Смекни!
smekni.com

Новий європейський дизайн. Тенденції розвитку (стр. 4 из 6)

На сайт проекту LogoLounge.com за останні півтора року було надіслано більше 35 000 логотипів з усього світу. Була виконана величезна робота у порівнянні та класифікації зібраних лого. І так, час підвести підсумки. Прозорість у дизайні логотипів перестала бути трендом. Вона настільки часто зустрічається, що перейшла в розряд типових прийомів. Все частіше використовуються відтінки яскравих кольорів. Мабуть впливають екранні кольору. Ми все більше занурюємося в RGB, і менше живемо в CMYK-світі. Роль тексту в логотипі зростає. Замовники і дизайнери ставлять за мету зробити логотип маркетинговим інструментом. Слова допомагають зробити повідомлення більш коротким і прямим. Деякі лого просто нафаршировані інформацією. Використання кольору стало ще більш нестримним. Колірна палітра веселки перестала бути таким собі символом і все більше ілюструє концепцію повного спектру, більш широкого вибору або додаткових можливостей. Дуже радує тенденція свіжого дизайну з країн Східного блоку. Там є якась свобода, яку втратили дизайнери Заходу. На відміну від західних колег вони схильні представляти замовникові більш широкий діапазон варіантів, розглядаючи завдання з різних сторін. Звичайно, всі концепції не можуть бути вдалими, але сил на експерименти і проби вони не шкодують. Скандинавський дизайн теж порадував позитивним зрушенням в легшому, свіжому напрямку. У скандинавських країнах завжди віддавалася перевага чистим лініям в дизайні. І зараз там відбувається пошук нових і сучасних рішень у цьому руслі. Що ще особливого в цьому році? Присутня почуття оптимізму у багатьох проектах. Або, принаймні, клієнти намагаються заявити, що їм нічого не страшно.

Набагато більше з'явилося ламаних ліній, ограновування і анімації. Різноманітні комбінації кіл, особливо вкладення один в одного і зменшення розмірів. Зелений колір все ще широко розповсюджений, але не так домінує, як раніше. Це вносить свіжість у будь-яку палітру. Ще один важливий момент. Протягом багатьох років успішність логотипу пов'язували з формою. Такі логотипи використали один або кілька кольорів. Зараз все більше приділяється уваги оформленню логотипу. Його форма, поверхня служить полотном для передачі задуму. Як і раніше гарна графіка і оригінальна ідея мають вирішальне значення в успіху логотипу, але поверхневі ефекти додають нові грані для передачі змісту. Варто відзначити, що цей щорічний огляд не є книгою рецептів успішного логотипу, а лише виступає списком основних трендів в розробці логотипів за минулий рік. Це дозволяє простежити в яких напрямках розвивається дизайн логотипів і працювати з урахуванням цих тенденцій. Кубізм Цей стиль одержав популярність завдяки таким талановитим митцям, як Пабло Пікассо і Жорж Брак, який заснував кубізм. Спрощення складних форм і кольорів з допомогою граней надає якусь естетичну привабливість. Зараз подібні ефекти легко отримати за допомогою програм. Але ручна робота все ж робить ефект більш привабливим. Подібні форми є продовженням багатопроменевої зірки. Особливу привабливість вони набувають при використанні тривимірних ефектів. Часто викликають математичні і таємничі асоціації. Як правило, будівля складається з центру і множинних променів або граней і балансує на межі хаосу і порядку. Ставить завданням підкреслити, що складність теж може бути організована. Агресивна форма поверхні характеризує певні якості замовника. Прийом розмитості зображення дозволяє затримати погляд глядача хоча б для того, щоб розпізнати графіком. Але частіше за цим стоїть якась ідея. Іноді набагато цікавіше розпізнати задумку логотипу, ніж отримати пряму відповідь в лоб, але важливо не перемудрувати, щоб не викликати у глядача почуття неспроможності побачити ідею. Система хаотичних звиваються відростків. Відрізняється від квіткових завитків і закручувань з геометричною закономірністю. Привертає своїм природним і природним безладом. Недосконалість, яке не відштовхує, як рукописне лист у порівнянні з масовим спамом. Накладення об'єктів з різними кольорами для отримання пересічних областей. Як правило, використовують чисті, світлі тони або кольору, щоб при накладенні отримати більш темні. Найчастіше використовують палітру CMYK або RGB.

Прийом часто служить для демонстрації інтеграції частин в єдине ціле або навпаки розбивку цілого на складові частини. Іноді додають зміщення елементів в одному напрямку, що надає відчуття динаміки і руху. Одна велика форма формується групуванням безлічі інших маленьких форм. Часто використовують для демонстрації переваг об'єднання в єдине ціле. Таким чином, навіть незначні деталі, об'єднуючись в одну конструкцію, отримують нові можливості та якості. Пиксел часто виступає вимірювальної одиницею цифрового світу, тим самим характеризуючи графіком, як ознака сучасних технологій. Але в повсякденній роботі за монітором ми не помічаємо ті мільйони пікселів, які складають зображення. І тільки збільшивши картинки, ми бачимо з чого вони складаються. Використання піксельної графіки в логотипі, надає йому більшої відкритості, як би показуючи себе під мікроскопом. В основі графіки деяких лого лежить шестигранник. Уміле використання можливостей цієї форми дає можливість отримати ілюзію простору й багатогранності. Такий прийом приваблює глядача своєю загадковістю головоломки і математичної гармонією. Форма і колір утворюються за рахунок звичайного пункту. Оперуючи щільністю розміщення точок можна домогтися відчуття тонального переходу кольору. Точно також можна оперувати чіткістю форм. М'які розмивання країв надає якісь тактильні відчуття і асоціюється з природою атмосфери і зоряного неба. Форма служить вічком для перегляду іншого зображення. Ми ніби бачимо з-за лаштунків світ, який характеризує або розкриває сенс об'єкта, що виступає вічком у цей світ. Такий прийом служить додатковим способом донести ідею логотипу глядачеві або підкреслити її. Ефект схожий з розгорнутими стрічками на вентиляторах і кондиціонерах. Асоціюються з приємним прохолодним вітерцем. Часто стрічки представлені у формі мови або полум'я з звуженням на кінці.

Як правило, всі стрічки мають різні кольори або різні відтінки одного кольору, іноді напівпрозорі з видимим перетином між собою. Ефект розвіваються стрічок надає відчуття свободи, відсутності контролю, веселого настрою і свята. Використання в логотипі круглого сліду від чашки або келих стало досить поширеним. Але в цю групу увійшли логотипи, які використовують техніку плями на більш високому рівні. Пляма дуже гармонійно вписується в образ, при цьому, не домінуючи над ним. Ефект, який ми найчастіше спостерігаємо при феєрверки - спалах з розлітаються в усі сторони струменями світла. Образ, який легко зв'язати з активності, порушення, сплеском позитивних емоцій, які часто супроводжують святкові та урочисті хвилини. Графічні елементи ілюструють швидке, миттєве рух від центру в усі сторони. У більшості випадків використовуються яскраві кольори. Останні роки часто зустрічалися різні одноколірні рішення на тему флористики, лози, квіткових завитків та ін. Дана тематика, мабуть, знайшла нове втілення. Графіка, характерна для шпалер наших осель, тепер заповнює форми та силуети логотипів. Строкаті і яскраві кольори в поєднанні з обойному графікою наділяють силуети специфічними емоціями. Айдентіка стає все складніше, обростаючи всілякими елементами фірмового стилю. Часом, при комбінації або об'єднання їх, стає дуже складно досягти рівноваги в логотипі. Вимальовується певний спосіб організації елементів - висипати все в одну коробку і акуратно розкласти у ній всі елементи. Це, як залити воду в форму для льоду, де вона зручно розміститься і застигне в оптимальному положенні. Слід також відзначити такі тенденції: Отримання об'ємної графіки шляхом видавлювання складних профілів. Орнамент або повторювані форми, характерні для стьобаних ковдр. Розтягування і деформація форми, характерні для танучих або плавящихся об'єктів. Викривлення, нагадує відображення об'єктів в кривих дзеркалах. Розтяжка колірного спектру по замкнутому контуру. Найчастіше фігура не замкнута, а має форму близьку до вінка. Графіка, отримана часто повторюваними циклічними тонкими лініями. Не обов'язково у вигляді розеток, створених спірографом.