Смекни!
smekni.com

Експертиза та порівняльні споживчи тестування зубних щіток (стр. 6 из 19)

Всі щітки, що відносяться до двох описаних видів, призначені для проведення додаткових гігієнічних процедур у ротовій порожнині. Їх застосування не обмежується тільки ортодонтичними конструкціями, але вони також використаються при скупчених зубах; при наявності внутрішньоротової тяги при переломах щелеп; при ортопедичних конструкціях; при нормальних зубах й яснах для більш ефективного усунення зубного нальоту з важкодоступних місць, типу ретромолярной області; при захворюваннях пародонта; при інтенсивному оголенні шийок і корінь зубів. Основні методики використання малопучкових щіток визначаються видом конструкції, наявної в порожнині рота, або видом патології. Ці ситуації й будуть визначати характер і перевага рухів - що підмітає, круговий або лінійний. Головним правилом є максимальне усунення нальоту в напрямку «назовні».

Монопучкові або однопучкові зубні щітки спеціального призначення .Вони також носять допоміжний характер і цілком можуть замінятися або приходити на зміну малопучковим щіткам або йоршикам. Як правило, монопучкові щітки кутові й левоповоротні, тобто кут нахилу шийки з головкою спрямований убік, протилежну щітковому полю стосовно властивостей ручки щітки. Кількість щетинок у пучку в моно пучковій щітки звичайно трохи більше, ніж у традиційної зубної щітки, але значно коливається від виробника до виробника. Моно пучкова зубна щітка носить свою назву через наявність одного пучка щетини на маленькій круглій головці. Традиційно в ньому використовується щетина з нейлонового волокна. Однак варто зробити особливий упор на якість заокруглення й полірування кінчиків щетинок у пучку, тому що в деяких виробників воно настільки низької якості, що навіть не вдаючись до використання збільшувальної оптичної техніки, можна легко визначити, що шаруються (як уздовж, так і поперек) кінчики щетинок, що затверділи, грубі, деформовані, що аж ніяк не поліпшує якість чищення зубів, особливо в ситуаціях, коли тільки з їхньою допомогою можна видалити наліт з поверхні зубів або конструкцій.

Зубні щітки «Сулькус» - вони являють собою щітку з однорідної прозорої пластмаси з кутовою шийкою, лівоповоротною, з вузькою й довгою голівкою, на якій у два поздовжніх ряди впресовані 20 пучків щетини (по десять пучків у ряді). Використовувати її рекомендується при скупчених зубах й ортодонтичних конструкціях, при захворюваннях пародонта для очищення шийок зубів. Єдиним у світі виробником щіток «Sulcus» є компанія Орал-Би Лабораториз. Прототипом даної щітки можна вважати щітки – «підробки», які виготовляли пацієнти самостійно років 20 назад за рекомендацією стоматологів, які радили зрізати по одному крайньому ряді пучків щетини в чотирирядної зубної щітки. Як правило, такі рекомендації давалися пацієнтам з патологією пародонта й скупченістю зубів. Щітка - йоршик. Це універсальний й украй ефективний засіб гігієни. Ними можна й потрібно користуватися при дуже багатьох стоматологічних ситуаціях:

- захворювання пародонта, особливо при збільшених міжзубних проміжках, на всіх стадіях його патологічного руйнування;

- після операцій на пародонту;

- при наявності імплантантів й ортопедичних та ортодонтичних конструкцій;- при переломах щелеп і встановленій внутрішньоротовій тязі;

- при металокерамічних конструкціях;

- при шинуючи конструкціях на тлі захворювань пародонта.

Йоршики випускаються з ручкою трьох типів: циліндричні, трапецієподібні й м'які (губчаті). Останні призначені також для внесення рідких лікарських форм у зубодесневі кишені. Йоршики фіксуються в тонку вузьку ручку замковим кріпленням. Окремі фірми випускають більше громіздкі йоршики з більше довгим дротом, що затискає штучну щетину. Однак через свої розміри такими йоршиками значно складніше користуватися, а також звужуються показання їхнього використання й коло потенційних користувачів. Стимулятори - це не стільки гігієнічне, скільки лікувально-профілактичний засіб. Головка стимулятора виготовляється із пластику, гуми або резинопластика. Вона являє собою невелику кулю з бічним конусом, що відповідає міжзубному проміжку. Основне їхнє завдання - поліпшення мікроциркуляції в м'яких тканинах міжзубного проміжку за рахунок кругових, масажних рухів. Таким чином, ми бачимо, що, незважаючи на те, що зубні щітки спеціального призначення є допоміжними засобами гігієни, проте, існує безліч стоматологічних ситуацій, у яких без їхнього використання неможливо домогтися якісного результату. Так, наприклад, при наявності брекет - системи в порожнині рота гігієнічний набір засобів ротової гігієни повинен містити в собі, крім профілактичної зубної щітки, ще: малопучкову або монопучкову щітки, щітку-йоршик, а також інтердентальну .

Типи зубних щіток за рівнем щетини щіткового поля:

· з однорівневим щітковим полем. Щіткове поле сформоване з нахилених у протилежні сторони пучків щетини, рідко розташовані й забезпечують глибоке проникнення зустрічних пучків у міжзубний простір при чищенні зубів вертикальними рухами щітки догори, однак при горизонтальних рухах проникнення в міжзубний проміжок, практично не відбувається;

· с багаторівневим щітковим полем. Із дворівневим розташуванням щетини, що може розташовуватися як прямо, так і під кутом. Крайова щетина дозволяє проникати в зубодесневу борозну, очищати її й одночасно проводити легкий масаж прилеглих ясен;

· с зиґзаґоподібною формою стрижки щіткового поля. Розрізняють кілька видів зиґзаґоподібної форми стрижки щетини, залежно від відстані між вершинами виступаючих пучків

· у міру використання зубна щітка зношується: щетинки втрачають форму, забруднюються мікроорганізмами, втрачають структуру волокна, коротшають, внаслідок цього починають травмувати ясна.

Термін служби зубної щітки залежить від багатьох факторів: як часто людина чистить зуби, як довго, яка сила натиску, яка абразивність зубної пасти. Зуби потрібно чистити зубною щіткою 2 рази в день, по три хвилини. Міняти зубну щітку потрібно раз у три місяці. Першим сигналом до заміни зубної щітки є втрата її первісного виду.

Випускаються зубні щітки з індикаторами зношування - пучками щетини, пофарбованими харчовими барвниками. У цьому випадку про зношування й необхідність заміни щітки свідчить знебарвлення пофарбованих щетинок [44].

Що ж стосується безпосередньо сучасного ринку, то на сьогоднішній день основними виробниками зубних щіток, що мають свої філій та представництва в Україні та в інших країнах СНД на сьогоднішній день є:

· Зубна щітка Colgate - ТРИЗА Лтд., СН-6234 Триенген, Швейцарія. Дистриб’ютори: 125167 Москва, Колгейт – Палмолив ЗАО, Ленінградський пр-т 37,корп.9; СООО «Центральна Дистриб’юторська Кампанія – ЦДК» Республіка Білорусь, 200007 Мінськ, вул.. Фабріціуса 8-39 ; ТОВ « Колгейт – Палмолів Україна», 03150, м. Київ, вул., Димитрова, 16-г.

· Зубна щітка Oral-B Exeed – Орал–Би Лабораторіз, Ірландія, Ньюбридж. Ко Килдеа. Дистриб’ютори: ТОВ « Жіллетт Юкрейн ТОВ» Україна 0101010 Київ-1, а/с «В»- 280; 123317, Москва, Червонопресненська наб., 18, Проктер єнд Гембл, Служба споживачів.

· Зубна щітка Jordan – Малазія, Джордано АО, Хаавард Мартин сенс 30, 0978 Осло, Норвегія. Дистриб’ютори: Ерстайл Інт. Інк,109382, м. Москва, а/с 27;

· Зубна щітка Aquafresh – «М&С Шиффер ГмбХ», Німеччина. Дистриб’ютор: ТОВ «ГлаксоСмітКлайн Хелстер Юкрейн Т.О.В.»,01033, м. Київ, вул.. Жилянська, 43.

· Зубна щітка Reach – «М&С Шиффер ГмбХ», Німеччина. Дистриб’ютор: ООО « Джонсон & Джонсон», Росія, м. Москва, 121614, вул. Крилатська, 17, кор. 3; 04073, Україна, м. Київ, пр-т Московський, 19б.

· Зубна щітка Trisa - Trisa Dental Division, Швейцарія.

Кожна з кампаній –виробників пропонує свою класифікацію зубних щіток за асортиментними позиціями.

Ці класифікації наведені в таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Асортиментні позиції зубних щіток за ступенем жорсткості [49]

Країна-виробник

ТРИЗА Лтд.,СН-6234 Триенген, Швейцарія

Colgate

Орал–Би Лабораторіз, Ірландія, Ньюбридж. Ко Килдеа

Exeed.

Малазія, Джордано АО, Осло, Норвегія.

Jordan

« М&С Шиффер ГмбХ», Німеччина

Aquafresh

« М&С Шиффер ГмбХ», Німеччина.

Reach

Trisa Dental Division, Швейцарія.

Trisa

Ступінь жорсткості

Дуже жорстка

НП

НП

НП

НП

П

НП

Жорстка

П

НП

НП

П

П

П

Середня

П

П

П

П

П

П

М’яка

П

П

П

П

П

П

Дуже м’яка

П

П

П

НП

НП

НП

Асортиментні позиції в таблиці показані за допомогою скорочень: НП – не представлено, П- представлено.

Виходячи з даних цієї таблиці можна зробити висновок, що основні види зубних щіток за ступенем жорсткості, які представлені в асотименті основних виробників є: середні, м’які та жорсткі зубні щітки. Але кожна кампанія, що займається виготовленням зубних щіток намагається розширити свій асортимент за допомогою нових видів товару, тим сам розвити всій сегмент ринку, підняти рейтинг своєї кампанії та підвищити попит споживачів за рахунок цього. Наприклад, дуже жорстка та дуже м’яка зубна щітка не так добре представлена на ринку України. Можна сказати, що ці види тільки починають розвиватися та отримувати свої перші відгуки споживачів щодо якості та специфічних властивостей, що надає цій щітці жорстка щетина. Ці новинки тільки зовсім недавно з’явились на ринку України, але не дивлячись на це вже знайшли своїх споживачів.