Смекни!
smekni.com

Бухоблік та аудит в сучасних умовах господарювання на Черкаському МППЗТ (стр. 4 из 19)

Для кращого розуміння сутності даної форми розрахунків нижче наведений рис. 1.4.

Покупець (платник коштів)

2

———————————————^

Постачаль (отримуві коштів)

мик вч

4——————————————— 1

4

«————————————

6

3

9

Банк 8 постачальника

Банк Покуп

5

ЦЯ

————————————^ 7

1 - постачальник передає товар покупцеві;

2 - покупець передає чек постачальнику;

3 - постачальник передає чек у свій банк;

4 - банк постачальника направляє чек для оплати в банк покупця;

5 - банк платника списує кошти з рахунку покупця;

6 - банк платника повідомляє платника про списання коштів випискою;


22

7 - банк платника переказує банку постачальника відповідні кошти;

8 - банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника;

9 - банк постачальника повідомляє постачальника про зарахування коштів на його рахунок.

Рис. 1.4-Розрахунок чеком

Як бачимо з рисунку, чекова форма розрахунків має свої позитивні і негативні сторони-Позитивним є те, що при розрахунках чеками прискорюється швидкість розрахунків, що прискорює оборот капіталу; висока ступінь гарантованості оплати (при розрахунках банківськими чеками).Негативним для постачальника є: недостатня гарантія платежу через наявність відсутності достатнього покриття у чекодавця; неможливість розраховуватися чеками по великих сумах платежу, так як існують обмеження сум вказані в чеках;

можливість підробки. Негативним для покупця є: для звичайного чека -відносна складність оформлення; для банківського чека - неможливість отримання товару по вартості не кратній номінальній вартості чека Розрахунки акредитивами

Менш поширеною в Україні, але загальноприйнятою у світовій практиці формою безготівкових розрахунків, є акредитивна-Вона використовується за договором між постачальником і покупцем для прискорення надходжень коштів на розрахунковий рахунок.

Акредитив - це форма розрахунків, при якій банк-емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов"язаний:

-виконати платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені йому товари, виконані роботи і надані послуги;

-надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

У банку покупця або постачальника можуть бути відкриті такі акредитиви:

-покритий акредитив, для здійснення платежу при якому завчасно бронюються кошти платника в повній сумі на окремому рахунку в банку-емітента або виконуючому банку;


23 -непокритий акредитив, огшата за яким, у разі тимчасової відсутності

коштів на рахунку платника, гарантується банком-емітентом за рахунок банківського кредиту.

Акредитиви бувають відзивні і безвідзивні.

Відзивний акредитив - це акредитив, який може бути змінений або анульований банком-емітентом без попередньої погодження з бенефіціаром (наприклад, у разі недотримання умов, передбачених договором; дострокової відмови банку-емітента від гарантування платежів за акредитивом).

Безвідзивний акредитив - це акредитив, який може бути змінений або анульований лише у разі згоди бенефіціара,

Кожен акредитив призначається для розрахунків лише з одним бенефіціаром і не може бути переадресованим.

Для відкриття акредитиву платник подає обслуговуючому банку заяву на відкриття акредитиву встановленого зразка.

Для розуміння сутності акредитивної форми розрахунків наведений рис. 1.5.

Покупець

(платник коштів)

0

Постачальник (отримувач коштів)

7

4

————————————^.

| 1

t

3

5

10

Банк 2 Покупг^я

Банк 9 постачальника

————————————^ 8

1 - покупець доручає банку, що його обслуговує, відкрити акредитив,

2 - банк покупця відкриває акредитив;

3 - банк покупця сповіщає покупця про відкриття акредитиву;

4 - банк покупця повідомляє банк постачальника про відкриття акредитиву;

5 - банк постачальника сповіщає постачальника про відкриття акредитиву;

6 - відвантаження товару;

7 - покупець повідомляє банк про виконання умови акредитиву;

8 - банк покупця переказує банку постачальника суму коштів з акредитиву;


24

9 - банк постачальника зараховує кошти на рахунок постачальника;

10- банк постачальника повідомляє про це свого клієнта.

Рис. 1.5.Розрахунок акредитивом

Для одержання грошових коштів по акредитиву, депонованому в банку постачальника, отримувач коштів подає реєстр розрахунків і необхідні документи, обумовлені акредитивом, в обслуговуючий банк до закінчення терміну дії акредитива-Не приймаються до оплати з акредитива документи без дат відвантаження, номерів і дат прийомо-здаточних документів, номерів квитанцій. Дата, яка вказується в акредитиві, являється останнім днем для оплати виконуючим банком документів по акредитиву.

Акредитивна форма розрахунків дає покупцю впевненість, що гроші будуть зараховані на рахунок продавця тільки після відвантаження товарів. А продавець в свою чергу повністю упевнений, що гроші перерахують.Негативним є: для покупця - гроші на певний час виводяться з обігу; для продавця - гроші не можна використовувати до момента відвантаження товарів.

Розрахунки при здійсненні заліку взаємної заборгованості

До розрахунків, які базуються на зарахуванні взаємної заборгованості платників, відносяться розрахунки, за якими взаємозобов"язання дебіторів і кредиторів один до одного погашаються в рівновеликих сумах і тільки лише за різницею здійснюється платіж на загальних підставах.

Такі розрахунки можуть здійснюватися шляхом зарахуванння зобов"язань між двома платниками або групи платників усіх форм власності однієї чи різних галузей господарства.

Підприємства, які мають постійні господарські зв"язки за поставками товарів (виконаними роботами, наданими послугами), можуть здійснювати розрахунки періодично за сальдо зустрічних вимог. В угодах сторонами передбачається періодичність звіряння взаємної заборгованості із складанням відповідного акту, строки та форми розрахунків. Після складання відповідного


25 акту звіряння взаємної заборгованості сторона в залежності від того, на

користь кого склалося кредитове сальдо взаємозобов"язань, виконує оплату розрахунковими документами (платіжна вимога-доручення, платіжне доручення) або оформляє вексель.

В Україні взаємозалік нерідко використовується для розв"язання проблеми неплатежів, але поки що не вдається цілком позбутися взаємної заборгованості між суб"єктами господарювання і платіжна криза поглибюється. Для того щоб взаємозалік дав очікувані результати, необхідно передбачити обов"язкову участь у ньому всіх суб"єктів господарської діяльності, які мають дебіторську і кредиторську заборговність, а крім того, змінити алгоритм його проведення забезпечивши не двосторонній, а багатосторонній залік боргів.

Розрахунки в системі електронних платежів "клієнт-банк Створена в Україні система електронних платежів (СЕП) діє вже понад три роки, що дозволило відмовитися від використання поштових авізо, значно збільшити швидкість, якість та надійність платежів, гарантувати безпеку і конфіденційність банківської інформації. Після того, як за допомогою СЕП на міжбанківському рівні були вирішені деякі проблеми платежів, багато комерційних банків України почали створювати і впроваджувати систему типу "клієнт-банк" для забезпечення обслуговування клієнтів на сучасному рівні і розширення спектра банківських послуг.Нині за допомогою таких систем провідні комерційні банки в окремих регіонах обслуговують близько 30% клієнтів.

Система "клієнт-банк" забезпечує:

- передачу повідомлень між клієнтом та банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифікованих засобів захисту;

- автоматичне ведення протоколу (та захист цього протоколу від модифікації) передавання розрахункових документів між банком і клієнтом як у банк, так і в автоматизоване робоче місце клієнта;