Смекни!
smekni.com

Технологія продажу пральних, миючих та дезінфікуючих засобів (стр. 2 из 5)

Ще порівняно недавно компанії не наважувалися виходити на ринок з порошками-"автоматами". Адже в Україні машиною-автоматом може похвалитися лише 5% громадян (в Англії - 95%, Чехії - 77%). Тому на вітчизняному ринку порошки для "неавтоматизованого" прання набагато популярніші. Проте заможніші українці потроху купують пральні автомати, тож і зростає попит на порошки для них. Серед вже представлених на ринку найбільш відомі - Arielautomat, OMOautomat, Eautomat. Через кризу, за словами Бориса Лабенського, з'явилася тенденція до збільшення попиту на Е automat, що майже у півтора рази дешевший за своїх конкурентів.

Особливістю "автоматичних" порошків є те, що вони запобігають корозії нагрівальних елементів машини і мають низьке піновиділення. До речі, Вінницький хімічний завод також виготовляє порошок для автоматичних машин - "Лотос-автомат". Як зазначають оператори ринку, його цілком можна використовувати в імпортних пральних машинах. Втім, якість мийного засобу може вплинути не лише на якість прання, а й на "тривалість життя" пральної машини.

Шкоди завдає не лише неякісний порошок, а й підробки, яких не так вже й мало. Найчастіше підробляють популярні марки: Ariel, OMO, Dosia. За даними незалежних експертів, підробки порошку Dosia від загальної кількості на ринку становлять майже половину. Звісно, "завдяки" ним псується репутація популярних брендів. Подейкують, що саме через це торік обсяги продажів Dosiaвпали на 30%. За словами операторів ринку, що не назвалися, зазвичай підробляють порошки у Дніпропетровській, Миколаївській областях та поблизу Одеси. Саме там з фальсифікатами стикаються особливо часто. Як правило, на підпільних заводах виробляють невеликі партії сфальсифікованого порошку, досипаючи або соди, або, в кращому разі, вітчизняного порошку. Здебільшого зовні сфальсифікований засіб не надто відрізняється від оригіналу. Поліграфія нині на такому рівні, що підробити упаковку "нічого не варто". Утім, кілька нюансів все ж є. Зокрема, підроблена упаковка тьмяніша. Поліетилен, що ним обтягнуто блок порошку, грубіший, а картон упаковки, навпаки, "благенький". Інколи на підробленій упаковці не вказують країну-виробника, термін зберігання мийного засобу (зазвичай один рік). З часом "несправжній" порошок збирається у грудку і геть втрачає здатність розчинятись у воді. Ознаками підробки є і висипання з пачки та недостатня її заповненість. Задля боротьби з "умільцями", приміром, Procter & Gambleрозробила для своєї продукції новий штрих-код, а дата виготовлення наноситься голчастою принтерною головкою. Та все ж найбезпечніше купувати мийні засоби у тих крамницях, що дбають про свою репутацію.

2. Огляд асортименту пральних, миючих та дезінфікуючих засобів

Засоби для прання та миття

До них відносять миючі, відбілюючи та водо пом’якшуючі засоби.

Миючі засоби - це сполуки, основною складовою яких є миючі речовини. До них відносять господарське мило і синтетичні миючі засоби (СМЗ). Вони являються товарами першої необхідності для особистого застосування і відіграють значну роль в різних галузях промисловості.

Миючі засоби повинні бути не шкідливими

Функціональні властивості визначаються миючою здатністю (здатністю відновлювати чистоту брудної поверхні), виконанням допоміжних функцій (дезінфекція, антистатичний ефект та ін.), універсальністю -здатністю миючих засобів виконувати основну функцію в середовищі різної жорсткості і температури розчину. До ергономічних властивостей відносять зручність користування миючими засобами, які залежать від їх консистенції, розчинності, необхідності нагрівання миючого розчину, зручності дозування і внесення. Надійність миючих засобів характеризується зберіганням їх складу, кольору, запаху. Естетичні властивості визначаються однорідністю кольору і художнім оформленням упаковки. Мило господарське - це миючий засіб, основними складовими якого є натрієві і калієві солі жирних кислот.

На торгові підприємства поступає мило господарське тверде в кусках з вмістом 72, 70 і 60% натрієвих солей жирних кислот. Одержують мило омиленням лугами тваринних і рослинних жирів або нейтралізацією жирних кислот содою, де сировиною являються смоляні (із каніфолі) і нафтенові кислоти. Таке мило містить до 47% натрієвих солей жирних кислот, залишки жиру, лугу і інші домішки; мають невисоку миючу здатність і випускають його для спеціальних цілей. Для одержання мила з більшим вмістом жирних кислот в не вистиглу масу (мильний клей) вводять поварену сіль, щобвиділити мило від домішок. Такий процес називається висолюванням, а одержане мило - ядровим з вмістом 60% натрієвих солей жирних кислот. Для покращення споживчих властивостей ядрове мило старанно перетирають на вальцях і формують. Таке мило містить 70-72% натрієвих солей жирних кислот.

Випускають господарське мило тверде, для миття посуду і господарських виробів. Воно додатково містить соду і інші добавки.

Синтетичні миючі засоби - це сполуки, основною складовою яких є синтетичні миючі речовини. В склад СМЗ, крім синтетичних миючих речовин, входять лужні і нейтральні солі, відбілюючи і дезінфікуючі речовини, піноутворювачі та піногасники, ароматизовані речовини і ін.

СМЗ розрізняють за призначенням, консистенції (порошкові, пасти,

рідкі), наявності допоміжної функції (з відбілюванням, підкрашуванням і ін.).

Засоби для прання та миття

За призначенням СМЗ поділяють на засоби для прання виробів із

волокна льону; із волокна шерсті, шовку і хімічних; універсальні, комплексної дії, піно миючі. Засоби для прання виробів з льону мають більш високий вміст лужних солей. Використовують для прання і замочування білизни, для ручного і машинного прання, для прання з одночасним відбілюванням, для машинного і ручного прання сильно забруднених виробів. Засоби для прання виробів із шерсті, шовку і хімічних утворюють слабо лужне середовище і не містять підбілювачів. Призначені в основному для ручного прання.

Універсальні засоби застосовують для прання виробів із льону, шерсті, шовку і хімічних. Активність лугів регулюється температурою прання в залежності від того, який виріб. Засоби комплексної дії - універсальні, але мають в своєму складі спеціальні домішки для проявлення допоміжних функцій: підкрашування, дезінфекція, видалення плям, антистатичної обробки. Піномиючі засоби утворюють піну і використовуються для миття голови і приймання ванни. Відбілюючи засоби використовують для відновлення білизни тканин. На торгові підприємства поступають відбілюючи засоби хімічної дії. Випускають їх у вигляді порошків, рідин і таблеток. Використовують в основному для відбілювання лляних тканини, а також інших виробів із тканин.

Відбілюючи засоби для виробів із лляних тканин і з віскозного шовку в залежності від виду відбілюваної речовини розрізняють перекисні і хлорвмісні. До перекисних підбілювачів відносять Персоль, Персоль-2 та ін.; до хлорвмісних - Білизну, Білизну-2 і інші сильнодіючі препарати. Для обробки виробів із інших волокон застосовуються універсальні відбілюючи засоби - перекисні (Універсальний, Універсальний-2 та ін.) і сірковмісні (Лілія, Лілія-2 та ін.). Використовують їх при невисокій температурі води.

В склад деяких відбілюючи засобів вводять оптичні підбілювачі для підвищення білизни тканин. Водопом'якшуючі засоби (кальцинована сода, тринатрійфосфат та ін.) застосовують для пом'ягшення води, щоб зменшити розхід миючих засобів, збільшити їх ефективність і покращити ергономічні і естетичні властивості виробів.

Засоби для чищення

Засобами для чищення користуються в тих випадках, коли потрібно видалити бруд, плями, накип, іржу. За призначенням їх ділять на засоби: для очищення керамічних виробів, емальованих поверхонь (ванн та ін.); для очищення посуду, виробів із металів; для чищення і миття скла; для чищення килимів, декоративних тканин; для видалення плям і чищення одягу та ін..

Засоби для чищення випускаються у вигляді порошків, паст, рідин, аерозолів, салфеток. Наприклад, очищуючий порошок Comet.

Вперше очищуючий порошок Cometбуло випущено на ринок США ще в 1956р., та він і досі є дуже популярним засобом для чищення і дезінфекції. В Україні Comet з'явився в 1997р.

Comet має дезінфікуючі властивості, відчищає складні плями і вбиває збудників бактеріальних хвороб. Головною особливістю порошків Cometє унікальне поєднання абразивного компоненту і хлорінолу. Це сполука, що спеціально призначена для використання в житлових приміщеннях та здатна м'яко проникати усередину поверхні і видаляти навіть найскладніші плями. Завдяки цьому Cometочищує не тільки поверхневі забруднення, але і плями, що в'їлися в поверхню. Здатність Cometвичищати як свіжі, так і застарілі плями, що глибоко в'їлися, робить його універсальним засобом для чищення. Завдяки цьому, Comet придатний для всіх видів поверхонь. Плита, кахель, раковина, ванна, унітаз, кухонні меблі і стіл перевтіляться і засяють чистотою завдяки дбайливій турботі Comet. Ви можете бути спокійними за гігієну у Вашому домі. Comet досягає відмінних результатів і за допомогою хлорінолу вбиває 99,9% усіх відомих бактерій, забезпечуючи потрібний захист Вашої родини. Cometпроти іржі - спеціалізований продукт, призначений для видалення плям іржі, що видаляє іржу в два етапи. Спочатку він проникає вглиб плями і легко розчиняє структуру іржі. Потім активні інгредієнти захоплюють частки іржі і, утворивши з ними стійку сполуку, не дають закріпитися на поверхні знов. Активні інгредієнти починають діяти одразу під час контакту з поверхнею, завдяки чому шкода для емалі мінімізується.

Крім порошків, у асортименті Cometгідне місце займають гелі Comet, що також видаляють жир і найскладніші забруднення та вбивають мікроби. Cometгель добре видаляє нагар з плити. Щоб видалити забруднення, що складно виводяться, достатньо лише залишити гель на більш тривалий час. Для миття підлоги й алюмінієвих поверхонь рекомендовано розчиняти гель у воді (2 ковпачка гелю на 5 л теплої води).