Смекни!
smekni.com

Бізнес–планування зовнішньоекономічної діяльності підприємства (стр. 22 из 35)

Зміна економічних умов змушують компанію переглядати ціни на вироблений продукт. Востаннє столичні пекарі підвищували ціни на всі хліб у серпні 2006 р. Проте за минулі майже двох років істотно зросли ціни на всі складові як найбільш хліба (приміром, пшениці на 90%, жито – 140%, олію – 200%, і задіяні енергоносії й послуги (природного газу – на 95,7%, електроенергія – на 100%, зарплата співробітникам – на 42%. Отже, щомісячні збитки у середньому складають 17-18 млн. грн.. – понад 100 млн. грн.. протягом першого півріччя 2008 р. Про це попереджали генеральний директор компанії "Хліб Києва" І. Мазурика і голова правління компанії "Київмлин" В. Почеп.

Зараз середньомісячна зарплата працівника компанії, з урахуванням нічних і святкових змін, становить 2588 грн., що значно нижча за середню зарплату у Києві – 3 045 грн. і є причина високої плинність кадрів. Так було в 2007 р., коли плинність кадрів на хлібозаводах становила 28,7%. Прямим наслідком економічної неспроможності є відсутність коштів у модернізацію виробничого процесу. Технологічно це дуже застаріле обладнання, у якому щодня виробляються тонни хліба, загрожує перебоями з продуктом "номер один" для киян. Київські пекарі не раз заявляли про загрозу зупинки виробництва хліба в Києві через його нерентабельність.

На 10 березня 2004 року середньодобова випічка хліба в місті Києві склала 777 тонн. З них хліба з суміші було вироблено 402 тонн, що складає 52% від загального обсягу випічки хліба.

"Хліб Києва" створений на базі 100% акцій "Київмлина" і 50%+1 акція "Київхліба" рішенням Київської міської ради, прийнятим у лютому 2004 р.

У результаті додемісії в 2006 р. частка "Київхліба" в "Хлібі Києва" зменшилася з 50%+1 до 17,2%.

51% акцій закритого акціонерного товариства "Хліб Києва" володіє Київська міська державна адміністрація, 24,69% - компанія "Фінінвестгруп" і 24,3% - компанія "Гарон".

2007 р. найбільший виробник хліба та хлібобулочних виробів компанія "Київхліб" закінчила зі збитком 16,626 млн. грн [64, с. 1].

На підприємстві майже 350 вакансій. Воно відчуває гостру потребу у транспортувальниках, вантажниках, укладальниках, пекарях 4 розряду, кондитерах, тісторобах, прибиральницях. Плинність кадрів при цьому становить приблизно 30%. Працювати на хлібокомбінатах фактично нікому, тож приймаються на роботу іногородніх. Але й вони надовго не затримуються. Часто буває, що відпрацювавши зміну, людина більше не приходить, кажучи, що умови праці непосильні. Умови дійсно важкі. Влітку, наприклад, температура у цехах перевищує 30 градусів. Здебільшого люди звільняються через низьку заробітну плату. Часто працівники кажуть, що з радістю підуть працювати на будівництво, бо там умови кращі, свіже повітря і зарплата вища. Адже середня зарплата на наших підприємствах - 2588 грн з урахуванням роботи у святкові дні, вихідні та ще при тризмінному графіку. До речі, на підприємстві є власний учбовий центр, який готує висококваліфікованих працівників для хлібопекарської галузі. Це кондитери, пекарі, тістороби. Проте, відпрацювавши рік на наших підприємствах, випускники центру також кидають роботу і йдуть працювати до комерційних структур. Тим більше, що наш центр готує справжніх професіоналів, яких з радістю беруть на роботу на будь-яке профільне виробництво [64, с. 1].

У зв’язку з тим, що працівників не вистачає, значно знижується якість виготовленої продукції. Крім того, при аналізі причин травматизму виявилося, що в основному це випадки, коли людина втрачає свідомість.

Галузева профспілка профспілка може час від часу надавати людям матеріальну допомогу. Проте сума такої допомоги становить усього 100-150 гривень. Йде на підприємці і оздоровлення дітей співробітників в Криму та в Карпатах.

Сьогодні ж збитковість виробництва через інфляційні процеси привела хлібопекарську індустрію до глибокої кризи. Керівники заводів, не маючи коштів, не можуть виплачувати конкурентну зарплату, організувати належним чином охорону праці. Люди не тримаються за свої робочі місця, масово залишають підприємства. Так, лише протягом 2007 року з хлібокомбінатів Києва звільнилися понад 1800 працівників.

Київ випікає хліб з суміші за одними з найнижчих цін в Україні.

Хліба з борошна вищого гатунку (в т. ч. батон) було випечено 219 тонн (28%).

Ціна на цей вид хлібу склала 2,4 грн. за кілограм (при середній по Україні - 2,18 грн.).

Найвища ціна - в містах Севастополі, Запоріжжі - 2,45 грн., Харкові - 2,48 грн.

Хліб з борошна першого гатунку

Ціна цього виду хлібу склала 2 гривні. Однак у загальному обсязі виробництва хліба у м. Києві доля хліба з борошна першого гатунку склала менше 10%.

Для порівняння, у містах Запоріжжя та Суми ціна на хліб з борошна першого гатунку склала 1,99 грн., у м. Хмельницький - 1,94 грн [62, с. 1].

Під керівництвом Головного державного санітарного лікаря Києва, фахівцями санепідслужби міста Києва здійснюється постійний державний санітарний нагляд за умовами виготовлення, транспортування та реалізації хлібобулочних виробів, які виготовляються міні-пекарнями столиці. Наразі в місті функціонує 22 міні-пекарні, які не входять до системи АТ "Київхліб". Хлібобулочні вироби виготовляються ними згідно з дозволеною нормативно-технічною документацією. В останньому кварталі 2009 року було обстежено всі 22 об’єкти, на яких проводився ряд запланованих перевірок. Так, на предмет мікробіологічного дослідження було відібрано 27 проб, де відхилень виявлено не було. Під час на санітарно-хімічних досліджень було відібрано 107 проб, де відхилень також не зареєстровано. Одначе на шести об’єктах були виявлені порушення, за які до адміністративної відповідальності притягнуто 6 керівників. Постановою головного державного санітарного лікаря Солом’янського району припинено функціонування міні-пекарні ТОВ "Юніверсал" [63, с. 1].


Рис. 2.3. Частки виробників на київському ринку хлібобулочних виробів

Як видно із рисунка 2.3 майже абсолютним монополістом на ринку хлібобулочних виробів у місті Києві є ВАТ "Київхліб". 22 пекарні, що діяють на ринку міста, займають частку 10% разом узяті.

Отже, дочірнє підприємство ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінат №11 створене згідно з Законом України "Про господарські товариства" та здійснює свою діяльність на підставі Статуту відкритого акціонерного товариства "Київхліб".

Сьогодні з підприємством співпрацюють понад 700 організацій та підприємців. Хлібобулочні та кондитерські вироби постачаються в різні регіони України та за їх межі, в 1154 торгові точки .Якість продукції хлібокомбінату продовжують оцінювати споживачі в США, Іізраїлі, Німеччині, Греції. За звітний рік обсяг експорту склав 1191,9 тис.грн.

У звязку із приєднанням збиткового підприємства, із за випуску збиткової продукції за регульованими цінами по цеху № 4, через популістські заходи адміністративного регулювання цінової політики, підприємство в цілому за рік вперше за свою історію розвитку одержало збитки у сумі 1191,9 тис грн.

Аналіз ліквідності дозволяє визначити спроможність підприємства сплачувати свої поточні забовязання. Так, коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина боргів може бути сплачена негайно. Значення цього показника на початок перевіреного періоду становить 0,4152 та 0,3623 на кінець перевіреного періоду. Це свідчить про те, що лише 4,152% та 3,623% відповідно боргів підприємство може сплатити негайно.

Коефіцієнт поточної ліквідності показує достатність ресурсів Хлібокомбінату №11, що можуть бути використанні для погашення його поточних зобов'язань. Значення цього показника на початок періоду становив 0,7157 (може погасити лише 7,157% своїх поточних зобов'язань), а на кінець періоду помітна негативна тенденція зниження показника до 0,5848 (може погасити лише 7,157 % своїх поточних зобов'язань). Це означає, що підприємство стає не в змозі погасити поточні зобовязання протягом року.

Коефіцієнт готівкової ліквідності на початок і на кінець періоду не відповідає нормі. Коефіцієнт швидкої ліквідності також не відповідає нормі. Чистий оборотний капітал в 2006 році був у мінусі, а в 2007 році ситуація погіршилася у два рази приблизно. Завдяки збиткам, що зазнав ДП ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінат №11 підприємство має негативний фінансовий стан і шукає шляхи виходу із цього скрутного становища. Щодо зовнішньоекономічної діяльності, то на даному підприємстві вона не є основним джерелом його прибутку.

Відповідно до стратегії розвитку ВАТ " Київхліб", хлібокомбінат з 2006 р. знаходиться в пошуках пріоритетних направлень своєї діяльності, метою якого є збільшення обсягів реалізації продукції ВАТ, розширення ринку збуту, одержання при цьому кращих результатів.


Розділ 3. Бізнес – планування зовнішньоекономічної діяльності ДП ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінату № 11

3.1 Бізнес-план виробництва екструдованих продуктів

Згідно із запропонованим нами проектом на ДП ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінаті № 11 вводиться нова потокова лінія вартістю 700000 російських рублів (або 165214 грн за офіційним курсом НБУ на 19.05.2009) із виробництва хлібців під торговою маркою "Легкі та корисні" за технологією та рецептурою новорозробленими технологами заводу. Передбачається укладання договору між ДП ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінатом № 11 та ТОВ "Епрод" (Росія) про спільну інвестиційну діяльність (без створення окремої юридичної особи). Також договором про спільну інвестиційну діяльність передбачено, що хлібокомбінат має свої площі для розташування обладнання, робочу силу та покриє за власний рахунок такі витрати операційні витрати для забезпечення процесу виробництва: витрати на сировину і матеріали, виробничі накладні витрати, витрати на збут і адміністративні витрати. Обсяг інвестицій ТОВ "Епрод" дорівнює 165214,00 грн, обсяг інвестицій ДП ВАТ "Київхліб" Хлібокомбінату № 11 дорівнює 107183,22 (витрати прямі матеріальні, загальновиробничі, адміністративні та збутові, необхідні для запуску виробництва у першому місяці року - січні).