліджень освіти України і вироблена з матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров'я України для виробництва іграшок.

- Вимоги до споживчої тари встановлюються у конструк­торській документації на конкретний вид тари або у технічному опис; зразка (технічних умовах).

Загальні вимоги до пакетів з полімерної плівки - за ГОСТ 12302-83 (Пакети з паперу і комбінованих матеріалів. Загальні технічні умови.), вимога безпеки - за ГОСТ 25779-90 ( Іграшки загальні вимоги до безпеки і методи контролю.)

Вимоги до пакетів із паперу - за ГОСТ 24370-83 ( пакети з полімерних і комбінованих матеріалів. Загальні технічні умови.)

Пакети повинні бути закупорені.

- Для пакування наборів і іграшок з комплектуючими деталями (виробами) використовують допоміжні пакувальні засоби.

Необхідність використання допоміжних пакувальних засобів і вимоги до них повинні бути встановлені у технічно­му описі зразка (технічних умовах) і (або) у конструкторській документації.

- Хімічні джерела струму, які входять до комплекту поставки, повинні знаходитись поза іграшкою (окрім іграшок мікропроцесорних) і пакуватися в одну тару з іграшкою (з використанням допоміжних пакувальних засобів) або комплектно до партії іграшок в окрему групову (транспортну) тару.

- Скляні ялинкові прикраси, які комплектуються у набори, пакуються у коробки з чарункуватими вкладишами, які вироблені з полімерних матеріалів або картону.

Ялинкові прикраси, у яких найбільший лінійний розмір не переви­щує 25 мм, дозволяється пакувати у коробки без вкладишів, але з вико­ристанням м'якого прокладного матеріалу.

- Ляльки пакуються в жорстку споживчу тару.

Ляльок з перуками, що намальовані, та ляльок висотою до 200 мм дозволяється пакувати у пакети з полімерної плівки.

- Іграшки, які призначені для контакту з ротом дитини, в яких мундштук (або пристрій, що його замінює) не захищений запобіжним ковпачком, пакують у пакети з полімерних плівок, які закупорені запечатуванням.

- Великогабаритні іграшки дозволяється пакувати поштучно у папір.

- Для групової тари використовують коробки з картону, пачки з картону, пакети (мішки) з полімерної плівки або паперу, ящики з гофро­ваного картону, пакування з використанням термоусадочної або розтяж­ної плівки, а також пакування у папір.

Дозволяється за узгодженням із споживачем використовувати інші види групової тари.

- Пакування у термоусадочну плівку повинно здійснюватись за

ГОСТ 25776-83 ( Продукція поштучна у споживчій тарі. Упаковка групова з термоусадочною плівкою.)

- Пакування з застосуванням паперу дозволяється використовувати:

для іграшок, упакованих у жорстку споживчу тару;

для іграшок з полімерної плівки, упакованих у пакети з полімерної плівки.

Іграшки, загорнуті у папір, підлягають обклеюванню смугою із паперу або полімерних матеріалів або обв'язуванню.

- Дозволяється за погодженням із споживачем пакування іг­рашок у групову тару без попереднього пакування у споживчу.

- Для транспортної тари використовують ящики з деревини, де­ревинних листових матеріалів, гофрованого картону, виготовлені за нор­мативно-технічною документацією, а також зворотну тару, яка за міц­ністю відповідає нормам, встановленим в стандартах на транспортну тару.

За погодженням із споживачем дозволяється використання доща­тих лат за

ГОСТ 12082-82 ( Лати дощаті для вантажів масою до 500 кг. Загальні технічні умови.)

- Іграшки у транспортній тарі повинні бути щільно укладені. Для ущільнення використовуються амортизуючі прокладки, а при паку­ванні у лати - засоби кріплення.

- Маса брутто повинна бути не більшою 30 кг, окрім випадків пакування неподільних іграшок або наборів більшої маси.

- Допускається пакувати у транспортну тару без попереднього пакування у споживчу або групову:

1) великогабаритні іграшки, призначені для їзди дітей;

2) перебивні малюнки, обандеролені папером або обв'язані шпага­том, - укладанням на ребро;

3) скляні та комбіновані ялинкові прикраси - таким чином: укладанням з загортанням у пакувальний матеріал горизонтальни­ми рядами, поміж яких прокладається м'який пакувальний матеріал;

укладанням без загортання у пакувальний матеріал у чарункуваті вкладиші, укладені горизонтальними рядами, поміж яких повинні бути прокладки.

- Транспортна тара може не використовуватися для іграшок, які транспортуються у контейнерах або автофургонах, або формуються у транспортні пакети з використанням ящичних або стоянкових піддонів, і упакованих таким чином:

у споживчу та групову тару;

у споживчу тару з подальшим укладанням у стопи та обв'язуван­ням;

у споживчу тару - для великогабаритних іграшок і (за погодженням із споживачем) для інших видів іграшок.

- Вимоги до пакування іграшок, призначених для районів Да­лекої Півночі та прирівнених до них, - за ГОСТ 15846-79 ( Продукція відправлена в райони Да­лекої Півночі і в тяжко доступні райони. Упаковка, маркіровка, транспортування і зберігання.)

- Транспортування іграшок повинно проводитись усіма видами транспорту в критих транспортних засобах відповідно до правил переве­зення вантажів, які діють на даному виді транспорту.

- При транспортуванні іграшок залізничним транспортом вид відправки встановлюється виробником.

При дрібних відправках повинні використовуватись щільні дощаті або фанерні ящики.

- Транспортування піротехнічних іграшок повинно здійсню­ватись відповідно до правил перевезення небезпечних вантажів.

- Кліматичні умови транспортування іграшок повинні відповіда­ти умовам зберігання за ГОСТ 15150-79 ( Прикраси та інші технічні вироби. Категорії, умови експлуатації, зберігання і транспортування, при врахуванні кліматичних факторів навколишнього середовища.)

- Вимоги транспортування іграшок, призначених для районів Далекої Півночі та прирівняних до них, - за ГОСТ 15846-79 ( Продукція відправлена в райони Да­лекої Півночі і в тяжко доступні райони. Упаковка, маркіровка, транспортування і зберігання.)

- Спеціальні вимоги до транспортування окремих видів іграшок і (або) припустимі механічні дії під час транспортування, при необхідності встановлюють у нормативно-технічному документі або технічному описі зразка (технічних умовах).

- Іграшки у запакованому вигляді повинні зберігатися у закритих приміщеннях при температурі від 5 до 40 °С і відносній вологості повітря (60±20) % і бути укладеними на стелажах (піддонах) на відстані не менше 1 м від тепловипромінюючих приладів.