Смекни!
smekni.com

Маркетинговий аналіз проекту відкриття піцерії (стр. 2 из 9)

Рисунок3. Стимул групи 1 до відвідування піцерії

З рис. 3 видно, що головним стимулом відвідування групи 1 є ціна, якість є другорядним стимулом, а інші показники не грають великої ролі для даної групи.

2. Група 20-30 років.


Рисунок 4. Відношення групи 2 до відкриття піцерії

До даної групи переважно належать працівники магазинів і підприємств, розташованих у центральній частині міста, торговельного комплексу «Пасаж », міської автостанції і т.д

Рисунок 5. Стимули групи 2 до відвідування піцерії

З рис. 5 видно, що в даній групі головним стимулом є ціна, другорядним — якість, однак, на відміну від групи 1, для групи 2 досить важливу роль відіграють такі показники, як сервіс і час обслуговування. Це можна пояснити тим, що для людей, що входять у цю групу, буде зручно відвідувати піцерію під час робочої перерви, і так, щоб це в них не займало багато часу.

3. Група 30-40 років.


Рисунок 6. Відношення групи 3 до відкриття пі церії

До групи 3, так само як і до групи 2, відносяться люди, що працюють поблизу планованого місця відкриття піцерії, але кількість людей, що позитивно відносяться до відкриття піцерії на 15% менше, це можна пояснити деяким консерватизмом, недовірливістю до закладів «західного типу» і західної кухні.

Рисунок 7. Стимули групи 3 до відвідування піцерії

Основними стимулами до відвідування піцерії у групі 3 є ціна і якість, як і в інших групах, однак рівень сервісу в даній групі має більше значення, чим це було в групах 1 і 2.

4. Група більш 40 років.


Рисунок 8. Відношення групи 4 до відкриття піцерії

У даній групі тільки 30% опитаних виступають за відкриття піцерії. Це найнижчий показник у порівнянні з іншими групами. Тому немає необхідності продовжувати подальший аналіз даної групи, а сконцентрувати своя увага на групах 1, 2 і 3. На підставі аналізу даних, отриманих при маркетинговому дослідженні, можна зробити висновок, що в цілому населення Дергачів позитивно відноситься до відкриття першої у місті піцерії. Основною клієнтурою нашої піцерії буде молодь (група 1) і молоді люди, що працюють у центрі міста (група 2). При цьому, щоб залучити якомога більше число клієнтів із цих груп, у піцерії потрібно:

організувати гнучку цінову політику, що буде передбачати систему знижок і пільг (наприклад, спеціальні знижки для студентів і школярів);

забезпечити відмінну якість піци й інших продуктів, що будуть продаватися в нашої піцерії;

улаштувати швидке обслуговування клієнтів, увести послугу «піца із собою»;

забезпечити гарний сервіс обслуговування клієнтів, що, безсумнівно, залучить клієнтуру з груп 3 і 4.

Також варто врахувати те, що якщо дати «голосну» рекламу, то в піцерію будуть приходити спробувати італійський корж клієнти, що живуть і працюють в інших районах міста.

Відкриття піцерії у місті — це дуже мудре й економічно вигідне рішення, тому що ніде в місті немає закладу подібного типу. Ринок закладів типу піцерії-ресторана швидкого обслуговування міста повний потенційної клієнтури.

З розвитком нашої піцерії виникне реальна можливість відкриття піцерій в інших районах міста.

3. Аналіз конкуренції

Для ефективної діяльності нашої піцерії варто вивчити інформацію про конкурентів: які послуги вони пропонують, яка ціна на послуги і яке коло клієнтів, що обслуговуються.

Як було сказано вище, аналогів такому закладові, як наша піце-рія, в місті немає, але при цьому в центрі міста (поблизу планованого місця відкриття нашої піцерії) розташовано 5 кафе і 1 ресторан, що з певної точки зору можна вважати потенційними конкурентами (ілюстративний матеріал представлено у додатку А). Щоб переконається в тому, що дані заклади не будуть нести реальної конкурентної погрози для нашої піцерії, необхідно проаналізувати кожний з них (табл. 3.1).

Таблиця 1 Порівняльна оцінка основних конкурентних показників потенційних конкурентів нашої піцерії

Назва Показники
Рівень цін Наявність кухні Якість кухні Рівень сервісу Матеріальний достаток основної клієнтури
Наша Піцерія «Chelentano» середній + висока високий середній, високий
Ресторан «Україна» високий + висока високий високий
Кафе «Арлекін» високий + висока високий високий
Кафе «Лицар» середній + середня середній середній
Кафе «Тет-а-тет» середній - - середній середній
Кафе «Рандеву» середній - - середній середній
Кафе «Ласунка» середній низький середній, низький

Для аналізу цих закладів необхідно провести порівняльну оцінку їх основних конкурентних показників: рівня цін, наявності кухні, якості кухні, рівня сервісу, матеріального статку основної клієнтури.

З приведеної таблиці можна зробити висновок, що поблизу планованого місця розташування нашої піцерії немає закладу, у якому були б одночасно середні ціни, відмінна кухня і високий сервіс. Тому, запропонувавши все це нашим клієнтам, ми забезпечимо високий рівень попиту на нашу продукцію.

4. Стратегія маркетингу

Метою маркетингової політики є створення умов для роботи піцерії, при яких вона може успішно виконувати свої задачі.

До комплексу маркетингу входять заходи щодо наступних напрямків:

Товарна політика.

Ціноутворення.

Стимулювання збуту.

Реклама.

Головною метою проектованого підприємства є проникнення на ринок і наступне розширення ринкової частки. Основним товаром піцерії, безумовно, вважається піца, навколо неї будується весь асортимент. Тому в товарній політиці головний упор робиться на випуск піци в 10 варіантах, із різними начинками. Незаперечною умовою є її висока якість і відмінний смак. Це одна з конкурентних переваг підприємства. Для організації товарної політики піцерії необхідно застосувати кілька стратегій:

Стратегія сегментування, що дозволяє з'ясувати, скільки сегментів ринку необхідно охопити при реалізації послуг. Прийняття того або іншого рішення залежить від економічного значення окремих сегментів і поведінки конкурентів.

1.Стратегія розвитку й просування за рахунок того продукту, що користується найбільшим попитом.

2.Стратегія інновацій, що припускає створення нового продукту. При аналізі ціноутворення необхідно враховувати:

собівартість послуг;

ціни конкурентів на аналогічні послуги або послуги-замінники;

ціну, обумовлену попитом на дану послугу.

Стратегія ціноутворення орієнтована на запобігання спаду у збуті та мінімізацію впливу таких зовнішніх сил, як конкуренти й учасники каналів збуту. З усіх методів ціноутворення буде застосовано метод націнок. Його суть полягає в тому, що до собівартості кожної піци додається торговельна націнка (із метою одержання прибутку), що у свою чергу зменшується на суму ПДВ. З урахуванням динаміки цін і рівня інфляції роздрібні ціни будуть змінюватися. Методика розрахунку цін на підставі націнок дуже поширена і популярна з ряду причин, головна з яких полягає в тому, що продавці більше знають про витрати, чим про попит.

Необхідно відзначити, що реклама дуже тісно пов'язана з процесом установлення іміджу піцерії. Цілями проведення реклами є інформування споживачів про відкриття нового закладу громадського харчування, формування в них позитивної думки про піцерії, а також залучення якомога більшого числа клієнтів. Тому реклама буде мати, в основному, інформативний характер. Задача рекламної кампанії — забезпечити відвідуваність із перших днів роботи піцерії. Тому що ми — нова піцерія, то, щоб залучити більшу кількість покупців, на початку будуть випускатися красиві листівки і поширюватися серед жителів району, де буде розташовуватися заклад. Також будуть випущені і розіслані по прилеглих районах листівки з позначеною датою відкриття нової піцерії і докладною планом-схемою на зворотній стороні. Чималий успіх повинен принести барвистий яскравий плакат із рекламою нашої піцерії «Chelentano», розміщений на двох бігбордах. Серед бігбордів будуть відібрані ті, котрі розташовані у найбільш людних місцях, щоб люди, що проїжджають мимо, знали, де вони зможуть покуштувати смачної піци. Послуги з розміщення реклами на бігбордах надасть рекламне агентство із зовнішньої реклами «Плазма». Також планується розмістити рекламу на радіостанції «Авторадіо», тому що саме цю радіостанцію ми найчастіше чуємо в маршрутних таксі й жителі міста, що їдуть на роботу або навчання, будуть її часто чути.

Таблиця 2. Кошторис витрат на рекламу

Шляхи просування Ціна, грн Кількість Вартість у місяць, грн
1 2 3 4
Реклама на радіо («Авторадіо») 15 ЗО 450
Реклама на біг-бордах 1500 на кожному 2 3000
Розповсюдження рекламних листівок Роздача 7 коп./штука + печать по 10 коп./шт. 2000 Роздача 140 грн + друк 200 грн
РАЗОМ 3790
За місяць на рекламу планується витратити 3790 грн

Стимулювання продажів має багатоцільову спрямованість. Головним об'єктом впливу є споживач, що має найбільшу значимість, і вся політика маркетингу зводиться до впливу саме на споживача. Крім того, необхідно стимулювати і персонал фірми. Працівники, які здатні і вміють показати товар у вигідному світлі, не будуть залишені без уваги з боку керівника компанії.