Смекни!
smekni.com

Технологія продажу пральних, миючих та дезінфікуючих засобів (стр. 5 из 5)

Товари побутової хімії у твердій упаковці розміщують на підтоварниках висотою штабеля не більше ніж 1,5 м, а в м'якій упаковці - на полицях стелажів. Ці товари розміщують на відстані не менше ніж 1 м від приладів опалення, відстань між стінами та штабелями має бути не менше ніж 1 м. При тривалому зберіганні товари побутової хімії необхідно періодично оглядати, у разі необхідності просушувати, перевіряти цільність і герметичність тари отрутохімікатів, лакофарбових товарів, клеїв тощо.

На кожній упаковці (тарі) з хімічною речовиною має бути етикетка або бирка з її назвою та зазначенням характерних властивостей (окислювач, пальне, самозаймисте тощо). Усі товари побутової хімії повинні мати анотації з інформацією про споживчі властивості товару.

У торговельному (демонстраційному) залі товари побутової хімії розміщують за групами на пристінних та острівних гірках, прилавках, у контейнерах та на іншому обладнанні. Забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, із закінченим терміном придатності, товарів у пошкодженій упаковці, а також небезпечних товарів побутової хімії (отрутохімікатів, вогненебезпечних речовин тощо) без належного попереджувального маркування та інформації про правила та умови їх використання. Продаж вогненебезпечних та отруйних побутових хімічних речовин неповнолітнім і особам у нетверезому стані забороняється. Товари побутової хімії в аерозольній упаковці продаються в ізольованих секціях або на ізольованих робочих місцях. Враховуючи можливий несприятливий вплив засобів побутової хімії на організм людини, до роботи з ними допускаються лише практично здорові люди віком 18-55 років, які не мають нервових, шкірних і алергічних захворювань. Особи віком понад 55 років допускаються тільки з дозволу медичних органів. Не допускаються до роботи особи з підвищеною чутливістю до хімічних речовин.


Висновки і пропозиції

Привабливим ринком для збуту товарів побутової хімії Україна є передусім завдяки 48-мільйонному населенню. 2000 року споживання мийних засобів у країні досягло 7,5 кг на людину за рік, зокрема 4,9 кг порошкоподібних і 0,3 кг рідких мийних засобів, а також 2,3 кг мила. З огляду на це річна споживча місткість ринку мийних засобів України оцінюється виробниками в 350 тис. тонн. Однак ринок остаточно все ще не заповнений — його обсяг 2005 року, за оцінками гравців, становив близько 200-210 тис. тонн. Враховуючи невисокий рівень платоспроможності населення, найбільший попит нині мають СМЗ нижчої і середньої цінових груп. Дорожчі порошки купують власники автоматичних пральних машин.

Водночас динаміка зростання продажу СМЗ за останні роки зберігалася на досить високому рівні — 15-20%, що обіцяє хороші перспективи для інвесторів. До того ж якщо ще кілька років тому українські господині купували один вид порошку для всіх домашніх робіт, то тепер великий попит мають спеціалізовані засоби для прання білизни та чищення поверхонь. Український ринок не можна назвати насиченим. Частка вітчизняної продукції на ринку могла б бути більшою. Але бракує сировини. Більшість компонентів доводиться закуповувати за кордоном. А нині це робити ще складніше. Іноземці відпускають товар лише за передоплатою, проте ні власних, ні кредитних коштів для цього немає. Старі зв'язки з постачальниками обірвані, нові - ще не налагоджені. Втім, сподіваюсь, що з часом вітчизняної продукції побільшає. Український "порошковий" ринок фахівці оцінюють як далекий від насичення. На Заході, приміром, торгових марок удвічі більше, не кажучи вже про асортимент.


Список використаної літератури

1. Лист Державної митної служби України «Щодо переліку продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації в Україні» від 23.12.2002 p. N11/2-10- 12858-ЕП

2. Бикбов А.С., Сидоров В.Ф. Методические рекомендации для выполнения таможенно - товароведческих зкспертиз по определению стоимости товара - СП6.-СЗРТЛ.-1995, 7с.

3. Витов С.М. Зкспресс-оценка наиболее популярных шампунем ТСС-Информ - №06 (30) июнь, - 2003. - С. 21-25.

4. Гамидуллаев С.Н., Иванова Е.В., Николаева С.Л., Симонова В.Н. Товароведение и зкспертиза продовольственных товаров - СПб.: Альфа, 2000.

5. Жиряева Е.В. Зкспертиза в таможенном деле и международной торговле.- СПб.:Питер, 2003.- 557с.

6. Иванников Д.А., Фомичев Е.Н. Основы метрологии и организации метрологического контроля: Учеб. Пособие. - Нижний Новгород, 2001. - 326 с.

7. Кабірова Н. Битва мийдодирів // Галицькі контракти. № 11. 06.2004. -С. 14-17.

8. Котлер Ф. Основы маркетинга / Пер. с англ. В.Б. Боброва. - С.-Пб.: АО Коруна, 1994. - 698 с.

9. Крылова Г.Д. Основы стандартизации, сертификации, метрологии: Учеб. для вузов. М., 1999.- 711с.

10. Кутянин Г.И. Пластические массы и бытовые химические товары: Учеб. -2-е изд., перераб. - М.: Зкономика, 1988. - 207 с.

11. Месяченко В.Т., Кокошинская В.И. Товароведение: Учеб. - М.: Зкономика, 1997. - 415 с.

12. Смирнова Н.А., Надежнова Л.А., Селезнева Г.Ф., Воробьева Е.А. Товароведение. Учсбник для вузов. М.: Зкономнка, 1999. - 640 с.