Смекни!
smekni.com

Експертиза та порівняльні споживчи тестування зубних щіток (стр. 18 из 19)

графа 4 - назва виробника продукції, розробника документа,

країна;

графа 5 - назва заявника, країна заявника;

графа 6 - сфера застосування об'єкта експертизи (можливий

споживач);

графа 7 - сфера реалізації (через роздрібну торгівлю, аптечну

мережу, для промислового використання, без права реалізації через

роздрібну мережу);

графа 8 - назва виконавця експертизи, N протоколу;

графа 9 - термін дії висновку;

графа 10 - відповідальний за дотримання вимог висновку;

графа 11 - примітки.

У разі внесення до реєстру виправлень та змін, вони засвідчуються власним підписом та печаткою Головного державного санітарного лікаря України або вповноваженим заступником.

Під час проведення перевірок підприємств, що займаються реалізацією зубних щіток необхідно звернути увагу на те, чи є наданий висновок санітарно – гігієнічної експертизи дійсним.

Статтею 9.Наказу Міністерства юстиції України за N 247 від 09.10.2000 року «Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи » надається порядок визнання висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи недійсним.

Отже, висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи визнаються недійсними:

- у зв'язку з закінченням терміну дії;

- за результатами повторної державної санітарно-гігієнічної експертизи об'єкта, призначеної Головним державним санітарним лікарем України, що визнає недійсними попередні результати.

Особливу увагу треба привертати до наявності всіх необхідних даних, що мають міститися у висновку та відрізняти оригінали цих документів від підробок[5].

Можна зробити висновок, що під час перевірки підприємств, що займаються реалізацією зубних щіток, треба звертати увагу на наявність висновку санітарно – гігієнічної експертизи про безпечність цього товару, а також слідкувати за наявністю необхідної, повної, доступної та достовірної інформації про товар на упаковці або супровідних документах.


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Практичне значення роботи полягає у тому, що були проведені дослідження якості зубних щіток, а саме сировини та матеріалів, що виготовлені в різних країнах світу та присутні на ринку України. Було зроблене співставлення вимог нормативної документації щодо показників якості, що діє в нашій країні та тих властивостей, які набули зубні щітки в процесі розвитку та розширення ринку на сьогоднішній день.

Що ж стосується правового регулювання проведення експертизи непродовольчих товарів, то цей процес регламентується в повному обсязі. Кожен поступовий крок процесу експертизи контролюється чинним законодавством України. Завдяки такій правовій базі наша держава має всі підстави для якісного контролю непродовольчих товарів, щодо різних показників та має змогу повного забезпечення відповідності товарів встановленим вимогам.

Під час дослідження нормативної документації, то основним документом що регламентують якість зубних щіток ГОСТ 3688-91«Щетки зубные. Общие технические условия », ГОСТ 28637 -90 «Изделия щетинно– щеточные. Методы контроля» та ГОСТ 28660-90 «Изделия щетинно-щеточные. Маркировка, упаковка, транспортировка и хранение». Але не дивлячись на таку велику кількість законодавчої та нормативної бази, що регламентують якість зубних щіток, їх продаж, вимоги до якості та кількості під час приймання, деякі аспекти залишились без уваги. Мається на увазі те, що зубні щітки як продукт та об’єкт дослідження, проведення експертизи має деякі параметри, що не регламентуються нормативною базою на сьогоднішній день. Такими є методи контролю якості зубних щіток. Проблема полягає в тому, що нормативна та технічна база застаріла та не поновлюється, і вже не повністю відповідає вимогам сьогодення. Наша держава не приділяє достатньо уваги тим проблемам сьогодення, які є найбільш суттєвими. Мається на увазі те, що зубні щітки є предметом особистої гігієни, яким споживач користується кожен день, але багато з показників якості зубних щіток не досліджувались. Отже, держава не може дати 100% гарантію щодо безпечності цього товару для життя та здоров’я людини.

Можна сказати, що визначальним поняттям під час гарантування якості зубних щіток, як товару, що має право на реалізацію та є безпечним для споживача э експертиза. Товарознавча та санітарно – гігієнічна експертиза є основними видами контролю та забезпечення додержання чинного законодавства щодо показників якості та відповідності зубних щіток.

В результаті поведених досліджень технічних параметрів було виявлено, що не всі зубні щітки відповідають встановленим вимогам, щодо сировини та матеріалів. За результатами споживчих тестувань були встановлені лідери споживних вподобань та виявлені майже всі недоліки зубних щіток при використанні.

Сучасний ринок зубних щіток дуже широкий і представлений в основному іноземними виробниками, що постійно оновлюють види продукції, що виготовляють. Асортимент зубних щіток на Україні представлений різними видами та категоріями, а саме: віковою, за призначенням, за видами використання, за ступенем жорсткості, матеріалом виготовлення та інші. Що ж стосується ринку споживання, то за статистику 2006 року найбільшим попитом користувалися зубні щітки з середнім ступенем жорсткості та середньою ціновою категорією. На мою думку єдина категорія зубних щіток, що недостатньо представлена на ринку України - це зубні щітки спеціального призначення, виробництво яких треба розвивати безпосередньо в нашій країні або налагоджувати економічні зв’язки з іноземними країнами – виробниками щодо їх імпорту.

Майже всі вимоги щодо якості технічних та споживчих характеристик зубних щіток, що має змогу провести наша країна, досліджені та в умовах сьогодення інтенсивно вдосконалюються. Сучасний асортимент зубних щіток не залишить байдужим жодного споживача. Кожен з покупців має можливість обрати товар, який би повністю відповідав його вимогам та задовольняв його споживчі потреби. Основними показниками, що нормуються та визначаються стандартом є: міцність кріплення частин зубної щітки, жорсткість щетини, технічні параметри зубних щіток, сировина, матеріали тощо. Методи контролю згідно з ГОСТ 28637 -90 «Изделия щетинно – щеточные. Методы контроля» та міжнародним стандартом ИСО 8627 – 87 «Зубное искусство. Жесткость рабочей части зубной щетки» є базовими, але досить застарілими в порівнянні з іноземними методиками та устаткуванням.

Обрані зразки зубних щіток відповідають заданим вимогам стандарту. Мають загальну довжину колодки від 188 до 184 мм, висота кущів складають 12 – 13,5 мм та їх кількість та 38 – 40 відповідно, це зумовлено тим, що зубні щітки, які досліджувалися відносяться до типу « для дорослих». Довжина робочої частини від 27 до 32 мм, що передбачено нормативною документацією. Ширина колодки в робочій частині є майже однаковою у всіх зразках. Товщина колодки в робочій частині знаходить в допустимих межах згідно з ГОСТ.

За результатами фізико – хімічних досліджень можна зробити висновок, що вимоги діючого стандарту, щодо сировини виготовлення зубних щіток є вже не зовсім актуальними. Так, як згідно зі стандартом поліамід є основним матеріалом для виготовлення товару, то така сировина як поліетилен, поліпропілен, сополімери не нормуються. Але якщо розглядати загальні відомості та властивості, що характерні для цих полімерів, то використання їх не є небезпечним для кінцевого споживача. Основною проблемою, що виникла під час проведення фізико – хімічного дослідження є визначення природи фарбника, що використовується для фарбування різних частин зубних щіток. Як стверджують виробники, для фарбування використовують харчовий фарбник індиготин ЕЕС -132, але перевірити правдивість цього судження безпосередньо дослідженням неможливо на сьогоднішній день.

Отримані результати мікробіологічних досліджень дозволяють зробити висновок, що абразивна дія у зубних щіток зумовлена безпосередньо ступенем жорсткості. Неадекватний результат отриманий лише при вивченні стихаючої дії зубної щітки Jordan: висока абразивність при м’якій щетині, що стверджує виробник.

На сьогоднішній день регламентуються та контролюються всі показники якості зі сторони маркування, пакування транспортування та зберігання такого товару, як зубні щітки. Але виникає проблема щодо бачення цих вимог іноземними виробниками та їх дотримання іноземними фірмами – постачальниками. Адже саме від них буде залежити якість товару, який отримає кінцевий споживач.

За результатами проведених порівняльних тестувань поганих оцінок в цій групі показників не було. Високі оцінки отримали щітки Aquafresh, Oral-B, Trisа та Jordan .

Сучасний споживач, на мою думку, не в змозі самостійно зробити вибір саме його товару, що необхідний саме йому. Отже, рекомендації споживачам щодо вибору зубної щітки є необхідними. Під час вибору зубної щітки споживачеві необхідно перш за все звертати увагу на якість зубної щітки, тобто на матеріал виготовлення, з якої виготовлений товар, а також дуже уважно дивитись на пакування та маркування зубної щітки для своєчасного виявлення підробок.

З огляду на контролюючі органи, що є першою ланкою в загальному ланцюгу забезпечення якості товарів та захисту прав споживачів, то у 2006 році Київське обласне управління у справах захисту прав споживачів не тільки змінило тематику перевірок, але й збільшувала свої показники щодо кількості перевірок у порівнянні із 2005 та 2004 роками. Що ж стосується УкрЦЗПС, то це організація веде тісну співпрацю майже з усіма організаціями у справах захисту прав споживачів та займається проведенням експертиз товарів на замовлення.

Під час перевірки підприємств, що займаються реалізацією зубних щіток, треба звертати увагу на наявність висновку санітарно – гігієнічної експертизи про безпечність цього товару, а також слідкувати за наявністю необхідної, повної, доступної та достовірної інформації про товар на упаковці або супровідних документах.