Смекни!
smekni.com

Експертиза та порівняльні споживчи тестування зубних щіток (стр. 13 из 19)

Для підказки, з цього приводу, багато з виробників фарбують щетину, й із зміненням кольору споживач повинен здогадатися про необхідність змінити щітку[21]. В радянські часи кожна щітка повинна була мати супроводжуючу пам’ятку для споживачів з наступним текстом: «Промити в теплій проточній воді. Зберігати у вертикальному положенні робочою частиною догори!» Адже мокра щетина щітки – приваблива середа для розвитку бактерій.

Якісно очищені зуби можна отримати, використовуючи правильно підібрану щітку. Особливу увагу при обиранні щітки слід звернути на її жорсткість. Зустрічаються основні 3 ступеня: жорстка, середня, м’яка. Іноді бувають щітки дуже м’які. Більшості населення підходять щітки середньої жорсткості, вони найбільш ефективні, так як їх щетинки можуть проникати в міжзубні проміжки. Але, все ж таки, краще порадитися із стоматологом, адже багато чого залежить від відповідності зубів та ясен. Жорсткі зубні щітки при неправильному застосуванні можуть травмувати ясна та тверді тканини зуба. Дуже м’які зубні щітки рекомендується використовувати в період лікування захворювань слизистої порожнини роту, коли стан ясен не дозволяють проводити енергійну чистку зубів. Якщо оцінити жорсткість в умовах одиниць, то у м’яких щіток цей показник знаходиться в межах 45-70, у середніх – складає 70-80 одиниць, у жорстких – вище 80 одиниць[49].

Групою апробантів – споживачів було проведено незалежне випробування декількох щіток різних виробників. Для тестування були обрані 6 зубних щіток, всі вони імпортного виробництва. Спочатку ознайомились з маркуванням та пакуванням, потім провели стоматологічні випробування. Результати тестування наведені в таблиці 2.4.4.1.

Таблиця 2.4.4.1

Загальна оцінка якості зубних щіток

Показники якості

Colgate

Exeed

Jordan

Aquafresh

Reach

Trisa

1

2

3

4

5

6

7

Ціна, грн.

14,60

16,97

13,39

6,94

8,16

7,82*2

Загальна оцінка якості 100%

Добре

Відмінно

Задовільна

Відмінно

Задовільна

Добре

Очищаюча дія

Добре,

добрий очищаючий ефект

Відмінно

Високий очищаючий ефект

Задовільний Помірний очищ. ефект,

Відмінно (добрий очищаючий ефект, високий як для м’якої щітки)

Задов.

Помірний очищ. ефект,

Добре

Помірний очищ. Ефект, добрий як для м’якої щітки


Індекс ефективності

(норма – більш ніж 1,0)

1,6+-0,12

1,9+-03,16

1,0+-0,08

1,65+- 0,15

1,3+-0,09

1,3+-0,11


Стираюча дія

Добре

добре

Добре

Добре

Добре

Відмінно

Зручність користування

Добре

Відмінно

Відмінно

Відмінно

Добре

Відмінно

Найбільш зручний елемент щітки

Очищаюча частина

Очищаюча частина

( головка)

Зручний захват ручки та згин

Гнучка ручка та гнучка очищаюча частина

-

Зручний захват ручки

Елемент, що визиває напругою при очищені зубів

-

-

Маленький розмір головки

-

Незручний захват ручки

Висока щетина

Що ж стосується стоматологічних тестувань, то метою випробувань було визначення оптимального співвідношення стираючої та очищаючої дії (щітка повинна очищувати та не травмувати зуби одночасно), а також оцінки характеристик, що відповідають за зручність при користуванні щіткою.

Першим етапом дослідження було визначення такого показника, як очищаюча дія. Це найголовніше призначення щітки – з її допомогою ми повинні звільнювати зуби від нальоту. Очищаючий ефект щітки залежить від багатьох факторів. Наприклад, жорсткість щетини, конструктивні особливості, рівень та форма стрижки щіткового поля. Крім того, то, як кожна людина чистить зуби – техніка чистки зубів, визначає також чимало. Щоб виключити суб’єктивний вплив на результати випробувань, група опробантів була спеціально вивчена, особливу увагу звернули на кількість рухів щетинок та на рівень нажиму щітки на поверхні зуба, що очищується. Чистка зубів проводилась ранком ( без попередньої очистки вдома) не менше ніж через 2 години після приймання їжі протягом 3х хвилин із дотриманням всіх правил стандартної очистки. В усіх випадках використовувалась одна і та сама зубна паста. Про ефективність судили по спеціальному індексу, який повинен бути більшим одиниці. Високий очищаючий ефект серед щіток, що тестувалися у продукції Oral-B, а також Aquafresh з урахуванням того, що щітка заявлена м’якою. Добра очищаюча дія у щітки Colgate та Trisа ( знову ж таки з урахуванням того, що щітка м’яка ). Помірно очищують зуби вироби Reach та Jordan[38] .

Друга складова якості щітки - це стираючи дія. ЇЇ визначали за допомогою стандартних гіпсових пластинок. Найменшою абразивною дією володіє щітка Trisа, що пояснюється м’якою щетиною. При оцінці цього товару був отриманий неадекватний результат: щітка надана виробником як м’яка, насправді володіє високими абразивною дією. Стираючи дія інших щіток знаходить в межах, властивих для щіток із щетиною середньої жорсткості[40].

Зручність користування щіткою під час чищення оцінювали за п’яти баловою шкалою, відмічаючи при цьому найзручніший елемент щітки та елемент, що викликає напруження під час чищення зубів[19].

Отже, поганих оцінок в цій групі показників не було. Високі оцінки отримали щітки Aquafresh, Oral-B, Trisа та Jordan .

2.5 Рекомендації споживачам щодо вибору зубних щіток

Вибір зубної щітки - не таке просте завдання, як здається на перший погляд. Існує безліч нюансів, в результаті який можна отримати неякісний товар. Порожнина рота має потребу в обережному гігієнічному підході й не терпить грубого втручання. Отже вибирати зубну щітку треба з особливою обережністю.

Зубні щітки з'явилися досить давно, однак лише в останні 10-15 років вони стали більше різноманітними. Тим часом функція їх залишається тією ж: очищення зубів[43].

Існують звичайні зубні щітки, якими людина механічно, вручну чистить зуби, і електричні, у яких для руху голівки, що чистить, використається електрична енергія. Будь-яка звичайна зубна щітка складається з робочої (очищаючої ) голівки із щетиною й ручки тієї або іншої форми.

До речі, робоча частина щітки теж буває різної форми, як і напрямок і густота щетинок на ній. Головне треба знати, що зубні щітки випускаються для дітей і дорослих. У зубних щітках для дітей і підлітків голівка, що чистить, трохи меншого розміру (16- 20 мм), чим для дорослих (20-25 мм). З урахуванням округлості зубного ряду зубна щітка повинна охоплювати в середньому два зуби, тому зубні щітки з робочою голівкою більше 30мм малоефективні, тому що частина щетини не стикається із зубами. При підборі також варто звертати увагу не тільки на форму самої щітки, але й на її окремі деталі - голівку й ручку[45].

Намагайтеся використати зубну щітку з невеликою голівкою. У противному випадку буде складно очищати важкодоступні місця, особливо область зубів мудрості. Розмір голівки також визначається тим, для кого вона призначена - для дитини, підлітка або дорослого. Так, рекомендується для самих маленьких підбирати щітку з 23 пучками щетини, для підлітків - близько 39 пучків і для дорослих - стандартний варіант 47-55 пучків.

До ручки зубної щітки пред'являється тільки одна вимога: вона повинна відповідати розміру долоні[43].

Ринок зубних щіток дійсно великий: є щітки дуже дорогі, є середньої вартості, а є й досить дешеві. Тому вибір зубної щітки залежить як від розміру й твердості, так і від фінансових можливостей конкретної людини.

Тверда щетина (hard) підійде лише деяким споживачам зі зразковими зубами, а також людям із підвищеним утворенням зубного каменю. Більшості людей рекомендується щітка середньої твердості (medium).

Для молочних і чутливих зубів, для запалених ясен випускаються м'які (soft) щітки із закругленими кінцями щетинок. Ручка повинна бути гнучкої, з гумовими фрагментами[44].

Їжа цивілізованих людей занадто ніжна, занадто м'яка, і тому вона ніяк не може служити засобом для догляду за зубами. Щоб компенсувати цей її недолік, необхідно регулярно чистити зуби щіткою або краще набором із двох щіток, які повинні відповідати наступним вимогам:

- ручка щітки повинна бути злегка вигнутої, щоб полегшити процес чищення зубів;

-щетина, що призначається для чищення внутрішньої поверхні зубів, повинна бути невеликих розмірів;